Bitcoin Forum

Local => Konu Dışı => Topic started by: ZekiBeyy on August 22, 2021, 03:21:11 PM



Title: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ZekiBeyy on August 22, 2021, 03:21:11 PM
Gençlerin ve hatta çocukların yoğun bir şekilde telefon ve tablet kullanmaları ne zaman bir yere gezmeye gitsem çocukların ve gençlerin telefonlara gömülmüş halde saatlerce oyun oynamaları bu şekilde saatlerce zamanlarını boşa harcayabiliyorlar ve sağlık açısındanda uzun süre bu küçük ekranlara bakarak gözlerinin bozulmasına bile sebebiyet verirler. Genelde pubg gibi şiddette meyilli oyunlarda cabası. Eskiden çocuklar sokaklarda oynardı evlere sokamazdınız şimdi ise evlere kapanıyorlar dışarıya çıkaramıyorsunuz. Dünyaları o telefonun için bu yüzden sosyal gelişimlerinide olumsuz etkilediğini düşünüyorum.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Dolorex on August 22, 2021, 03:33:35 PM
Ah hocam bizim gibi  bir çok anne babanın ortak sorunu da bu. Pande mi surecinde bu alışkanlık iyice perçinlendi. Çok zeki ama bir o kadar da a sosyal nesil yetişiyor. Bu süreçte alınacak en büyük önlem de çocukları farklı alanlara yönlendirmek. Okul harici kurslar, eğitici ve sosyal etkinlikler ile çocuk boş vakit bulamamalı ve enerjisini atarak deşarj olmalıdır.

Her ne kadar bilgisayar oyunlarının çocuğun zeka gelişimini pozitif etkilediği bilinen bir gerçek olsada oyunlarda harcanan aşırı zaman, youtube üzerinde izlenen saçma sapan videolar çocukları olumsuz yönde çok kötü etkiliyor. Ayrıca oturarak geçirilen zamanda obeziteye davetiye çıkarmakta. Çok dikkat etmek gerek.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: meser# on August 22, 2021, 04:43:37 PM
Valla sıkıntı birazcık ebeveynlerde başlıyor bu noktada. Evlatları ile otorite çizgisini tam koyamadıkları için ortaya bu tarz sorunlar çıkabiliyor. Ya çok üstüne düşülünülüyor çocukların ya çok katı olunuyor. Tam ortasını tutturamayınca çocuklarda böyle sorunlar oluyor. Misal bebekler ağlıyor uyumuyor diyerek arabayla depo bitiren mi dersiniz yoksa gecenin bir vaktinde elektrikli süpürge ya da saç kurutma makinesi açan mı dersiniz hep bunlar kolaya kaçmanın bir yolu. Şimdi vatandaş biz görmedik, yaşayamadık ama çocuğumuz görsün yaşasın diyerek ne isterlerse iki etmeden yerine getiriyor aileler böyle olunca da çocuklar istediği herşeye demagoji yeteneklerini kullanarak ulaşabileceklerini düşünüyorlar. Bu şekilde olunca ebeveynlerin çocuklarının üzerinde ne etkisi ne örnekliği oluyor. Ve bu şekilde yetişen çocuklar sürekli isteklerini zorlayarak doyumsuz bireyler haline geliyorlar. Bu tarz doyumsuzluk hissi gençleri bu bağımlılıklara itebiliyor. Görev, başarı, ödül, disiplin ve sevgi gibi kavramları çocukluktan işlemek lazım eee boşa dememiş atalarımız ağaç yaşken eğilir diye.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: RaltcoinsB on August 22, 2021, 04:51:06 PM
Eskiden çocuklar sokakta oynarken sapıklar neredeyse yoktu hocam etraf Afgan yada suriyeli kaynamıyordu birbirinin çocuklarını kaçırıp taciz veya tecavüz etmiyorlardı. Artık anne babalar çocuklarım evlerinde dursunlar dışarıda güvensiz ortamda olacakları yerine gibi bir algıya giriştiler bu da telefonu tableti eline verip çocuğun zekasında gerilemeye sebebiyet verecek kadar bağımlılığa sebep oluyor 80-90 çocukluğunu şimdi verseler emin olun o çocuklar sabah çıkıp akşam ezanına kadar mahallede olurlardı telefon tablet olsa da yüzüne bakmazlardı asıl çocukluğu bizler yaşadık


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ajanwalker on August 22, 2021, 05:01:39 PM
Telefon tablet bağımlılığı ne yazık ki bizim evde de mevcut. Çocuk fırsat bulduğu an tableti eline alıyor. Benim şarj olmadığı sürece bazen de sarj oluyorken elimde oluyor. Hanım Instagram vs derken. Biz de giderek bağımlı hale geldik.  Gördüğüm en büyük sıkıntı ise insanların sokakta yürürken elinde telefonun olması. Böyle girerse bu durumlar ile çok haberler gündeme gelebilir.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Ozkance on August 22, 2021, 06:41:35 PM
Telefonla yemek yedirmek, ağlayınca çocuğun eline telefon vermek gençlerin telefon bağımlılığından daha tehlikeli. Çocukların sorumluluk almayı öğrenemelerine ve doğal ödüllü yani sanal ödülsüz olarak yapmaları gereken fiziki aktivitelerini yapmamalarına nefen oluyor. Bu da çocukları daha da hırçınlaştırıyor. Ebeveynlerin görevlerinden kolayca sıyrılmak istemesi aslında çocuklara açlıktan veya ağlamaktan daga tehlikeli duruma geliyor. Bunun için dijital meyeryallerin özellikle 3-7 yaş çocuklardan uzak tutulması gerekiyor. Çocukların radyasyona maruz bırakılmasını geçtim artık.

Genellikle ebeveynler şu yakınmalardan şikayetçi:

- yemek yemiyor
- sürekli ağlıyor
- baş edemiyoruz

Bu yakınmaların çözümü asla ve asla telefon ve tablet olmamalı. Çocuğu ne olduğunu bilmediğimiz çizgifilmlerle başbaşa bırakıyoruz. Bence asıl sorun çocukların kiloları ve ağlamaları değil ebeveynlerin tahammülsüzlüğü. Biz bunu yenebilirsek çocukların psikolojik sağlığına ve fiziksel sağlığına önem vermiş oluruz.


Bunun dışında kendi telefon bağımlılığımızın asıl nedeni de sanal ödül olan dopamin. Eksikliklerimizi telefonla kapatarak doğal dopamin değil olması gerekenin dışındaki dopaminin kölesi oluyoruz. Bunu yenmenin tek yolu telefonu mümkün olduğunca kendimizden uzak tutmak. Akıllı telefonlar ve sosyal medya hayatımıza gireli telefon bağımlısı olduk. Kendimize değer veriyorsak mümkğn olduğunca telefondaki sosyal medyayı ve gereksiz uygulamaları silmeliyiz.

Sosyal medyayı hayatımızdan çıkaramıyoruz. Nedeni ise sosyal medyayı hayatımızdan çıkardığımızda kendimizi dışlanmış hissetmemiz. Aslında bunun ana kaynağı iletişim eksikliği. Sosyal medyada arkadaşlık kurmadığımız ve sosyal medya ile iletişim kurduğumuz kişileri gerçek arkadaş sayıyor, sosyal medyayı kaldırınca bu arkadaşlardan uzak kalıyoruz hissi. Bunu yenmek için öncelikle beynimize o arkadaşlıkların gerçek arkadaş olmadığı komutunu vermeliyiz.

Bir diğer bizi sosyal medya bağımlılığına iten neden ise yine daha önce bahsettiğim gibi dopamini tanlış yerden almamız. Örneğin Instagram'da bir story veya feed psylaşıyoruz ve kaç beğeni aldığımıza ve story'mize gelen yorumlara bakıyoruz. Bu şekilde kendimizi ödüllendirmiş sayıyor veya mutsuz oluyoruz. Gerçekte hiç bir değeri olmayan bir ödüle kendimizi muhtaç duruma getiriyoruz. Bir nevi nikotin gibi. Bunun için kendi sağlığımız için mümkün olduğunca sosyal medyadan uzak tutmalıyız. Ben bunu Facebook'da ve Instagram'da gerçekleştirdim. Şahsım olarak en zararsız sosyal medya ağlarını twitter ve LinkedIn olarak değerlendiriyorum. Geriye kalan Facebook, Instagram gibi gösteriş ağları diğerlerine göre 10 kat zararlı.

Özetle telefon bağımlılığından kurtulmak için öncelikle sosyal medya ağlarını ve tiktok gibi gereksiz ağları hayatımızdan çıkarmalıyız. Önce psikolojik sağlık diyorum


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: trendcoin on August 22, 2021, 06:57:05 PM
küçük çocukları susturmak için ellerine emzik verir gibi tablet veriyorlar. :) yanlış mı diye sormaya gerek yok, elbette yanlış ama tüm gün işinde gücünde olan ebeveynleri yoran afacanları atlatmanın ve biraz kafa dinlemenin başka bir yolu yok maalesef. :) aslında biraz dengeli olunsa bağımlılık faydaya da dönüştürülebilir ama zor tabii... kişisel olarak çok fazla bağımlılığımın olduğunu söyleyemem, yok desem yeridir. ayrıca, telefon ve tablet bağımlılığı olan çevremdeki insanların genel olarak dikkat eksikliği yaşadığını da gözlemliyorum.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ZekiBeyy on August 23, 2021, 05:14:58 AM
Çocuklardan dem vursakta anne babalar ve diğer yetişkinlerinde ellerinden telefon düşmüyor üç beş kişi bir arada toplanıp sohbet edelim diyorsunuz ama herkes elindeki telefonlar ile oynuyor yine gidilen misafirliklerde benzer durumlar gözlemliyorum. Telefonlar sanki esir almış bizleri kolumuza bağlanan birer serum gibi bağlıyız. Eskisi gibi sohbetler olmuyor bana kalırsa, beraber olunan yerlerde cebimizde dursun yada evde bir yerde çalmadıkça bakmamak lazım. Telefonlara gösterilen ilgi ve zamanın yarısını eşimize dostumuza göstermiyoruz :)


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Pierre 2 on August 23, 2021, 05:39:21 AM
Çoluk çocuğu geçin bende de var bu bağımlılık. Hani gözüm yorgun da düşse önüme bir ekran alıp netflix twitch ya da YouTube izlemekten kendimi alıkoyamıyorum. İnternet bağımlılığı ne yazık ki aşırı derecede yaygın.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: mandown on August 23, 2021, 08:25:49 AM
Eskiler şöyleydi böyleydi

Para için eskiden bilek gücü gerekirdi şimdi aklını kullanan her türlü para kazanabiliyor bağımlılık sadece gençlerde değil heryerde var bu hastalık derecesine gelmiş durumda.

Bağımlılık olduğunu düşünmüyorum artık telefon ve tablesiz bir gelecek malesef yok bak arabalara bile o tabletleri yerleştiriyorlar.



Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: muslol67 on August 23, 2021, 08:48:02 AM
Gençlerin ve hatta çocukların yoğun bir şekilde telefon ve tablet kullanmaları ne zaman bir yere gezmeye gitsem çocukların ve gençlerin telefonlara gömülmüş halde saatlerce oyun oynamaları bu şekilde saatlerce zamanlarını boşa harcayabiliyorlar ve sağlık açısındanda uzun süre bu küçük ekranlara bakarak gözlerinin bozulmasına bile sebebiyet verirler. Genelde pubg gibi şiddette meyilli oyunlarda cabası. Eskiden çocuklar sokaklarda oynardı evlere sokamazdınız şimdi ise evlere kapanıyorlar dışarıya çıkaramıyorsunuz. Dünyaları o telefonun için bu yüzden sosyal gelişimlerinide olumsuz etkilediğini düşünüyorum.

Bu konuda bazen hak veriyorum bazen de telefonu tableti verenlere hak veriyorum.
Çünkü çocuklar çağın getirisi sonucu sürekli bir arayış halinde. Ailelerin ellerinde sürekli telefon olduğu için 2 yaşında bir çocuğun dokunmatik cihazları kullanma yeteneği var gibi görüyoruz. Aslında annesi babası telefonla vakit geçirirken izleyen çocuk bu özelliği kopyalar. Zaten çocukların en önemli özelliği de ebeveynlerinin yaptıklarını kopyalaması değil midir? Bundan dolayı değil mi çocuklarınızla beraber kitap okuyun diye anlatılması...

Bir de çocukları teknolojiden uzak tutmakta bana doğru gelmiyor. Bu şekilde de çağın gerisinde kalması söz konusu olabilir mi diye düşünüyorum. Pedagog değilim elbette bu konularda uzman bilgimiz yok, ancak çocukların erken yaşta teknolojik gelişime adapte olması da önemli.

Şöyle bir örnek vereyim. İngiltere sömürgesi altında olan Hintliler için eskiden gelişimi zayıf kalsın diye bir çok Hintli çocuğa sadece periyodik tabloyu ezberletmişler. Amaç böyle bir aktivite ile başka alanlara kaymasınlar. Ama sonra birden bakıyorlar ki özellikle matematik ve fen alanında çok geliştiler. Bugün Hintli bilim adamları ve doktorlar sadece İngiltere değil, ABD ve bir çok diğer ülkede de ön plandalar. Yani bazen bilmediğimiz bir şey aslında beyni daha iyi çalıştırır. Sonradan yapılan araştırmalarda göstermiş ki, periyodik tablonun ve özelliklerinin ezberlenmesi beynin matematik ile ilgili olan kısmını çok iyi çalıştırırmış.



Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: trendcoin on August 23, 2021, 09:35:34 AM
...

bir de şimdi uzaktan eğitim muhabbeti nedeniyle her çocuğun eline istisnasız olarak tablet verildi. ailemde bulunan bütün küçük çocuklara bakıyorum, hepsi ama hepsi en popüler oyunlardan birine (pubg, brawl stars, vs.) dalarak vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. küçük çocukları çok fazla suçlayamıyorum, sonuçta kendileri için eğlenceli sayılabilecek bir aktiviteye zaman harcıyorlar ama dediğiniz gibi büyüklerin bağımlılığı artık -bir miktar- anlaşılır olmaktan öteye gidiyor. :)


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ZekiBeyy on August 23, 2021, 10:53:26 AM
...

bir de şimdi uzaktan eğitim muhabbeti nedeniyle her çocuğun eline istisnasız olarak tablet verildi. ailemde bulunan bütün küçük çocuklara bakıyorum, hepsi ama hepsi en popüler oyunlardan birine (pubg, brawl stars, vs.) dalarak vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. küçük çocukları çok fazla suçlayamıyorum, sonuçta kendileri için eğlenceli sayılabilecek bir aktiviteye zaman harcıyorlar ama dediğiniz gibi büyüklerin bağımlılığı artık -bir miktar- anlaşılır olmaktan öteye gidiyor. :)

Uzaktan eğitim maalesef bu sorunu tetikledi telefonu tableti olmayan çocuklara eğitim için tablet ve telefon alındı. Bir okul müdürümüz kaymakamlık tarafın öğrenciye verilen tableti geri istemişti çünkü çocuk EBAcanlı derse neredeyse hiç girmemişti okul bitince geri iade etmek kaydı o çocuktan alıp başka bir öğrenciye verilmişti. Sürekli bu ekranlara bakmak bence ileride bir çok kişinin gözlerinin bozulmasına sebep olacaktır. Oyun oynamasınlar demiyorum ama bütün gün bu cihazlarla vakit geçirmeleri doğru değil. Bu gidişle gençlerde kitap okuma oranı çok düşecektir.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ashti on August 23, 2021, 02:37:09 PM
Cocuklar bizden ne goruyosa onu yapiyo. Ben cocuklarin yaninda tablet kullanmiyom fazla. Kotu aliskanlik gibi yayilmasin diye.

Serviste, durakta tablet olmasa zaman gecmez. Bagimli olmayayim ne yapayim? Severekten kullaniyom.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: verbakalim on August 23, 2021, 02:50:21 PM
Geçmişte bilgisayara kavaramının olmadığı günlerde sosyal medya gezerek oluyordu. Parklar bahçeler lokantalar cafeler bu amaca hizmet ediyordu. Sosyalleşmek için mutlaka dışarı çıkıyordun. Günümüzde bu kavram içeriği değişti. Sosyal medya dediğimiz kaynaklar bizi eve kilitliyor. Evden çıksanız bile yine yalnızsınız. Adeta bir uzvumuz durumuna gelen tablet ve cep telefonları. Biraz kurtulmak şart.

Vaktiniz var ise şu videoya bir göz atın. İyi seyirler.

https://www.youtube.com/watch?v=5tQXlDvApDQ


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: esref on August 23, 2021, 02:58:02 PM
Bu kadar hayatımızın bir parçası olmuşken, bunun ortasını nasıl tutabiliriz? Bilemiyorum.

Ben kendi adıma bir telefon bağımlısıyım diyebilirim. Elimden hiç düşmüyor. Sosyal medya zamanımın maalesef büyük bir bölümünü alıyor. Tabi bir de bunun çocuk tarafı var.

Ebeveynler çocuklarını İnternetin zararlarından korumak adına, tablet televizyon kullanımını kısıtlamalılar mı yoksa kontrol mü etmeliler? Mutlaka bir uzmana danışmak gerekir diye düşünüyorum. Ters etki de verebilir.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: püsür on August 23, 2021, 07:44:33 PM
8-10 sene önce facebook bağımlılığım vardı. İnanılmaz boş vakit geçirdim facebook'ta. Şimdi de maalesef instagram ve twitter bağımlılığım var. Instagramda boş beleş ünlülere bakmak şimdi yazınca çok salakça geliyor ama duramıyorum. Twittera girdiğimde ise genel durum depresyona sokuyor, depresyona girince de daha çok sosyal medyaya bakıyorum. Çok gereksiz bir kısır döngü.

Bir arkadaşım 2011 gibi facebook hesabını, 2019 gibi de instagram hesabını kapattı. Kendisini gerçekten tebrik ediyorum. Onun kaçırdığı ne var aslında? Ben de sınırlamaya çalışacağım.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: MK-74 on August 23, 2021, 08:35:32 PM
7 den 70 e herkeste var bu bağımlılık, tablet olsun telefon olsun millet elinden düşürmüyor artık, örnek annem 60 yaşında facebooklarda takılıyor :)
5-6 yaşında yeğenlerim var evde iken telefon yada tabletsiz durmuyorlar, hiç sağlıklı bir durum değil bunlar.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Retro Harmony on August 23, 2021, 09:04:33 PM
Telefon, tablet ve televizyon, buna hatta bilgisayarı da dahil edebiliriz. Bunlar elektronik bağımlılık yapan cihazlar. Oyun bağımlılığı da bunların yan etkilerinden birisi. Devir teknoloji ile iç içe geçince böyle kötü alışkanlıklar da olabiliyor.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: chemist35 on August 23, 2021, 09:49:03 PM
Cep telefonu bagımlılıgı bı dıer adıyla nomofobı yanı telefondan uzak kalma korkusu gercekten ınsanların artık hayatlarının merkezı telefonlar oldu telefonlarımız bırer dıjıtal cep bılgısayarı olma yolunda hızla ılerlerken ınsanları nomofobıye baglayan sey sosyal medya begenılme durtusu ve ozellıkle onlıne oyunlar oluyor

Bu uc ana etkenı bı arada gorursek ınsanlar bunların yer aldıgı telefon veya tabletlere bagımlı ve ot gıbı bı hayat yasadıgını soyleyebılırız ozellıkle cocuklu aılelerde cocukların cızgı fılmlerdekı farklı renk vurgularına olan ılgısıyle beraber sasırma ve susma fıılerı aılelerın hayatını basta kolaya cekse de uzun vadede bu durumun zararını beyın fonksıyonlarının gerılemesı olarak, pratık cozum yapamayan cocuklar olarak goruyoruz


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Myrina on August 24, 2021, 06:08:56 AM
Genel olarak cocuklarin bagimliligindan bahsedilmiş ancak durum aslinda daha vahim . Her yaş grubundan kisiler sosyal medyalarin aşiri kullanimindan dolayi telefona bagimli yasar hale geldi. Daha gecen gun tiktok a video cekmeye calisan bir kiz catidan düşüp hayatini kaybetti . Durum göz bozulmasindan coook daha tehlikleli yerlere dogru ilerledi bu bagimlilikta .


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: martineden on August 24, 2021, 10:19:06 AM
Genel ismi 'ekran bağımlılığı' olarak geçiyor olabilir.Telefon, tablet veya bilgisayardan daha çok ekrana bağımlıyız. Artık ekran bağımlılığı hayatımızı belirleyecek seviyeye geliyor. Ekrana bakmadan duramıyoruz. Ona dokumadan kendimizi kötü hissediyoruz. 5 dakikada bir telefon ekranına bakmak da buna giriyor.
İsimden bağımsız olarak şunu söylemek istiyorum: Bir şekilde bağımlı edildik veya olduk. Artık teknoloji bağımlısıyız :)


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: 1kodumtek7 on August 24, 2021, 10:56:19 AM
Teknoloji sürekli değişiyor ve gelişiyor. Bu sırada günlük alışkanlıklarımız, zevklerimiz, çalışma şekillerimiz gibi faktörler de büyük ölçüde etkileniyor. Evet, eskiden bundan bambaşka bir dünya vardı. Fakat artık biz teknoloji çağında yaşıyoruz ve bunları görmeye alışsak iyi olur bence. Artık sokakta çıkıp oynayan çocuklar yavaş yavaş azalarak belki de bitecek (tabi teknoloji bunu bir şekilde teşvik etmediği sürece). İnsanlar tamamen dijital bir hayat yaşamaya başlayacak. Şimdiki ve bundan sonraki nesillerin çocukları artık hep teknolojinin içinde büyüyecek ve küçük yaştan bile ondan uzak kalamayacak. Bunu bir ekmek bir su gibi düşünebilirsiniz. Eski tarzda yaşam tarzına sahip insanlar bunu garipseyecektir ve anlayışla karşılarım. Fakat artık dünya bambaşka bir yolda ilerliyor.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Red Pie on August 24, 2021, 08:31:55 PM
Özellikle 3-4 yaşlarında çocuklu anne babalarda bu duruma sebebiyet verecek çok davranış yaşanıyor. benim gözlemlerime göre anne babalar rahat etmek için çocuğa daha kolay yemek vermek için tablet ve telefonları kullanıyorlar. bir süre sonra da bağımlı oldu diye şikayet ediyorlar. halbuki şikayet ettiği şeyi yapan kendileriydi.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ZekiBeyy on August 24, 2021, 08:44:07 PM
Özellikle telefona çok bağımlıyız şahsen piyasaları takip ediyorum banka işlemleri oluyor iş için mecburi kullanıyoruz yatmadan öncede video izliyorum sadece uyurken ayrı kalıyoruz. TV izlemiyorum normal basit oyunlara bakarsam arada bir öyle. Aslında telefonu telefon olarak %30 kullanıyoruz TV olarak %40 Bilgisayar olarak %30 benim oranlarım böyle.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Retro Harmony on August 24, 2021, 08:48:46 PM
Özellikle telefona çok bağımlıyız şahsen piyasaları takip ediyorum banka işlemleri oluyor iş için mecburi kullanıyoruz yatmadan öncede video izliyorum sadece uyurken ayrı kalıyoruz. TV izlemiyorum normal basit oyunlara bakarsam arada bir öyle. Aslında telefonu telefon olarak %30 kullanıyoruz TV olarak %40 Bilgisayar olarak %30 benim oranlarım böyle.

Sosyal medya ile içli dışlı olursanız bu oran daha fazla da artabiliyor hocam. Akıllı telefonlar hayatımızın her yerine girdi. Bilgisayar olarak kullanımı daha fazla. Hepimizi kendine tutsak etti. 15-20 sene sonra insanlardaki kronik sorunlardan birisi boyun fıtığı olacak.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Distraction on August 24, 2021, 10:32:46 PM
Telefon, tablet gibi teknolojik aletler artık hayatımızın merkezine oturmuş durumda. Artık bambaşka bir çağda yaşamaya başladık. Daha çok küçük yaştan çocuklar bu gibi teknolojik aletlerle tanışıp kullanmaya başlıyorlar. Tabi ki her şeyin fazlası zarardır. Daha küçücük çocuğun çok uzun saatler boyunca örneğin telefonla oynamasına izin verilmesi çok iyi sonuçlar doğurmayabilir. Çoğu aile de bu teknolojik aletleri, çocuklarının bitmeyen isteklerinden kurtulmak için kullanıyorlar. Tutuşturuyorlar çocuğun eline telefonu, tableti sonra da kendi haline bırakıyorlar. Kontrollü kullanım her yaş için daha iyidir bence.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: verbakalim on August 26, 2021, 08:08:15 AM
Özellikle telefona çok bağımlıyız şahsen piyasaları takip ediyorum banka işlemleri oluyor iş için mecburi kullanıyoruz yatmadan öncede video izliyorum sadece uyurken ayrı kalıyoruz. TV izlemiyorum normal basit oyunlara bakarsam arada bir öyle. Aslında telefonu telefon olarak %30 kullanıyoruz TV olarak %40 Bilgisayar olarak %30 benim oranlarım böyle.

Sosyal medya ile içli dışlı olursanız bu oran daha fazla da artabiliyor hocam. Akıllı telefonlar hayatımızın her yerine girdi. Bilgisayar olarak kullanımı daha fazla. Hepimizi kendine tutsak etti. 15-20 sene sonra insanlardaki kronik sorunlardan birisi boyun fıtığı olacak.

Hocam ben 1986 yılından beri bilgisayar kullanıyorum. Hem de günde ortalama 8 saat diye bilirim. Han derlerdi ya yakından televizyon seyretme gözlerin bozulur. Yok gözlerim bozulmadı boyun fıtığı da olmadım ama uzun oturmadan dolayı bir türlü kilo kontrolu yapamadım. Hep tombul oldum. ( Olsun zengin gösteriyor diye hep kendimi kandırdım.)


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: kriminall on August 26, 2021, 11:48:29 AM
Küçük bir yeğenim var ellerinizden öper, annesi babası çocuk dursun, yemek yesin diye sürekli telefonu eline veriyorlar, akıllı telefon bir yana, bir de televizyonda sürekli çizgi film izleyip, Bunların bağımlısı oldu, gerçekten çocuğu asosyal yapıyor, bunu net gözlemleyebiliyorum,


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Myrina on August 26, 2021, 12:56:55 PM
Simdi düsünuyorum da bir kucuk ekranla bircok islemi yapabiek insani cezbediyor ve tabiki kendine tutsak ediyor . Evet kötü oldugundan bahsettik ama olayin diger boyutunu düşünürsek elimdeki telefonla her isimi halledebiliyor olmak güzelliginin tabiki bir bedeli olacak oda o küçük ekrana bagimli kaak. Evde kumanda kaybolsa telefondan hallediyoruz , oglumun uykusu gelse dandini dinletiyoruz , buraya girecegim zaman da telefon lazim farkli bir yemek yapmak istiyorsam acip tarife bakiyorum hastane randevumu alabiliyorum vs vs vs  daha bir dünya islem tabiki bunlari yaparken o ekrana bakmak durumundasin . Teknolojiye bagimliyiz ve bundan kaçiş yok . Bunu diyen arkadaslara katiliyorum.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Distraction on August 26, 2021, 01:01:58 PM
Özellikle telefona çok bağımlıyız şahsen piyasaları takip ediyorum banka işlemleri oluyor iş için mecburi kullanıyoruz yatmadan öncede video izliyorum sadece uyurken ayrı kalıyoruz. TV izlemiyorum normal basit oyunlara bakarsam arada bir öyle. Aslında telefonu telefon olarak %30 kullanıyoruz TV olarak %40 Bilgisayar olarak %30 benim oranlarım böyle.

Sosyal medya ile içli dışlı olursanız bu oran daha fazla da artabiliyor hocam. Akıllı telefonlar hayatımızın her yerine girdi. Bilgisayar olarak kullanımı daha fazla. Hepimizi kendine tutsak etti. 15-20 sene sonra insanlardaki kronik sorunlardan birisi boyun fıtığı olacak.

Hocam ben 1986 yılından beri bilgisayar kullanıyorum. Hem de günde ortalama 8 saat diye bilirim. Han derlerdi ya yakından televizyon seyretme gözlerin bozulur. Yok gözlerim bozulmadı boyun fıtığı da olmadım ama uzun oturmadan dolayı bir türlü kilo kontrolu yapamadım. Hep tombul oldum. ( Olsun zengin gösteriyor diye hep kendimi kandırdım.)

Yakından televizyon izleme gözlerin bozulur muhabbeti bana şehir efsanesi gibi geliyor valla hocam. Çünkü ben de sizin gibi bir gün içerisinde ciddi miktarda zamanını bilgisayar başında geçiren birisiyim. Yıllardır bunu yapmama rağmen birçok kişide olduğu gibi göz numaram bir yere kadar ilerledi ve sonrasında ilerleme tamamen durdu. Duralı da yıllar oluyor diyebilirim. İnsanlara bazı uzmanlar olayları eğip bükerek anlattığı için yanlış bir izlenim yaratıyorlar.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Velvet78 on August 27, 2021, 11:54:33 PM
Devir artık buna döndü. Bu olayı her zaman kötülemek yerine iyi tarafından bakmamız lazım. Faydalı işler için kullandığımızda telefon ve tabletler aşırı iş kolaylığı sağlıyor. Çalıştığım yerde projelere bakarken telefon üzerinden rahatça her şeye hakim olabiliyorum nerede olursam olayım. Önceden böyle bir durum mevcut değildi. Ancak çocukların erken yaşta başlamasını ve tüm ilgisini buna vermesini engellemek lazım sadece bunun haricinde büyük bir sorun teşkil etmiyor bence.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: W Jr. on August 28, 2021, 06:16:58 AM
Tablet, Telefon, Televizyon, Laptop, Oyun Konsolu…

Hiç düşündünüz mü neden atomu bulan John Dalton (1766-1844) 19. yüzyılda modern fiziğe bu kavramı kazandırabilirken, bugün içinde bulunduğumuz durumda çocuklarımız/gençlerimiz başarı oranlarında sınavlarda yerden yere düşüyorlar?

Nicolas Tesla (1856-1943) Radyo, Floresan lamba, vakum tüp amplifikatörü, neon ışıkları, hızölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu, mikrodalga fırını dünyaya hediye ederken, en büyük hediyesi ise doğru akımdan yüzlerce kat daha avantajlı olan ve günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan alternatif akımı bulurken, “Modern çağ” diye adlandırdığımız bu çağlarda neden böyle büyük yeniliklerden uzağız.

Bunların en büyük etkeni, kitlelerin beynini uyuşturan Tv, tablet gibi uzun süreli kullanımda beyin fonksiyonlarımızı azaltan elektronik cihazlar olduğunu düşünüyorum.Buna bağlı ve bağımlı bir yeni nesil büyüyor.Dünya’nın kaderi belki bizden daha kötü ellerde olacak- ben şu an en kötü dünya neslini biz görüyorum, bizden kötüsü olarak adlandırdığım için böyle belirttim.-

Bu cihazları yetişkin bireyler kontrolünde kullandırtmak alabileceğimiz en basit yöntem.Çocuklardan kaçış yöntemi olarak bunlar görülmemeli.Çocuk sussun diye bunlara beynin esiri olmasına sebep olmamalıyız.

Kaynaklar :

https://www.milliyet.com.tr/nikola-tesla-tarihin-en-elektrikli-adami-molatik-13849/

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/John_Dalton


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ZekiBeyy on August 28, 2021, 06:32:41 AM
Tablet, Telefon, Televizyon, Laptop, Oyun Konsolu…

Hiç düşündünüz mü neden atomu bulan John Dalton (1766-1844) 19. yüzyılda modern fiziğe bu kavramı kazandırabilirken, bugün içinde bulunduğumuz durumda çocuklarımız/gençlerimiz başarı oranlarında sınavlarda yerden yere düşüyorlar?

Nicolas Tesla (1856-1943) Radyo, Floresan lamba, vakum tüp amplifikatörü, neon ışıkları, hızölçeri, otomobillerdeki ateşleme sistemini, radarın temellerini, elektron mikroskobunu, mikrodalga fırını dünyaya hediye ederken, en büyük hediyesi ise doğru akımdan yüzlerce kat daha avantajlı olan ve günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan alternatif akımı bulurken, “Modern çağ” diye adlandırdığımız bu çağlarda neden böyle büyük yeniliklerden uzağız.

Bunların en büyük etkeni, kitlelerin beynini uyuşturan Tv, tablet gibi uzun süreli kullanımda beyin fonksiyonlarımızı azaltan elektronik cihazlar olduğunu düşünüyorum.Buna bağlı ve bağımlı bir yeni nesil büyüyor.Dünya’nın kaderi belki bizden daha kötü ellerde olacak- ben şu an en kötü dünya neslini biz görüyorum, bizden kötüsü olarak adlandırdığım için böyle belirttim.-

Bu cihazları yetişkin bireyler kontrolünde kullandırtmak alabileceğimiz en basit yöntem.Çocuklardan kaçış yöntemi olarak bunlar görülmemeli.Çocuk sussun diye bunlara beynin esiri olmasına sebep olmamalıyız.

Kaynaklar :

https://www.milliyet.com.tr/nikola-tesla-tarihin-en-elektrikli-adami-molatik-13849/

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/John_Dalton
Sanki gençler bir şeyler üretmesin geliştirmesinler ve oyalamak için oyunlar yapalım hem paralarını kazanalım hemde onları gelişmelerini engelleyelim bazı sistemler bunun üzerinede kurulmuş olabilir. Dediğiniz gibi eski yıllara göre yapılan ciddi bir icat göremiyorum. Farkında olmasakta zamanımızı çalıyor bizleri oyalıyor. Bunun üzerine yazılan çok güzel skeçler var izleminizi tavsiye ederim.
https://youtu.be/TT4qR8ixDE8


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: emrecemsan on August 28, 2021, 11:12:24 AM
Öncelikle velilerin çocuklarından kaçış yolu olarak ellerine telefon, tablet vs. tutuşturmalarına sonuna kadar karşıyım. Sevgisiz ve ilgisiz büyüyen çocuklar ortaya çıkıyor sonra. Bu çok yanlış bir hareket bu yüzden. Bunun dışında, artık teknoloji çağında olmamızın bir getirisi olarak insanlar daha çok küçük yaştan böyle teknolojik cihazlar ile tanışıp kullanmaya başlıyor. Bu artık kaçınılmaz bir hale geldi.

Ancak sosyalliği bitirdiği kısmına ben katılmıyorum. Çünkü artık insanlar internet üzerinden sosyalleşmeye ve yeni arkadaşlıklar kurmaya başladı. Eskisi gibi sokakta oynarken birileriyle tanışayım falan olayı çok az var artık. Ve bu geleceğe de bir işaret aslında. Gelecekte de insanlar dijital ortamda tanışıp sosyalleşmeye başlayacaklar ilk olarak. Sosyalliğin tanımı değişiyor yani sadece.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: verbakalim on August 28, 2021, 06:48:31 PM
Geçmişte tetris diye bir oyun vardı şimdi pek popüler değil. Ortalığı kasıp kavurdu. Herkeste bir tetris rekor üstüne rekor kırıyorlar. Eğer bu tetris denen tablet evde bir tane ise birinin bunu bırakması ve sırasını bekleyenlerden birinin yeni rekorlar kırmasını beklerdi. Aslında bu tetris oyunu rusların savaş uçağı pilotları ve kozmonotların reflex ve ani karar vermelerini artırmak için geliştirilmiş olan bir reflex ölçüm aracıymış. Gençliğimizde epey oynadık ama bir savaş uçağımız bile olmadı.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Granxis on August 28, 2021, 07:55:43 PM
Siddete meyilli oyunlar oynamak kisiyi siddete itmedigine dair arastirmalar okudurm, ayrica kendimden de biliyorum ki siddet oyunlari oynayanlar siddeti gunluk yasaminda minumum seviyede tutuyorlar, telefon-tablet bagimliligi aslinda internet bagimliligina verilen isimdir, oyun oynuyorlarsa bu oyun bagimliligi olur ki, cocuklar oyun oynamasin da ne yapsin, sokaklar tehlike dolu iken milyonlarca ihrac insan etrafta dolasirken "disarida oyna cocugum" donemi kapanali biraz oldu.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: ZekiBeyy on August 28, 2021, 08:29:00 PM
Herkesin elinden telefon tablet düşmüyor sohbetler bile telefon üzerinden yapılıyor iki arkadaş bir yerde otursa mutlaka telefon çıkar bir şeylere bakılır oyun oynanır yüz yüze bakarak neredeyse sohbet edilmez oldu :( misafir oturmalarındada durum aynı sayılır. Aslında eve sohbet etmeye gelenlerin hepsinden telefonu toplayacaksınız giderken vereceksinizki düzgün bir sohbet ortamı olsun.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: coderben on August 28, 2021, 09:59:56 PM
Aslında oyun tutkusu olarak değerlendirirsek bu sanırım 90lardan beri var. Atarisiydi falan derken insanlar adeta kilitlenirdi o ekranlara. Zamanla teknoloji gelişince atari falan kalmadı ve yerlerini yeni teknolojiler aldı. Şimdi de telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazlarda oldukça fazla vakit geçiriliyor. Açıkçası günde belli bir saatin üzerinde geçirilen bir vakitin doğru olduğunu düşünmüyorum. Yani işiniz bilgisayarda değilse ya da oyun dünyası ile ilgili bir mesleğiniz falan yoksa günün çok büyük bir bölümünü bu cihazlara ayırmak bence güzel değil. Zamanı verimli kullanmanın çok önemli bir şey olduğunu düşünüyorum.


Title: Re: Telefon Tablet bağımlılığı
Post by: Ozkance on August 29, 2021, 08:12:25 PM
Bu bence telefon ve tablet bağımlılığı değil. Kimse körü körüne telefonuma çağrı gelecekmi diye sürekli eline almaz. Akıllı telefonlar çıkalı bu bağımlılık arttı. Bu bağımlılığı ben, oyun bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı ve sevgiliden gelecek olan mesajı bekleme bağımlılığı olarak sınıflandırıyorum. Yani telofon elimizden düşmüyorsa kesin bu üç nedendendir. Bundan kurtulmanın yolları sosyal hayata adapte olmaktan geçiyor. Telefonlarımızdaki ve tbletimizdeki bizi meşgul eden uygulamaları kaldırarak buna başlıyabiliriz. Mesela ben bunu kendimde yaptım ve başarılı oldum. Tavsiye ederim. Gerekirse face ve Instagram'ı silin.