Bitcoin Forum

Local => Konu Dışı => Topic started by: gospodin on July 13, 2020, 07:06:04 PM



Title: Linux Dağıtımları
Post by: gospodin on July 13, 2020, 07:06:04 PM
en başta kendimi belirteyim de sonra gelip bana kimse çemkirmesin:))
ben 2017 yılında linux ile tanışmış bir bireyim. ondan önce hep findofsun mavisini kullanan, 5-6 ayda bir sistemimi yeniden kurmak zorunda olan gerçek anlamda bir garibandım:)) kripto para, güvenlik, virüs derken ula herkes lünüx de lünüx diyor bir bakalım neyin nesiymiş dedim ve o gün bugündür kullanıyorum bu çocuğu.

ilk kullandığım lino tabii ki de linux mint:

https://i.ibb.co/vhp4Ymd/miny.jpg (https://ibb.co/5kmhFvj)

https://www.linuxmint.com/

bilgisayarım eski olduğu için beni biraz kastırdı ama windows'tan sonra geçtiğim ilk lino olduğu için ara yüz konusunda hiç yabancılık yaşamadım. (yıllar önce bir arkadaşım linux  mu kullanıyordu yoksa ms dos ile şov mu yapıyordu hala hatırlarım. o zaman korkmuştum bu heriften.)
bilgisayarımı kastırması ve özellikle bir sürü cebelleşmeme rağmen wifi gücünü bir türlü win seviyesine getirememiştim. benim için en büyük sorun oldu. zaman zaman başka yerlerde de sorun çıkarsa da son 3-4 aya kadar kendisini hala kullanıyordum.

bir sonraki esas oğlan ise lubuntu: https://lubuntu.net/

https://i.ibb.co/KzJwxBr/Lubuntu-20-04-review.png (https://ibb.co/G3qTQG5)

ya sen ne güzel bir şeysin böyle arkadaş. adı "lubunya" benzese de kırk senelik bilgisayarımı bildiğin 10. nesil i5 işlemcili canavara çevirdi. sanal bilgisayarda kurduğum zaman sorun çıkarmamış olmasından dolayı eski bilgisayarıma da kurdum ama orada sıçtı sıvadı. hız konusunda süper ama wifiyi bir türlü tanıtamadım. ethernet kablosu ile de sürekli internete giremeyeceğim için kendisinden üzülerek ayrılmak zorunda kaldım. yoksa benim biricik aşkım lubi.

yakışıklı çocuk elementary OS: https://elementary.io/tr/

https://i.ibb.co/ZmGqHtp/index.jpg (https://imgbb.com/)

yanlış hatırlamıyorsam sadece 64 bit desteği olduğu için sanal bilgisayarda kullanmak zorunda kaldım kendisini ama ara yüz olarak o kadar hoştu ki eski bilgisayarıma yükleyemediğim için üzülüyorum. zorin de bana göre bu sınıfa giriyor.


pardus: https://www.pardus.org.tr/

https://i.ibb.co/8nk0JTj/pardus.png (https://imgbb.com/)

debian tabanlıymış. "mış" diyorum çünkü 32 bit olan bilgisayarıma kendilerini yükleyemedim. eski sürümleri için de destek hala sürüyor mu diye kontrol etmedim. kullanan birileri varsa bilgi almak isterim. ama "yerli ve milli" dedikten sonra sadece 64 bit ile ortalarda dolaşmak garip. 32 bit ne lan, öyle bilgisayar mı kaldı diye sormayın. evet, var:))

ubuntu mate
: https://ubuntu-mate.org/

https://i.ibb.co/FBRr1Kt/ubunu.jpg (https://imgbb.com/)

sorun sorun sorun. uyuz oldum arkadaş. hem ubuntu'ya hem de ubuntu mate'ye. gayet güzel çalışıyorlar ama hdmi ile bilgisayarı televizyona bağladığım zaman sesi bir türlü televizyondan çıkartamadım. farklı farklı şeyleri yüklesem de hep bu arkadaşlara döndüm ve sonunda pes ettim. artık benim beceriksizliğim de bu kadarını kaldırmıyor.


tehlikeli çocuk kali linux: https://www.kali.org/

https://i.ibb.co/Ws9ytrc/kali.jpg (https://imgbb.com/)

lada'nın modeli gibi adı var tehlikeli olsa ne olacak:)) sırf meraktan yükledim ve bana hitap etmediği için direkt çöpün yolunu tuttu. sevilen bir dağıtım ama dediğim gibi bağa göre deel. hacer teyzeler kullansın.

xubuntu: https://xubuntu.org/

https://i.ibb.co/4FpB0PP/xxx.jpg (https://imgbb.com/)

az evvel yükledim ve kurcalamaya devam ediyorum. ilginç bir şekilde hala terminale tıklamadım:))
hdmi ile görüntüyü yansıtıyorum ama sesi yansıtmada bunda da sorun yaşıyorum. ses televizyondan geliyor ama bir tuşa bastığım anda direkt ses bilgisayardan çıkmaya başlıyor. kurcalayıp nerede hata yaptığımı bulamazsam üzülerek kaldırmak zorunda kalacağım. hız konusunda lubuntu ile yarışır şekilde son derece hızlı. tavsiye ederim.

merak ettiğim: tails
ilginç bir "işlemci" (aahha) gibi geliyor bana. aramızda kullanan varsa bunun hakkında da yorumları merak ediyorum.

-------------------

klasik soru: yahu win'deki porogromlor yok. he yok lan ama benzerleri mevcut. wine ile mint'te çoğu exe dosyasını kurup çalıştırıyordum. onun dışında ben bilgisayarı günlük kullanıcı düzeyinde kullanıyorum. bu yüzden dandik findofsa gömülmeye gerek yok. diğer makinede win 10 yüklü ama inanın hiç keyif almıyorum. 2 tane kod kurcalayayım diyorum ama ne zaman mavi ekran verecek diye beklemiyor da değilim. ya da geçen gün löp diye gitmiş bilgisayar. ne boktan şeysin lan!!! yalan yok win 7 kurduğum zaman sıfır hata ile çalıştırdım tv-bilgisayar ikilisini ama o kadar tipsiz ve hantal kaldı ki bilgisayar nefret ettim.


not: dediğim gibi ben son kullanıcı ayşe teyzeyim. konuya bilgili abimiz @mhanbostanci'yi çağırıyorum. (alayı bok yazıyormuş bir de ;D)


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: jopen on July 13, 2020, 10:11:03 PM
Konu gerçekten güzel olmuş ağaaa ellerine sağlık. Aradan yazdıkların ve içtenliğin konuyu okuduğum zaman inan şu zor zamanlarda yüzümü güldürdün valla. Senin bu muzip halini inan her zaman takdir ediyorum.

Linux olayına gelince bende çok kullanmak istiyorum ama bazı sorunlardan dolayı çabuk sıkıldığım için pek uğraşmamak için bir türlü kurmadım.

Konu ile ilgili üstadların yorumlarını okuyunca karar vereceğim şöyle az sorunsuz büyük bir hata çıkarmayan sürüm öneren olursa seve seve kurup deneyeceğim.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: trendcoin on July 14, 2020, 03:07:31 AM
sadece internette süper kuantum dolanıklığı yaşadığım i5 32310m eski bir makinam var, windows ile vedalaşma vaktinin geldiğini düşünüyorum ama epey de kararsızım. performansı olumlayan kullanımı kolay bir versiyona geçmeyi de istiyorum. bu yüzden, konudaki tavsiyeleri dikkatle değerlendireceğim ve en az birini de deneyeceğim...


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: chemist35 on July 14, 2020, 04:44:03 AM
Okurken baska dıyarlara alıp goturuyo ınsanı oyle guzel benzetmelerle yazmıssınız ellerınıze saglık hocam maalesef bende mıcrosoftun kolesı olanlardanım lınuxu sızın basladıgınız gıbı bastan berı goruyorum goruyorum ama denemeye cesaretım yok acıkcası tek pc ıle bu rıske degmez bence ıkıncı el bı pc alırsam ama bırınde denemeyı dusunuyorum televızyona baglayınca sesın gelmemesı cok garıp olmus acaba pcnın ses aparatında mı bı sıkıntı var hocam


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 14, 2020, 06:46:38 AM
yukarıda dağıtımların %80 i ubuntu mimarisini kullanıyor o yüzden birinde yaşadığın ses sorunu diğerindede oluyor


bende uzun süre ubuntu ve türevlerini kullanmış biriyim bir ara mint kişisel verileri çaldığına dair söylentiler vardı. ses soreunu uygun driverları olmadığı için oluyor veya ses yüklü oluyor hdmi takinca ses aygitlarindan o aygiti secmeniz gerekiyor akilli cep telefonlarindan tut linux ve terminalinin olmadigi yer kalmadi ancak hala bu tarz hatalar vermesi ve hala düzeltilemiyor olması can sıkıyor.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: onurgozupek on July 14, 2020, 07:13:53 AM
Windows'tan Linux'a geçince, Matrix'e girmiş gibi hissediyorsunuz. Bir süre bocaladıktan sonra, lan ben yıllardır kendime işkence ediyormuşum diyorsunuz.

Ben 2006'da Monster dizüstü bilgisayar aldığımda geçtim Linux'a. O dönem çok eziyetliydi. Kablosuz ayrı, ethernet ayarı ayrı, ses ayarı ayrı çileden çıkartırdı. 4-5 sene kullandıktan sonra Mac'e geçtim. Dünyam değişti :) Dile kolay 6 yaşından beri bilgisayar kullanıyorum.

Çoğunuzun adını duymadığı MSDOS ile başladım, Windows 3.2 ile Bill Gates abimizin grafik arayüzüne geçtim. 15 sene windows kullanıp Linux'a geçince insanın dünyası değişiyor. Linux'tan Mac'e geçince ise, büyük bir rahatlama geliyor.

Hala terminal kullanırım. Bu arada tabi ki windows kullandım ara ara ama kendi bilgisayarımda değil. Windows'u sanal makineye en son Win10 çıkınca lisansımı güncellemek için kurmuştum. Ara ara açıp güncellerim o kadar. Windows'tan ne kadar uzak o kadar iyi...


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: muslol67 on July 14, 2020, 08:36:05 AM
Bir dönem millici bir yaklaşımla Pardus'u baya shillemişlerdi. Türk olan F klavye kullanır ve Pardus kullanır diye bir dayatma vardı. Ama kimse rahatından vazgeçmek istemedi. Bugüne kadar sadece bir vaat olarak kaldı Pardus.
Lisans konusunda milletçe bir sorunumuz olmadığını da düşünürsek Win herkese kolay geliyor.
MAC kullanmadım hiç ama genel kabul görmemesinin sebebi fiyatları bence bizim buralarda. 15000TL'ye (yaklaşık 5 asgari ücret) karşılığında PC alabilecek çok insan yoktur.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 14, 2020, 08:48:30 AM
linux tarafı özel olarak belli başlı donanımlar için stabilleştirilmiş bir yazılım ile ortaya geldiğinde emin olsunlar windowsdan daha rahat ve stabil çalışır.

çağ öyle bir noktaya geldiki sadece bir web browser olan pcde herşeyi yapabilir olduk.

bakmayın ülkemizde rant olmayan yer yok yoksa neredeyse kurumların hiçbirinde windows a gerekyok. hoş sanki lisanslı kullanıyorlarya.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: onurgozupek on July 14, 2020, 09:39:29 AM
Lisans konusunda milletçe bir sorunumuz olmadığını da düşünürsek Win herkese kolay geliyor.

Hırsızlığı bu kadar benimsemimiz takdire şayan...

MAC kullanmadım hiç ama genel kabul görmemesinin sebebi fiyatları bence bizim buralarda. 15000TL'ye (yaklaşık 5 asgari ücret) karşılığında PC alabilecek çok insan yoktur.

Bu konu da bakış açınıza göre değişir. Mac'imi 2012'de 2100$ (4300TL) almıştım. 8 senedir kullanıyorum. Aynı dönemde 2500TL'ye Toshiba laptoplar satılıyordu. Şirketten arkadaşlar, şimdiye kadar en az 2 kere bilgisayarlarını yeniledi. 4. laptopını alan da var. Ben hala aynı bilgisayarı kullanıyorum.

Bu arada, az önce gördüm, bugün 2011'de ilk Mac'imi aldığım günmüş 👨‍💻 (Doğum günümde sipariş vermiştim 😂)


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 14, 2020, 09:41:35 AM
yakın zamanda bir tane macbook pro klavye değişimi ve masaüstü mac pro ya ssd upgrade ettim.


Ben böyle bir  işçilik ürünü görmedim mühendislik harikaları insan bir klavye değiştirmekten keyif alırmı o derece güzel yemin ediyorum bu aletlerin içi dışından güzel ama işçiliği çok zor.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: gospodin on July 14, 2020, 10:53:09 AM
@trendcoin hocam mint ya da elementary kurmanızı tavsiye ederim. rufus programına atıp keyfinize bakın inanın çok zevkli. benim eski makine en az  10 senelik ve teşhir ürünü yani daha da eski bir makine. ssd yok, buna rağmen uçuyor. office programı, film, internet için kullanacaksanız windows gereksiz. arada sırada sorun çıkarırsa da forumlardan halledersiniz. win'in kullanılma sebebi de bu. tak çalıştır sonra da her hafta formatla:)

@onurgozupek hocam mac konusunda size katılıyorum. tamamen ayrı bir dünya. bazen iş yerinde arkadaşlar yüksek paralar harcayıp bilgisayar almak istiyorlar. onlara mac önerince "iphone 2 senede çöp oluyor niye alayım." diyorlar. lan iphone ne amk diyorum ama bu adama ne anlatayım ;D imkanım olsa ben de acımam mac'a geçerdim. tüm ekosistemi de ona göre donatırdım. bir de doğum günü tarihinizi belirtmeyin bence.:)

not: puppylinux var bir de. o da çok hafif bir dağıtım ama sevemedim. korsan 98 kullanıyormuşum gibi geldi.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: lossnet on July 14, 2020, 11:31:09 AM
Linux'un ilk sürümünü üniversite yıllarında derste (linux 105) görmüştüm. Sanırım 1996 falandı: Linux Slackware'in ilk sürümüydü. Aynı zamanda DOS işletim sistemini da o sıralar işlediğimizden, birbiriyle benzerlikleri vardı. Konsol tabanlıydı. Pek çok şeyi kodlarla yapmak gerekiyordu. O yüzden bana soğuk gelmişti. Tam da o zamanda windows 3.0 piyasaya çıktığından, daha kullanıcı dostuydu. Ama bilgisayara en alt düzeyde hakim olmak için Linux'u da bilmek gerekiyordu. DOS ile Linux arasında bocaladığım komutlardan birisi de şuydu: DOS'ta klasörlerden çıkarken c:>CD.. yazardık, Linux'ta ise mutlaka boşluk bırakmak gerekirdi C:>CD ..

Sunucu sistemlerinde en çok tercih edilen halen Linux'tur. Windows'a kıyasla çok daha stabil ve hızlı çalışır. Zamanla, son kullanıcılar için de işlevsel tasarımlar hazırlamışlar. Fakat ben onları kullanmadım. Sadece sunucular üzerinde zorunlu olarak kullanmıştım.

Şu anki bilgisayarımda windows 10 yüklü. 4 senedir formatlamadan kullanıyordum. Yazılımsal ve donanımsal bakımlarını zamanında yaptım; hiç çökmedi. Geçen ay artık bi formatlayayım dedim öyle keyfine. Temiz bir başlangıç olsun diye... Önceki bilgisayarım da Windows XP'ydi. Onu da sanırım formatsız şekilde 5-6 yıl kullanmışımdır. Yani windows'u da özenli bir şekilde kullandığımızda sorunsuz çalışabiliyor. Fakat performans anlamında (işlemci ve bellek kullanımı) Linux daha önde; bilgisayarı yormuyor.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mhanbostanci on July 14, 2020, 12:28:42 PM
5 meritlik sorularımı sıralıyorum.

Linux nedir?

Linux dağıtımı nedir?

Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran şeyler neler nedir?

Desktop Environment (Masaüstü ortamı) nedir?

Paket yönetim sistemi nedir?

Lubuntu, Kubuntu ya göre neden daha performanslı dır?


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: muslol67 on July 14, 2020, 12:50:45 PM
Hırsızlığı bu kadar benimsemimiz takdire şayan...

Aynen öyle. Artık çok normal gelmiyor mu size de? Etrafınızda kaç kişi de Lisanslı win vardır ki? Allahtan ücretsiz OS'lar çıktı da bu iş biraz normale döner gibi oldu. Daha doğrusu Windows free ve ucuz versiyonları çıkarmaya başladı.


Bu konu da bakış açınıza göre değişir. Mac'imi 2012'de 2100$ (4300TL) almıştım. 8 senedir kullanıyorum. Aynı dönemde 2500TL'ye Toshiba laptoplar satılıyordu. Şirketten arkadaşlar, şimdiye kadar en az 2 kere bilgisayarlarını yeniledi. 4. laptopını alan da var. Ben hala aynı bilgisayarı kullanıyorum.

Bu arada, az önce gördüm, bugün 2011'de ilk Mac'imi aldığım günmüş 👨‍💻 (Doğum günümde sipariş vermiştim 😂)

Quote
2012 yılında uygulanacak asgari ücret şöyle belirlendi. 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt ilk 6 ay için 886,50 TL, ikinci 6 ay için 940,50 TL. Net ücret ilk 6 ay için 701,14, ikinci 6 ay için 739,80 TL."

Aradaki 1500TL fark yaklaşık 2 asgari ücretmiş o yıllarda. Yani yine az değilmiş hocam.
Ama tabi ki ucuz etin yahnisi olayı var... Zaten alabilen herkes MAC'e yönelmek ister (en azından büyük çoğunluğu), ama bu ekonomik olarak her zaman mümkün olamayabiliyor.

Şu anki bilgisayarımda windows 10 yüklü. 4 senedir formatlamadan kullanıyordum. Yazılımsal ve donanımsal bakımlarını zamanında yaptım; hiç çökmedi. Geçen ay artık bi formatlayayım dedim öyle keyfine. Temiz bir başlangıç olsun diye... Önceki bilgisayarım da Windows XP'ydi. Onu da sanırım formatsız şekilde 5-6 yıl kullanmışımdır. Yani windows'u da özenli bir şekilde kullandığımızda sorunsuz çalışabiliyor. Fakat performans anlamında (işlemci ve bellek kullanımı) Linux daha önde; bilgisayarı yormuyor.

Bir Windows PC'yi 4 yıl formatlamadan kullanmak için ciddi çaba göstermiş olmalısınız. Kolay değil. Ya da PC'yi çok az yoruyorsunuz. Yoksa 4-5 yıl kolay değil.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: bobita on July 14, 2020, 12:59:54 PM
Hırsızlığı bu kadar benimsemimiz takdire şayan...

Aynen öyle. Artık çok normal gelmiyor mu size de? Etrafınızda kaç kişi de Lisanslı win vardır ki? Allahtan ücretsiz OS'lar çıktı da bu iş biraz normale döner gibi oldu. Daha doğrusu Windows free ve ucuz versiyonları çıkarmaya başladı.


Bu konu da bakış açınıza göre değişir. Mac'imi 2012'de 2100$ (4300TL) almıştım. 8 senedir kullanıyorum. Aynı dönemde 2500TL'ye Toshiba laptoplar satılıyordu. Şirketten arkadaşlar, şimdiye kadar en az 2 kere bilgisayarlarını yeniledi. 4. laptopını alan da var. Ben hala aynı bilgisayarı kullanıyorum.

Bu arada, az önce gördüm, bugün 2011'de ilk Mac'imi aldığım günmüş 👨‍💻 (Doğum günümde sipariş vermiştim 😂)

Quote
2012 yılında uygulanacak asgari ücret şöyle belirlendi. 16 yaşını doldurmuş işçiler için brüt ilk 6 ay için 886,50 TL, ikinci 6 ay için 940,50 TL. Net ücret ilk 6 ay için 701,14, ikinci 6 ay için 739,80 TL."

Aradaki 1500TL fark yaklaşık 2 asgari ücretmiş o yıllarda. Yani yine az değilmiş hocam.
Ama tabi ki ucuz etin yahnisi olayı var... Zaten alabilen herkes MAC'e yönelmek ister (en azından büyük çoğunluğu), ama bu ekonomik olarak her zaman mümkün olamayabiliyor.

Şu anki bilgisayarımda windows 10 yüklü. 4 senedir formatlamadan kullanıyordum. Yazılımsal ve donanımsal bakımlarını zamanında yaptım; hiç çökmedi. Geçen ay artık bi formatlayayım dedim öyle keyfine. Temiz bir başlangıç olsun diye... Önceki bilgisayarım da Windows XP'ydi. Onu da sanırım formatsız şekilde 5-6 yıl kullanmışımdır. Yani windows'u da özenli bir şekilde kullandığımızda sorunsuz çalışabiliyor. Fakat performans anlamında (işlemci ve bellek kullanımı) Linux daha önde; bilgisayarı yormuyor.

Bir Windows PC'yi 4 yıl formatlamadan kullanmak için ciddi çaba göstermiş olmalısınız. Kolay değil. Ya da PC'yi çok az yoruyorsunuz. Yoksa 4-5 yıl kolay değil.
Benim şu anda kullandığım pcde 7 yıllık Win 7 çalışıyor, hiçbir sorunum, şişmem, donmam yok. Dibine kadar da kullanırım, sadece pek oyunla aram yok, win 7 destek bitişinden dolayı mecburen os değiştireceğim.
Linuxa niyeyse hiç ısınamadım, kullanışı ne rahat geldi, ne de zevkli, sabit fikirli değilim ama mesafeliyim kendisine. Yine de "bir de şunu dene" versiyonu önerirseniz denemeyi düşünebilirim.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 14, 2020, 01:24:58 PM
5 meritlik sorularımı sıralıyorum.

Linux nedir?

Linux dağıtımı nedir?

Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran şeyler neler nedir?

Desktop Environment (Masaüstü ortamı) nedir?

Paket yönetim sistemi nedir?

Lubuntu, Kubuntu ya göre neden daha performanslı dır?

Linux nedir?
açık kaynak kodlu işletim sistemidir hemen hemen her akıllı cihaz bununla akıllanıyor diyebiliriz.

Linux dağıtımı nedir?

linux dağıtımı özel gruplar sayesinde çekirdeğin daha iyi bir hale getirilip bir topluluk oluşturulacak son kullanıcıya getirilmiş halidir


Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran şeyler neler nedir?

her ekip kendince eksikleri tamamlar ve günceller kimisi görsel kimisi sadece belli bir amaca yönetlik dağıtım hazırlar.



Desktop Environment (Masaüstü ortamı) nedir?

bu kısaca gui deriz windows açıldığında görsel olarak mouse kullanmamızı sağlayan arayüzdür. aslında mouse tıkladığınızda arka planda komutlar çalışır ve işlem yapılmış olur.


Lubuntu, Kubuntu ya göre neden daha performanslı dır?

bir bilgisayarda ne kadar çok kaynak tüketilirse o kadar çok yavaş çalışır. lubuntu olabildiğince az kaynağa sahip olarak çalışır

burada kaynak dediğim işlemci kullanımıdır windows açıldığında görev yöneticisinde açık olan uygulama ne kadar az sa o kadar hızlı çalışma gibi düşünebilirsiniz.





Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: gospodin on July 14, 2020, 02:08:27 PM
mhanbostanci'nin gelip başlığı bu evreye taşıyacağını adım gibi biliyordum:))

linux bir çekirdek abi ama izmirliler çiğdem diyor bu konuyu ben de anlamıyorum.

dağıtımlar: alayının bok yemesi başka bir şey değil.

lubuntu: light ubuntu
kubuntu: kastıran ubuntu

bu arada kubuntu'yu hiç kurmamıştım ama lubuntu'dan daha ağır ise kurmama gerek yok.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 14, 2020, 02:12:14 PM
ubuntu türevlerini kullanacaksam sadece ubuntuyu kuruyorum diğerlerinde ya kaynakalrda sorun yaşadım yada başka başka problemler olmuştur.


ubuntunun da en çok kullanılan ve en çok kaynağa sahip versiyonu 16.04 dür.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: bobita on July 14, 2020, 02:20:34 PM
Genel gözlemim hiç değişmiyor, "linux  çok şaaane" diye başlayan sohbet bir süre ilerledikten sonra "etlisi feci ishal yapıyor", "sütlüsü çok gaz yapıyor", "davuklusundan zehirlendiydim geçen" e dönüveriyor  ;D ;D


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mhanbostanci on July 14, 2020, 02:28:20 PM
Linux nedir?
açık kaynak kodlu işletim sistemidir hemen hemen her akıllı cihaz bununla akıllanıyor diyebiliriz.

Yanlış.
Linux, işletim sistemi çekirdeğidir.
Ancak kullanıcılar bu kavramı dağıtımlar ile özdeşleştirdiklerinden Linux aynı zamanda bir işletim sistemi olarak da anılır.
Oysaki farklı çekirdekler ile farklı yapılar da vardır. bakınız : bsd  dağıtımları (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, PC-BSD, DesktopBSD...)
 
Linux dağıtımı nedir?
linux dağıtımı özel gruplar sayesinde çekirdeğin daha iyi bir hale getirilip bir topluluk oluşturulacak son kullanıcıya getirilmiş halidir

Eksik.
GNU/Linux dağıtımı; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.


Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran şeyler neler nedir?
her ekip kendince eksikleri tamamlar ve günceller kimisi görsel kimisi sadece belli bir amaca yönetlik dağıtım hazırlar.

Ekiplerin niyeti dağıtımları şekillendirmekle birlikte, sorum daha teknik idi.
Linux dağıtımlarını birbirinden ayıran temel unsurlar şunlardır :
1. Paket yönetim sistemi
2. ön tanımlı kurulan masa üstü
3. ön tanımlı uygulama yazılımları
4. Destek


Desktop Environment (Masaüstü ortamı) nedir?
bu kısaca gui deriz windows açıldığında görsel olarak mouse kullanmamızı sağlayan arayüzdür. aslında mouse tıkladığınızda arka planda komutlar çalışır ve işlem yapılmış olur.

Yanlış.
Gui : Graphical User Interface olup Türkçesi Grafiksel kullanıcı arayüzüdür. Uygulama yazılımlarının kullanıcıya bakan yüzünü ifade eder.
Desktop Environment (Masaüstü Ortamı), işletim sisteminin grafik kullanıcı arayüzü ve işletim sistemiyle birlikte gelen yazılımlar koleksiyonu bütünüdür.




Lubuntu, Kubuntu ya göre neden daha performanslı dır?
bir bilgisayarda ne kadar çok kaynak tüketilirse o kadar çok yavaş çalışır. lubuntu olabildiğince az kaynağa sahip olarak çalışır
burada kaynak dediğim işlemci kullanımıdır windows açıldığında görev yöneticisinde açık olan uygulama ne kadar az sa o kadar hızlı çalışma gibi düşünebilirsiniz.

Doğru.
Lubuntu içinde kullanılan pencere yöneticisi ve diğer masa üstü bileşenleri alternatiflerine göre çok daha light dır. Bu nedenle daha az kaynak tüketir.
Doğal olarak kullanıcının çalıştırdığı uygulamalara daha fazla kaynak kaldığı daha performanslı çalışır.





Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 14, 2020, 02:49:00 PM
@mhanbostanci aslında 1 noluu ve 4 nolu sorularına verdiğim cevaplar  kısmen doğrudur  çünki linux sadece bir çekirdek değil işletim sisteminin tamamıdır. burada açık kaynak kodlu dememin sebebi ise o açık kaynak kodu kendince düzeltir adam kapalı kod haline getirir o bir dağıtım olur.

Desktop Environment (Masaüstü ortamı) nedir? yanlış dediğin yerle söylediğim şey aynıdır.


burada uzun uzadıya anlatmaya çalıştıkça insanların kafası karışır :D zaten o karışıklık yüzünden kullanmıyoruz. veya korkarak kullanıyoruz.




Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: RaltcoinsB on July 15, 2020, 09:29:10 AM
Tamamen Bilgi eksikliğime verin ama bir sorum olsa . Windows 10 kullanan birisi sizce linuxa geçmeli mi yani malum kripto sektöründeyiz birçok cüzdan şifrelerimiz oluyor borsa hesaplarına giriyoruz güvenlik manasında hangisi daha iyi malum az çok anlayan arkadaşları bulmuşken sorayım


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: gospodin on July 15, 2020, 09:39:44 AM
Tamamen Bilgi eksikliğime verin ama bir sorum olsa . Windows 10 kullanan birisi sizce linuxa geçmeli mi yani malum kripto sektöründeyiz birçok cüzdan şifrelerimiz oluyor borsa hesaplarına giriyoruz güvenlik manasında hangisi daha iyi malum az çok anlayan arkadaşları bulmuşken sorayım
hocam ben şu an evdeki 2 bilgisayarımda win 10 ve xubuntu ( ;D) kullanıyorum. iş yerinde de yine win 10 kullanmak zorundayım. yeni bilgisayarımda win kullanmamın sebebi freedos yüklü gelen makineye mint kurarken sürekli hata vermiş olmasıydı. şimdi de yedekleme yapmaya üşendiğim için böyle takılıyorum ama en kısa zamanda değiştireceğim.
benim size tavsiyem en azından sanal bilgisayarda linux dağıtımlarından birisini kurup kullanmanız. güvenlik açısından diyorsanız kurun gitsin. kafanız daha rahat eder:)

ekşi sözlük'te zamanında şöyle bir yorum vardı:

"yahu bütün sitelere giriyorum. arkada dünyanın virüslü .exe dosyasları iniyor umrumda değil çünkü linux kullanıyorum:))"


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: RaltcoinsB on July 15, 2020, 09:41:49 AM
Tamamen Bilgi eksikliğime verin ama bir sorum olsa . Windows 10 kullanan birisi sizce linuxa geçmeli mi yani malum kripto sektöründeyiz birçok cüzdan şifrelerimiz oluyor borsa hesaplarına giriyoruz güvenlik manasında hangisi daha iyi malum az çok anlayan arkadaşları bulmuşken sorayım
hocam ben şu an evdeki 2 bilgisayarımda win 10 ve xubuntu ( ;D) kullanıyorum. iş yerinde de yine win 10 kullanmak zorundayım. yeni bilgisayarımda win kullanmamın sebebi freedos yüklü gelen makineye mint kurarken sürekli hata vermiş olmasıydı. şimdi de yedekleme yapmaya üşendiğim için böyle takılıyorum ama en kısa zamanda değiştireceğim.
benim size tavsiyem en azından sanal bilgisayarda linux dağıtımlarından birisini kurup kullanmanız. güvenlik açısından diyorsanız kurun gitsin. kafanız daha rahat eder:)

ekşi sözlük'te zamanında şöyle bir yorum vardı:

"yahu bütün sitelere giriyorum. arkada dünyanın virüslü .exe dosyasları iniyor umrumda değil çünkü linux kullanıyorum:))"

Vay o kadar iyi bir güvenlik sistemi var işletim sisteminin diyorsunuz teşekkürler hocam bir arkadaşım var bilgisayardan anlar benim teknik bilgim o kadar iyi değildir müsait olunca Monster marka canavara linux yükleteyim o zaman teşekkürler yorumunuz İçin :)


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 15, 2020, 09:49:50 AM
linux mint güvenli değildi bir ara sağlam açıklar barındırıyordu bu konuda çok haber çıkmıştı

https://www.chip.com.tr/haber/linux-minti-fena-hacklediler_61287.html


@RaltcoinsB yükletme hocam sen yükle :D



Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: RaltcoinsB on July 15, 2020, 09:54:23 AM
linux mint güvenli değildi bir ara sağlam açıklar barındırıyordu bu konuda çok haber çıkmıştı

https://www.chip.com.tr/haber/linux-minti-fena-hacklediler_61287.html


@RaltcoinsB yükletme hocam sen yükle :D



Ben pek anlamıyorum bu işlerden YouTube üzerinden videoya bakıp kendi kendiliğinden yapabilir miyim sizce ? Bir de neden arkadaşım bilgisayarcı anlar bu işlerden  ;D


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 15, 2020, 10:02:43 AM
yaparsınız tabiki. neden yapamayasınız. youtube ubuntu nasıl kurulur yazın birçok güzel video var. çoğu bilgisayardı dediğiniz kişi kuramayacaktır.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: RaltcoinsB on July 15, 2020, 10:04:40 AM
yaparsınız tabiki. neden yapamayasınız. youtube ubuntu nasıl kurulur yazın birçok güzel video var. çoğu bilgisayardı dediğiniz kişi kuramayacaktır.

Anladım hocam teşekkür ederim biraz daha etraflıca araştırıp canavara linux kurayım çok sağolun yardımcı olduğunuz İçin  :)


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: mandown on July 15, 2020, 10:09:30 AM
yapamazsan ulaş bana yardımcı olayım.


Title: Re: Linux Dağıtımları
Post by: gospodin on July 15, 2020, 10:18:00 AM
hocam sanal bilgisayara kuracaksanız şu linke bakın: https://www.youtube.com/watch?v=2nU_Jo72T04
benzeri birkaç videoya daha bakın. tabii burada sanallaştırmayı destekleyen bilgisayara sahip olmanız gerekiyor ki monster'de vardır kesin. gerekirse bios'a kafa atarsınız.

ölümüne kuracağım diyorsanız rufus diye çok tatlı bir program var. indirdiğiniz iso dosyasını usb ile buna atıp coşkuyu hissediyorsunuz: https://www.youtube.com/watch?v=jXjbA-B-PBo

benim tavsiyem sanal bilgisayarda deneyip hoşunuza giderse yolunuza devam etmeniz. gerekirse birlikte kullanın. yedeklemenizi alın, sorun yaşarsanız buraya sorun.