Bitcoin Forum
May 25, 2024, 03:02:46 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1]
1  Local / Proje Geliştirme / Re: Gospodin'e Yardım Eli on: January 04, 2021, 04:06:14 PM
www.kriptopara.com

Burayı da ekleyebilirsiniz. Kripto para, Bitcoin haberleri, altcoin gelişmeleri, kripto analizleri ve rehberler bulunur. Katkı olması açısından takibe aldım listenizi ve twit hesabınızı. Başarılar.
2  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Altcoin Yatırımcılarını Bu Hafta İlgilendiren Gelişmeler on: January 04, 2021, 03:25:34 PM

Bu hafta altcoin piyasalarında gerçekleşmesi beklenen önemli gelişmeleri sizin için derledik. Bitcoin ve Ethereum fiyatlarında yaşanan ani yükselişler ile kripto para sektörünün toplam değeri 900 milyar doların üzerine çıktı. Altcoin yatırımcıları, bu hafta gerçekleşecek gelişmelerle yatırımlarını şekillendirmeyi planlıyor…



Hafta sonu gerçekleşen ve kripto para topluluğuna bayram yaşatan Bitcoin rallisi, haftaya durgun başladı. BTC rallisinden sonra altcoin yatırımcılarının uzun zamandır beklediği olumlu gelişmeler yaşandı. Ethereum fiyatı, uzun sürenin ardından bin dolar seviyesinin üzerine çıkarak diğer altcoin yatırımcısının da heyecanlanmasına neden oldu.

Altcoin Piyasasında Takip Edilecek Gelişmeler

Bu hafta altcoin piyasasında takip edilmesi gereken önemli gelişmelerin başında Aavegotchi (GHST) geliyor. 4 Ocak tarihi itibarıyla Aavegotchi için mainnet gerçekleşecek. DeFi özellikli bir NFT token olarak oyun mantığı ile seviye yükseltme ve özellikleri geliştirme imkan sunan GHST yatırımcılarına uyarıda bulunuldu. GHST ana ağ lansmanı akabinde hedeflenen bütün özelliklerini tüm kullanıcılara açacak.

5 Ocak tarihin de ise Syntropy ağ hayatına başlıyor. Herkes için güvenli ve optimize edilmiş bir internet sunmayı amaçlayan Syntropy (NOIA), isim değişikliğine gitti. Yeni isimli projede artık kullanıcılar için birçok faktörün bir arada bulunduğu görülüyor. Öte yandan 7 Ocak tarihinde ise SOL için private sale etkinliği başlayacak. Bu etkinlik sayesinde nitelikli yatırımcılar aracılığıyla belli iyileştirmeler için finansman sunulabilecek.


Yatırımcıların Dikkatine

Bu hafta 8 Ocak tarihinde ise Royale Finance (ROYA) tokeın  piyasaya sürülmesi planlanıyor. İlk olarak Polkastarter platformunda listeleneceği açıklanan bu token sayesinde yapılan IDO sonrasında kullanıcılar alım-satıma başlayabilecekler. Kullanıcı merkezli bir platform olan Royale, iGaming girişimcilerinin blockchain güvenliği ve şeffaflığını sağladığı için oldukça önemli görülüyor.

Son olarak 10 Ocak günü, Hegic (HEGIC) platformunda, likidite madenciliği ile ödüllerin dağıtımında Phase 2’ye geçilecek. Ethereum tabanlı merkeziyetsiz bir opsiyon alım-satım platformu olan Hegic, altcoin yatırımcılarının yakından takip ettiği HEGIC tokenı kullanıyor. Bu platform üzerinde 10 hafta içinde tamamlanan Phase 1 sonrasında, Phase 2 ile likidite M&U ödül dağıtımı devreye alınacak. Bunun için 10 Ocak tarihi planlandı ve altcoin yatırımcılarının bilgisine sunuldu.

3  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Kripto Endüstrisine 2021’de Hangi Trendler Hakim Olacak? on: January 02, 2021, 03:43:58 PM



Dünya için oldukça sancılı bir yıl olan 2020 nihayet geride kaldı. Şimdi önümüzde 2021 yılı var. 2021 yılı için kripto endüstrisine hakim olacak 10 yeni trendi sıraladık.

Sizce 2021'de kripto para piyasalarında bizleri neler bekliyor?



Stablecoin Yılı
Stablecoin’lerin, yükselişi büyük bir hızla sürüyor. Blockchain Capital’in paylaştığı verilere göre, stabilcoinlerin sayısı, 2020 yılında %500 oranında artış gösterdi. Stabilcoinler, en çok kullanılan ödeme araçları arasında yer aldı. Blockchain Capital, stabilcoinlerin toplam değerinin 150 milyar doları aşacağını ön görüyor.

Stabilcoin için oldukça önemli bir gelişme de Facebook tarafından geldi. Facebook’un oldukça ses getiren ve yasal sürece takılan Libra’sı, isim değiştirerek Diem olmuş ve bir stabilcoin olarak piyasaya sürüleceği duyurulmuştu. Diem’in Tether ve USDC kadar popüler olup olamayacağı büyük merak konusu.

NFT’ler Tek Başına Varlık Olabilir
Benzersiz tokenlar, 2020 yılında önemli artış gösterdiler. Özellikle spor ve eğlence dünyasında kendine önemi bir yer bulan NFT’ler, 2021 yılı içerinde daha da büyüyebilirler.

Dünyaca ünlü futbol takımları, sanat eserleri v.b. gibi ürünleri temsil eden NFT’ler, bir alt sektör olmaktan kurtulup önemli bir varlık sınıfı haline gelebilir.

DeFi Yükselmesi Sürecek
DeFİ platformu, 2020 yılında adta patlama yaptı. Yıl içerisinde yönetişim tokenları, oldukça tartışılan bir konu olmaya devam etse de, DeFi protokollerinde kilitlenen birçok token söz konusu.

2020 yılı içerisinde DeFi kullananların sayısı büyük ölçüde arttı ve bu artışın 2021 yılı içerisinde de devam etmesi ekleniyor.

DeFi’nin özgün projeleri, platformun yükselmesine ve kullanıcı çekmesine olanak tanıyor. Uzmanlara göre, kullanıcı kitleleri gelmeyi sürdürdükçe, DeFi’de yer alan sorunlar çözülebilir.

Kripto Paralarda Düzenleme Konusu


[/b]
2020 yılı, ülke düzenlemeleri açısından oldukça ilgi çekici bir yıl oldu. Aslında net olarak bir düzenlemeden söz edemesek de, oldukça fazla kısıtlayıcı hamlelere şahit olduğumuzu söyleyebiliriz.

Kripto para sektörü her geçen gün önem kazanmaya devam ederken, hükümetler de bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini daha fazla düşünmeye başlıyorlar. Bu iyi bir durum da olabilir, kötü bir durumda… Yapılan düzenlemeler, baskıların ve yasakların artmasını sağlayabileceği gibi, yapılacak olan mantıklı düzenlemelerle birlikte, kripto paraların daha fazla kişiye ulaşmasının önü açılabilir.

Kripto Firmalarının Halka Arzlarında Artış Olabilir
Coinbase borsası, halka arz için çalışmalara başladı. Coinbase, borsada kendisine yer bulmaya hazırlanıyor. Messari’nin yaptığı analize göre, her şey yolunda gittiği takdirde, Coinbase’in değeri 28 milyar dolarlık bir artış gösterebilir. Ek olarak bu olay sağlıklı biçimde gerçekleşirse, kripto paralar daha fazla kullanım alanı bulabilir.

Ethereum İçin Önemli Bir Yıl
Ethereum, endüstrinin en önemli varlıklarından bir tanesi olma özelliğine sahip. DeFi tokenlarının hemen hemen hepsi, Eth altyapısını kullanıyor ve bu durum platformu daha önemli hale getiriyor.

Ayrıca geçtiğimiz ay Ethereum 2.0 piyasaya sürüldü. Güncelleme şimdilik iyi gidiyor ancak ilerleyen zamanlarda neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

Ayrıca topluluk, ETH’nin yükselip yükselmeyeceğini de merakla bekliyor. ETH 2020’nin sonunu önemli yükselişlerle tamamlamış olsa da, ATH seviyesinden hala uzakta yer alıyor.

Dijital Yuan Bekleyişi
Çin, CBDC üretme hususunda çok iyi bir durumda görünüyor. Çin, dijital yuan ile ilgili birçok deneme yaptı bile. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında yapılacak olan kış olimpiyatlarında, CBDC’nin piyasaya sürülmesi bekleniyor.

CBDC konusunda diğer ülkelerin de çalışmaları sürse de, henüz Çin kadar ciddi atılım yapan büyük bir devlet söz konusu değil. Ülkelerin büyük bir kısmı, Çin’in imtihanını izleyip ondan sonra atılım yapacak gibi görünüyor.

Ripple’ı Sancılı Bir Yıl Bekliyor
Ripple’a açılan dava, Ripple’ı büyük sıkıntıya sokmuş gibi görünüyor. Dava açıldığından beri Ripple’ın yerel tokenı olan XRP, %70 oranında değer kaybı yaşadı. XRP, Coinbase de dahil olmak üzere, birçok borsa XRP listelemesini de durdurduklarını açıklamıştı.

SEC davası Ripple’ın 2021 günlerini kabusa çevirebilir. Ön duruşma Şubat ayında gerçekleştirilecek.

PayPal’ın Kripto Sektörüne Etkisi
PayPal’ın kripto paraları destekleyeceğini açıklaması, tüm dünyada büyük bir sükse yaratmıştı. Şirketin açıklamasına göre şirketi, Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin alım satım işlemlerine izin verecek. Şuan sadece ABD’de olan uygulama yakında tüm dünyada geçerli olacak.

PayPal’ın sektöre hizmeti son derece hayati bir niteliğe sahip. Paypal’ın sektöre adımını atması, milyonlarca kullanıcının sektöre tek tıkla adım atabilmesine olanak tanıdı.

Mizuho Securities’in yaptığı araştırmaya göre, ABD’deki Paypal kullanıcılarının %20’lik kısmı, PayPal’ın kritpo hizmetlerini tam olarak kullanmaya başladı. Bunun tüm dünyada geçerli olabileceğini düşündüğümüzde, sektör için önemini açık biçimde görebiliyoruz.

Birçok Tahmin Yanlış Çıkacak
Sektör son derece hızlı olaylara gebe olan ve son derece hareketli bir sektör. Bu nedenle uzmanlar tarafından yapılan tahminlerin de sıklıkla yanlış çıktığını söylememiz çok da şaşırtıcı olmayacaktır. Ortaya her gün yeni bir şeyler çıkabiliyor.

Buna en güzel örnek DeFi platformudur. 2020 yılına ilk girdiğimiz günlerde, sektöre ilgi duyan insanlar içerisinde dahi, henüz DeFi’nin adını duymayan, duyduysa da ne olduğunu bilmeyen birçok insan vardı.

2021 sektör için neler getirecek, heyecan içerisinde bekliyoruz.

4  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Kusama (KSM) Nedir? 50x İle Yatırımcıların Radarına Girdi on: January 01, 2021, 03:35:38 PM



Altcoin piyasasında özellikle zamanlardaki yüksek performansıyla dikkat çeken Kusama (KSM), yatırımcıların radarına girdi. Yıl başında yaklaşık 1.20 dolar olan Kusama (KSM) fiyatı son 24 saatte 60 doların üzerine çıktı…



Bitcoin kripto para piyasalarında kırdığı rekorlarla tüm dikkatleri üzerine çekerken, altcoin piyasasında da önemli yükseliş performansları görülüyor. Altcoin yatırımcılarının en son dikkatini çeken coinlerden biri de Kusama (KSM) oldu. KSM fiyatı bir gün içinde %10 oranında artış göstererek 64 dolar seviyesine kadar çıktı. Altcoinler arasında rekorunu yaklaşık 1 ay önce kıran KSM fiyatında rekor 65,14 dolar seviyesinde yer alıyor.



KSM fiyatı son 24 saat içinde gösterdiği muazzam performansla rekor tazelemeye çok yaklaştı. Altcoin yatırımcılarını heyecanlandıran KSM çok zorlamaya rağmen bu hedefine ulaşamadı. Son dakikalarda volatil bir görüntü çizen KSM fiyatı hala 60 dolar üzerinde kalmayı başarıyor.

KSM Listeleyen Borsalar

Kripto para dünyasında, piyasa değerine göre yapılan listede 47. basamağın sahibi olan KSM, yaklaşık 560 milyon dolar piyasa değerine sahip. KSM için ticaret hacmi 129.3 milyon dolar seviyesinde görünüyor. Bu yılın başsında yaklaşık 1,20 dolar seviyelerinde bulunan Kusama (KSM) fiyatı, aralık ayı başında kırdığı rekor ile 65 doların üzerine çıkmayı başardı.


Özellikle altcoin yatırımcılarının büyük dikkatini çekmeye başlayan KSM coin, kripto para dünyasında onlarca farklı borsada listeleniyor. KSM alım satım yapmak isteyen yatırımcılar ve traderlar ise 50’den fazla paritede KSM işlemlerini gerçekleştirebilme şansına sahip oluyor. Mevcut verilere göre KSM listeleyen kripto para borsaları arasında; Binance, OKEx, Hotbit, Huobi, Kraken, KuCoin gibi önemli platformlar bulunuyor.

Kusama (KSM) İnceleme

Polkadot geliştiricilerinin icadı olan Kusama, kullanıcılarına hızlı çözümler sunmayı amaçlayan deneysel bir Blockchain platformu olarak tanımlanıyor. Ethereum‘un da kurucularından biri olan ünlü bilgisayar bilimcisi Dr. Gavin Wood,  Kusama’nın yaratıcı kadrosunda yer alıyor. Platform, kendi blockchainlerini yenilemek veya kullanmak isteyen geliştiriciler için bit deneme ortağı sağlamak amacıyla tasarlandı. Geliştiriciler Polkadot ekosistemine başlamadan önce Kusama’yı bir hazırlık ağı olarak kullanabiliyor.

5  Local / Alternatif Kripto-Paralar / DAO – Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon Nedir? [Rehber] on: January 01, 2021, 02:58:06 PM


DAO – Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon Nedir? Ne İşe Yarar?

Merkezi olmayan otonom organizasyonu (DAO) bir kod ve yazılım sistemi tarafından yönetilmekte olan organizasyon biçimi olarak bilinmektedir. Bu yazımızda ele alacağımız başlıklar şöyle: Dao Nedir? Dao Nasıl Çalışır? Avantajları Dezavantajları Nelerdir? DAPPS Nedir?

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonu (DAO) kullanım biçimine bağlı olarak herhangi bir yönetici tarafından yönetilmesine gerek kalmadan otomatik bir biçimde çalışmaktadır. Bu sistem içerisinde verilen emirlerin ve karşılıklarının otomatik olarak kodlarla sağlanması durumunda aracı biri olmasına gerek kalmadan sistemin kullanılması sağlanmaktadır. Verilen emir ile ilişkili olarak yazılmış olan kodlar sonucunda cevap oluşturulmaktadır.

Bu sistemin kullanım amacı, token mekanizmalarının insan aracılığı olmadan işlemesi olarak bilinmektedir. Bu nedenle alım satım işlemlerinin doğrudan otomatik yönlendirmeler ile yapılması sağlanmış olacaktır. DAO sisteminin işleyişi ve kuralları sistemin kullanıcıları tarafından ortak olarak işlenmektedir. Bu sayede herkes için avantajlı bir kullanım alanı sunulmuş olacak, ihtiyaç durumunda değişikliklerin de yapılması için kullanım kolaylığı sağlanabilecektir.

Oyun teorisinden faydalanılarak kullanılmakta olan DAO sistemleri aynı zamanda bir kurum tarafından yönetiliyormuş gibi sistematik bir ilerleyiş sunmaktadır. Fakat hiçbir kurum ya da kanala bağlı olmadığı için kullanıcıların oy çoğunluğu sistem kurallarını belirleyici olmaktadır.

İçindekiler
1 Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO) Nasıl Çalışır?
1.1 DAO Hissedarı Olmanın Yolu Nedir?
2 Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon Avantajları Nelerdir?
2.1 DAO Sisteminin Dezavantajları Var Mıdır?
3 Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon Örnekleri Nelerdir?
3.1 Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlarında Hangi Sorunlarla Karşılaşılır?
4 The DAO’nun Hikayesi Nedir?
5 DAPPS Nedir?

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO) Nasıl Çalışır?

Merkezi olmayan otonom organizasyonun çalışması yazılım kodları sayesinde mümkün olmaktadır. Yazılım içeren her sistemde olduğu gibi bu sistemin içerisinde de önceden oluşturulmuş kodlar bulunmakta ve bu kodların karşılıkları yer almaktadır.

Sistem içerisinde verilmekte olan bir emir doğrudan sistemin daha önce yazılmış olan bir koduna karşılık gelmektedir. Bu kod karşısında da yine daha önceden belirlenmiş olan kurallar çerçevesinde karşılık verilmektedir.

Ortak bir hedef doğrultusunda bir araya gelen kullanıcılar, kendi aralarında belirlemiş oldukları kurallar ile bir Merkezi olmayan otonom organizasyonu yani DAO oluşturabilirler. Bu organizasyon şeması içerisinde de aynı zamanda kural ve hedef değişikliğine gitmek istediklerinde yine oy çokluğu ile karar vermeleri gerekmektedir.



DAO organizasyonlarının aynı zamanda farklı ülkelerden katılım sağlamakta olan hissedarlar ile oluşturulması da mümkün olmaktadır. Fakat bu durumda farklı olarak bilinen ülkelere ilişkin yasaların her birinden sorumlu olunacağı bilinerek hareket edilmesi gerekmektedir.

Organizasyon şemasının oluşturulması sürecinde ortak bir amaç belirlenerek hareket edildiği için sisteme eklenecek olan kodların da bu amaca uygun hizmet ediyor olması gerekmektedir. Bu sayede sistemin daha etkili bir biçimde işlemesi sağlanabilecektir.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonu olarak bilinen bu sistemin çalışma şekilleri aynı zamanda çok sık karşılaşılan otomatlarla da açıklanabilmektedir. Tıpkı onların sisteminde olduğu gibi para karşılığında bir talimat verilmesinden sonra sonucunda istenen bir ürünün elde edilmesi sağlanmaktadır.

Otomat sistemlerinin çalışmalarında nasıl kira ödeme ya da bir yönetici yönlendirmesi bulunmuyorsa DAO sistemleri de tıpkı bu şekilde kendiliğinden işlemekte olan sistemler olarak bilinmektedir.

DAO Hissedarı Olmanın Yolu Nedir?
DAO hissedarı olmanın yolu öncelikli olarak pek çok DAO sisteminde olduğu gibi belirli bir miktar karşılığında hisse almak olarak bilinmektedir. Bu sistemler içerisinde hisse alma yöntemleri de otomatik olarak belirlendiği için yalnızca istenen tutarın sağlanmış olması yeterli görülmektedir.

Hissedar olan kişilerin yatırmış oldukları para miktarınca otonom sistem üzerinden kar elde etmeleri mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra yine kendi hisseleri miktarınca zarara uğradıkları durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

Hissedar olmak isteyenlerin öncelikle mevcut sistemi incelemeleri gerekmektedir. Bu sistemler açık olması nedeniyle hissedar olmak isteyen herkes tarafından incelenebilmektedir. Kodlarda bir hata olduğunun tespit edilmesi durumunda ise hissedar olmadan önce gerekli tedbirlerin alınması önerilmektedir.



DAO hissedarı olmak kar ve zarar güden bir işlem olmakla beraber oylama yapma hakkı da sunmaktadır. Bir otonom sistem hakkında verilen kararlara ilişkin fikir sunabilmekte ve bu kararlarda etkili olmakta da hissedar olmak ile mümkün bir süreçtir.

Hissedar olarak bulunulan bir otonom sistemi içerisinde yatırım miktarı kadar söz sahibi olunmaktadır. Bu nedenle yatırım miktarlarının da sisteme dair kar öngörülmesi durumunda belirlenmesi, bu doğrultuda bir yatırım yapılması hissedar adaylarına önerilmekte olan konular arasında yer almaktadır.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon Avantajları Nelerdir?
Merkezi olmayan otonom organizasyon avantajları şu şekilde sıralanabilmektedir:

Bir yönetim mekanizması olmadığı için hisse sahibi olan herkesin sistem üzerinde fikir sahibi olması söz konusudur. Belirli birileri tarafından sistemin yön değiştirmesine ya da farklı bir amaca hizmet etmesine yönelik bir kullanım biçimi bulunmamaktadır.
Sistem otomatik olarak çalıştığı için hiyerarşik bir sıralama bulunmamaktadır. Bu sayede yapılan işlemlerde de herhangi bir sıra gözetilmesine gerek kalmadığından otomatik olarak hizmet alınabilmektedir.
Yenilikçi bir sistemdir. Her hissedarın katılımı ile birlikte yeni bir fikir sayesinde sistemin daha da genişlemesi söz konusu olabildiği gibi klasik sistemlerin kendini yenilememesine karşın oldukça iyi bir alternatiftir.
Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonu (DAO) sistem kullarının en baştan yazılı olduğu bir organizasyon olduğu için herhangi bir tartışma durumuna gerek kalmadan işletilmesini sağlamaktadır.
Sistem içerisinde her fikrin bir karşılığı olması nedeniyle yatırımcıların da üretken bir biçimde sisteme dahil olmasını sağlamaktadır.
Kurallar ve işlemler şeffaf bir biçimde takip edildiği için güven veren bir organizasyon biçimi olmaya devam etmektedir.

DAO Sisteminin Dezavantajları Var Mıdır?
DAO sisteminin dezavantajları da pek çok sistem içerisinde olduğu gibi bulunmaktadır. Aynı zamanda kullanım sürecine bağlı olarak da yeni problem durumları ile karşılaşılması söz konusu olabilmektedir.

Sistemin yeni ve henüz çok fazla kişi tarafından kullanılmamış olması ve olası risklerle henüz karşılaşılmamış olması nedeniyle de dezavantajlı konumda olduğu düşünülmektedir. Geleneksel sistemleri baştan sona değiştirmesi nedeniyle pek çok kişi tarafından eleştiri alabilmektedir.

Bu sistemin otonom olması ve beraberinde hissedarların tümünden fikir alınması bazı geleneksel bakış açılarının sistemi riskli bulmasına yol açmaktadır. Önemli finansal kararlar olması nedeniyle yalnızca bu alanda yetkin kişilerin karar merkezinde olması düşünüldüğü için de eleştirilere konu olan bu sistemi, tüm olumsuz değerlendirmelere rağmen iyi bir ilerleme göstermektedir.



Kod yazılımı üzerinden işleyen bir sistem olması nedeniyle yazılıma yönelik bir tehdit durumunun söz konusu olması ise asıl bilinen riskli durumlar arasında gösterildiği bilinmektedir. Fakat bir organizasyonun kodu iyi ve hatasız bir biçimde yazıldıysa bu tip saldırılarının önlenmesi de mümkün olabilmektedir.

Sistem içerisinde bulunan dezavantajların ya da eleştirilerin doğrudan kişilerin finansal değerlendirmelerine ağlı olarak değişkenlik göstermesi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle net ve genel geçer bir yorum yapılması eksik kalmaktadır. Tüm sistemlerde olduğu gibi DAO sistemlerinin de hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon Örnekleri Nelerdir?
Merkezi olmayan otonom organizasyon örnekleri arasında kripto para piyasası gelmektedir. Kripto para piyasası içerisinde Bitcoin ve Ethereum en çok bilinenler olmasının yanı sıra güncel olarak geliştirilmekte olan farklı organizasyonlar da bulunabilmektedir.

Dash, Digix Global, BitShares ise diğer örnek olan organizasyonlar arasında yer almaktadır. Her bir sistem için birbirinden farklı kurallar bulunmakla beraber bunun yanı sıra her sistem için de hissedar sayıları değişiklik göstermektedir.

Genel olarak çalışma sistemleri bakımından aynı olan bu birimlerin iç işleyişlerinde kurallarının belirlenmesi ya da değişiklik gösterilmesi gibi durumlar ise genellikle kullanıcılar tarafından belirlenmekte olup değiştirilme özelliğini de içerirler.

Bu sistemler içerisinde kripto para piyasası hem sistem olarak hem piyasa olarak oldukça yenidir. Bu nedenle mevcut dezavantaj durumlarının göz önünde bulundurulması ile birlikte yatırım yapılması önerilmektedir.



Sisteme katılmak isteyenlerin ilk defa deneyimledikleri bir süreç olması durumunda ise öncelikli olarak sistemlerin şeffaf bir biçimde sergilenmiş olan kodlarının gözden geçirilmesi ve hatalı bir durum olup olmadığı üzerine güvenliğin sağlanmasından sonra yatırım yapılmış olması çok daha avantajlı bir durum olacaktır.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonlarında Hangi Sorunlarla Karşılaşılır?
Merkezi olmayan otonom organizasyonlarında karşılaşılan sorunlar genellikle yazılım sistemlerine yönelik olmaktadır. Herhangi bir yönetim mekanizması bulunmaması ile birlikte kuralları, kullanıcılar tarafından belirlenirken bazı durumlarda yazılan kodların eksik ya da hatalı olarak yazıldığı durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Kod yazma işlemleri içerisinde oluşan eksiklikler nedeniyle bazı yazılım saldırıları ile karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle yapılan işlemlerde de para kayıpları gibi oldukça riskli durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Bu durumların önlenmesi ve olası bir risk durumu ile karşılaşılmaması için sistem kodlarının doğru ve etkili bir biçimde yazılması gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir sistem açığı olmayacağı için herhangi bir yazılım tehdidinin de oluşmasının önüne geçilmektedir.



Şeffaf bir kural sistemi olan bu uygulamalar içerisinde aynı zamanda finansal anlamda yeterliliği olmayan pek çok kişinin fikir beyan etmesi ve beyan edilen bu fikirler ışığında kuralların yeninden yapılandırılması gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

Kuralların bilinmeyen kişiler tarafından yapılandırılması durumu da çoğu kez probleme neden olabilmektedir. Bu problemlerin giderilmesi, sistem ağı içerisinde mümkün olmamaktadır. Bu sebeple kullanıcıların güvenilir organizasyonları tercih etmeleri önerilmektedir.

Merkezi olmayan bir otonom sistemi olması nedeniyle karşılaşılan sorunlarda kısa süreli çözümlere ulaşılması da mümkün olmamaktadır. Bunun yerine tüm katılımcılar ile ortak fikir birliğine varılması için belirli bir süre beklenmesi gerekmektedir. Bu durum da oluşan sorunların çözümlenmesinin önünde engel olarak durmaktadır.

The DAO’nun Hikayesi Nedir?

The DAO’nun hikayesi ilk otonom sistemi olması nedeniyle güncel olan kullanımlara ışık tutmaktadır. Mayıs 2016 yılında Almaya sınırları içerisinde başlatılmakta olan bu girişim aynı zamanda o süreçte oluşan pek çok girişime alternatif olarak daha geniş kitlelere ulaştığı için adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır.

Fakat ilk oluşum olması nedeniyle yazılan kodlarda pek çok hatalar bulunmaktaydı. Bu hatalar da ortalama iki ay içerisinde kötü niyetli kullanıcılar tarafından fark edildi. Bu hatalar üzerine yapılan saldırılar sonucunda da paraların yeni bir sisteme aktarımı gerçekleşmiş oldu.



Bu aktarma süreci hızlı bir biçimde gerçekleşirken, fark edildiği anda durdurma işlemleri başlatıldı. Fakat mevcut durdurmalar, aktarılan paraların geri getirilmesini sağlamadığı için önemli bir mağduriyet olarak sonuçlandı.

DAPPS Nedir?



DAPPS da tıpkı DAO işlemlerinde olduğu gibi akıllı sözleşmeler içerisinde kullanılmaktadır. Bu sözleşmelerin Ethereum üzerinden yapıldığı bilinmekle beraber katılımcıların verilerin kontrollerini sağlamasına uygun bir sistem olduğu da aktarılmaktadır.

DAPPS ve DAO sistemleri aynı sistemler olarak bilinmekle beraber şeffaf bir sistem olması nedeniyle durdurulamaz sistemler olarak da adlandırılabilmektedirler. Bu nedenle kullanıcıların da kendi sistemlerinin yapısını bilerek katılım sağlamaları mümkün olmaktadır.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyonu (DAO) ya da DAPPS sistemleri içerisine dahil olacak olanlar için de öncelikli olarak sistemin yazılım açısından değerlendirmesinin yapılması önerilmektedir. Bu sayede olası tehditlerin de öngörülerek yeni bir kural ağı oluşturulması sağlanabilmektedir.

Pages: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!