Bitcoin Forum
May 17, 2022, 09:56:51 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 23.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1] 2 »
1  Local / Altcoins (Hrvatski) / RMRK i NFT 2.0 on: February 04, 2022, 07:32:54 AM
Nedavno sam saznao za projekt RMRK koji je napravljen na Kusama mreži, a osnivač je nama poznati hrvatski "kriptaš" Bruno Škvorc. Radi se o projektu koji omogućuje da se NFT tokeni razviju malo više od obične JPG slike koja se može samo gledati. U početku mi, naravno, nije bilo jasno o čemu se radi ali jutros sam naišao na ovaj članak koji to jako dobro opisuje.

Da sad ne prepričavam cijeli članak, spomenut ću primjer s jajima i pticama koji su napravili u obliku Kanaria projekta. Sve je počelo s 9999 jaja od kojih je svako imalo određenu razinu rariteta. Jaja su ljudi mogli claimati besplatno (za što ja, naravno, nisam znao) tijekom perioda od dva mjeseca. Nakon što je taj period završio, nepodijeljena jaja su spaljena, a iz podijeljenih jaja su se izlegle Kanaria ptice. Ono što je posebno kod ovih ptica je da su na izgled ptice utjecaj imale emocije koje su slane jajetu on-chain. Znači ako je jaje dobilo puno "zombi" emocija, izlegla se zombi-ptica. Osim toga, vlasnici te ptice mogu opremati raznim dodacima te se ptica može prodati zajedno s dodacima ali dodatak se ne može prodati bez ptice.

U članku ima još opisa o čemu se radi u NFT 2.0 i moram priznati da mi djeluje zanimljivo. Je li netko već istraživao RMRK?
2  Local / Altcoins (Hrvatski) / Enjin wallet - problem s meltanjem NFT-ova on: November 01, 2021, 07:37:48 AM
Već dugo vremena nikako ne uspijevam meltati NFT-ove koje sam proteklih godinu ili više dobio/kupio preko Enjin walleta. Problem je što kad označim NFT-ove koje želim meltati  kako bi dobio ENJ, transakcija nikako da prođe. Sve prođe kao da će itemi biti meltani ali transakcija se nikad ne pojavi na Etherscanu. U walletu imam ETH za platiti gas fee tako da u tome nije problem.
3  Local / Altcoins (Hrvatski) / PlanetWatch projekt - novi Helium? on: June 17, 2021, 07:45:31 AM
Zadnjih tjedan dana se "igram" s PlanetWatch projektom. Radi se o projektu koji se temelji na tome da korisnici imaju uređaj kojim mjere kvalitetu zraka oko sebe i na taj način zarađuju PLANETS tokene. Princip je gotovo isti kao i Helium, jedino što je Helium za pokrivenost IoT mreže, a PlanetWatch je za mjerenje kvalitete zraka. Potrebno je kupiti neki od senzora navedenih na stranici (trenutno je dostupan samo type4 senzor) i licencu. Atmotube Pro košta 143€ s popustom (ne znam do kad traje popust), a licenca za taj senzor košta 42€ godišnje.

Atmotube Pro uređaj je prijenosni (baterija traje oko dan i pol) i koristi se dok je spojen na mobitel ali nije zabranjeno da stalno stoji na jednom mjestu. Jedino ograničenje je da ne smije više senzora biti na istom mjestu jer imaju algoritme koji vide da više senzora konstantno mjere istu identičnu kvalitetu zraka i onda korisnika mogu upozoriti ili ukinuti licencu. Ako imate neki stari mobitel (iako tu isto ima nekih ograničenja - prema nekim testiranjima trebao bi minimalno biti Android 9, 4 GB RAM, octa core...), možete ga spojiti, uključiti oboje u struju i zaboraviti.

Ako je uređaj online 24 sata dnevno, svaki dan se zaradi 23 PLANETS tokena čija je cijena (nedavno su listani na Bitfinex burzi) stalno oko $0.1. Prema tome, dnevna zarada je oko $2 što znači da se uređaj isplati nakon 4 mjeseca. Možda to zvuči dugo u odnosu na Helium ali i HNT je početkom godine (kad je počelo "ludilo") vrijedio oko $1, a sad vrijedi $13.
Po trenutnoj cijeni od $0.1 market cap PLANETS tokena (trenutno je circulatin supply 228,000,000 PLANETS što se može vidjeti na njihovom exploreru) je $28 milijuna što znači da ima prostora za rast cijene.

Kao šećer na kraju moram dodati da su neki dan potpisali partnerstvo s Emritom koji već neko vrijeme šalje besplatne Helijm minere, a korisniku daju 20% zarade. Za sad ne znam kakav je dogovor između PlanetWatcha i Emrita jer na Emrit web stranici nema mogućnosti naručivanja PlanetWatch senzora ali vjerujem da će uskoro to biti moguće. Nedavno je Emrit na svom YouTube kanalu objavio unboxing video Atmotupe Pro senzora pa sam prilično siguran da će uskoro krenuti.

Za sad se Atmotube Pro uređaj može normalno kupiti i dođe u roku tjedan dana iz Njemačke (za EU nema poreza i carine). Obzirom da zarada nije tako velika kao s Helium minerima, vjerojatno zato i nema navale. Međutim kad Emrit krene s naručivanjem svojih uređaja, pitanja što će biti.

Za sad toliko. Ako nekoga zanima nešto više, pitajte.

P.S. Samo me nemojte pitati zašto bi netko kupovao PLANETS tokene i na taj način plaćao mjerenje kvalitete zraka u svijetu jer na to nemam odgovor. Ali obzirom da je Emrit ušao u "igru", vjerujem da se radi o ozbiljnom projektu.
4  Local / Altcoins (Hrvatski) / Uniswap botovi on: March 25, 2021, 02:35:08 PM
Malo sam proučavao Uniswap botove koji prate Ethereum mrežu i čekaju da netko pokrene transakciju koja bi cijenu određenog tokena pomaknula za malo veći postotak. Na primjer, na paru arte/WETH je netko pokrenuo transakciju da kupi 183 arte tokena za 3.40 ETH. Još dok je transakcija u statusu pending Uniswap bot to primijeti i napravi svoju transakciju za kupnju 1612 arte tokena za 26.65 ETH. Da bi se osigurao da će njegova transakcija prije biti potvrđena, bot stavi malo veći gas, transakcija prođe i tokeni su kupljeni, a cijena je porasla. Čovjek koji je napravio prvu transakciju koja će biti potvrđena kasnije stoga kupuje tokene po nešto većoj cijeni čime dodatno poveća cijenu. Nakon toga Uniswap bot proda svojih 1312 arte tokena za 27.12 ETH čime je zaradio skoro 0.5 ETH.


Ovo su linkovi na transakcije:

Inače, Dextools transakcije koje su napravili botovi označava s ovim crvenim ikonama.

E sad, znam kako to u teoriji treba biti ali u ovom primjeru vidim da je čovjek stavio gas 272 gwei, a bot je stavio 272.001 gwei. Zar je stvarno tako malo dovoljno da skuplja transakcija bude potvrđena prije (iako je čovjek svoju transakciju pokrenuo prije) ili je bot u ovom slučaju imao sreće?
Osim toga, par puta sam vidio da je bot više ETH potrošio na transakcije nego što je zaradio na trejdu. Je li to samo loše podešen bot ili se na to ne može utjecati?
5  Local / Altcoins (Hrvatski) / Isplativost cashback programa on: December 16, 2020, 01:47:30 PM
Znam da neki od vas ovdje imaju Crypto.com karticu pa sam malo išao računati koliko zapravo košta top up kartice preko tekućeg. Neki dan sam uplatio 200€ preko aplikacije i vidim da mi je banka uzela 1.554,75 kn, a prema srednjem tečaju HNB-a na taj dan trebala je uzeti 1.508,72 kn. Možda to ne izgleda puno, ali to je 3.5% provizije, a cashback je 2%. Prema tome, nije baš neka sreća taj cashback dok god Crypto.com ne počne podržavati kunu kao valutu u kojoj je moguće napraviti top up.

Je li netko pronašao način kako da se zaobiđe ta konverzija? Ako se ne varam, btcltcdigger je spominjao uplaćivanje kuna na Revolut, pa konverzija u eure i onda top up Crypto.com kartice. To sam isto probao, ali primijetio sam da mi i Revolut računa neku proviziju. Znam da imaju konverziju bez provizije, ali išao sam za test napraviti konverziju kuna u eure i onda odmah natrag u kune. Dobio sam sljedeće:
 • 1. Konverzija 1.048,00 kn u eure - dobio 136,96 € (tečaj 1,00 € = 7,65 kn)
 • 2. Konverzija 136,96 € u kune - dobio 1.022,52 kn (tečaj 1,00 € = 7,48 kn)

Prema tome, možda nemaju proviziju na konverziju valuta, ali naravno da imaju različiti kupovni i prodajni tečaj što onda opet dovodi do upitne isplativosti korištenja za cashback program. Jer ovdje je razlika 2,5%. Istina, manje nego kad radim top up direktno s karticom tekućeg, ali opet je više nego što dobijem natrag u sklopu cashback programa. Onda ću radije koristiti samo Revolut gdje radim top up u kunama i gdje mogu karticu dodati na mobitel da plaćanja obavljam preko Google Pay-a.
6  Local / Altcoins (Hrvatski) / Altcoin novosti on: December 03, 2020, 01:41:22 PM
Pošto se trudimo imati organiziranu lokalnu sekciju, red je da napravimo topic novosti u koji će ići sve novosti vezane uz altcoine.

Pa evo da budem prvi, vijest o Polkadot online konferenciji (a kakva druga nego online sad u vrijeme korone) koja počinje danas u 16 sati (za manje od sat i pol) - Polkadot Decoded. Na žalost nemam vremena gledati ali ako netko hoće, link je ovdje: https://decoded.polkadot.network/

Treba se registrirati ali mislim da je registracija besplatna. Traje od 16:00 do nekih 22:30 sati pa ako netko želi naučiti više o Polkadotu, svakako pogledajte.
7  Local / Altcoins (Hrvatski) / Binance kartica on: November 19, 2020, 11:15:21 AM
Je li netko naručio i koristi Binance karticu? Osobno imam Crypto.com ali malo su me naživcirali s ovim promjenama u zadnje vrijeme zbog čega sam izgubio dosta love pa sam mislio prijeći na Binance karticu. Osim toga vidim da Binance ima virtualne kartice što mi jako fali kod Crypto.com (navikao sam na to kod Revoluta). Koliko vidim isto imaju cashback prema ovim levelima:
 • Level 1 - ne treba BNB stake - 1% cachback
 • Level 2 - stake 10 BNB - 2% cashback
 • Level 3 - stake 50 BNB - 3% cashback
 • Level 4 - stake 200 BNB - 4% cashback
 • Level 5 - stake 500 BNB - 5% cashback
 • Level 6 - stake 2.000 BNB - 6% cashback
 • Level 7 - stake 6.000 BNB - 8% cashback

Naravno, stejkao bi 10 BNB-a (oko $300) za 2% cashback koliko imam i na Crypto.com. Problem je jedino što za cashback piše ovo:
* Cashback is paid daily in BNB to your card wallet. The Binance Card cashback program only applies to eligible purchases made with your Binance Card. The list of qualified merchants and conditions is subject to change by Binance.

Nigdje ne mogu pronaći koji su to "qualified merchants". Jer ako ne dobijem cashback na svaku kupnju kao kod Crypto.com onda neću prelaziti...

Dodatni problem je što kad hoću naručiti karticu i upišem svoje podatke, trebam dobiti potvrdu SMS-om na broj mobitela. Kad upišem broj koji inače koristim, piše mi greška "This account is already linked to a phone number". Ima netko kakav savjet? Ne bi baš koristio neki drugi broj.
8  Local / Hrvatski (Croatian) / Procjena koji Bitcoin fee staviti kod slanja BTC-a on: November 02, 2020, 02:56:57 PM
Zadnjih nekoliko dana čekam da se BTC fee malo smanji da napravim konsolidaciju inputa u Bitcoin walletu. Ima li neka web stranica kao što je Ethgasstation za ETH ali za Bitcoin? Znam da ima puno raznih BTC fee estimator stranica ali dosta im se razlikuju preporuke pa nisam siguran koju koristiti.

Isto tako nemam puno iskustva sa slanjem BTC-a pa me zanima što ako mi ova stranica preporuči da stavim 16 sats/vbyte da bi mi transakcija bila potvrđena u roku 480 minuta? Koliko je to pouzdano? Može li se dogoditi da transakcija na kraju zaglavi i nikad se ne potvrdi? Ako da, što onda? Mogu li, kao i kod Ethereuma, samo poslati novu transakciju s istim nonce da otkažem prošlu?
9  Alternate cryptocurrencies / Service Discussion (Altcoins) / Crypto.com drastically changes staking requirements for their debit cards on: October 23, 2020, 12:18:11 PM
Today I got an e-mail from Crypto.com that they are changing required amount of CRO that a person needs to stake in order to get certain card tier:
 • Midnight blue card (1% cashback) - 0 CRO (free)
 • Ruby steel (2% cashback) - 2.500 CRO (1.000 CRO before)
 • Jade green/Royal indigo (3% cashback) - 25.000 CRO (10.000 CRO before)
 • Frosted rose gold/Icy white (5% cashback) - 250.000 CRO (100.000 CRO before)
 • Obsidian (8% cashback) - 2.500.000 CRO (1.000.000 CRO before)

So, after they reduced staking rewards for staking CRO tokens, they decided to drastically increase (150%) CRO tokens needed for a certain card tier.

Important thing is that this change doesn't effect current cardholders. Only if a current cardholder chooses to upgrade their card tier or chooses to unstake and restake CRO tokens, then new requirements will take place. This change will take place on November 2nd 2020. at 07:00:00 UTC so all of you who want Crypto.com card should stake your CRO tokens fast.
10  Alternate cryptocurrencies / Altcoin Discussion / Be careful with "approve" button when dealing with DeFi on: October 07, 2020, 12:00:52 PM
As many of you know, to swap tokens on Uniswap or any other DEX you have to first click the Approve button on MetaMask (this has to be done when adding liquidity too). May of you know about this, but I bet very few people know what approve function actually do. By doing approve you are giving permission to a smart contract to manage your crypto asset (you have to approve each token individually). This means that a smart contract can transfer your tokens without you even knowing it.
Most of you will say "OK, but I can't trade on Uniswap if I don't do approve first". That's true, but did you know that you can limit the amount of tokens a smart contract can access? For example, if you wanna swap 200 LINK for ETH, you have to approve smart contract to access your LINK tokens. By default MetaMask grants unlimited amount of LINK when a user is doing approve. But before you confirm that transaction you can click "Edit Permission" and choose "Custom Spend Limit" instead of default selection "Unlimited". That way you are granting a smart contract access only to a portion of your LINK holding instead of unlimited access.

I knew what I was doing when I click Approve button, but I thought that I have no choice if I wanna use Uniswap. But yesterday I stumbled upon this article where a guy lost $140.000 worth of UNI because he granted a smart contract unlimited access to his UNI tokens. He provided liquidity on the UniCats yield farming platform. After a while user withdrew his UNI, but UniCats smart contract contained a backdoor which enable it's admin to access UNI even though it was in a user wallet.
11  Local / Altcoins (Hrvatski) / Sorare - fantasy nogomet on: June 04, 2020, 10:55:25 AM
Odlučio sam dati šansu ovoj igri, ali ništa ne razumijem Grin
Ako sam dobro shvatio, radi se o tome da igrač skuplja kartice pravih igrača i onda skuplja bodove na temelju njihovog uspjeha u stvarnom životu. Super. A što je tu onda igra? Prijavio sam se za neki rookie turnir ali vidim da za sve turnire piše "No team registered" osim za taj jedan za koji sam se ja prijavio.

Ima li netko ovdje tko igra tu igru da mi ukratko objasni što i kako? Možda malo previše uspoređujem igru s Footbattle pa mi ništa nije jasno Smiley
12  Local / Hrvatski (Croatian) / Film CRYPTOPIA - Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet on: May 27, 2020, 11:05:00 AM
Jutros sam na forumu naišao na topic o filmu CRYPTOPIA - Bitcoin, Blockchains and the Future of the Internet i moram priznati da sam ostao ugodno iznenađen. Očekivao sam da će biti govora o stvarima koje većina ljudi koji su u kriptu znaju. Ali recimo, neke stvari su meni novost. Najviše me se dojmila činjenica da postoji više Bitcoin adresa nego što ima atoma u svemiru.

Sve u svemu, svakako preporučujem pogledati film (koštalo me oko 55 kn da ga pogledam) kako početnicima (oni stvarno mogu naučiti svašta), tako i ostalima koji su već godinama u kripto svijetu.

Film je napravio isti čovjek koji je prije pet godina snimio Bitcoin: The end of money as we know it. Taj film nisam gledao jer ne želim slušati o stvarima koje su se u to vrijeme počinjale (npr. Ethereum).
13  Local / Hrvatski (Croatian) / Alternative CoinMarketCap stranici on: May 22, 2020, 07:26:54 AM
Odlučio sam napraviti analizu alternativa stranici CoinMarketCap. Kao što vjerujem znate, CZ je kupio stranicu i odjednom je Binance na njoj rangiran kao prva burza. Do tada je bio negdje oko 10. mjesta ako se ne varam. Iskreno, ne mogu se sjetiti po čemu su burze prije bile rangirane ali sad je CMC uveo Web Traffic Factor po kojem rangira stranice i naravno da je Binance prvi. Naravno da su odmah krenule priče kako CMC sad "preferira" Binance pa evo da vidite da postoje i alternative. Naravno da ne mogu napraviti analizu svih konkurentskih stranica pa sam napravio za tri koje su po meni najpoznatije i koje imaju zanimljive mogućnosti. Ostale sam samo spomenuo na kraju pa sami možete vidjeti...Mislim da je ovo najpoznatija alternativna stranica koja je osnovana još 2014. godine. Osim standardnog popisa gdje su navedene cijene coina i tokena, ima i druge popise:
 • AllTimeHigh - vidi se ATH cijena svakog coina/tokena, koliko je posto cijena pala od tada i koji dan je cijena bila na ATH
 • Developer - vidi se status razvoja na temelju podataka s GitHub repozitorija (ovo za GitHub nisam 100% siguran jer nigdje nije naveden izvor pa zapravo samo pretpostavljam da se radi o GitHubu); volio bi da postoji i izravan link na repozitorij
 • Social - status projekta na društvenim mrežama (koliko ima Reddit pretplatnika, članova na Telegram grupi, FB lajkova i Twitter pratitelja)
 • Gecko - uz najbolju volju nisam uspio pronaći opis ovog popisa; navedeni su stupci Developer, Social i Total, u njima su postoci, ali ne mogu pronaći objašnjenje što ti postoci znače; ako netko zna, neka napiše pa ću dopuniti
Osim navedenog ima još jako puno stvari koje sad neću nabrajati (jer mi se ne da Grin ). Ovo gore je nešto što, po meni, ističe stranicu od ostalih.CoinPaprika je poljska stranica osnovana 2018. godine kao alternativa poznatim CMC i CoinGecko stranicama. Zanimljivo je da nudi svoj wallet koji se zove jednostavno COINS, ali nisam ga isprobao ali kažu da podržava preko 2.000 valuta.
Inače, meni osobno je CoinPaprika favorit jer na stranici određene kriptovalute posjetitelj može vidjeti puno više informacija od standardnih. Tako imaju izravan link na whitepaper, status razvoja, organizacijsku strukturu (je li projekt decentraliziran, polu-centraliziran ili centraliziran), je li projekt open-source, koju vrstu konsenzusa i koji algoritam koristi, postoji li podrška za hardware wallet...
Također, u članku koji sam koristio kao izvor (link na dnu) je navedeno da imaju jedan od najrobusnijih API-a od svih konkurenata. To ne koristim ali vrijedi spomenuti.Ova stranica ima jedan zanimljivi popis koji se zove Year to year, a na kojem se može vidjeti kako se kretala cijena pojedine kriptovalute na dan 1. siječnja pojedine godine, te za koliki postotak je cijena porasla ili pala.
Osim toga, na početnoj stranici se cijene kriptovaluta osvježavaju automatski pa posjetitelj ne mora osvježavati stranicu da bi vidio posljednje cijene.
Također je zanimljivo da imaju popis burzi na temelju parova pojedine kriptovalute. Tako imaju popise burzi s najvećim volumenom za BTC/fiat parove (za svaku fiat valutu posebno) i popise burzi s najvećim volumenom altcoin parova. Recimo, prema njima, najveći volumen ETH/BTC para ima burza CoVEX s volumenom od preko 800 milijuna dolara. Nikad ne bi rekao, ali oni tako tvrde. Šteta da imaju neki "bug" pa se ne može otvoriti opcija "show all" da se prikaže cijeli popis burzi s parom ETH/BTC. Baš me zanima gdje bi bio Binance.Na inicijativu big_daddy dodao sam i ovu stranicu. Nije klasična stranica koja ima informacije o svim coinima i tokenima nego je specijalizirana za (trenutno jako popularne) DeFi projekte. Osim klasičnih informacija lako se može vidjeti koliki je prihod pojedinog projekta ako se radi staking. Sve i svemu, za nekoga tko ulaže u DeFi projekte nezaobilazna stranica.


Ostatak
Preostale stranice spomenute u članku su: CryptoCompare, Messari, Coin360, LiveCoinWatch, CoinCodex, Coinlib i CoinCheckup. Naravno, svaka od spomenutih stranica se trudi biti drugačija od konkurencije pa se trude ponuditi informacije koje drugi nemaju. Koliko su uspješni u tome, procijenite sami.


P.S. Dio informacija sam preuzeo s ovog članka: https://cryptoslate.com/top-10-coinmarketcap-alternatives/
14  Local / Altcoins (Hrvatski) / Sinkronizacija Brave preglednika on: March 26, 2020, 02:01:27 PM
Znam da ovo možda ne zvuči kao "crypto related" tema, ali Brave je ipak crypto friendly preglednik pa valjda nije toliko veliki off-topic Grin

Jeste li primijetila da je onemogućena sinkronizacija Brave preglednika između više računala? Ja nisam imao pojma do nedavno kad sam na mobitelu htio pogledati stranicu koju sam bookmarkirao na računalu. Mislio sam da sam lud kad ju nisam mogao pronaći... Sad sam naišao na članak gdje piše da su imali problema sa sinkronizacijom desktop verzije pa su ju onemogućili. Ne znam za ostale, ali meni je Brave u zadnjih nekoliko mjeseci postao glavni preglednik, a onemogućena sinkronizacija mi stvarno otežava njegovo korištenje.
Kako mi se čini, u početku je to trebalo biti brzo riješeno ali to sad traje već mjesec i pol. Stvarno se nadam da će to brzo riješiti jer inače opet moram mijenjati preglednik... Undecided
15  Local / Hrvatski (Croatian) / Ledger Nano S i BTC računi on: March 23, 2020, 01:55:07 PM
Zna li netko zašto na Ledger Nano S walletu (točnije u Ledger Live aplikaciji) ne mogu imati više od tri Bitcoin native segwit računa?

Vjerujem da većina ljudi zna da postoje tri vrste Bitcoin adrese - legacy (počinju s 1), segwit (počinju s 3) i native segwit (počinju s bc1). Prema ovom članku najjeftinije transkacije su ako se koristi native segwit adresa. Budući da želim koristiti poseban račun za svaku bounty kampanju (kako bi mogao pratiti koliko sam u kojoj kampanji zaradio), već sam postavio tri native segwit računa. Sad sam htio dodati još jedan, ali više nemam tu opciju. Ima li netko ideju zašto? Javio sam se njihovom supportu ali piše da su zatrpani i da će odgovoriti u 10 dana pa sam mislio ako se netko susreo s problemom da mi pojasni o čemu se radi.
16  Local / Altcoins (Hrvatski) / Neutrino protokol i KriptoKuna on: February 26, 2020, 10:30:38 AM
Na fejsu mi je iskočila reklama za projekt KriptoKuna. Naravno da me odmah zainteresiralo jer se kripto spominje u kontekstu hrvatske nacionalne valute pa sam išao malo istražiti. O samom projektu nema puno informacija osim par stvari:
- temelji se na Neutrinu protokolu - slično kao DAI na Ethereumu, samo što se ovdje radi o Waves platformi
- vezan je uz kunu i to u omjeru 1:1
- kreće u promet od petka 28. veljače
- korisnicima vraća 10% do 20% godišnje kamate na štednju

Naravno da mi je ova zadnja stvar odmah "zasmrdila" cijeli projekt jer je to nerealno velika kamata koja je teško održiva. Pogledao sam i Facebook stranicu projekta i odmah mi je po načinu odgovaranja na pitanja postalo jasno da se radi o neozbiljnom projektu. Mene zanima ima li netko ovdje kakvih informacija? Možda je pokretač projekta ovdje na forumu pa da nam objasni otkuda tih 10%-20% kamate?

Moje osobno mišljenje je da se radi o prijevari ili o projektu koji ne namjerava biti prijevara, ali pokretač je neki srednjoškolac koji nema previše iskustva u poslovnoj komunikaciji.
17  Local / Altcoins (Hrvatski) / Spremanje ušteđevine - crypto vs. zlato vs. banke on: February 21, 2020, 11:56:11 AM
Već neko vrijeme razmišljam o tome kako i gdje bi bilo najpametnije spremiti životnu ušteđevinu. Znači ne govorim o "novcu kojeg mogu izgubiti" pa da ga uložim u BTC, ETH ili nešto treće i gledam kako raste/pada. Govorim o novcu koji mi trenutno nije potreban i želim ga staviti negdje gdje mi za 10-20 godina inflacija neće pojesti dobar dio. Možda tema nije baš za ovaj forum, ali ima veze s kriptom pa valjda neće nikome smetati.

Za sad sam sveo na tri opcije:
 • zlato
 • stablecoini
 • banka

Zlato mi je nekako najsigurnija opcija, ali gledajući cijenu u zadnjih 10 godina na ovom chartu nekako mi izgleda riskantno. Cijena je od sredine 2019. godine dosta otišla dolje pa ne bi htio kupiti na vrhu. S druge strane, radi se o vremenskom periodu od barem 15-tak godina pa mi nekakav privremeni pad ne bi predstavljao velik problem.

Stablecoini su mi zanimljivi zbog relativno visoke kamate koja se dobije ako se zaključaju kroz primjerice Compound (na DAI je trenutna kamata skoro 8%). Znam da je to promjenjiva kamata ali u svakom trenutku mogu povući DAI ukoliko kamata padne ispod neke razine (npr. ispod razine inflacije kod nas). E sad, problem je što su kriptovalute, stablecoini i ti crypto loans relativno nova i neprovjerena stvar pa me ipak malo strah lovu staviti u to.

Banka mi je zadnja opcija. Ne zato jer nemam povjerenja u banke nego zato što su kamate na štednju u većini banaka manje od stope inflacije.


E sad, ima li netko neki prijedlog? Iznos nije toliki da bi mogao uložiti u nekretnine, ali ipak je dovoljan da ne bi htio ostati bez svega.
18  Local / Altcoins (Hrvatski) / Swap Havven - Synthetix tokena on: February 05, 2020, 09:24:32 AM
Evo, na nagovor kolege Pmaleka sam odlučio napraviti novi post u Altcoin sekciji kako bi bio vidljiviji jer možda ima još netko tko je u istoj situaciji i nema pojma da "sjedi" na relativno vrijednim tokenima.

Sve je počelo kad sam u MetaMasku primijetio SNX tokene koje prije toga nisam viđao kad bi pogledao ETH wallet na Etherscan stranici. Malo me zaintrigiralo kako to da tokene vidim u MetaMasku ali ih ne vidim na Etherscanu i Ethploreru. Pitao sam za savjet pa sam na kraju išao sam proučiti...

Radi se o tome da se projekt Synthetix prije zvao Havven i imali su (pretpostavljam, ne sjećam se) airdrop gdje sam dobio HVN tokene. Kao i velika većina airdropanih tokena, HVN nije vrijedio ništa pa sam ih zanemario. U međuvremenu su se od tada dogodile dvije bitne stvari. Da ne opisujem ponovo, svatko tko ima HVN ili HAV tokene neka pogleda ovaj post, a možda netko od moderatora premjesti taj post ovdje gdje će biti vidljiviji.
19  Economy / Scam Accusations / [SCAM] Invitation to participate in AirDrop Stellar on: January 21, 2020, 12:38:48 PM
I'd like to warn the community about the e-mail that I received yesterday. I got a message from a person that claims to be a representative of the Stellar marketing department. Here is the content of the e-mail:

Quote
Hello! Stellar welcomes you!

My name is Robert i am a representative of the marketing department of Stellar and I would like to invite you to take part in our AirDrop for participating in our project you will receive 1,000 XLM Coins.

 Attention to all traders and just cryptocurrency holders, our Stellar company conducts AirDrop receive 1,000 XLM Coins in just a couple of minutes!

To participate in AirDrop you need to do the following:
This is a required procedure to participate in the AirDrop program.

1. Fill out this registration form.
2. Go to the official website where AirDrop is held: /removed link to the web site stellar(dash)claim(dot)com/
3. Get started AirDrop downloaded Stellar Term for your device.
4. Insert the address of your wallet in the Stellar Term program after installing it.

After you have completed this procedure, within 2 working days you will be credited 1.000 XLM Coins

Registration Form AirDrop Stellar:
/removed the link to the Google form/

Thank you for participating! Company Stellar.

Basically, one of the requirements to participate in the airdrop is to visit the web site stellar(dash)claim(dot)com (I strongly advise not to visit the web site!) and to download and install some kind of program. I didn't visit the web site because I don't know if there are any malicious scripts on it, but just wanted to warn the community to be careful. Also, the e-mail is written in not so good English and I really think that Stellar marketing department's representative would be able to write grammatically correct message.
20  Local / Hrvatski (Croatian) / YouTube briše videozapise s kripto sadržajem on: December 26, 2019, 06:48:01 AM
Vidim da nitko ne komentira činjenicu da je YouTube obrisao sve videozapise koji imaju veze s kripto valutama. Baš sam išao pogledati Boxmining kanal i nema niti jednog videa.

YouTube nije objavio nikakav razlog zbog kojeg su to napravili, ali neki youtuberi su napisali da se radi o "prodaji stvari koje su zakonski regulirane" te o sadržaju koji je "štetan i opasan". Zapravo, sad sam malo bolje pročitao i vidim da je zapravo problem u videima koji imaju linkove na kripto burze. Ne znam zašto ti linkovi odjednom smetaju YouTubeu, a do sad nisu smetali ali mislim da je užasno neprofesionalno samo obrisati videozapise koje su ljudi radili godinama. Ako su već htjeli to maknuti, mogli su prvo upozoriti autore, a ne odmah brisati.

Na dnu članka koji sam linkao vidim da i CZ na Twitteru komentira da bi se kripto zajednica trebala na neki način oduprijeti ovakvom načinu cenzure. Ali ako on kao jedan od najutjecajnijih ljudi u kritpu može napisati sati tweet o tome, što onda mi kao kripto zajednica možemo? Pokrenuti vlastiti YouTube?
Pages: [1] 2 »
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!