Bitcoin Forum

Local => Nederlands (Dutch) => Topic started by: TranslateIntoDutch on July 05, 2018, 08:50:32 PMTitle: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: TranslateIntoDutch on July 05, 2018, 08:50:32 PM
Dit is een vertaling van de originele Engelstalige thread (https://bitcointalk.org/index.php?topic=703657.0) van mprep (https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=51173)

LET OP: Dit is bedoeld als referentie-/educatieve/informatieve thread, NIET als rotsvaste lijst met regels.


Recentelijk viel het me op dat veel nieuwe leden niet alle regels kennen en dat neem ik ze (meestal) niet kwalijk, omdat niet alle regels zijn opgeschreven en zelfs de regels die wel opgeschreven zijn kunnen over het hoofd worden gezien door gebruikers die niet zoveel aandacht besteden aan sommige stickies in bepaalde boards van het forum. Misschien besteden ze aandacht aan deze thread, waarin ik zal proberen alle regels van het forum op een rijtje te zetten. Ik zal verwijzen naar bronnen (als ik die ken). De regels staan niet in een bepaalde volgorde; ze staan geschreven zoals ik ze gevonden heb, al zal ik proberen te beginnen met de algemenere regels.

Update: Ik heb ook richtlijnen toegevoegd voor het plaatsen van threads, en een FAQ. Blijf naar beneden scrollen om deze te vinden.Overzicht / Inhoudsopgave (klik op de link om naar dat deel van de post te gaan):

Forumregels (#post_rules)
Voorbeelden/Uitleg van regels (#post_examples)
Veelgestelde vragen (FAQ) (#post_faq)
Richtlijnen voor threads (#post_guidelines)
Bronnen (#post_sources)
Credits (#post_credits)Legenda:
[1] - nummer van de bron onderaan
[e] - meer voorbeelden betreffende de regel hieronder.
[?] - Bevestiging benodigd of de regel nog steeds geldt.De lijst is enigszins volledig maar ik zal regels blijven toevoegen als ik ze tegenkom. Ik sta open voor suggesties over opmaak, bronnen, fouten, regels, verwijdering uit de lijst, enz.

Forumregels

1. Geen posts of threads die weinig of geen waarde hebben of die zinloos dan wel oninteressant zijn. [1][e]

2. Geen off-topic posts.

3. Geen trolling.

4. Geen spam met verwijzingscodes (verwijzingslinks). [1]

5. Geen linkverkorters waarvoor gebruikers een advertentie moeten bekijken.

6. Zonder waarschuwing en een geldige reden geen links naar phishing of malware. [e]

7. Niet bedelen. [5]

8. Geen bedreigingen om lichamelijke schade toe te brengen, geen doodsbedreigingen.

9. Discussies in de algemene boards moeten in het Engels worden gevoerd. Alle discussies in andere talen moeten worden geplaatst in het bijbehorende lokale board.

10. Embedding van NSFW-afbeeldingen is nergens toegestaan. NSFW-content moet als zodanig worden gemarkeerd.

11. Geen links naar illegale handelssites.

12. Geen dubbele posts in meerdere boards (met uitzondering van het opnieuw plaatsen van een bericht in een lokaal board als het naar de betreffende taal is vertaald).

13. Bumps en "updates" zijn beperkt tot eenmaal per 24 uur.[2]

14. Alle altcoin-gerelateerde discussies horen thuis in Alternate cryptocurrencies en de boards die daaronder vallen. [3][4][e]

15. Geen altcoin-weggeefacties die op het forum plaatsvinden. [6][e]

16. Je mag niet meer dan één actief verkooptopic hebben in het board Currency exchange. [3]

17. Het verhandelen van goederen die illegaal zijn in het land van de verkoper of koper is verboden. [2]

18. Het hebben van meerdere accounts en het verkopen van een account is toegestaan, maar accountverkoop wordt afgeraden.

19. Mogelijke (of echte) scams en Trust ratings worden niet gemodereerd (om misbruik door moderatie te voorkomen).

20. Er gelden restricties voor de verkoop van accounts en invites voor invite-only sites. Zie https://bitcointalk.org/index.php?topic=134779.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=134779.0) [2][?]

21. Oude bumps moeten worden verwijderd. [2]

22. Het is niet langer toegestaan advertenties te plaatsen (voor o.a. miningpools, gokservices, exchanges, shops, enz.) in de threads van anderen. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, altcoin-aankondigingsthreads. [8]

23. Bij de beslissing of een gebruiker de regels heeft overtreden, heeft de staff het recht om hun interpretatie van de regels te volgen.[e]

24. Advertenties (inclusief handtekeningen binnen het berichtgedeelte) in posts zijn niet toegestaan, tenzij de post zich bevindt in een thread die je zelf bent begonnen en de post echt substantieel en nuttig is.[9][e]

25. Het ontduiken van een ban (het gebruiken of aanmaken van accounts terwijl één van je accounts is geblokkeerd) is niet toegestaan.[e]

26. De regels van lokale threads, indien correct vermeld toen de thread werd gestart, moeten worden gevolgd.[e]

27. Het gebruik van geautomatiseerde hulpmiddelen voor vertalingen om vertaalde content in lokale boards te plaatsen is niet toegestaan.

28. Het uitbuiten van bugs of fouten in de software van het forum is (zelfs als het resultaat onschadelijk is) niet toegestaan.

29. Het ongevraagd verzenden van PM’s, inclusief maar niet beperkt tot advertenties en flood, is niet toegestaan.

30. Vergelijkbare items op de Marketplace moeten bij elkaar worden vermeld.[2][e]

31. De avatars van gebruikers mogen geen NSFL- of NSFW-content bevatten, mogen geen inbreuk maken op het auteursrecht en er mag niet worden geprobeerd je voor te doen als een andere gebruiker.[10]

32. Het plaatsen van meerdere berichten achter elkaar (met uitzondering van bumps en gereserveerde posts door de threadstarter) is niet toegestaan.

33. Het plaatsen van geplagieerde content is niet toegestaan.[e]Voorbeelden:

1. Berichten als "VERKOOP VERKOOP VERKOOP", "Vind ik ook", "+1", "Ik steun dit", "Ik volg het", "Interessant", "LOL", "SCAM", "ECHT", "FAKE", andere posts met slechts één woord, posts waarin voornamelijk wordt gescholden, piramides van quotes, zinloze introductiethreads, threads over onderwerpen die recentelijk al in diverse andere threads zijn besproken.

6. De waarschuwing moet duidelijk zijn. Bijvoorbeeld: "MalwareSite.com <------ PAS OP. Dit is een malware-site - klik hier NIET op". Een geldige reden zou zijn als jouw Bitcoin-portefeuille gehackt is en je denkt dat een bestand dat je gedownload hebt hiervan de oorzaak is.

14. Dit omvat diensten, transacties, discussies, speculatie, mining en alle andere content gerelateerd aan altcoins. Als het gaat om handelingen waarbij het zowel om een altcoin als om Bitcoin gaat (behalve bij een uitwisseling tussen die twee), dan is het oké. Een thread genaamd “Bitcoins en Litecoins kopen met een bankoverschrijving” mag bijvoorbeeld in de algemene boards blijven.

15.
<...>
Het is met name niet toegestaan om mensen een incentive te geven om niet-substantiële berichten in je threads te plaatsen. Je mag niet aanbieden om mensen te betalen voor het plaatsen van hun adressen, gebruikersnamen, enz. Je kunt weggeefacties off-site doen en in een thread naar de pagina van de actie linken, maar je mag mensen geen bonus geven voor het antwoorden in je thread.
<...>

23. Deze regel is bedoeld om te voorkomen dat gebruikers misbruik maken van mogelijke mazen in de regels of van interpretaties die de letterlijke betekenis van de regel volgen in plaats van de betekenis van wat het eigenlijk trachtte te voorkomen.

24.

<...>
Advertenties zijn in principe niet toegestaan in berichten (buiten het gebied met de handtekening) omdat ze vervelend en off-topic zijn. Het is vooral niet toegestaan om advertenties of handtekeningen onderaan al je berichten te plaatsen. Afgezien van traditionele ondertekeningen, die worden getolereerd maar ontmoedigd, zijn handtekeningen alleen toegestaan in het daarvoor bestemde gebied.

Als je het forum echter als publicatieplatform gebruikt om iets te plaatsen wat echt substantieel en nuttig is, dan is de verkoop van advertenties in dat substantiële werk toegestaan. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je bericht deel uitmaken van een thread die je zelf bent gestart en moet je bericht substantieel en lang genoeg zijn om de advertentie volledig onbeduidend te laten lijken. Mocht je twijfelen, vraag het me dan.

25. Als je een ban krijgt (tijdelijk of permanent) en een nieuw account aanmaakt om door te gaan met het plaatsen / verzenden van PM's, dan wordt dit beschouwd als het ontduiken van de ban. De enige uitzondering is het maken van een thread in Meta over de ban die je hebt gekregen.

26.
Deze zijn meestal vervangen door zelfgemodereerde onderwerpen, maar lokale regels kunnen naar goeddunken van de moderator worden afgedwongen.

30. Dit omvat (maar is niet beperkt tot) domeinen, softwaresleutels en uitnodigingen voor lidmaatschappen. Wat als vergelijkbaar wordt beschouwd, is aan de moderator die de situatie aanpakt.

33. Dit omvat zowel het kopiëren van delen van posts/threads of gehele posts/threads van andere gebruikers, als het kopiëren van content van externe bronnen (bijvoorbeeld andere websites) en vervolgens doen alsof deze content van jezelf komt.Veelgestelde vragen (FAQ)

V: Waarom heeft <voeg de gebruikersnaam van een oplichter in>, wat overduidelijk een oplichter is, geen ban gekregen?
A: Mogelijke (of echte, dat is niet aan mij om te beslissen) oplichterij wordt niet gemodereerd om misbruik door moderatie te voorkomen. Als we gaan uitzoeken wie we "oplichters" noemen en hen verbannen, dan zouden we veel beslissingen nemen op basis bevooroordeelde meningen.

V: Modereren/verwijderen jullie (mogelijke) FUD, beschuldigingen en onjuiste informatie?
A: Nee. We hebben niet genoeg tijd om elk stukje informatie te controleren en de geldigheid van de bronnen te controleren. Ook hiervoor geldt, net als bij oplichting, dat er teveel ruimte is voor vooroordelen en misbruik.

Trolling is echter niet toegestaan. Als een gebruiker gewoonlijk overduidelijk onjuiste onzin plaatst ("overduidelijk onjuiste onzin" voor een buitenstaander, NIET voor iemand die de discussie volgt of erbij betrokken is), enkel om problemen te veroorzaken, dan wordt dat beschouwd als trolling, wat verboden is. Dergelijke gevallen moeten echter grondig worden gedocumenteerd in het rapport (er zijn talloze rapporten die alleen maar "trolling" zeggen, maar moderators hebben geen tijd om door de berichten van elke gebruiker te bladeren).

V: Iemand heeft me beledigd. Waarom wordt zijn bericht/thread niet verwijderd?
A: Mogelijk (omdat we geen tijd of middelen hebben om het te controleren) zijn beledigingen ook toegestaan zolang ze enige vorm van een constructieve mening, informatie of iets anders substantieels bevatten en niet off-topic zijn. Een post als "je bent dom" zal bijvoorbeeld worden verwijderd omdat het geen zinvolle inhoud bevat. Als de post echter enigszins in de trant is van "Je bent dom. Dit is onjuist omdat deze website/thread/enz. heeft uitgelegd dat het niet juist is", wordt het in de meeste gevallen geaccepteerd.

V: Hoe zit het met het verwijderen van DOX’en?
A: Nee, deze verwijderen we ook niet zolang ze voldoen aan de volgende regels:

<...>
1. Persoonlijke informatie moet beperkt blijven tot het nieuwe board Investigations (onder Scam accusations), dat alleen zichtbaar is voor gebruikers die de status Member of hoger hebben. Persoonlijke informatie wordt gedefinieerd als alles wat de online identiteit van een gebruiker (gebruikersnaam, e-mail, enz.) koppelt aan de identiteit van de gebruiker in de echte wereld, met uitsluiting van links die de persoon zelf heeft geplaatst. Het is niet toegestaan om iemands persoonlijke informatie op enige andere openbare plaats te posten, inclusief in handtekeningen.

2. Het is niet toegestaan om iemands dox te plaatsen, in het bijzonder wanneer het duidelijk is dat je de dox enkel als een wapen gebruikt. Als er bijvoorbeeld geen enigszins aannemelijke handelsklachten zijn, dan kan de persoon geen oplichter zijn en mag zijn dox niet worden gepost.

3. Net als voorheen is alles wat in het oude, onzekere overheids-/banksysteem geheim moest blijven nergens toegestaan. Dit omvat burgerservicenummers, creditcardnummers en bepaalde accountnummers.
<...>

Waarom ze niet worden verwijderd? Omdat dit soort doxing enkel een verzameling is van informatie over een gebruiker die reeds openbaar beschikbaar is, vaak te vinden via zoekmachines.

V: Ik zag dat iemand Bitcointalk-accounts verkocht. Waarom is dat toegestaan?
A: Aangezien we deze verkopen (proxy’s, TOR, verkopen op andere fora) niet effectief kunnen voorkomen, doen we dat niet omdat we anders de gebruikers een vals gevoel van veiligheid zouden geven.

V: Mijn account is gehackt! Wat moet ik doen?
A: Zie deze thread: https://bitcointalk.org/index.php?topic=497545.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=497545.0). Als je niet weet hoe je een bericht moet ondertekenen, bekijk dan deze thread gemaakt door shorena: https://bitcointalk.org/index.php?topic=990345.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=990345.0)

Denk er ook aan dat als je het ondertekende bericht via PM verstuurt, dat je het tussen [code ][/code ] haken verstuurt (maar dan zonder de spatie aan het einde). Bijvoorbeeld,

Code:
-----BEGIN BITCOIN SIGNED MESSAGE-----
My account <account> has been hacked/lost. Please reset the email to <e-mailadres>. The current date is <datum>.
-----BEGIN SIGNATURE-----
<voeg hier het adres in>
<voeg hier de handtekening in>
-----END BITCOIN SIGNED MESSAGE-----

Here is the unedited post where I posted that address: ...
OF
I sent that address to someone in a PM with PM ID#...

Als je niet weet hoe je een bericht moet ondertekenen en in de tutorial die eerder werd genoemd jouw client niet voorkomt, google dan voor wat tutorials met zoektermen als: "signing messages with <voeg hier de naam van je bitcoin-client in>". Bijvoorbeeld, "signing messages with bitcoin-qt".

V: Wat is Trust en hoe werkt het?
A: Trust is de feedback van Bitcointalk gebaseerd op vertrouwen (vandaar de naam). Het Trust-systeem bestaat uit 2 componenten: de Trust-lijst en achtergelaten feedback.

In de Trust-lijst selecteer je de gebruikers waarvan je de feedback op andere gebruikers vertrouwt en hoe groot dat vertrouwen is. Je kunt alleen op hun feedback vertrouwen (selecteer de Trust-diepte als 0), op hun feedback en de feedback van de door hen vertrouwde gebruikers (Trust-diepte 1), enzovoort (tot Trust-diepte 3). Trusted feedback wordt geteld wanneer het in getallen wordt weergegeven links van een bericht van een gebruiker in handelsboards zoals Marketplace of Goods.

Op de feedbackpagina kun je feedback op andere gebruikers achterlaten of een gedetailleerd overzicht zien van de feedback van gebruikers. Vertrouwde feedback wordt als eerste getoond en niet-vertrouwde feedback wordt standaard verborgen. Je kunt het bekijken door op de link "Show ratings" te klikken. Tenslotte kun je alle feedback zien die de gebruiker op anderen heeft achtergelaten.

Hiermee heb ik de basis van het Trust-systeem behandeld. Als je een diepgaandere beschrijving van het Trust-systeem wilt met details die ik waarschijnlijk heb gemist, kijk dan hier: https://bitcointalk.org/index.php?topic=211858.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=211858.0).

V: Waarom wordt Trust niet gemodereerd?
A: Feedback wordt niet gemodereerd (behalve in voor de hand liggende gevallen zoals pure reclame, honderden identieke lege/koeterwaalse rapporten over één gebruiker) om dezelfde reden als bij oplichting: te veel ruimte voor misbruik.

V: Wanneer komt de nieuwe forum-software?
A: Nou, volgens theymos ergens na februari 2015.

<...>
Quote
Wanneer is de software klaar?

Over ongeveer een jaar.
<...>

V: Ik wil mijn gebruikersnaam op het forum veranderen. Wat moet ik doen?
A: Je kunt 50 BTC doneren om VIP te worden (https://bitcointalk.org/donate.html) of je kunt een PM sturen naar theymos met het verzoek om je gebruikersnaam te veranderen (https://bitcointalk.org/index.php?action=pm;sa=send;u=35) (hoewel hij dergelijke verzoeken tegenwoordig zelden inwilligt).

V: 50/10 BTC om VIP/donateur te worden? Zijn jullie helemaal gek geworden?
A: Nee, dat zijn we niet. Iemand die een donateur of een VIP is, is meestal een early adopter en het hebben van zo’n rang betekent dat je al vanaf het begin onderdeel was van of dat je veel hebt bijgedragen aan de Bitcoin-community. De mogelijkheid bestaat echter dat er nieuwe, goedkopere rangen zullen worden toegevoegd (https://bitcointalk.org/index.php?topic=38071.msg1673380#msg1673380).

V: Waarom is mijn IP geblokkeerd? Wat is dat voor onzin?
A: Je IP-adres is mogelijk geblokkeerd omdat het is gebruikt door een gebruiker die permanent verbannen is. Maak je geen zorgen - blokkeringen van IP-adressen vervallen na verloop van tijd als er niet teveel blokkeringen van het betreffende IP-adres in een korte periode zijn opgelegd. Als u zich registreert met een geblokkeerd IP-adres, gebruikmaakt van TOR, VPN's of bekende proxy’s, dan moet u een kleine vergoeding betalen. Dit is om spammers te voorkomen en tegelijkertijd echte leden toe te staan om zonder teveel beperkingen berichten te plaatsen.

V: Waarom is mijn account verbannen?
A: Waarschijnlijk heb je een van de regels overtreden. Probeer per e-mail een bericht te verzenden naar het e-mailadres waar je beroep kunt aantekenen. Dit adres staat vermeld in het bericht waarmee je op de hoogte bent gesteld van de ban.

V: Hoe werkt activity?
A:
Het getal van je activity wordt op deze manier bepaald:
tijd = aantal perioden van twee weken waarin je hebt gepost sinds je registratie
activity = min(tijd * 14, posts)

Activity wordt elk uur bijgewerkt.

Als je bijvoorbeeld in een periode van 14 dagen 14 berichten plaatst, dan neemt je activity toe met +14.
Als je 2 berichten plaatst in een periode van 14 dagen, dan neemt je activity toe met +2.
Als je in een periode van 14 dagen helemaal geen berichten plaatst, dan neemt je activity ook niet toe.
Als je echter 15 of meer berichten plaatst in een periode van 14 dagen, dan neemt je activity nog steeds toe met slechts +14.

Wat extra informatie hierover: https://bitcointalk.org/index.php?topic=582736.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=582736.0) en https://bitcointalk.org/index.php?topic=2766177.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2766177.0)

V: Hoe werken rangen/ledengroepen?
A: Zie deze link: https://bitcointalk.org/index.php?topic=178608.msg1861412#msg1861412 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=178608.msg1861412#msg1861412). Als je de benodigde hoeveelheid activity hebt, maar je afvraagt waarom je nog niet in rang bent gestegen, dan heb je in de thread misschien de korte vermelding van de toegevoegde merit-eisen over het hoofd gezien.

V: Wat is Merit en hoe werkt het?
A: Zie deze link: https://bitcointalk.org/index.php?topic=2818350.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2818350.0). Als je het lastig vindt om te begrijpen hoe het systeem (of een deel ervan) werkt, kijk dan goed naar de infographics waarnaar wordt gelinkt.

V: Hoe plaats ik een afbeelding in mijn bericht/thread?
A: Eerst moet je de afbeelding uploaden naar een site voor image hosting. Gewoon even googelen, dan vind je er vast een die bij je past. Vervolgens kun je op de volgende manier eenvoudig de link naar de afbeelding in je bericht plaatsen:

Code:
[img]http://ImageHostingSite.com/MijnAfbeelding.jpg[/img]

V: Ik ben een newbie en kan geen afbeelding plaatsen/embedden. Hoe komt dat?
A: Vanwege misbruik zijn embedded afbeeldingen voor newbies uitgeschakeld (zie https://bitcointalk.org/index.php?topic=1172918.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=1172918.0)). Je kunt afbeeldingen plaatsen zodra je Jr. Member wordt of wanneer je een kleine vergoeding betaalt. Zie voor meer hierover: https://bitcointalk.org/index.php?topic=2385104.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2385104.0).

V: Wanneer kan ik een avatar aan mijn account toevoegen?
A: Zodra je account de rang Full Member of hoger heeft.

Q: Waarom ontvang ik de berichten van newbies niet? / Ik ben een newbie en ik kan andere gebruikers geen PM sturen
A: Om spam te beperken, moeten berichten van en naar newbies worden ingeschakeld. Dat kun je hier doen: https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;sa=pmprefs (https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;sa=pmprefs). Als je een newbie bent en je kunt een gebruiker die goederen en/of diensten koopt of verkoopt niet bereiken, plaats er dan een bericht over in zijn thread.

V: Waarom krijg ik de foutmelding "The last posting from your IP was less than 360 seconds ago." terwijl ik vandaag niks heb gepost?
A: Inloggen, het versturen van PM’s en het rapporteren van berichten aan een moderator worden ook geteld als posten en verlengen deze beperking weer naar 360 seconden. Maak je geen zorgen: als je activity toeneemt, dan neemt de beperking van 360 seconden af. Hier kun je het algoritme zien waarmee de plaatsingsbeperking op basis van je activity wordt berekend:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=237597.msg4131557#msg4131557 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=237597.msg4131557#msg4131557)

V: Kan ik zelfmoderatie inschakelen bij een reeds bestaande thread?
A: Nee. Vergendel de oude thread gewoon en start een nieuwe waarbij je zelfmoderatie inschakelt bij "Additional Options...".

V: Hoe verwijder/vergrendel ik mijn eigen thread(s) als ik ze niet meer nodig heb?
A: Rechtsbovenaan je bericht bevindt zich een delete-knop. Je kunt threads verwijderen als niemand ze heeft gezien. Klik anders linksonderaan gewoon op de "Lock topic"-link.

V: Hoe voeg je een link toe aan een woord?
A: Heel eenvoudig. Gebruik gewoon deze code:
Code:
[url=MijnLink.com]Woord[/url]

Vervang het "Woord" door een zin of woord naar keuze en vervang "MijnLink.com" door jouw link.

V: Waarom kan ik in mijn handtekening geen <voeg hier iets in als link, afbeelding of kleur> gebruiken?
A: Op basis van de rang van een lid gelden er bepaalde restricties voor de handtekening:

- Newbie: Geen styling (inclusief links) toegestaan. Maximaal 50 karakters.
- Jr. Member: Maximaal 150 karakters.
- Member: Links toegestaan. Maximaal 4000 karakters.
- Full: Kleur toegestaan.
- Sr. Member: Formaat toegestaan.
- Hero: Achtergrondkleur toegestaan.

V: Wat is de draft-functie op dit forum?
A: Als je een bericht of PM schrijft en op preview klikt, dan wordt het bericht opgeslagen op de Draft-pagina. Net als wanneer je op post klikt (zelfs als er een fout is opgetreden die ervoor zorgde dat het bericht niet werd geplaatst, zoals "The last posting from your IP was less than 360 seconds ago."), een PM stuurt of een bewerkt bericht opslaat.

Drafts zijn te vinden op https://bitcointalk.org/index.php?action=drafts (https://bitcointalk.org/index.php?action=drafts).

V: Waar kan ik alle moderators/stafleden/beheerders vinden?
A: Ga gewoon naar de Member search-pagina (https://bitcointalk.org/index.php?action=mlist;sa=search (https://bitcointalk.org/index.php?action=mlist;sa=search)), vink alle vakjes uit en vink vervolgens "Search by position" aan. Zoek om alle reguliere moderators zoals board moderators, lokale moderators of patrollers (site-brede newbie-moderators) te vinden op "Staff" (zonder de aanhalingstekens). Zoek om alle globale moderators te vinden op "Global Moderator". Zoek om alle beheerders te vinden op "Administrator".

Denk eraan te controleren of je niet met een bedrieger te maken hebt: echte moderators hebben in het "Position:"-veld (of het veld onder hun gebruikersnaam en boven hun rang (zoals "Member" of "Hero member") als ze een PM sturen of een bericht plaatsen) Staff, Global Moderator of Administrator staan. Administrators en globale moderators hebben ook een half ingekleurde laatste munt als je links van hun PM of bericht kijkt. Beheerders hebben een rode en globale moderators hebben een lichtblauwe.

V: Wat kan een <voeg hier de functie van een staflid of een rang in> doen?
A: Verschillende rangen hebben in verschillende mate toegang tot moderatie-tools. Een quote van Salty Spitoon legt het behoorlijk goed uit:

<...>

Beheerders: kunnen op de site alles doen wat denkbaar is. Ze kunnen echter hun account niet verwijderen.

Globale moderators: kunnen permanente bans uitdelen, newbies verwijderen, rapporten van alle secties zien en afhandelen en ze kunnen gerapporteerde PM’s zien.

Moderators: kunnen rapporten van hun secties zien en afhandelen en ze kunnen newbies verwijderen.

Patrollers: zijn in feite Moderators maar kunnen alleen moderator-taken uitvoeren voor newbie-leden.

<...>

V: Hoe moet ik mijn thread noemen? / Zijn er richtlijnen voor de naamgeving van threads?
A: Een bericht van beheerder theymos legt het behoorlijk goed uit. Zie: https://bitcointalk.org/index.php?topic=102944.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=102944.0)

Verouderde vragen (niet meer relevant):

V: Waarom staat het forum me niet toe een avatar toe te voegen?
A: Enige tijd geleden is het forum gehackt. Het vermoeden is dat de avatars werden gebruikt als een middel om kwaadaardige code in het forum te injecteren. Hoewel het beveiligingslek hersteld is, worden de avatars uitgeschakeld totdat er nieuwe forumsoftware (https://bitcointalk.org/index.php?topic=523070.0) wordt uitgebracht.


Richtlijnen voor threads

Sommige boards, waarvoor het eigenlijk vanzelfsprekend is, zijn niet opgenomen in deze lijst


Sectie: Bitcoin

Bitcoin Discussion - "Algemene discussies over het Bitcoin-ecosysteem die elders niet beter op hun plaats zijn. Nieuws, de Bitcoin-community, innovaties, de algemene omgeving, enz. Bespreking van specifieke Bitcoin-gerelateerde diensten hoort meestal in andere secties thuis."

Legal (dochterboard van Bitcoin Discussion) - Discussie over wetten met betrekking tot Bitcoin, Bitcoin-bedrijven (in het algemeen), "rechtszaken, klachten, reguleringen, enz."

Press (dochterboard van Bitcoin Discussion) - Artikelen over Bitcoin met links in het juiste titelformaat.

Meetups (dochterboard van Bitcoin Discussion) - Bitcoin-gerelateerde bijeenkomsten, conferenties, discussies en aankondigingen van dergelijke evenementen.

Development & Technical Discussion - "Technische discussies over Satoshi’s Bitcoin-client en het Bitcoin-netwerk in het algemeen. Geen externe sites/clients, geen bugrapporten die niet veel discussie vereisen (gebruik hiervoor github) of ondersteuningsverzoeken."

Alternative clients (dochterboard van Development & Technical Discussion) en de dochterboards hiervan - Discussies en technische ondersteuning van andere clients zoals Multibit, Electrum, Armory, enz.

Mining - Discussies over Bitcoin-mining in het algemeen (discussies die niet in de dochterboards thuishoren).

Mining support (dochterboard van Mining) - Problemen met mining (rig is gestopt/wil niet starten, miner hasht niet), "aan de slag"-handleidingen.

Pools (dochterboard van Mining) - Discussies over Bitcoin-miningpools, aankondiging van zulke pools. Multipools met Bitcoin als een mogelijke cryptovaluta om te minen zijn welkom.

Mining software (miners) (dochterboard van Mining) - Discussies, aankondigingen van software voor Bitcoin-mining.

Hardware (dochterboard van Mining) - Discussies over hardware voor Bitcoin-mining, nieuwe aankondigingen van hardware. Geen transacties.

Mining speculation (dochterboard van Mining) - Speculatie over mining-hardware (haal ik met deze rig de kosten eruit, wanneer, enz.), moeilijkheidsgraad (voorspellingen over de toename/afname), winstgevendheid (is deze rig winstgevend, moet ik met deze elektriciteitsprijs minen, enz.), enz.

Technical Support - Problemen met Satoshi's Bitcoin-clients (bitcoin-qt, bitcoind). Problemen met andere clients horen thuis in het board Alternative clients.

Project Development - Organisatie van Bitcoin- en aanverwante projecten (sites, software die nog niet is ontwikkeld/in ontwikkeling is), bounty-campagnes, advertenties enz. Geen vacatures, hoewel "op zoek naar partners"-threads hier wel thuishoren.

Sectie: Economy

Economics - Discussies over economie in het algemeen: dit omvat zowel Bitcoin als fiatvaluta.

Speculation (dochterboard van Economics) - Speculatie en voorspellingen over de prijs van Bitcoin.

Marketplace - Threads gerelateerd aan zakendoen/handel in Bitcoin die niet in andere secties thuishoren.

Goods (dochterboard van Marketplace) - Verhandeling op het forum van fysieke goederen in ruil voor Bitcoin. Als je goederen verkoopt op een andere site (bijvoorbeeld als je een online winkel hebt), dan hoort het hier niet thuis.

Collectibles (dochterboard van Goods) - Verhandeling van fysieke verzamelobjecten ("inclusief fysieke Bitcoin-munten" zoals in de subtekst van het board staat). Als je deze verzamelobjecten op een andere site verkoopt (bijvoorbeeld als je een online winkel hebt), dan hoort het hier niet thuis.

Digital goods (dochterboard van Goods) - Verhandeling op het forum van digitale goederen in ruil voor Bitcoin (met uitzondering van invites en accounts). Als je goederen verkoopt op een andere site (bijvoorbeeld als je een online winkel hebt), dan hoort het hier niet thuis.

Invites & Accounts (dochterboard van Digital goods) - Verhandeling van site-invites en accounts. Als je accounts verkoopt op een andere site (bijvoorbeeld als je een online winkel hebt), dan hoort het hier niet thuis.

Computer hardware (dochterboard van Goods) - Verhandeling op het forum van mining-hardware in ruil voor Bitcoin. Als je goederen verkoopt op een andere site (bijvoorbeeld als je een online winkel hebt), dan hoort het hier niet thuis.

Services (dochterboard van Goods) - Diensten aangeboden/gevraagd op het forum in ruil voor Bitcoin. Als je diensten aanbiedt/vraagt op een andere site (bijvoorbeeld als je een hosting-site hebt), dan hoort het hier niet thuis.

Currency exchange (dochterboard van Marketplace) - Bitcoins kopen/verkopen met andere fiatvaluta.

Gambling (dochterboard van Marketplace) - "Gokken en alle "beleggingen" die zo riskant zijn, dat het net zo goed gokken had kunnen zijn (HYIP’s, piramidespelen, enz.)"

Games and rounds (dochterboard van Gambling) - "Spreadsheet-spellen, forumgebaseerde spellen en discussies van individuele rondes/spellen op andere sites." Alle Bitcoin-weggeefacties, loterijen en wedstrijden horen hier ook thuis.

Investor-based Games (dochterboard van Gambling) - "Spellen waarbij de belangrijkste factor is of nieuwe "investeerders" zich aansluiten bij het spel. Ook elk Bitcoin-beleggingsproduct met een APY ver boven het redelijke markttarief." Dat omvat ponzi’s, HYIP en andere sites van het type "investeer nu en krijg tonnen geld morgen".

Gambling discussion (dochterboard van Gambling) - "Discussies over sportgames en andere gokgerelateerde onderwerpen die los staan van de games en diensten zelf."

Lending (dochterboard van Marketplace) - "Leen BTC uit of krijg BTC-leningen." Dit omvat leningen aan individuen en aan bedrijven.

Long-term offers (dochterboard van Lending) - "Langetermijnaanbiedingen om BTC uit te lenen of om BTC-leningen te krijgen, inclusief depositorekeningen."

Securities (dochterboard van Marketplace) - "Deze sectie is bedoeld voor threads over individuele Bitcoin-obligaties, -aandelen, enz."

Auctions (dochterboard van Marketplace) - "Veilingen kunnen optioneel in deze sectie worden geplaatst. Onderwerpen en antwoorden in deze sectie kunnen niet worden aangepast of verwijderd."

Service Announcements (dochterboard van Marketplace) - "Nieuwe diensten en belangrijke informatie over bestaande diensten. Maak geen buitensporige "aankondigingen" aan enkel om reclame te maken voor jouw diensten." Alle aankondigingen van websites die Bitcoin-diensten verlenen horen hier thuis.

Micro Earnings (dochterboard van Service Announcements) - "Faucets, rotators, webgebaseerde games en andere diensten die voornamelijk zijn gebaseerd op advertenties en/of microbetalingen." Dit omvat veel websites die verwaarloosbare of bijna-verwaarloosbare hoeveelheden Bitcoin uitbetalen.

Service Discussion (dochterboard van Marketplace) - "Opmerkingen en vragen over specifieke Bitcoin-diensten of over alle Bitcoin-diensten." Dit omvat de bespreking van Bitcoin-sites (zowel specifiek als in het algemeen) en discussies over technische problemen van dergelijke sites (API werkt niet, enz.).

Web Wallets (dochterboard van Service Discussion) - "Discussies over online portefeuilles." Dit omvat client-side op Javascript gebaseerde portefeuilles, zoals Blockchain.info, evenals accounts op exchanges die tevens dienstdoen als een portefeuille, zoals bij Coinbase.

Exchanges (dochterboard van Service Discussion) - "Discussies over specifieke exchanges, Bitcoin-geldautomaten en Bitcoin-betaalpassen". De nadruk ligt op Bitcoin - discussies over zaken aangaande altcoins op exchanges horen hier niet thuis.

Trading Discussion - "Discussies over zakendoen met Bitcoin. Beste handelspraktijken, bezorgmethoden enz." Specifieke discussies over sites of exchanges horen hier niet thuis. Als je problemen ondervindt bij het uitvoeren van een ruil of wilt weten wat de beste manier is om een miner naar een bepaalde plaats te verzenden, dan is dit de plek om het daarover te hebben.

Sectie: Other

Politics & Society - Discussies over politiek, recente gebeurtenissen in de wereld - zowel gerelateerd als niet-gerelateerd aan Bitcoin.

Beginners & Help - Alle eenvoudige vragen (voor professionals zoals wij 8)) zoals "wat zijn ASIC’s?", "wie is Satoshi?" en "wat is mining?" horen hier thuis.

Off-topic - "Andere onderwerpen die interessant kunnen zijn voor bitcoiners"

Serious discussion - "Serieuzere discussies. Geen enkele vorm van reclame. Geen junk-berichten." In tegenstelling tot in de meeste andere hoofdsectieboards, is het hier oké om over altcoins te praten. Je moet minimaal Jr. Member zijn om op dit forum te posten. Berichten in dit board tellen niet mee voor je aantal berichten en worden ook niet meegeteld in je activity.

Ivory Tower (dochterboard van Serious discussion) - "Nóg serieuzere discussies. Enkel voor [Full] Members en hoger. Geen enkele vorm van reclame. Geen junk-berichten." Hier geldt hetzelfde als bij Serious discussion wat betreft content over altcoins. Berichten in dit board tellen niet mee voor je aantal berichten en worden ook niet meegeteld in je activity.

Sectie: Alternate cryptocurrencies

Altcoin Discussion - "Discussies over cryptovaluta anders dan Bitcoin. Merk op dat discussies over hoe deze valuta *zich verhouden tot* Bitcoin in andere categorieën thuis kunnen horen.” Generieke discussiethreads over coins of discussies over de prijzen van altcoins horen hier niet thuis.

Announcements (Altcoins) - Aankondigingen van altcoins, generieke (doorgaans aankondigingsachtige) discussiethreads over coins.

Tokens (Altcoins) (dochterboard van Announcements (Altcoins)) - Aankondigingen van altcoin-tokens (een altcoin-entiteit / ding dat op de infrastructuur van een andere altcoin vertrouwt om te functioneren), generieke (doorgaans aankondigingsachtige) discussiethreads over tokens.

Mining (Altcoins) - Discussies over altcoin-mining. Dit omvat discussies over PoW-mining, PoS-staking en andere mining-achtige activiteiten (bijv. speciale apparaten, software, probleemoplossing, enz.).

Pools (Altcoins) (dochterboard van Mining (Altcoins)) - Discussies en aankondigingen van altcoin-miningpools.

Marketplace (Altcoins) - Verkoop op het forum van goederen en diensten die altcoin-gerelateerd zijn, of worden verkocht in ruil voor altcoins.

Bounties (Altcoins) (dochterboard van Marketplace (Altcoins)) - "Altcoin-bounties en reclamecampagnes". Bounties, reclamecampagnes, aankondigingen van externe weggeefacties (die het NIET vereisen iets op Bitcointalk te posten) en vergelijkbare threads horen hier thuis. Discussies over dit soort campagnes / diensten horen hier niet thuis.

Service Announcements (Altcoins) (dochterboard van Marketplace (Altcoins)) - Aankondigingen van externe diensten die direct gerelateerd zijn aan altcoins of altcoins accepteren.

Service Discussion (Altcoins) (dochterboard van Marketplace (Altcoins)) - Discussies over altcoin-diensten (zowel extern als op het forum). Dit omvat discussies over bounties.

Speculation (Altcoins) - Discussies over prijzen van altcoins. Dit omvat discussies over portfolio’s ("welke altcoins heb jij in je bezit?"), prijsvoorspellingen ("zal coin X volgende week de 10$ bereiken?" of "waarom is de prijs van deze coin zo laag?") en algemene speculatie ("gaat de markt voor altcoins crashen?").

Sectie: Local

Alle lokale boards - Discussies over verschillende onderwerpen in de taal van het board. Het plaatsen van vertaalde aankondigingen van coins is beperkt tot talen die hun eigen sectie (d.w.z. een speciaal board met sub-boards) hebben.Bronnen:
[1] - "Forum moderation policy" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=20333.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=20333.0)
[2] - "Marketplace rules and guidelines" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=3629.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=3629.0)
[3] - "Currency Exchange rules and guidelines" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=594959.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=594959.0)
[4] - "Do not post about altcoins here, use the correct sub-forums please." - https://bitcointalk.org/index.php?topic=401897.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=401897.0)
[5] - "NEWBIE README" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=177133.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=177133.0)
[6] - "Giveaway threads are not allowed" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=434310.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=434310.0)
[7] - "Do not post off-topic replies" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=14356.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=14356.0)
[8] - "Advertising spam is not allowed" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=718124.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=718124.0)
[9] - "Ads in posts" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=749961.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=749961.0)
[10] - "Re: [Serious] Avatar Rules Discussion" - https://bitcointalk.org/index.php?topic=1011789.msg10977206#msg10977206 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=1011789.msg10977206#msg10977206)Speciale dank:

Voor het vinden van typefouten in de originele Engelstalige thread:

shorena
Welsh
dserrano5
Willisius
MadZ
sncc

Voor suggesties:


Welsh
Baitty
Brewins
railzand
medUSA
shorena
Buziss
UFOkid
hilariousandco
dserrano5
Quickseller
-ck (ckolivas)
qwk
capcher
Mitchełł
SaltySpitoon
Cyrus

Vertalingen:

Spaanse vertaling "Reglas no oficiales del foro" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=705523.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=705523.0)) by dserrano5

Duitse vertaling "Inoffizielle Bitcointalk.org Regeln/Richtlinien/FAQ" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=767079.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=767079.0)) by Zephir

Portugese vertaling "Lista "não-oficial" de Regras do Fórum" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=759695.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=759695.0)) by Adriano

Kroatische vertaling "Neslužbena lista Bitcointalk.org pravila/smjernica/FAQ"  (https://bitcointalk.org/index.php?topic=1182311.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=1182311.0)) by Lauda

Arabische vertaling "قائمة غير رسمية من القواعد الرسمية للموقع" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2345906.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2345906.0)) by hugeblack

Filipijnse vertaling "Unofficial Forum Rules & Guildelines (Tagalog Version)" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2383339.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2383339.0)) by nc50lc

Poolse vertaling "Nieoficjalna lista (oficjalnych) zasad, wskazówek, FAQ Bitcointalk.org by mprep" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2861831.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2861831.0)) by poptok1

Japanse vertaling "Bitcointalkのルール、ガイドライン、FAQ" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2966475.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=2966475.0)) by sncc

Russische vertaling "Неофициальный список официальных правил" (https://bitcointalk.org/index.php?topic=994018.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=994018.0)) by xandry

Franse vertaling "Liste des règles du forum, guides et FAQ." (https://bitcointalk.org/index.php?topic=4050645.0 (https://bitcointalk.org/index.php?topic=4050645.0)) by JeremyBJuridische opmerking: dit bericht is gebaseerd op het forumbeleid, niet op mijn eigen beleid.


Title: Re: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: Obiwankenodium on July 19, 2018, 06:34:48 PM
Bedankt voor deze duidelijke post. Volgens mij begrijp ik het merit verhaal nu ook.


Title: Re: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: joost1974 on August 08, 2018, 02:54:47 PM
bedankt voor dit overzicht, prettig om het in het Nederlands te kunnen lezen


Title: Re: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: TranslateIntoDutch on August 12, 2018, 07:30:05 AM
bedankt voor dit overzicht, prettig om het in het Nederlands te kunnen lezen
Fijn om te horen dat de vertaling wordt gewaardeerd!


Title: Re: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: s0lidus on September 07, 2018, 01:17:43 PM
Nette vertaling! Kan ik zeker waarderen, raakte namelijk toch ietwat verdwaald bij het lezen van de originele Engelse versie ;)


Title: Re: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: TranslateIntoDutch on September 07, 2018, 02:09:40 PM
Nette vertaling! Kan ik zeker waarderen, raakte namelijk toch ietwat verdwaald bij het lezen van de originele Engelse versie ;)
Dankjewel, fijn om te horen! Misschien heb je ze al gezien, maar er zijn nog twee informatieve posts die ik heb vertaald: hier (https://bitcointalk.org/index.php?topic=4720635.0) en hier (https://bitcointalk.org/index.php?topic=4894433.0). Wellicht heb je daar ook nog wat aan!


Title: Re: Niet-officiële lijst met (officiële) regels, richtlijnen, FAQ Bitcointalk.org
Post by: TranslateIntoDutch on October 13, 2018, 09:34:22 AM
bump