Bitcoin Forum

Local => Konu Dışı => Topic started by: hhk1045 on September 26, 2017, 09:05:39 PM



Title: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: hhk1045 on September 26, 2017, 09:05:39 PM
İzlenen yanlış politikalar sonucu gördüğüm gerçeklerden biridir. Özellikle Liberal ekonomi safsatası artık Türkiye'yi afrikalılaşma sürecine sokmuş bugün ise ortadoğunun sömürülen afrikası olmak üzereyiz. Boşalan köyler sonucu şehirlerde uzanan gettolar, üretmek nedir bilmeyen insanların kolay para peşinde koşup ömürlerini harcaması ve hiç bir ideali olmadan dünyaya gözlerini kapama süreci bize uzanmış durumda.

Bu sürece nasıl gelindi:

1- Senelerdir diziler aracılığı ile insanlara lüks yaşam ve şehir hayatı pazarlandı. Üretmek yerine özenti bir kafa ile yetişen gençler 20 li yaşlara geldiğinde ya devlete kapak atarım ya da asker polis olur yine devlete kapak atarım misali yetişti yetiştirildi.
2- Hayvancılık ve tarımcılık tü kaka şeklinde milletin kafasına işlendi, artan masraflar vergiler insanları bu işten de soğuttu. Gidin bir kadına sorun ya memur alırım ya da zengin koca derler. Tarım ile uğraşan bir aile ilk okul 1.sınıftan itibaren oğlum sen doktor mühendis ol diye yetiştirir. Tarım ve hayvancılık itildi arkadaşlar. Oysa hayvancılık ve tarım sektörüne yönelecek genç girişimciler keskinoğlu, güres, banvit gibi büyük firmaları tarımsal alardan ve sığır, koyun yetiştiriciliği gibi alanlardan çıkarabilir.
3- Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı.
4- Ve son olarak eskiden zenginler köylerden çıkarken şimdi şehirlerden çıkıyor. Bir köye gittiğinizde her 10 arabadan 9 tanesi murat şahin iken şehirde her 50 arabadan 1 tanesi murat şahin tofaştır. Bunun en büyük sebebi memurların köy yaşamı yerine şehirlere yerleşmesi, istikrarsızlaşan köy hayatı ile tarımsal üretimi bırakıp şehre göçün artması şehirlerin göç yolu ile şişmesi, tüketim. Tüm bu sebeplerden sonra oluşan balonlar ve enflasyonun ise ekonomiye verdiği zarar tahmin edilemez.

Yaşanan çöküşün verdiği zarar muaazam:

1- Üretimsel çöküş ve tarımcılığın çöküşü olarak bu süreci adlandırmak hafif kalır zira bu bir binanın temelden dinamitlenmesi ve yıkılmasıdır. Türkiye tarımsal ve hayvancılık üretimi açısından büyük bir kriz sarmalındadır. Hatta sistem tamamiyle iflas etmiş durumdadır.
2- Türkiye gelinen noktada büyükbaş ithalinde avrupa birincisi konumuna yükselmiş, dünyada ise 400 milyon nüfuslu abd'den sonra 2.liğe tırmanmıştır. Son açıklanan kararlardan sonra küçükbaş hayvan ithali de başlamış durumdadır.
3- Türkiye de bir son yıllarda kırımzı et skandalı yaşanmakta ve artan fiyatlar yüzünden insanlar kaliteli sağlıklı proteine ulaşamamaktadır. Abd'de senelik 130 kiloyu aşmış kişi başı et tüketimi Türkiye'de yalnızca 27 kg civarında kalmıştır, sadece bu bile bir neslin gelişimine vurulmuş en büyük darbedir, eski tarihlerde bile ülkeler zayıflatmak istediği ülkelere et ithalatını keserdi.
4- Kriz sarmalı bu şekilde devam ederse köyler tamamiyle boşalacak, şehirler şişecek suç oranları artacaktır. Ayrıca ithalat artacak ülkeden döviz çıkışı hızlanacaktır.

Çözüm nedir:

Bu konuda bir çok çözüm önerisi olsa da kısaca belirtmek gerekirse:

1- Yem, gübre vb üretim için gerekli hammaddelerden alınan vergi tamamiyle sıfırlanmalıdır.
2- Koruyucu tarım politikaları devreye sokulmalı, küresel şirketlerin ülkedeki üretime etkisi sınırlanmalıdır.
3- Devlet Çaykur, Tariş vb. firmalarına sahip çıkmalı ve bu firmaların sayısını arttırmalıdır. (Son günlerde alınan Şeker fabrikalarının yeniden açılması kararı çok önemli ve nokta atışı bir karardır)
4- Tekel gerekirse tekrardan geri alınmalı veya alternatifleri açılmalıdır.
5- Köyden kente göç engellenmelidir.
6- Üreten ve çalışkan gençlik yetiştirmeye özen gösterilmeli, girişimcilik dersleri verilmelidir.

---alıntıdır----


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: NYGMA_35 on September 26, 2017, 09:42:05 PM
Ewet doğru bu söylenenler, bir tarım hayvancılık vardı oda bitti sayilir. okulda notları görüntüde iyi ama bilgi, beceri olarak, eylem olarak sıfır bir nesil yetişti yetişiyor. 17 milyon kişi çoğu zorunlu eğitim okula gidiyor,  sanki devlet hepsini ise alacak. Her sene KPSS sinavlarina milyonlarca kişi giriyor.mezun işsizden sınav  ayağına para kırma derdinde.Aldıkları sayi belli, İş imkanları çok kısıtlı. Bu sefer kaderine razı olan 3 kuruşa belki 5 para etmez insanların  işyerlerinde, fabrikalarında, marketlerinde sağda solda kendisiyle aldığı eğitimiyle alakasız çalışmaya başlıyor tabi iş bulabilirse. Kaderine razı olmayan ise haberlerde görüyoruz kafayı yemeleri, psikoloji bozulmalar, intihar etmeler falan.Nüfus artıyor ama içi boş bir nüfus.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: ozgr on September 26, 2017, 10:13:15 PM
Yemi gübresi hayvanın doğurması falan abi bunlar bildiğin doğanın hediye etmiş olduğu ücretsiz bir döngü. Kendi kendine üreyen maliyetsiz şeyler nasıl bu hale geldik bilmiyorum ben.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: fyraa1996 on September 27, 2017, 08:55:21 PM
Ülkemiz bu 2 dalda genelde başarılı olmuştur. Kısa sürede toparlanacagimizi düşünüyorum.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: osman.uysal on September 27, 2017, 09:07:53 PM
1950 lerde başlayan taşradan şehire hızlı göç ve bunun günümüzde bile hızla devam etmesi, tarım ve hayvancılığa ciddi darbeler indirmiştir. Ayrıca ülkemizin nüfus artış hızının düşmesinde de şehirlileşmenin etkisi büyüktür. Bu kadar büyük kitlelerin hızla şehirlere yerleşmesi şehirlerin de kalitesini düşürmüş, taşradan gelip şehirlileşemeyen insanlar sebebi ile yozlaşmış insanlar yığını haline gelmiştir şehirlerimiz.

Kırsal nüfusun azalması ile topraklar boş kalmış işlenmez duruma gelmiş veya tarımda ve hayvancılıkta tekelleşme sürecine girilmiştir. Bunun sonu batıdaki gibi bizde de piyasayı bir şekilde ele geçiren üç beş şirketin yaptığı tarım ve hayvancılığa muhtaç hale gelmek olacaktır. Bu da 3 5 kişinin insafına kaldık demektir.

Ancak bu böyle daha fazla devam etmeyecek, 20 yıl içinde şehirdeki insan tekrar köyüne dönmeye başlayacaktır. Mesela ben evlendiğim vakit çocuklarımdan birini hayvancılık ve çiftçiliği meslek edinmesi için köye göndermeyi düşünüyorum. Öğrensin o işi yapsın geçimini ordan sağlasın ve o zihniyete ulaşsın ki şehirde imkanlar içinde, konfor içinde yüzdüğünü sanan diğer çocuklara karşı mahçup hissetmesin kendini. Günümüz dünyasında ilk orta lise üniversite okumanın hiç bir anlamı ve insana katacağı hiç bir şey yok çünkü. Cem Yılmaz'ın da dediği gibi okul göze sürmeden başka bir şey değil malesef.

Bu dediğim benim için bir hayal olabilir ancak gelecek 20 yılda insanlar çoluğunu çocuğunu taşralara göndermeye mecbur kalacaklar. Zira taşra nüfusu olmazsa ülke nüfusu artmaz, tarım, hayvancılık ve sanayii gelişimi de gerçekleşmez. Bu ileriki yıllarda devlet politaksı haline de gelecektir inancındayım


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: HARDCRACKERS on September 27, 2017, 09:23:00 PM
En güzel örnek buna fındık olayı. kuruyemişçide 40 TL olan fındık
 çiftçiden 10 TL devlet fiyat verip alınacak diyorsa adam ne yapar o işi bırakır. ???


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Sobe038 on October 10, 2017, 10:02:39 AM
harbiden bu sonumuz olabilir tarımve hayvancılık bitimi zaten bizde bitik demektir kaç senedir ülke vergiyle dönüyo vala halimi harap çok büyük bi kriz kapımızda olabilir alah sonumuzu hayretsin .


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: DeepOcean21 on October 10, 2017, 10:41:28 AM
Ülkemizin gidişatı hiç iyi değil böyle devam ederse başımızdakiler kriz kaçınılmaz olacaktır.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: HARDCRACKERS on October 10, 2017, 12:06:31 PM
Zaten ilerde yemeye ekmek bulamayacaz. :'(
Şimdi ithal buğday alıyoruz hatta saman bile ithal vay arkadaş ülkenin haline bak yav. :o
işte tarım tam biterse gün gelecek adam sana verdiği buğday diyelim birimi 10 usd o zaman koz onlarda derse 50 usd yaptım istersen alma.
ne yiyecen taşmı yiyecek bu millet yani. yani zorunlu mike mike  alacan başka yoluda yok.. ::)


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: kekrops on October 10, 2017, 04:04:08 PM
2015ten beri bi krizin içindeyiz. mevcut hükümet ekonomi alanında bize bi şey katamıyor. anca onların ceplerine giriyor.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: l3irsen on October 10, 2017, 04:19:23 PM
Eskiden bahçemizde çok güzel domates , salatalık, biber ,patlıcan , fasülye olurdu artık olmuyor :( her yıl annem emek edip ekiyo dikiyo emeği heba oluyor..Zamanında babam pazara çuval çuval satmaya indirirdi fasülye şimdi kendi ihtiyacını çarşıdan alıyor olmadığı için .İklim mi değişti tohumlar mı bilemiyorum ama kötüye gidiyoruz ..:(


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: HCRT on October 10, 2017, 05:35:40 PM
yav nanoteknoloji dönemindeyiz çiftçilik tarım mı kaldı ona harcayacağımıza gidip teknoloji üretelim


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: apple_talk on October 10, 2017, 05:54:03 PM
Tarım ve hayvancılık bizim gibi teknolojisi ileride olmayan ülkeler için en iyi geçim kaynağıdır. Orta ve düşük kesimin beslenme ihtiyacını gidermeyi sağlar. Eğer bir ülkede tarım ve hayvancılık yeterli değilse o ülke dışa bağımlıdır, sağlıklı beslenemez dolayısıyla zeki bireylerde oluşamaz. Bir beynin çalışması doğrudan beslenmeyle alakalıdır, kırmızı et yiyemeyen fiziki olarak güçsüz düşer.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: CoinMin3r on October 10, 2017, 06:25:24 PM
yukarıdaki arkadaş nanoteknoloji demiş, Amerika şuan teknoloji lideri değilmi (çinle yarışır) fakat abd de birsürü insan var çiftçi olarak. onlardan birkere böyle haber duydunmu ? teknolojiyi abartmıyalım yemekte tablet yemiyoruz.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: AlwaysSomewhere on October 25, 2017, 09:18:25 PM
söylediğin her kelimeye harfi harfine katılıyorum dostum insanları hazıra alıştıran kapitalist bir sistemde bu tarz insanların kendi ürettiğini yemesi fazlasını satıp ihtiyaçlarının diğerlerinin karşılanması olayının başında gelen tarım ve hayvancılık gibi 2 faktör Türkiye'yi kalkındırmasına rağmen en büyük geçim kaynakları olmasına rağmen onu yok etmeye çalışıyor keşke bankalar değil de devlet bi destek yapsa da gerçekten bi destek olsa Atatürk'ün zamanında yaptığı gibi ziraat demir yolu limanlar ülkenin en büyük geçim kaynaklarıdır iyi değerlendiren bu toplumu çiftçiyi hayvancıyı el üstünde tutmak gerekir


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: BattleWings on October 25, 2017, 09:32:51 PM
'''' Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı. ''''

Bu maddeye sonuna kadar katılıyorum . İnsanların hazırcılığa alışması kadar kötü bir durum yok . Ki gelişen teknoloji yüzünden tarımsal ve hayvansal ürünlerin hepsi fabrikalaştığından dolayı gerek kalite düştü, gerek de fiyatların düşmesinden dolayı sistem köylüleri de hazırcı yaptı .
Şimdi de sağda solda organik pazarlarda 4 tane domatesi 20 tl ye alamaz olduk . Bu zamana kadar bu raddeye geldiysek ilerde vay halimize .


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: alpermuratmavis on October 27, 2017, 09:30:01 AM
Samanın tonu 500lirayı geçmiş buğdayı yakaladı onu geçecek, böyle saçmalıklar dolu memleket,


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Delinquency on October 27, 2017, 01:17:50 PM
saman yem arpa bu kadar pahalıyken bir halt olmaz bizden,
biz 20 senedir besicilik yapıyoruz 5 milyara 6 tane daha aldık 2şer milyarlık yem yediler 1 yıl baktık et 24 tl düştü kesim 7 ye 8 e anca satacaz 1 milyar kar kalıyor 1 danadan 1 yılda reva mı bu


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: muteahhit on October 27, 2017, 04:59:19 PM
hayvanı dışardan ithal ediyoruz, hayvanın yediği samanı dışardan onun tohumunu dışardan. yemi üretiyoruz ama yemin ana maddesi olan tohumları dışardan alıyoruz. mera kalmadı kalan 3 5 mera da sanayileşme adı altıyla yok edilecek. bu durumda hayvancılığın kar etmesi mümkün mü?

domatesi satmak için 4 takla atıyoruz ama o domates dahil bütün tohumları ithal ediyoruz.

sen bu çiftçilere destek paketleri gönderip durma boşu boşuna. kredi verip kanını emme. yazıktır günahtır. bitirdiniz hiç edeceksiniz artık.

sanayileşme diye uğraşıyorsunuz da tarım, sanayi, ağır sanayi, teknoloji çağı birbiriyle bağlantılıdır. doğrudan sanayi yapamazsın sen. önce bir tarım devrimini gerçekleştireceksin işte ozaman teknoloji de üretirsin. zaten o tarım devrimi gerçekleşirken teknolojinde gelişir. argen gelişir. üretimin artar.

önce o tohumu sen üreteceksin. tarım arazilerini daha fazla imara açmayacaksın. tarım yaptıracaksın. sen hayvancının keyfinden mi o eti o paraya sattığını düşünüyorsun adam da para kazanmak istiyor. önce bu adamların maliyetini düşüreceksin. aradaki paranın büyük kısmını alan aşamaları en aza indireceksin.

tarım ve hayvancılığı büyütmek için milyonlarca yol var. ama bunlardan hiç birisi ithal ürün değil. ithal saman ithal yem ithal mal değil. en zararlısı tercih edilmiş ve edilmeye devam ediyor. tarım ve hayvancılığı sıfırlasınlar biz dünya deviyiz biz tank üretiyoruz bizim atağımız var bizim anka mız var.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: TURCAN on October 27, 2017, 06:52:56 PM
Ülkemiz tarım ve hayvancılık açısından çok uygun bir ülke ama devletin yardımına ihtiyaçları var..Devlet biraz yardım ve teşvik ile tarım ve hayvancılık canlanabilir......


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Hygiena1948 on October 27, 2017, 07:11:05 PM
Keşke her şey eski günlerdeki gibi olsa domates yetiştiren kişi evinin olanı alıp fazlalık olanları komşusuna verse komşusu da fazladan yumurtlayan tavuğunun yumurtalarını verse ama işte devir değişti mübadele yapılan günler güzeldi fakat artık para var ve paranın olduğu her şey gibi tarım ve hayvancılık da çöküyor


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: hero1111 on October 27, 2017, 07:19:30 PM
Tarım ve hayvancılık bir ülkenin can damarıdır. Düne kadar ülkemiz tarımsal anlamda kendi kendine yetebilen ülkelerden biriydi fakat şimdi durum farklı. Hükümetin uyguladığı yanlış ve gerçekçi olmayan tarım ve hayvancılık politikaları ve bunun sonucunda gelinen nokta , hayvan ve et ithalatı !! Çözüm olarak bunlar ekomomi bakanı tarafından söyleniyor . Ülkemizin o kadar verimli toprakları var ki , o kadar da genç insanımız var ki  eğitimli genç işsizler  gerçekten Türkiye için tarımsal kalkınma planı hazırlansa ve deseler ki uygun tarım arazileri ülkenin gençlerine kredi desteğiyle verilecek , bu ülkede ben iddaa ediyorum ne hayvancılık sorunu kalır ne tarım ne de işsizlik AMA İŞTE NİYET FARKLI , NİYET İYİ DEĞİL !


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: ihtiyacpara on October 28, 2017, 11:39:12 AM
Niye üretsin hocam adam ne gerek var yani adama bi artısı yok olsa üretir


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: orgeneral on October 28, 2017, 04:07:06 PM
gidişat çok kötü çok üzülüyorum tabiat ananın bize vermiş olduğu doğal güzelliklerin şuanda ülkemizde sıradan bir ailenin faydalanamaması çok acı kapıldık bir gavur memleketine açtık ağzımızıı ona karşı su damlatsın diye bekliyoruz hemde imkanımız olduğu halde kahpe düzen dedikleri bu olsa gerek :-\


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: BTCHakan on October 28, 2017, 04:31:31 PM
Bir ülkede üretim olmazsa ekonomik çöküş yakındır ve biz yıllardır üretmeyen bir toplum haline geldik, getirildik. Mazotu bilmem kaç lira olmuş, gübresi kaç lira... Hayvancılık için maliyetleri saymıyorum bile...
Kendi kendine yetebilen kaynaklara sahip dünyada çok az ülke var ve bu ülkelerden birisi de Türkiye! Ama gel gör ki bizim başımızdakilerin zerre umrunda değil! Ülkenin üretmesi ya da kendi kendine yetmesi...

Çünkü onlar, çiftçiye ananıda al git demekten, senin oğlunda işsiz oluversin demekten asla çekinmeyen, kendilerini o koltuklara oturtan halktan üstün gören aciz insanlar. Bu zihniyetin değişimi ve ülke kalkınması yine halkla olacaktır, olmak zorundadır!
Bunca acının ve kederin içinde bu ülkenin parasıyla sefa sürenlerin bir gün Saddam gibi bir sonla karşılaşmaları dileğiyle...


Köylü, milletin efendisidir!


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: colemankaan on December 03, 2017, 11:01:08 AM
T


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: colemankaan on December 03, 2017, 11:31:29 AM
Tarim ve Hayvancilik  Ulkemizin kanayan yarasi, Yanlis planlama, yanlis uygulama, ulkemizde devlet politikasi yerine hukumetlerin  oy  hesabi yaparak uyguladigi yanlislar yuzunden  guzelim tarimimiz bitti,urun ihrac ederken simdi ithal eder duruma dustuk,ne idugu belirsiz tahillar gelmeye basladi.Hayvancilik ha keza oyle Ya kardesim bu hukumet politikalarindan kurtulup gercek bir devlet politikasi uygulanip gelecege yonelik planlama yapilmazsa bizim cektigimiz sikintilari cocuklarimiz hatta torunlarimizda yasayacak diye dusunuyorum.Ulkeyi bu hale getirenlerin hepsine yuh olsun. aslinda cok kunusulacak bir  konu  ya nerde benim kocaman kuyruklu karamanim,nerde benim kivircik kuzum,Daglarda kekikle cesitli baharatlarla buyuyen mallarim simdi etmi yiyoruz otmu yiyoruz belli degil.inanin ben  bir mutfak sefi olarak  ne etlerden ne de hububattan menmunum,ya guzel bir mercimek corbasi yapamiyiruz ne renk var ne tat, tatlandirici ve  renklendirici kullanmak zorunda kaliyoruz, vah ki vah........


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: akm3535 on December 03, 2017, 11:32:19 AM
Bu ülkede tarım ve hayvancılıgın çökmesi Cogu işin ters gittigi anlama geliyor bence


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: poncik on December 04, 2017, 10:05:17 PM
Biz küçükken okulda "kendi kendine yeten ülkeler" arasında olduğumuz öğretilirdi.
Çiftçiyi küstürürsen, her yere bina dikersen başına gelecek olan biten üretim ve çöken ülke olur


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: crazyhashmanz on December 04, 2017, 10:24:45 PM
şu mantıklı ve akılcı yazılarınızı keşke bitcoin ve altcoin piyasası içnide yazsanız ne güzel olur hocam böyle yazıalra bu forumun ihtiyacı var kesinlikle.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: crazy1204 on December 04, 2017, 10:41:48 PM
tarım mı kaldı bu mazot parasıyla kimse ekmez biçmez


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: xxxgr on December 05, 2017, 01:27:49 PM
Et fiyatı çözümünü yurt dışından hayvan getirmekte bulmayan bakan seçebilirsek bir gün, tarımın çöküşü sona erer


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: trc22@gmail.com on December 06, 2017, 11:01:07 AM
bugday da dışarıdan gelecekmiş artık


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: trako on December 06, 2017, 12:41:10 PM
devlet politikaları ne yazık ki üretimi desteklemedi. bizi daha da dışarı güdümlü bir ekonomiye bağladı. medyanın dizilerin ben çok etkisi olduğunu düşünmüyorum. çünkü yıllardır zaten pompalanan konsept hep zenginlik üzerine olmuştur. aslında halk genel olarak fakir olduğu için uygulanan bir sistem o zengin lüks hayatlar.
burda insanlar yanlış bir algı sahibi o da şu; devlet işinin masa başı işin hep daha iyi olacağını düşünüyorlar.
aslında insanlarda haklı. çünkü devlet uzun zamadır çiftçinin hayvancının esnafın zanaatkarın yanında olan politikalar uygulamıyor. adam üretiyor ama ürettiğine emeğine değmiyor. o da neden uğraşayım ki bu işin pasıyla tozuyla diyor.
ben tek çözümün devlet politikası olacağını düşünüyor. vergilerde indirim, hibelerde kolaylık, düşük yem ve mazot fiyatları ve türev kalem harcamalarında devlet desteğiyle ayağa kalkacağına inanıyorum.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: jorgesalcedo on December 06, 2017, 07:24:13 PM
Az önce pirinç pilavı yapmak istedim yemeklerin yanına, pakette Menşei: ABD yazıyordu. Bu kadar mı aciziz ben anlamıyorum ve sanırım hiçbir zaman da anlayamayacağım. Tarımın geldiği noktayı bu şekilde daha iyi kavramış oldum, hayvancılık deseniz zaten et fiyatlarından çıkarım yapmak yeterli  :(


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: tayyip baba on December 06, 2017, 09:16:37 PM
tarım ve hayvancılık sektörü hangi gelişmişlik seviyesine ulaşırsak ulaşalım insanoğlunun ihtiyacı olan ve olmazsa olmaz sektördür,acilen iyileştirme ve teşvikler getirilmeli
tarım ve hayvancılık sektörüne buna herkesin ihtiyacı var.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: thetis on December 06, 2017, 09:29:58 PM
Sanayi olarak urettigimiz bisey yok zaten yaptigimiz tek sey yurtdisindan aldigimiz mallari ulkemiz fabrikalarinda montajini yapiyoruz. Yani tarim ve hayvancilikta biterse ,ki buyuk oranda bitmis durumda( buna sebeplerden biri de yemi 57 liraya cikarip sutun alisinin hala 1.40 olmasi), halimiz duman arkadaslar.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: muteahhit on December 06, 2017, 09:31:31 PM
tarım ve hayvancılığın yeterince olmadığı bir ülkede hiç bir bok olmaz.
gelişmiş ülkelerin hepsi tarım ve hayvancılığı profesyonel olarak yapmaktadır.

benim ülkem elektrikli araba tank top üretmesin. önce bi kendi hayvanını kendi samanını kendi meyvesini yetiştirsin. orada dışa bağımlılığımızı kurtarsın. sonrası zaten gelir. onda problem yok.

tarım bundan 100 yıl sonra da ihtiyaç olacak hatta bu günlerde duyduğumuzdan daha çok ihtiyaç duyacağız.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: mmmtr on December 13, 2017, 06:38:41 PM
Tarım ve hayvancılığa devlet desteği sağlanırsa toparlanır tarım ve hayvancılık açısından elverişli bir ülkeyiz.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: natureltiqqy on December 13, 2017, 09:12:10 PM
kim demiş tarım ve hayvancılık çöktü diye. hedef 2023ü unutmayın, 5 sene sonra dünyanın süper gücü olacağız. bu halimiz fırtına öncesi sessizlik gibi düşünün, gerçi hali hazırda bütün avrupa ülkeleri bizi kıskanıyor. aha bakın kanıtı https://www.youtube.com/watch?v=KuNaLt3b4Qk


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: PinkBlue on December 14, 2017, 08:09:55 PM
Çiftçiye emekçiye emeginin karşılığını verirseniz hatta daha fazlasını verirseniz düzelir ama gübre olsun yem olsun pahalı üstüne emegini koy geri dönüşü emegini karşılamasın onun için uğraşmıyorlar tarım hayvancılık ile çiftçi desteklenirse düzelir diye düşünüyorum


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: mmmtr on December 14, 2017, 08:11:31 PM
Her nekadar bitti desekte şuan ülkemizde çok büyük destekler ve hibeler var Tarım Hayvancılık adına yeniden başlanılıp profesyönel şekilde yönlendirilirse devlet desteğiyle başlanılabilir.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: BitcoinTurk on December 15, 2017, 05:01:13 PM
Gelişen teknoloji, makineleşme, iş gücü azalması ve diğer mesleklere yönelim doğrultusunda bu sektörlerin gerilemesi hatta ölmesi neredeyse normal karşılanacak bir duruma gelmiş. Gerek bu sektör içerisindeki düşük gelir, gerek harcanılan emeğin karşılığının alınamaması ve makineleşme sonucu birçok insanın bu sektörden çekilmesi gibi sebepler bu mesleğin sonu için kuyu kazıyor.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: mathability on December 15, 2017, 05:11:48 PM
Ne yazık ki böyle bir şey gerçekleşti. Et yerken ne kadar para da bayılsam içim rahat etmiyor. Güvenemiyorum.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: yenivera on December 16, 2017, 05:09:47 PM
Liberal ekonomi safsatası diyip olayı kendince özetlemişsin. Bence de evet "liberal ekonomiye" safsata diyenler yüzünden bugünlere geldik...

Liberalizm ekonomik gelişmeyi ve kalkınmayı hızlandırır, "safsata" olansa bunu hala anlamayıp olaylara at gözlükleriyle bakanlardır


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: dumrul88 on December 17, 2017, 07:10:08 PM
zaten tarım da hayvancılık da doğru dürüst yoktu artık hiç kalmadı.

geçen gün başbakanı izliyorum televizyonda türkiye tarım ve hayvancılık alanında avrupa'da birinci sırada dedi güldüm ve kapattım televizyonu :d


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: kirmizicizgimiz on December 17, 2017, 08:56:13 PM
İthal et mevzusu ve bir türlü doğru dürüst politika oluşturulmama sebebi ile şişirilmiş tarım ve hayvancılık hibe-destek kredilerinin kocaman bir balon olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Geç değil ama işimiz güç. E umut var mı bence yok :/


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: exfilesx on December 18, 2017, 01:50:11 AM
Demek Avrupa'da tarımda bir numaraymışız :)


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: rafsa on December 18, 2017, 06:59:18 AM
hükümetler tarım ve hayvancılıga soz de destek verırler ama  mazot fıyatları almıs basını gıdıyor cıftcı traktorune mazot koyamıyor . gübre fiyatları almıs basını gıdıyor . çiftci gübre atamıyor kı verım yuksek olsun ve kar etsın.  çiftçinin yaptıgı masrafı mahsulde alamıyor zarar edıyor.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: armutkafa on December 18, 2017, 11:08:34 AM
Tarım ve hayvancılık  cokuyor ne demek  coktu  Bır tarım ulkesı olan ulkemız  bır uretıcı olan ulkemız  maalesef hukumetlerın yanlıs polıtıkaları yuzunden Tarım alanlarının  es dosta peskes cekmek ıcın ımara acmalar bunlar hep tarımı oldurdu  sehre gocu onleyemedıler  ulkeyı tuketıcı topluma dondurduler  buda tarım ve hayvancılıgı oldurduler Onlem alınmazsa daha da kotu olacak


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: CyberCombat on December 19, 2017, 02:23:22 AM
Tarım ve hayvancılığın çöküşü yeni bir durum değil, 2010 yılında başladı krizler. O zamanlar çiftçiler oldukça ses getirdi ama artık ses yok çünkü öldüler. Yani  8 yıl boyunca yara sarınmadı, yaraya tuz basıldı.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: ozma03 on December 19, 2017, 05:15:42 PM
Hocam çok güzle bir konuya değinmişsiniz bu konu artık cidden sıkıntılı durumlara ulaşmış durumda herşeyi diğer ülkelere bağımlı duruma geldik etin  fiyatı her geçen uçup gidiyor herkes büyükşehir meraklısı olmuş bu dönemde kimse kırsalda kalmak istemiyor ki bu konuda onlara hak veriyorum devletin verdiği teşvik desteği çok az ve dizi ve fimlerde büyükşehirlere özndirilen insanlar ne yapsın pılını pırtısını toplayıp büyükşehirlere göç ediyorlar göç ettiklerinde de umduklarını bulamıyorlar asgeri ücretle geçinmeye çalışıyorlar.Acilen bu konuda önlemler alınması lazım milletin teşvik edilmesi için herşeyin yapılması lazım ülkemiz tarım ve hayvancılığa bu kadar müsaitken diğer ülkelere bağımlı kalmka gerçekten üzücü bir durum.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: ozma03 on December 19, 2017, 05:19:12 PM
Hocam çok güzel bir konuya değinmişsiniz bu konu artık cidden sıkıntılı durumlara ulaşmış durumda herşeyi diğer ülkelere bağımlı duruma geldik etin  fiyatı her geçen uçup gidiyor herkes büyükşehir meraklısı olmuş bu dönemde kimse kırsalda kalmak istemiyor ki bu konuda onlara hak veriyorum devletin verdiği teşvik desteği çok az ve dizi ve fimlerde büyükşehirlere özndirilen insanlar ne yapsın pılını pırtısını toplayıp büyükşehirlere göç ediyorlar göç ettiklerinde de umduklarını bulamıyorlar asgeri ücretle geçinmeye çalışıyorlar.Acilen bu konuda önlemler alınması lazım milletin teşvik edilmesi için herşeyin yapılması lazım ülkemiz tarım ve hayvancılığa bu kadar müsaitken diğer ülkelere bağımlı kalmka gerçekten üzücü bir durum.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: atima on December 19, 2017, 05:31:55 PM
doğu anadolu da et fiatları nasıl bilmem ama sınırın diğer tarafı gürcistanda 5 tl imiş sizce suç kimde...


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: nevzatdoner on December 19, 2017, 06:29:16 PM
yeni gelen bakan ne tarım bıraktı ne hayvancılıkkkkk


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: myigitcoin on December 19, 2017, 08:19:04 PM
tohum gübre mazot bu kadar pahalıyken nasıl para kazanılabilir ki


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Tiyatroibo on December 19, 2017, 09:32:43 PM
Köyden kente göçler başta olmak üzere insanların kent merakı  tarımı ve hayvancılığı bu duruma getirdi
Halbuki şuan tarımda gerçekten de büyük kar elde ediliyor


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: muham88 on December 20, 2017, 08:53:18 AM
çiftçi perişan durumda akaryakıt fiyatları çok can yakıyor. çiftçiye çok daha ucuz mazot satılmalı


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Otisabi on December 20, 2017, 09:43:03 AM
İzlenen yanlış politikalar sonucu gördüğüm gerçeklerden biridir. Özellikle Liberal ekonomi safsatası artık Türkiye'yi afrikalılaşma sürecine sokmuş bugün ise ortadoğunun sömürülen afrikası olmak üzereyiz. Boşalan köyler sonucu şehirlerde uzanan gettolar, üretmek nedir bilmeyen insanların kolay para peşinde koşup ömürlerini harcaması ve hiç bir ideali olmadan dünyaya gözlerini kapama süreci bize uzanmış durumda.

Bu sürece nasıl gelindi:

1- Senelerdir diziler aracılığı ile insanlara lüks yaşam ve şehir hayatı pazarlandı. Üretmek yerine özenti bir kafa ile yetişen gençler 20 li yaşlara geldiğinde ya devlete kapak atarım ya da asker polis olur yine devlete kapak atarım misali yetişti yetiştirildi.
2- Hayvancılık ve tarımcılık tü kaka şeklinde milletin kafasına işlendi, artan masraflar vergiler insanları bu işten de soğuttu. Gidin bir kadına sorun ya memur alırım ya da zengin koca derler. Tarım ile uğraşan bir aile ilk okul 1.sınıftan itibaren oğlum sen doktor mühendis ol diye yetiştirir. Tarım ve hayvancılık itildi arkadaşlar. Oysa hayvancılık ve tarım sektörüne yönelecek genç girişimciler keskinoğlu, güres, banvit gibi büyük firmaları tarımsal alardan ve sığır, koyun yetiştiriciliği gibi alanlardan çıkarabilir.
3- Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı.
4- Ve son olarak eskiden zenginler köylerden çıkarken şimdi şehirlerden çıkıyor. Bir köye gittiğinizde her 10 arabadan 9 tanesi murat şahin iken şehirde her 50 arabadan 1 tanesi murat şahin tofaştır. Bunun en büyük sebebi memurların köy yaşamı yerine şehirlere yerleşmesi, istikrarsızlaşan köy hayatı ile tarımsal üretimi bırakıp şehre göçün artması şehirlerin göç yolu ile şişmesi, tüketim. Tüm bu sebeplerden sonra oluşan balonlar ve enflasyonun ise ekonomiye verdiği zarar tahmin edilemez.

Yaşanan çöküşün verdiği zarar muaazam:

1- Üretimsel çöküş ve tarımcılığın çöküşü olarak bu süreci adlandırmak hafif kalır zira bu bir binanın temelden dinamitlenmesi ve yıkılmasıdır. Türkiye tarımsal ve hayvancılık üretimi açısından büyük bir kriz sarmalındadır. Hatta sistem tamamiyle iflas etmiş durumdadır.
2- Türkiye gelinen noktada büyükbaş ithalinde avrupa birincisi konumuna yükselmiş, dünyada ise 400 milyon nüfuslu abd'den sonra 2.liğe tırmanmıştır. Son açıklanan kararlardan sonra küçükbaş hayvan ithali de başlamış durumdadır.
3- Türkiye de bir son yıllarda kırımzı et skandalı yaşanmakta ve artan fiyatlar yüzünden insanlar kaliteli sağlıklı proteine ulaşamamaktadır. Abd'de senelik 130 kiloyu aşmış kişi başı et tüketimi Türkiye'de yalnızca 27 kg civarında kalmıştır, sadece bu bile bir neslin gelişimine vurulmuş en büyük darbedir, eski tarihlerde bile ülkeler zayıflatmak istediği ülkelere et ithalatını keserdi.
4- Kriz sarmalı bu şekilde devam ederse köyler tamamiyle boşalacak, şehirler şişecek suç oranları artacaktır. Ayrıca ithalat artacak ülkeden döviz çıkışı hızlanacaktır.

Çözüm nedir:

Bu konuda bir çok çözüm önerisi olsa da kısaca belirtmek gerekirse:

1- Yem, gübre vb üretim için gerekli hammaddelerden alınan vergi tamamiyle sıfırlanmalıdır.
2- Koruyucu tarım politikaları devreye sokulmalı, küresel şirketlerin ülkedeki üretime etkisi sınırlanmalıdır.
3- Devlet Çaykur, Tariş vb. firmalarına sahip çıkmalı ve bu firmaların sayısını arttırmalıdır. (Son günlerde alınan Şeker fabrikalarının yeniden açılması kararı çok önemli ve nokta atışı bir karardır)
4- Tekel gerekirse tekrardan geri alınmalı veya alternatifleri açılmalıdır.
5- Köyden kente göç engellenmelidir.
6- Üreten ve çalışkan gençlik yetiştirmeye özen gösterilmeli, girişimcilik dersleri verilmelidir.

---alıntıdır----



üLKEMİZDE ACİLEN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN Bİ VAKA ÇİFTÇİYE HEP DESTEK TAM DESTEK OLMALI


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Memetemmi on December 21, 2017, 05:33:49 AM
anguslar girdi hayvan fiyatları düştü angus olmayıncada hayvan fiyatları uçuyor dengelenemedi denge olmayıncada böyle olur hayvancılık biter


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: bizans on December 21, 2017, 12:13:56 PM
Hazıra o kadar alıstık ki bir gün gelecek ve geri dönmek zorunda kalacagız. O da o kadar zor gelecek ki kaybedecegiz


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: finbad on January 01, 2018, 06:48:52 PM
Tarlalar ahırlar boş kaldı.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: aAragnoN on January 01, 2018, 06:50:37 PM
İzlenen yanlış politikalar sonucu gördüğüm gerçeklerden biridir. Özellikle Liberal ekonomi safsatası artık Türkiye'yi afrikalılaşma sürecine sokmuş bugün ise ortadoğunun sömürülen afrikası olmak üzereyiz. Boşalan köyler sonucu şehirlerde uzanan gettolar, üretmek nedir bilmeyen insanların kolay para peşinde koşup ömürlerini harcaması ve hiç bir ideali olmadan dünyaya gözlerini kapama süreci bize uzanmış durumda.

Bu sürece nasıl gelindi:

1- Senelerdir diziler aracılığı ile insanlara lüks yaşam ve şehir hayatı pazarlandı. Üretmek yerine özenti bir kafa ile yetişen gençler 20 li yaşlara geldiğinde ya devlete kapak atarım ya da asker polis olur yine devlete kapak atarım misali yetişti yetiştirildi.
2- Hayvancılık ve tarımcılık tü kaka şeklinde milletin kafasına işlendi, artan masraflar vergiler insanları bu işten de soğuttu. Gidin bir kadına sorun ya memur alırım ya da zengin koca derler. Tarım ile uğraşan bir aile ilk okul 1.sınıftan itibaren oğlum sen doktor mühendis ol diye yetiştirir. Tarım ve hayvancılık itildi arkadaşlar. Oysa hayvancılık ve tarım sektörüne yönelecek genç girişimciler keskinoğlu, güres, banvit gibi büyük firmaları tarımsal alardan ve sığır, koyun yetiştiriciliği gibi alanlardan çıkarabilir.
3- Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı.
4- Ve son olarak eskiden zenginler köylerden çıkarken şimdi şehirlerden çıkıyor. Bir köye gittiğinizde her 10 arabadan 9 tanesi murat şahin iken şehirde her 50 arabadan 1 tanesi murat şahin tofaştır. Bunun en büyük sebebi memurların köy yaşamı yerine şehirlere yerleşmesi, istikrarsızlaşan köy hayatı ile tarımsal üretimi bırakıp şehre göçün artması şehirlerin göç yolu ile şişmesi, tüketim. Tüm bu sebeplerden sonra oluşan balonlar ve enflasyonun ise ekonomiye verdiği zarar tahmin edilemez.

Yaşanan çöküşün verdiği zarar muaazam:

1- Üretimsel çöküş ve tarımcılığın çöküşü olarak bu süreci adlandırmak hafif kalır zira bu bir binanın temelden dinamitlenmesi ve yıkılmasıdır. Türkiye tarımsal ve hayvancılık üretimi açısından büyük bir kriz sarmalındadır. Hatta sistem tamamiyle iflas etmiş durumdadır.
2- Türkiye gelinen noktada büyükbaş ithalinde avrupa birincisi konumuna yükselmiş, dünyada ise 400 milyon nüfuslu abd'den sonra 2.liğe tırmanmıştır. Son açıklanan kararlardan sonra küçükbaş hayvan ithali de başlamış durumdadır.
3- Türkiye de bir son yıllarda kırımzı et skandalı yaşanmakta ve artan fiyatlar yüzünden insanlar kaliteli sağlıklı proteine ulaşamamaktadır. Abd'de senelik 130 kiloyu aşmış kişi başı et tüketimi Türkiye'de yalnızca 27 kg civarında kalmıştır, sadece bu bile bir neslin gelişimine vurulmuş en büyük darbedir, eski tarihlerde bile ülkeler zayıflatmak istediği ülkelere et ithalatını keserdi.
4- Kriz sarmalı bu şekilde devam ederse köyler tamamiyle boşalacak, şehirler şişecek suç oranları artacaktır. Ayrıca ithalat artacak ülkeden döviz çıkışı hızlanacaktır.

Çözüm nedir:

Bu konuda bir çok çözüm önerisi olsa da kısaca belirtmek gerekirse:

1- Yem, gübre vb üretim için gerekli hammaddelerden alınan vergi tamamiyle sıfırlanmalıdır.
2- Koruyucu tarım politikaları devreye sokulmalı, küresel şirketlerin ülkedeki üretime etkisi sınırlanmalıdır.
3- Devlet Çaykur, Tariş vb. firmalarına sahip çıkmalı ve bu firmaların sayısını arttırmalıdır. (Son günlerde alınan Şeker fabrikalarının yeniden açılması kararı çok önemli ve nokta atışı bir karardır)
4- Tekel gerekirse tekrardan geri alınmalı veya alternatifleri açılmalıdır.
5- Köyden kente göç engellenmelidir.
6- Üreten ve çalışkan gençlik yetiştirmeye özen gösterilmeli, girişimcilik dersleri verilmelidir.

---alıntıdır----


Ne ektin de iflas ettin kardeş? Realist olalım lütfen.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: uclrtpl on January 01, 2018, 07:10:09 PM
keşke bu hayvancılık ve tarım yapan insanlar çoooook zengin olsaydıda zengin oldukları için sektör  değiştirselerdi ama bildiğin çöktü dünyada verilen destekler bizimkilere göre bir hiç ve hiç kalmaya devam ediyor almış eline 3 5 kişi pazarı hem üreticiye yazık ediyor hemde müşterilere...


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: bney on January 01, 2018, 11:29:58 PM
Yalnız bırakılan ve oy deposu görülen insanlar.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: trako on January 02, 2018, 10:07:35 AM
çöküşü el birliğiyle gerşçekleştirdiler. ama giderek artan nüfus ve buna karşılık bulamayan iş sahası illa ki tarım ve hayvancılığa tekrar dönüş sağlayacaktır. zaten entel modası olası olarak başlayan organik yaşam diye yavaş yavaş bir dönüş başladı.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: vuanhtuanfpt on January 02, 2018, 11:45:40 AM
Çiftçiyi ve hayvancılık yapanı desteklemek şart.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: B.aksoy on January 02, 2018, 02:30:53 PM
Bir ulkede olmasi gereken ilk sey tarim ve hayvancilik bu yuzden bu alan desteklenmezse gelismemiz zor.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Afterweeks on January 02, 2018, 02:49:01 PM
Arazi ve genç insan kaynağı bakımından zengin bir ülkeyken, bundan çok daha iyi bir yerde olmamız gerekirdi.

Yani tarım ve hayvancılık ülkede lokomotif sektörler olmalıydı. devletin gözbebeği olmalıydı. bu sektörler olağanüstü bir teknik ve maliyet gerektirmiyor. tabii ki ne kadar değer katılırsa o kadar kazançlı ancak biz kendi kendimize dahi yetemez hale geldik. maalesef bakıyorsunuz sudan'lı bakan size hayvan satalım diyor; tunus'tan zeytinyağı ithalatı gündemimize geliyor. gıda fiyatları enflasyonun lokomotifi oluyor.20 yıl önce birine böyle olacak deseydiniz ciddiye bile almazdı.Farklı bir bakış açısı gerek.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Irfansyed on January 02, 2018, 03:42:20 PM
Politikacılar sağolsun.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: yanhizmetler2010 on January 02, 2018, 06:09:51 PM
Düzeli iş ve az gelir ile çalışmaya alışmış olan milletimiz. Düzensiz olan tarım hayatından uzaklaşıp hazıra alıştıgından geri dönüş zor. Gelen genç nesil bu işe el atarsa her şey tersine döner. Tembellik olmayacak.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: RESPECT-XxX on January 02, 2018, 07:00:09 PM
Sağolsun bu hükümetle tam çöküş oldu.
Örnek yatlara mazot 1.8 tl diyor.
çiftçiye mazot 5. tl diyorlar.
peki oylar kime Tabiiki AKP ye . ;D
Millet bu kafa ile hala oy verir çiftçiler işte ondan. ???
adam tv de haberde canlı yayında fındık ağaçlarını kökünden kesti ama gene oylar AKP ye... ;D
yani işimiz ALLAH 'a kaldı.....


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Mali.sak on January 02, 2018, 07:48:11 PM
malesef ülke olarak birşeyler üretmek yerine dışardan ithal etmeyi daha mantıklı buluyoruz ama bu durum bizi hiç bir zaman gelişmiş bir ülke konumuna getirmeyecek.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: karma580 on January 02, 2018, 11:34:56 PM
tarım ve hayvancılığın çöküşü yanlış politika sonucudur ama bu yanlışlar akıl almaz derece de olunca insan bunun kasıtlı olduğunu anlıyor zaten


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: electronic981 on January 02, 2018, 11:48:06 PM
Bilinçli bir planla bu iki alan çökertildi.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: firemm on January 04, 2018, 12:47:15 PM
Tarim ve hayvanciligin cokusu bu konu ulkenin en buyuk yanlisi  onun icin boyle basite indirgemek hatali olur. bunun bir cok nedeni var.1-  hukumetlerin yanlis politikalari yuzunden ,uretici toplumdan tuketici bir topluma  donduk koyler bosaldi sehirlere buyuk akinlar oldu.2- yine oy kaygisi yuzunden  yapilmasi elzem olan toprak reformu yapilamadi. 3-Koopaertifler kurulup ciftcilere gerekli egitim ve destekler verilmedi.4-toprak analizleri yapilmadi nereye ne urun ekilecegi planlanmadi.bir ciftci bir urun den iyi verim alinca herkes ayni urunu ekti  yani cok bilincsizce isler yapildi. Hayvancilik derseniz bir zamanlar anadoluda yozlar vardi (en az 300 davar olan suruler) her koyde 5 -6 yoz vardi.buyukbas hayvan derseniz her evde 4-5 inek 3-4 cift okuz veya camiz(manda) vardi. millet almanya ve diger avrupa ulkelerine calismaya gitti veya buyuk kentlere goc etti, malini davarini yok pahasina sattilar   bu gocler de tarim ve hayvanciligin bu gunku durumuna geldi.simdi ne yapacagiz dersek ,ulkemizde buyuk potansiyel var iyi bir planlama ve devletin bilincli olarak verecegi tesviklerle kisa zaman da teknolojinin yardimiyla  bu isi cozebilecegimize inaniyorum.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: cryptetim on January 15, 2018, 10:35:35 PM
Hükümetler üreticiyi desteklemeyerek büyük hata yaptı. Milyonlarca kişi mutsuz. Oy alırlar artık.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: kutsal_money on January 16, 2018, 12:56:32 AM
Aslında bu iki sektörün çöküşü insanlığın çöküşüdur ne yazik ki her ne kadar teknoloji gelisse de bu sektörlere her zaman bir şekilde bağlıyız


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: istant452 on January 16, 2018, 01:45:56 PM
Tarım, hayvancılık, doğayı koruma, hayvanları sevme, eşitlik olmazsa olmazları olmalı modern toplumların.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: efeyigit399 on January 16, 2018, 02:00:53 PM
bu yeni olmadı ki. bu belliydi birkaç yıldır böyle olacağı göz göre göre bu duruma getirdiler şimdide birşeyler yapıp kurtarıcı olmaya çalışıyorlar ne yazık ki.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: efey39 on January 16, 2018, 02:03:33 PM
sürekli kısa zamanlı birşeyler üretip çözüm bulmaya çalıştılar. büyük paralar harcayıp zarar eden projeler yaptılar. allah yardımcımız olsun.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: DamnMonday on January 16, 2018, 02:08:32 PM
ülkede tarım ve hayvancılığa ait girdiler ithal olmaya devam ettikçe bu çöküşün önüne geçilmesi mümkün değildir. 2 gün önce televizyonda izlediğim bi habere göre türkiyenin et ithal etmesinin önüne geçmeye yönelik adımlar atacağını duyurdular. yediğimiz domatesin, hayvanlarımızı beslediğimiz samanın bile ithal olduğunu düşündükçe bu çöküş kaçınılmaz değil miydi zaten?


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: redeyesto on January 16, 2018, 04:54:57 PM
Kendi kendine yeten ülke ithalatçı oldu. Saray yaparak ülke kalkınmaz.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: benzinkokusu on January 16, 2018, 05:55:58 PM
türkiye Tarım ve Hayvancılık olarak çok ama çok geride kaldı.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: birfincankahve on January 16, 2018, 05:56:43 PM
mazot oldu 6 TL biter tabi  tarım.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: beynimtok on January 16, 2018, 05:57:47 PM
gerçekten mahvettiler ülkeyi, şu an kaçak elektrikle başa çıkamıyorlar, oradan belli zaten bu işin sonucu.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: deliedenpsikolog on January 16, 2018, 05:59:05 PM
Ülkemiz şu anda savaş eşiğinden geçiyor, tarım ve hayvancılık tamam önemli ama çok daha önemli sorunlarımız var.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: gecenintenhasi on January 16, 2018, 06:00:08 PM
Bilinçsiz gübreleme toprağımızı bitirdi, erozyon sorunu aldı başını gitti resmen.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: rainman1 on January 16, 2018, 06:52:34 PM
Ağaç bile kalmadı koca ülkede, ne toprak kalır ne tarım, bunlar olmayınca hayvancılık da yavaş yavaş biter. Herkes büyük şehirlere gitsin bakalım ne yicekler orda, hormonlu yiyeceklerle 50 yaşında hastalıklardan geçilmiyor.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: agacsizkoala on January 16, 2018, 07:02:37 PM
tarım artık geri döndürülemez şekilde boğazına kadar pisliğe batmış durumda


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: drogbacrash1 on January 16, 2018, 07:31:44 PM
Devlet desteği yok. İleri görüşlülük yok. Ekonomik kalkınmayı hep kısa vadede düşünen bir bakanlık var. güzelim ülkemde hayvancılık yapılamıyor saçma sapan ülkelerden hayvan ithal ediliyor gerçekten çok acı


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: kribati7 on January 16, 2018, 10:33:00 PM
İç siyasetemizi değiştirmediğimiz sürece bu çöküş devam eder. Kısa dönem çözümler için yapılan ithalatlar ve tarım alanlarının emlaklaşması çöküşün ana sebepleri. Refah ve huzur uzun zamanlı yatırım ister. Günü kurtarmanın peşinde olmak sadece zarar verir ve yarınları yok eder.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Odd Thomas on January 16, 2018, 10:58:03 PM
Çiftlikbank bile bitcoine yatırım yapıyor. Düşünün durumun sıkıntısını.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: sinyalci on January 16, 2018, 11:00:25 PM
Yurt dışından devamlı et ital ederek ancak hazırcılığa alışırız tarım hayvancılık bitti bu ülkede


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: atarliromantik38 on January 17, 2018, 12:50:20 PM
tarımı gerçekten bitirdiler şu 15 senede, bunların yaptıkları iş değil. :-\


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: frarslan on January 17, 2018, 12:55:24 PM
son 18 yılda ülkemizde Konya büyüklüğünde tarım arazisi betonlaşmaya dönüştü. Çiftçiler ürettiklerinin karşılığını alamadı. Haliyle üretmekten vazgeçtiler. Sonuç ithalata yöneldik ve bir türlü açığımızı kapatamadık. Bunlar daha iyi günlerimiz. İnşallah daha kötülerini görmeyiz.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: CoinMegaStock on January 17, 2018, 04:26:02 PM
hükümet bu konularda kibrit suyu döktü...


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: sikko on January 17, 2018, 05:59:09 PM
İzlenen yanlış politikalar sonucu gördüğüm gerçeklerden biridir. Özellikle Liberal ekonomi safsatası artık Türkiye'yi afrikalılaşma sürecine sokmuş bugün ise ortadoğunun sömürülen afrikası olmak üzereyiz. Boşalan köyler sonucu şehirlerde uzanan gettolar, üretmek nedir bilmeyen insanların kolay para peşinde koşup ömürlerini harcaması ve hiç bir ideali olmadan dünyaya gözlerini kapama süreci bize uzanmış durumda.

Bu sürece nasıl gelindi:

1- Senelerdir diziler aracılığı ile insanlara lüks yaşam ve şehir hayatı pazarlandı. Üretmek yerine özenti bir kafa ile yetişen gençler 20 li yaşlara geldiğinde ya devlete kapak atarım ya da asker polis olur yine devlete kapak atarım misali yetişti yetiştirildi.
2- Hayvancılık ve tarımcılık tü kaka şeklinde milletin kafasına işlendi, artan masraflar vergiler insanları bu işten de soğuttu. Gidin bir kadına sorun ya memur alırım ya da zengin koca derler. Tarım ile uğraşan bir aile ilk okul 1.sınıftan itibaren oğlum sen doktor mühendis ol diye yetiştirir. Tarım ve hayvancılık itildi arkadaşlar. Oysa hayvancılık ve tarım sektörüne yönelecek genç girişimciler keskinoğlu, güres, banvit gibi büyük firmaları tarımsal alardan ve sığır, koyun yetiştiriciliği gibi alanlardan çıkarabilir.
3- Köylerden gözlemlediğim kadarıyla insanlar tembelleşti.  Zaten az sayıda insan kalan köylerimizde üretmiyor. Bir kasabaya girdiğinizde marketlerde yağ, yumurta, salça, zeytin her şeyi bulursunuz oysa eskiden böyle değildi köyde her ev hanesinin evinde tavuğu olur yumurtasını tavuğun altından alır ineğinden aldığı süt ile de tereyağı yoğurt yapardı. Şimdi her şey hazır. Her kes hazırcı.
4- Ve son olarak eskiden zenginler köylerden çıkarken şimdi şehirlerden çıkıyor. Bir köye gittiğinizde her 10 arabadan 9 tanesi murat şahin iken şehirde her 50 arabadan 1 tanesi murat şahin tofaştır. Bunun en büyük sebebi memurların köy yaşamı yerine şehirlere yerleşmesi, istikrarsızlaşan köy hayatı ile tarımsal üretimi bırakıp şehre göçün artması şehirlerin göç yolu ile şişmesi, tüketim. Tüm bu sebeplerden sonra oluşan balonlar ve enflasyonun ise ekonomiye verdiği zarar tahmin edilemez.

Yaşanan çöküşün verdiği zarar muaazam:

1- Üretimsel çöküş ve tarımcılığın çöküşü olarak bu süreci adlandırmak hafif kalır zira bu bir binanın temelden dinamitlenmesi ve yıkılmasıdır. Türkiye tarımsal ve hayvancılık üretimi açısından büyük bir kriz sarmalındadır. Hatta sistem tamamiyle iflas etmiş durumdadır.
2- Türkiye gelinen noktada büyükbaş ithalinde avrupa birincisi konumuna yükselmiş, dünyada ise 400 milyon nüfuslu abd'den sonra 2.liğe tırmanmıştır. Son açıklanan kararlardan sonra küçükbaş hayvan ithali de başlamış durumdadır.
3- Türkiye de bir son yıllarda kırımzı et skandalı yaşanmakta ve artan fiyatlar yüzünden insanlar kaliteli sağlıklı proteine ulaşamamaktadır. Abd'de senelik 130 kiloyu aşmış kişi başı et tüketimi Türkiye'de yalnızca 27 kg civarında kalmıştır, sadece bu bile bir neslin gelişimine vurulmuş en büyük darbedir, eski tarihlerde bile ülkeler zayıflatmak istediği ülkelere et ithalatını keserdi.
4- Kriz sarmalı bu şekilde devam ederse köyler tamamiyle boşalacak, şehirler şişecek suç oranları artacaktır. Ayrıca ithalat artacak ülkeden döviz çıkışı hızlanacaktır.

Çözüm nedir:

Bu konuda bir çok çözüm önerisi olsa da kısaca belirtmek gerekirse:

1- Yem, gübre vb üretim için gerekli hammaddelerden alınan vergi tamamiyle sıfırlanmalıdır.
2- Koruyucu tarım politikaları devreye sokulmalı, küresel şirketlerin ülkedeki üretime etkisi sınırlanmalıdır.
3- Devlet Çaykur, Tariş vb. firmalarına sahip çıkmalı ve bu firmaların sayısını arttırmalıdır. (Son günlerde alınan Şeker fabrikalarının yeniden açılması kararı çok önemli ve nokta atışı bir karardır)
4- Tekel gerekirse tekrardan geri alınmalı veya alternatifleri açılmalıdır.
5- Köyden kente göç engellenmelidir.
6- Üreten ve çalışkan gençlik yetiştirmeye özen gösterilmeli, girişimcilik dersleri verilmelidir.

---alıntıdır----

tarım ve hayvancılık çöktü çünkü yerli sermayeye yeterli destek sağlanmadı çiftçi mazotu beş liradan alırken yatı olanlar bir liradan alıyorsa tabiki gelişmez


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: dumrul88 on January 17, 2018, 06:03:26 PM
tarım ve hayvancılığın olmadığı ülkeden bir bok olmaz. kısaca en ilkel dönemden beri yapılan tarım ve hayvancılığı bile beceremiyorsa. ne sanayisi olur ne bilimi.

görüyoruzda. sadece inşaat ile ülke büyümez.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: mnyers1 on January 17, 2018, 08:21:36 PM
bunlar hep yanlış planlama sonucu.maalesef iyi durumda değiliz ve durum hiç iyiye gideceğe benzemiyor :'(


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Dima88 on February 19, 2018, 02:38:03 PM

The collapse of agriculture will not be, since the primary task of any state or country to feed its population for this country is to develop legislation and subsidies to farmers!


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: chickenfried12 on February 19, 2018, 02:45:36 PM
bu kadar et ithalatına izin verirlerse ve tarımsal alanları köyleri mezraları kırsalları destekleri ile sürdürmezler ise köylü halis amca ne ekip ne biçsin bir sey kazandırmadıktan sonra bizimde ufakta tarlamız var yıllardır şeker pancarı ekilir ama daha kazandırdığını görmedik belki de dayımlar alıyor yiyordur :) ama inanırmısın zamot parasına değmez çektiğimiz çile diyince insanın tarla marla hikayesi bitiyor ..


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: yavuz on February 23, 2018, 08:40:36 PM
devletimiz ülkede tarım ve hayvancılığı bitirme kararı aldı.
tüm kırsal kesimin asgari ücretle fabrikalarda çalışması amaçlandı.
zaten bu amaçla milyonlarca suriyelinin çalışmasına izin veriliyor.
bu sayede sanayi üretim maliyetleri düşecek sözde.
et ve gıdayıda sanayiden kazanılan dövizle ithal edeceğiz.

ama tabiki bu planda işlemeyecek ve 5-10 sene sonra tarım ve hayvancılığı bitmiş ayrıca 700 milyar dolar dış borcu döndüremeyip batmış bir ekonomiyle karşılaşacağız.
sanayide döviz kazanan ülke işci maliyetlerini düşürmekle olmaz. arge ruhu olacak. yenililçi fikirlere açık olacaksın.
bizim devletimizdede insanımızdada bu ikisi yok. için işine arge ruhu sokmadıktan sonra ne yaparsan yap zengin ülke olamazsın bu gezegende.


Title: Re: Tarım ve Hayvancılığın Çöküşü
Post by: Mali.sak on February 23, 2018, 10:27:05 PM
devletimiz ülkede tarım ve hayvancılığı bitirme kararı aldı.
tüm kırsal kesimin asgari ücretle fabrikalarda çalışması amaçlandı.
zaten bu amaçla milyonlarca suriyelinin çalışmasına izin veriliyor.
bu sayede sanayi üretim maliyetleri düşecek sözde.
et ve gıdayıda sanayiden kazanılan dövizle ithal edeceğiz.

ama tabiki bu planda işlemeyecek ve 5-10 sene sonra tarım ve hayvancılığı bitmiş ayrıca 700 milyar dolar dış borcu döndüremeyip batmış bir ekonomiyle karşılaşacağız.
sanayide döviz kazanan ülke işci maliyetlerini düşürmekle olmaz. arge ruhu olacak. yenililçi fikirlere açık olacaksın.
bizim devletimizdede insanımızdada bu ikisi yok. için işine arge ruhu sokmadıktan sonra ne yaparsan yap zengin ülke olamazsın bu gezegende.


bizim sanayimiz amelelikten başka bir şey değil. blizzart tek bir oyun yapar dünyanın parasını toplar. 3 5 akıllı telefon uygulamasının toplam cirosu neredeyse bizim devlet bütçesi kadar :)
teknoloji firmalarını ilaç sanayini ağır sanayiyi silah sanayisini saymıyorum bile.