Bitcoin Forum

Local => Konu Dışı => Topic started by: davamah on March 09, 2017, 07:19:00 PM



Title: Evrensel Sabit Gelir dönemine hızla yaklaşıyor muyuz?
Post by: davamah on March 09, 2017, 07:19:00 PM
https://www.techinside.com/evrensel-sabit-gelir-donemine-hizla-yaklasiyor-muyuz/

Elon Musk’a göre, yapay zekanın hayatımızda daha fazla yer kaplaması ve robotların artık insanların işlerini yapması nedeniyle, insanlara yapacak iş kalmayacak. Daha rahat ve ferah bir dünyada yaşayacak insanların ihtiyaçlarını giderip hayatlarını sürdürmeleri için dünyadaki tüm insanlara Evrensel Sabit Gelir verilmesi gündeme gelecek.

Evrensel Sabit Gelir nedir?

Evrensel Sabit Gelir (Universal Basic Income) kavramı, şu sıralar Türkiye’nin gündemine yabancı olsa da, çok yakında tüm dünyada önemli bir tartışma maddesi olabilir. Dünyadaki tüm insanlara, ya da daha küçük bir örnekle, bir ülkedeki tüm vatandaşlara, çalışsın veya çalışmasın sabit bir gelir sağlanması anlamına gelen Evrensel Sabit Gelir’in ilk denemesi için aslında Norveç’te 2013’te bir referandum yapılmış ancak kıl payı reddedilmişti. Benzer bir yasa İsviçre’de de referandumdan döndü. Ancak çalışarak yaşayanlar şu sıralar, insanları tembelliğe iteceğini düşündüğü için yasaları reddederken, robotların ele geçirdiği sahalarda iş bulamadıkları için para kazanamayan insanların sayısı arttıkça bu yasalara evet oyu verenlerin de sayısı artacak.

Fransa’dan Japonya’ya, Hindistan’dan Nambiya’ya dünyada onlarca ülke vatandaşlarına sabit gelir bağlama konusunu tartışıyor. İşsizlik sigortası/geliri adı altında hiç geliri olmayan işsiz insanlara bu gelir sağlanıyor ancak konunun asıl tartışma noktası çalışsın çalışmasın herkese düzenli bir sabit gelir sağlamak.

Elon Musk ve bazı diğer vizyonerler bunun sadece bir ülkede değil tüm dünyada geçerli, evrensel bir uygulama olacağını düşünüyorlar. Robotlar taksi ve kamyon sürücüsü olduklarında, drone’lar güvenlik görevlilerinin yerine geçtiğinde, askeri robotlar piyadelerin yerini aldığında, üretim bantları artık tamamen robotlara emanet edildiğinde, otel resepsiyon ve kat görevlilerinin yerine robotlar konulduğunda, restoranlarda insan garson yerine robotlar geçtiğinde, madenlerde insan işçi yerine hiç durmadan çalışan, ara vermeyen, olumsuz koşullardan etkilenmeyen akıllı robotlar iş başı yaptığında artık fiilen insanların kendilerini doyuracak iş bulmaları imkansız hale gelecek.




Title: Re: Evrensel Sabit Gelir dönemine hızla yaklaşıyor muyuz?
Post by: 1melyun on March 09, 2017, 10:34:52 PM
Ne elon musk'ı bunu yüzyıllar önce Marx dedi zaten. Üretim araçları geliştikçe ekonomik sistemde insanlarda evrilecek. Bu diyalektik olarak gerçekleşmesi en ussal şeydir.Şimdi dönüp dolaşıp bütün insanlar ondan öğrendiklerini kapitalist sistemde kendi görüşleriymiş gibi pazarlıyorlar.Aynısını John Nash oyun kuramında da yaptı.
Eleştiri olarakta daha o zamana çok var kardeşim.Önce üretim araçları evrilecek daha sonra el değiştirecek.Üretimin hiçbir safhada insanlığa gerek duymayacağı gelecek şu an çok uzakta , en kötü ihtimalle yazılımcılar bunu kabul etmeyecek.Onun dışında herkese aynı maaş verilmeye başlandığında ve üretim robotlar ile birlikte yürütüldüğünde, insanlar gözünü açmış ve daha önceden toprak vb. ölçüde çok üst sınıfın varlıklarına göz dikecek ve onları isteyecektir.
aşama aşama yazmak gerekirse bu zor olur ama üretim dışında insanların gelir elde etme şekli başka sektörlere kayacak öncelikle.Günümüzde youtube yayını veya oyun oynayıp para kazananlar gibi bir sürü bok çıkaracaklar karşımıza. Belkide Açlık oyunları gibi bir sistem gelecek arkasından belki de başka birşey. Yapacak birşey yok insanlar şak diye aydınlanamıyor ne yazık ki :) Ben dahil o sisteme hazır değilim :P
Daha proleterya diktatörlüğü kurulacak  ;D


Title: Re: Evrensel Sabit Gelir dönemine hızla yaklaşıyor muyuz?
Post by: LGD2Business on March 10, 2017, 12:09:35 AM
Bu kaçınılmaz bir gerçek, nüfus artıyor istihdam alanı azalıyor. Sabit gelir modelinden önce yakın gelecekte çok sıkı nüfus planlamaları görebiliriz. Bu genç nüfusa rağmen işsizlik inanılmaz rakamlara ulaşacak.