Bitcoin Forum

Local => Bitcoin Haberleri => Topic started by: Madenci_34 on July 09, 2019, 02:44:17 PM



Title: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: Madenci_34 on July 09, 2019, 02:44:17 PM
Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanan 11. Kalkınma Planı kapsamında merkez bankasının dijital para çıkaracağı bildiriliyor.

2019-2023 dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı’na göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Blockchain tabanlı dijital para çıkaracak.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve bugün TBMM’ye sunulan 11. Kalkınma Planı’nda mali piyasalara ilişkin hedefler de yer aldı. Bu 5 yıllık plan döneminde İstanbul’un cazip bir küresel finans merkezi haline gelmesi ve güçlü bir finansal sektör oluşturulması hedefleniyor.

Anadolu Ajansı‘nın haberine göre, bu hedef doğrultusunda merkez bankası tarafından Blockchain tabanlı bir dijital para da uygulamaya konulacak.

Öte yandan 11. Kalkınma Planı ile 2023 yılında GSYH’nin 1 trilyon 80 milyon dolara, kişi başı gelirin ise 12 bin 484 dolara çıkarılması amaçlanıyor. Ayrıca planda ihracatın 226.6 milyar dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 9.9’a düşürülmesi ve 4.3 milyon ek istihdam yaratılması hedefleniyor.

Çin de dijital para çıkarıyor
Dün, Çin Merkez Bankası’nın da dijital para geliştirdiğini ortaya çıkmıştı. Bankanın ABD Dolar’nın Facebook’un kripto parası Libra’daki rolünün belirsizliği nedeniyle kendi dijital parasını yaratmaya karar verdiği söyleniyor. Çin Merkez Bankası’nın bunun için Çin hükümetinin en yüksek yürütme organı olan Devlet Konseyi’nden gereken onayı aldığı ve şu anda çeşitli piyasa kuruluşlarıyla çalıştığı bildiriliyor.

https://uzmancoin.com/kripto-para-kalkinma-plani/


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: aykutgunes on July 09, 2019, 05:10:13 PM
hadi bakalım herkes çıkarır oldu :)


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: Blacknavy on July 09, 2019, 05:53:28 PM
2018'den beri yerli ve milli olmak adına Amerikan karşıtı türlü haberler pompalanıyor, bu haberlerin bir çoğu para birimleri üzerinde dönüyor fakat bir türlü atılım gerçekleşmiyor. Ben hükümetin bu konuda pek samimi olduğunu sanmıyorum sadece teknolojiden geri kalmadıkları imajını çizmeye çalışıyorlar. Eğer dijital paralarla bu kadar ilgileniyorlarsa diğer Avrupa ülkeleri gibi kripto paralar için minimal bir vergi oranı belirlensin, kripto paraların adı konsun. Yine de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın 2017'de hazırladığı 158 sayfalık makalesi (http://www.tcmb.org.tr/wps/wcm/connect/f4b2db90-7729-4d94-8202-031e98972d0f/Sanal+Para+Birimleri.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-f4b2db90-7729-4d94-8202-031e98972d0f-m3fBagn) ve Bilgem (Tubitak'ın) 1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı (https://blockchain.bilgem.tubitak.gov.tr/workshop.html) az da olsa bu konuyla ilgilenen birimler olduğunu gösteriyor.

[1] Türkiye Harekete Geçti! Merkez Bankası’ndan Dijital Para Hamlesi! (https://www.ntv.com.tr/ekonomi/merkez-bankasindan-kripto-para-hamlesi,aT_ruOOnJ0GXn8qLQo-M3A)
[2] Cumhurbaşkanı Başdanışmanından yerli dijital para birimine yeşil ışık (https://www.donanimhaber.com/Cumhurbaskani-Basdanismanindan-yerli-dijital-para-birimine-yesil-isik--97639)
[3] Türkiye-Rusya-İran arasında yerel para birimi kullanılacak (https://www.cnnturk.com/dunya/turkiye-rusya-iran-arasinda-yerel-para-birimi-kullanilacak)
[4] ABD dolarına karşı 5 ülkeden ortak para birimi! (https://www.bolgegundem.com/abd-dolarina-karsi-5-ulkeden-ortak-para-birimi-turkiye-bu-para-biriminde-var-mi-530976h.htm)

Bu koşullarda ben olayların hükümetten bağımsız olarak geliştiğini düşünüyorum.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: leprakon on July 09, 2019, 07:35:09 PM
Bu iş kabak tadı verdi abd ye karşı tavır alındığında ilk olarak alışverişte dolar kullanılmayacak dijital para kullanılacak haberleri çoktandır var ama herhangi bir girişim yok. Artık Türkiye'nin kripto para işinde realiteye geçmesi lazım.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: latolati on July 10, 2019, 06:47:46 AM
Merkez bankalarının dijital para çıkarmasının bu sektör için ne kadar olumlu olacağını şimdiden kestirmek çok zor gerçekten. Ben zararlarının daha fazla olabileceğini düşünüyorum. Büyük ihtimalle sadece devletler arası ödemeler, büyük hacimli işlemler için böyle bir şeyi düşünmekteler ama yine de aklıma Pedro geliyor sürekli.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: BoozeHoundPoker on July 10, 2019, 08:29:25 AM
Bence çok olumlu bir şey bu sektör geleceğin sektörü, diğerlerinden ne kadar çnce işin içine girersen o kadar çok kar edersin. Biz de böyle şeyler genelde planlamada kalır ama bu sefer umarım uygulamaya da geçilir.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: Gastronomist on July 10, 2019, 09:01:25 AM
Çıkarın çıkarmasına da bu paranın etkinlik alanı sınırlı mı olacak yoksa herkes istediği alanda kullanabilecek mi bunu bilmiyoruz. Arkasından açıklanan diğer hedeflere bakıldığındaysa ben pek ümitlenemiyorum doğrusu. Hiçbir şekilde finansal hedeflerini tutturamayan bir ülke ve her seneki vaatleri yinelenmiş durumda. Bunların hepsi sakız gibi uzayacakmış havasında duruyor.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: turcalata on July 10, 2019, 09:05:47 AM
1) Dijital para olayı bizi bağlamaz. Biz kripto para'dan bahsediyoruz. Yani Libra gibi merkezi varlıklara dijital para denilebilir ama bunların BTC ve diğer bir çok altcoin gibi kripto para ile bir alakası yoktur.

2) Diyelim ki Türkiye böyle bir girişim yaptı, Çin'de ABD'de zaten Rusya geri kalmaz hayatta... Peki ne faydası olacak? Bunların her biri BTC'yi yüceltir buraya not düşüyorum. İnsanlar devlet parasını kullanacak olsa zaten FIAT parayı bankalar aracılığıyla kullanıyordu. Daha iyi, daha üst düzey bir şey arayışı BTC. Merkez bankasının çıkaracağı para 1TL = 1 XXX olacaktır. Olmak zorundadır. Yoksa kendi milli parası olan TL'yi kendi kendine değersizleştirmiş olur.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: Neo.op on July 10, 2019, 09:39:26 AM
Çin, İngiltere ve Türkiye' de aynı minvalde haberler dolaşıyor. Bu dijital para çıkarma işini dolara karşı bir önlem almak için mi yapıyorlar yoksa başka bir hedefleri mi var bilemiyoruz ki yakında kokusu çıkacaktır. Ülkemizde bir dijital para çıkarsa da bunun daha çok diğer devletlerle alışverişlerde kullanılacağını, günlük hayata fazla etki etmeyeceğini düşünüyorum. Sonuçta TL' nin değerinin koruması için bu dijital para ile pek fazla eşit olmayacaktır.


Title: Re: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dijital para çıkaracak
Post by: bitcoinmuseum on July 10, 2019, 10:35:40 AM
Geçte olsa ülkemizin bu gemide olma kararı alması olumlu bir şey umarım en kısa sürede geliştirilir ve ticaretini bu para ile yapar.