Bitcoin Forum

Local => Skandinavisk => Topic started by: tosku on April 06, 2013, 08:07:40 AM



Title: Riksbanken: Bitcoin ingen systemrisk
Post by: tosku on April 06, 2013, 08:07:40 AM
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/riksbanken-bitcoin-ingen-systemrisk_8057040.svd
Quote
Den virtuella valutan Bitcoin har rusat uppåt i värde de senaste veckorna och många befarar att det är en bubbla. Riksbanken har noterat utvecklingen, men bedömer att det inte rör sig om något hot mot vare sig finansiell stabilitet eller betalningssystemet.


Title: Re: Riksbanken: Bitcoin ingen systemrisk
Post by: tosku on April 06, 2013, 08:11:07 AM
Det finns ett fel i själva artikeln:
"Handeln i kronor på den största handelsplatsen för Bitcoin på internet, Tokyo-baserade Mt Gox, har av Riksbanken uppmätts till cirka 32 miljoner kronor per år."

Mt.Gox senaste dygnsomsättning är i skrivande stund 61 000 BTC, ungefär 56 miljoner kronor. Kanske är uppgiften om omsättningen en vecka gammal, och så menade journalisten att skriva kronor per dygn i stället för kronor per år.

Eller så har Riksbanken räknat helt fel. Om de har räknat handeln i just SEK på Mt.Gox så är de ute och cyklar. Ordrar matchas över valutagränserna, så det går inte att säga att ett viss köp sker i SEK egentligen. Dessutom går det inte att sätta in SEK till Mt.Gox.


Title: Re: Riksbanken: Bitcoin ingen systemrisk
Post by: elebit on April 06, 2013, 08:56:21 AM
Det borde bero på definitionen av omsättning. Om man summerar alla affärer som görs över ett dygn kommer man antagligen upp i astronomiska belopp, särskilt när robotar är inblandade som ständigt säljer och återköper bitcoins mellan varandra.

Då misstänker jag att mängden pengar in och ut ur handelsplatsen är ett intressantare mått. Begränsar man sig till att mäta enbart de vanliga banktransaktionerna, inte mängden bitcoins, blir det ett någorlunda mått på hur stor aktiviteten (och därmed risken) är jämfört med andra företeelser i samhället.

Det är svårt att säga vilket värde som är mer intressant att titta på när man inte vet syftet med mätvärdet. Jag misstänker dock att SvD redovisar det senare, där tycker jag storleksordningen låter rimlig.