Bitcoin Forum
March 20, 2023, 08:09:43 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 24.0.1 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1] 2 »
1  Local / Ελληνικά (Greek) / LUNA/FTX -Greek Edition- on: February 11, 2023, 07:33:45 PM
https://www.youtube.com/watch?v=hG2Ohva6D4s
https://www.tiktok.com/@nionio.gr/video/7198697564504411398
https://www.tiktok.com/@nionio.gr/video/7198867037970615557

 Shocked Angry
2  Local / Ελληνικά (Greek) / Τεχνητή Νοημοσύνη (AGI/ASI) και το μέλλον της οικονομίας on: February 04, 2023, 09:35:05 PM
https://www.youtube.com/watch?v=P5HNeahRYDM

Σε κάποια φάση (5:04) αναφέρει τι θα γίνει με το concept του χρήματος... το έχω ξαναπεί ότι αυτό είναι το endgame της Keynes σχολής: ο απόλυτος αποπληθωρισμός στα πάντα όλα -> το κόστος παραγωγής να τείνει στο μηδέν.

Να δούμε αν και πως θα επηρεάσει το Bitcoin όλο αυτό το paradigm shift...
3  Local / Ελληνικά (Greek) / Γιατί το Bitcoin θεωρείται «ιδιωτικό» χρήμα,ενώ το ευρώ/δ& on: January 30, 2023, 09:23:32 PM
Θυμήθηκα μια ομιλία του Βαρούφ που το έλεγε...

Μήπως τα πράγματα είναι ανάποδα τελικά;

Το Bitcoin δίκτυο είναι permissionless (ανοιχτό στο κοινό) και ο Satoshi έχει δώσει τον κώδικα δημόσια σε όλο τον κόσμο. Και είναι «ιδιωτικό»;

Από την άλλη το ευρώ/δολάριο είναι permissioned, αδιαφανές και η κεντρική τράπεζα ανήκει σε ιδιώτες μετόχους. Αλλά είναι «δημόσιο»;

Για πείτε απόψεις, γιατί νομίζω τρώμε μπόλικο gaslighting α λα 1984 με newspeak... ο «θαυμαστός ανάποδος κόσμος» που λέει και ο Βαθιώτης.

Μαύρο λένε; Άσπρο πίστεψε.

Άσπρο λένε; Μαύρο πίστεψε.

Μόνο έτσι μπορώ να αποκωδικοποιήσω τι πραγματικά εννοούν...
4  Local / Ελληνικά (Greek) / In Satoshi (Standard) we trust on: January 14, 2023, 02:56:38 PM
Τελικά δεν είμαι ο μόνος που το βλέπει έτσι:

https://bitcoinmagazine.com/culture/satoshi-standard-takes-bitcoin-mainstream
https://www.nasdaq.com/articles/adopting-the-satoshi-standard-could-slingshot-bitcoin-adoption
https://zycrypto.com/how-the-satoshi-standard-sats-can-help-level-the-playing-field-for-bitcoin-buyers-retailers/

Δεν υπάρχει κανείς που να μην παραδέχεται ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δουλεύει καλύτερα με ακέραιους, παρά με δεκαδικούς (μάλλον επειδή δεν έχουμε embedded FPU Grin):Χώρια ότι τροφοδοτεί τα shitcoins (δηλαδή το 99,99% των altcoins) σε κάθε κύκλο (2013, 2017, 2021):

Quote
The impact of this particular blind spot I see is twofold. First, it’s allowing shitcoiners to leverage unit bias, dissuading potential adopters from even attempting to jump on the life raft. Second, it’s prolonging the transition from a speculative store of value to a unit of account in the Bitcoin network’s slow march towards global reserve currency.

Bitcoin Unit Bias Is Fueling Shitcoin Manias
20,999,999.9769 BTC, or 2,099,999,997,690,000 satoshis. The 21-million hard cap is good for memes, good for advertising. It’s concise and mostly accurate.

The hard truth, though, is that there just isn’t enough bitcoin to go around. A common saying is that the population of millionaires on Earth outnumbers the number of full bitcoin that will ever exist by more than a factor of two. Furthermore, the five-figure USD price is an immediate turnoff to the uninitiated but curious. We’ve all heard it before:

“Bitcoin is too expensive.”

“I can’t afford a full bitcoin.”

“Why would I buy a piece of a bitcoin when I can buy 1000 of X shitcoin for the same price?”

Unit bias is a huge problem; one that altcoin marketers love to use to entice the uninitiated into forking over their hard-earned life energy.

If Bitcoin exchanges like River, Swan and Strike began pricing BTC in satoshi terms as a standard instead of an option, perhaps it could help put some pressure on the other exchanges to change their standards as well. We could start to take some power away from the altcoin grifters that Bitcoin Maximalists love to hate.

Know thy enemy, and then fight them with their own tricks.

“Why would I want to buy shitcoin X, when I can get 4,300 sats for a dollar!”

There. That’s better.

Αυτό ή θα γίνει στο επόμενο bull run (2025) ή στο μεθεπόμενο (2029) το αργότερο...

Αν ήμουν ο CZ της Binance, δεν θα το καθυστερούσα ούτε στιγμή. Αποκλείεται να μην το έχει σκεφτεί ήδη, ίσως περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

Μερικά εκατομμύρια $ (peanuts) για marketing/UI budget θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα στον επόμενο κύκλο.
5  Local / Ελληνικά (Greek) / Μαύρη (παρα)οικονομία και crypto οικοσύστημα... on: January 02, 2023, 04:24:59 PM
Ας δούμε κάποια δεδομένα και ας κάνουμε κάποιες προβλέψεις για το μέλλον (2025+).

Το μέγεθος της παγκόσμιας παραοικονομίας υπολογίζεται στα 2,55 τρις $! Shocked

Αυτό είναι εκτίμηση, μπορεί να είναι και παραπάνω.

Για Ελλάδα υπολογίζεται στο 21,5% του ΑΕΠ.

Από το παραπάνω link καταλαβαίνει κανείς τι δούλεμα τρώγαμε με τα Μνημόνια... για υπολογίστε πόσο είναι το 10% του ΑΕΠ της Γερμανίας ή το 5% του ΑΕΠ της Αμερικής. Wink Δεν έχουμε όλοι το ίδιο ΑΕΠ, αλλά οι ΑΡΔ «ξεχνούν» βολικά να το αναφέρουν αυτό.

Δεν έχει μόνο η Ελλάδα παραοικονομία, ούτε την μεγαλύτερη στον πλανήτη (το ποσοστό δεν λέει τίποτα, το απόλυτο ποσό λέει πολλά). Υπάρχουν φτωχές Αφρικανικές χώρες με 50-70% παραοικονομία, αλλά το ΑΕΠ τους είναι δεν είναι 2 δις.

Έστω λοιπόν ότι εισρέουν 2,55 τρις $ στο crypto οικοσύστημα... ας πούμε στο Monero (λόγω default ανωνυμίας στο L1 και δεδομένου ότι το dark web είναι προάγγελος εξελίξεων στην πραγματική οικονομία).

Αυτό μας βγάζει μια τιμή σχεδόν $140.000 για 1 XMR! Δηλαδή άνοδο περίπου 100 φορές συγκριτικά με την τωρινή fiat τιμή. Λογικό, πάντα τα alts έχουν παραπάνω ρίσκο (βλ. LUNA), αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου. Ό,τι ακριβώς ισχύει και στις οικονομίες κρατών (άλλα περιθώρια ανάπτυξης έχει για τους επενδυτές η ώριμη Δύση και άλλα η εκκολαπτόμενη Αφρική -η επόμενη Ασία λένε κάποιοι αναλυτές-).

Στην πραγματικότητα βέβαια το market cap δουλεύει κάπως διαφορετικά, οπότε θα είναι ακόμα περισσότερο. Απλά το εξήγησα απλοϊκά με μια απλή διαίρεση για χάριν την συζήτησης.

Το παραπάνω δεν είναι προτροπή αγοράς XMR, είναι απλά μια νοητική άσκηση για να δούμε τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε σε 3 χρόνια από σήμερα.

Προσωπικά πιστεύω ότι η παραοικονομία θα μοιραστεί μεταξύ BTC + Lightning (εφόσον ωριμάσει λίγο και να δούμε τι θα γίνει με το LND vs CLN debate και το επίμαχο BOLT12 extension) και XMR/Monero.

BTC/LN για μικροσυναλλαγές και XMR για on-chain privacy/settlement (ε φαντάζομαι κάτι ξέρουν στο dark web για να το προτιμάνε).

Μπορεί να δούμε και τράμπες μεταξύ BTC/LN και XMR... πως θα το ανιχνεύσουν οι αρχές αυτό; Wink

Το scalability είναι ένα θέμα (εικάζω ότι θα δούμε περισσότερο centralization μόλις φουσκώσει η blockchain), αλλά γενικά παρατηρώ γίνεται δουλίτσα για να μειωθεί το overhead (variable block size + Bulletproofs).

Κατά την γνώμη μου το XMR θα είναι πιο πολύ αντικαταστάτης του μετρητού και το BTC πιο πολύ store of value. Τα tokenomics διαφέρουν άρδην. Έτσι νομίζω εγώ, δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιεί κάποιος το XMR ως store of value (κι ας είναι πληθωριστικό) και το BTC για συναλλαγές (κι ας μην είναι πραγματικά ανώνυμο σε L1/on-chain συναλλαγές).

Εσείς τι πιστεύετε για το μέλλον; Υπάρχει περίπτωση έστω και 1 στο δισεκατομμύριο οι πιάτσες ναρκωτικών ή τα μπουρδέλα στην Αθήνα να δουλέψουν με CBDC; Grin

Νομίζω αν ήθελαν θα είχαν ήδη έστω και βουλγάρικο POS (η πορνεία τουλάχιστον που είναι νόμιμη, άσχετα αν τα περισσότερα δεν έχουν άδεια)...

Ο Έλληνας επιχειρηματίας θα την βρει την λύση όταν έρθει η ώρα του CBDC vs crypto debate εκεί γύρω στο 2025 εκτιμώ (όπως βρήκε λύση επιβίωσης και το 2015 με τα capital controls). Cool

Το αφήνω εδώ το νήμα -δημόσια- για μελλοντικές αναφορές (είτε για δικαίωση, είτε για να μου το τρίψετε στην μούρη αν η ανθρωπότητα τελικά επιλέξει την σκλαβιά των CBDC/social credit score). Tongue
6  Local / Ελληνικά (Greek) / Matrix - ποιός ήταν ο Satoshi; on: December 18, 2022, 08:14:18 PM
https://matrix.fandom.com/wiki/The_Keymaker

 Grin
7  Local / Ελληνικά (Greek) / Bitcoin και «ενεργειακή σπατάλη» on: November 09, 2022, 02:33:31 PM
https://www.youtube.com/watch?v=ct027P8l0Z8
8  Local / Ελληνικά (Greek) / Θα βοηθήσει το Bitcoin εν μέρει στο Great Reset; on: October 09, 2022, 08:12:23 AM
Και εξηγούμαι:

1) Όταν έχεις BTC στην κατοχή σου, σε συμφέρει να αγοράσεις ΙΧ (δεν λέω για Lambo που έχει γίνει meme Grin, αλλά γενικά);

Το ΙΧ εξ' ορισμού ανήκει στο παθητικό, είναι liability. Είναι κάτι που σου τρώει συνεχώς χρήμα (συντήρηση, σέρβις, ασφάλειες, καύσιμα κλπ). Δεν είναι επένδυση/asset (εκτός κι αν μιλάμε για τίποτα συλλεκτικό/αντίκα ή αν το δουλεύεις ως ταξί).

Άρα γιατί να αγοράσω ΙΧ με τα BTC μου;

Γιατί να μην το νοικιάσω;

Μήπως λοιπόν το BTC βοηθάει έμμεσα στο "you'll own nothing and be happy";

2) Δεν ξέρω πόσοι έχετε δει την πρόταση των Elon Musk/Michael Saylor να φέρουν KYC στα social media (Twitter) και μάλιστα με όχημα το BTC (να πληρώνεις ένα Χ ποσό σε sats, έτσι ώστε ο scammer/impersonator να το σκεφτεί διπλά πριν ανοίξει 6000 alt accounts και να στήσει bot farm όπως κάνουν στην Ασία).

Προσωπικά αμφιταλαντεύομαι αν είναι καλή ιδέα ή όχι.

Αφενός έχω κουραστεί με όσους κάνουν κατάχρηση της ανωνυμίας στο διαδίκτυο (μιλάω για όσους έχουν πολλαπλούς λογαριασμούς), αλλά από την άλλη δεν θέλω να πάμε σε δυστοπικά μονοπάτια... πάντα έχω στον νου μου το "the road to hell is paved with good intentions". Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το internet του 2030-2040 θα είναι πολύ διαφορετικό από το σημερινό. Όπως και το σημερινό είναι πολύ διαφορετικό από το internet του 2000-2010.

Προσοχή: δεν λέω να γράφουμε όλοι με ονοματεπώνυμο στο διαδίκτυο (όπως συμβαίνει στο Facebook συνήθως, αν και εκεί υπάρχουν μπόλικα ψεύτικα accounts).

Λέω να γράφει ο κόσμος με ψευδώνυμο (εφόσον θέλει έτσι), αλλά να ΜΗΝ μπορεί να ανοίγει πολλαπλά accounts για πλάκα ή για παραπλάνηση.

Να ξέρει ο καθένας ότι πίσω από τον cryptosize (που θέλει να συνεχίσει να γράφει ως cryptosize) υπάρχει ένα πραγματικό, ταυτοποιημένο πρόσωπο και ΟΧΙ ένα bot! Έγινα κατανοητός;

Γνωρίζω γιατί οι εταιρίες δεν θέλουν να κόψουν τα ψεύτικα accounts (ενώ μπορούν).

Αν διαβάσει όμως κανείς τον Συμμετοχικό Καπιταλισμό του Σβαμπ, θα δει ότι πρεσβεύει την ιδέα του να μην είναι ο τζίρος (ΑΕΠ/κεφαλαιοποίηση) το Νο1 metric για την επιτυχία μιας επιχείρησης.

Άρα ίσως στα πλαίσια του ESG να εγκαταλείψουν το κυνήγι του MAU και να καθιερώσουν KYC...

Προσωπικά πάντα το έλεγα ότι το KYC δεν προσφέρει κάτι στο user experience των cryptos. Μπορεί να προσφέρει όμως στην καταπολέμηση των alt accounts.

Το internet φτιάχτηκε αναρχικό και ανώνυμο, αλλά δυστυχώς πολλοί το εκμεταλλεύονται αυτό. Πόσοι spammers υπάρχουν και εδώ μέσα και στο Instagram/Twitter/Reddit που στέλνουν μηνύματα με απάτες;

Αυτά ως προβληματισμοί μήπως το BTC παίζει κάποιο ρόλο «λαγού» για το σύστημα. Το έχω ξαναπεί ότι το σύστημα θα βρει τρόπους να καπελώσει ακόμα και μια αναρχική εφεύρεση, με τρόπους που ίσως δεν φανταζόμαστε (ακόμα)!

ΥΓ: Τα ίδια (λογική ώριμου φρούτου) έχουν γίνει και σε άλλους χώρους: π.χ. δημόσιες επιχειρήσεις (όπως η ΔΕΗ).

Τι κάνουν εκεί; Αφήνουν οι πολιτικοί να γίνει μια ΔΕΚΟ μπάτε σκύλοι αλέστε, ο κόσμος νευριάζει με την κακοδιαχείριση και σου λέει κάντε τα όλα ιδιωτικά! Τα αποτελέσματα ("the road to hell is paved with good intentions") τα βλέπουμε σήμερα...

Οπότε δεν το αποκλείω επίτηδες να αφήνουν να γίνει μπουρδελέ ολέ το διαδίκτυο, να απηυδήσει ο κόσμος και να πει «φέρτε KYC εδώ και τώρα!». Και αυτό μπορεί να έχει unintended consequences (όπως λέει ο Jordan Peterson).

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα υπήρχαν alt accounts/scammers/spammers...
9  Local / Ελληνικά (Greek) / "BTC is not crypto" on: September 17, 2022, 10:43:32 AM
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος το νόημα αυτής της φράσης και τι σκοπό έχει;

Είναι σαν να λέμε "iPhone is not... smartphone!".  Grin

Μα αφού το iPhone γέννησε ολόκληρη την κατηγορία/αγορά των smartphones!

Έτσι δεν γέννησε και το Bitcoin την κατηγορία/αγορά των cryptocurrencies;

Σίγουρα μετράει πολύ το first mover advantage και το network effect...

Και σίγουρα το iPhone έχει πολλούς επίδοξους μιμητές, από επιτυχημένους (Android), μέχρι αποτυχημένους (Windows Phone).

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Android έχει την ίδια αξία/ποιότητα με ένα iPhone... και μιλάω αντικειμενικά ως κάτοχος Android. Γνωρίζω τα τεχνικά από πίσω και έχω κάνει συνειδητοποιημένη επιλογή (εξάλλου το κινητό δεν είναι επένδυση/asset).

Οπότε ποιό το νόημα της φράσης "BTC is not crypto"; Huh

Υποψιάζομαι (μπορεί να υπάρχει και άλλη εξήγηση) ότι είναι για να «προστατέψει» τους crypto noobs από το να πέσουν σε scam altcoins (δηλαδή το 99,99% εξ αυτών, από τα 20.000+ που υπάρχουν στο CoinMarketCap). Γιατί ο noob θα σκεφτεί «crypto το ένα, crypto το άλλο, οπότε γιατί να μην επιλέξω το φθηνότερο;».

Νομίζω θα ήταν καλύτερο να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση γιατί π.χ. το XRP δεν είναι το ίδιο πράγμα με το BTC, κι ας ανήκουν και τα 2 στον χώρο των cryptos.

Τι (τεράστιες) διαφορές υπάρχουν στο (de)centralization, στο consensus, στα tokenomics (max cap/scarcity) κλπ κλπ.

Γιατί σίγουρα ο νουμπάς θα δει φτηνό XRP και σου λέει κάτσε να πάρω κάμποσα, ενώ 1 BTC δεν μπορώ να αγοράσω. Unit Bias 101

Πιστεύω στην εκπαίδευση του κοινού ΠΡΕΠΕΙ να βοηθήσουν και τα γνωστά ανταλλακτήρια (Binance, CoinBase, Kraken κλπ): να γυρίσουμε επιτέλους σε integer sats notation και να φύγουμε οριστικά από τα δεκαδικά νούμερα. Μην τα υποτιμάμε τα CEX, έχουν μεγάλο network effect και μετράει πολύ το marketing.

Πως λέμε άλλο μια σοκολάτα να κοστίζει €0,3 και άλλο 100 δραχμές -> το δεύτερο φαίνεται πιο «γεμάτο» νούμερο. Το 0,3 ακούγεται ευτελές, το ξοδεύεις για πλάκα... εν τέλει την ίδια αγοραστική αξία έχουν.

Έτσι κι εδώ...

Δεν θεωρώ ότι το "BTC is not crypto" βοηθάει κανέναν. Πιθανότατα βγάζει και άσχημο όνομα προς τα έξω για την κοινότητα και ίσως απωθήσει κάποιους.

Μου θυμίζει κάτι tribal Linux distro wars (π.χ. Gentoo/Arch/Debian vs Ubuntu). "Ubuntu is not GNU/Linux" Grin

^ Αυτό το reference θα το πιάσουν μόνο οι παλιοί των fora, πριν 15+ χρόνια. Δεν είναι κάτι καινούριο (ούτε παράξενο, είναι στο DNA μας ως είδος) το tribalism ως φαινόμενο. Μπορούμε το ελέγξουμε όμως έως ένα βαθμό.

ΥΓ: Στα του BTC (PoW) vs ETH (PoS) έχει ενδιαφέρον η γνωμοδότηση του SEC περί commodity (σιτάρι, χρυσός, σπίτια, BTC) vs security (ETH, μετοχές, ομόλογα).

Σημαντική διαφορά... ΚΑΙ εδώ χρειάζεται σωστή εκπαίδευση του κοινού!

Είναι σημαντικό (και) για ρυθμιστικούς λόγους να παραμείνει το BTC στο PoW (και ναι, κάποιοι βλέπουμε πολύ μπροστά, ακόμα κι αν δεν θα ζούμε το 2140+ να ζήσουμε Dyson Sphere σκηνικά -> οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μελετούν όμως τα κειμήλια του παρόντος forum, για αυτό και τα γράφω) και όσον αφορά το (προαιρετικό) staking (για όσους θέλουν κάτι τέτοιο) υπάρχουν άλλες λύσεις (π.χ. Haru), χωρίς να αλλάξει το consensus πρωτόκολλο -> win-win situation.
10  Local / Ελληνικά (Greek) / In Defense of Bitcoin Maximalism on: June 03, 2022, 09:47:31 AM
Εξαιρετική ανάλυση του... ETH founder:

https://vitalik.ca/general/2022/04/01/maximalist.html

Ελπίζω να μην ήταν Πρωταπριλιάτικο! Grin
11  Local / Ελληνικά (Greek) / Not your password, not your coins! on: June 02, 2022, 03:56:58 PM


Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν... Shocked Cry
12  Local / Altcoins (Ελληνικά) / Sweatcoin on: May 24, 2022, 01:41:24 PM
Το έχει δοκιμάσει κανείς;

Το έβαλα στο κινητό και δεν τρώει πολλή μπαταρία... ακόμα δεν έχει μπει σε ανταλλακτήρια να ξέρουμε τι αξία θα πιάσει, λογικά όχι κάτι τρελό.

Στην ουσία πριμοδοτεί το περπάτημα (PoW aka Proof of Walking Grin). Δεν είναι κι άσχημα εδώ που έφτασε η βενζίνη (αν και δύσκολα ξεκολλάει ο κόσμος από το ΙΧ).

Long-term βέβαια δεν ξέρω τι αξία θα έχει με AI robots/ανδροειδή (εύκολο cheating). Τσάμπα δίνουν tokens με το περπάτημα, οπότε hodl και βλέπουμε!
13  Local / Ελληνικά (Greek) / Bitcoin is a Pioneer Species on: May 20, 2022, 08:38:58 AM
https://brandonquittem.com/bitcoin-is-a-pioneer-species/

Άλλη μια εξαιρετική ανάλυση.

Μου άρεσε ιδιαίτερα η παρομοίωση του BTC difficulty adjustment με τα φυσικά οικοσυστήματα... δεν είναι πολιτικά ορθή, αλλά είναι spot on!

Warning: δεν συστήνεται η ανάγνωση σε «σοσιαλιστές» που «πιστεύουν» στην διάσωση των αδύναμων.
14  Local / Ελληνικά (Greek) / The Chase "Σατόσι Νακαμότο" on: May 03, 2022, 08:38:51 AM
https://www.youtube.com/watch?v=Xtrd3-O62Co

Κλαίω! Cheesy
15  Local / Ελληνικά (Greek) / The Great Reset and the Rise of Bitcoin | Award Winning Documentary on: April 19, 2022, 07:55:49 PM
Ένα πολύ καλό ντοκυμαντέρ (που αφορά γενικότερα την οικονομία, όχι μόνο το BTC) και όλως τυχαίως δεν παίζει στο Wokeflix:

https://www.youtube.com/watch?v=xw9VshkgxJ4

Ποιό καλό παιδί θα βάλει ελληνικούς υπότιτλους;

Μπας και το δει ο μέσος Έλληνας πολίτης και ξυπνήσει, γιατί αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, με το ζόρι θα έχει επιβιώσει ο μισός πληθυσμός της χώρας μέχρι το 2030...
16  Local / Ελληνικά (Greek) / Ζήτησε σε κανέναν επιπλέον στοιχεία το Bitstamp; on: October 06, 2021, 10:26:15 AM
Ενώ ήμουν πλήρως ταυτοποιημένος, τώρα ξαφνικά ζητάνε κι άλλα (Place of birth, Tax residency, Your nationalities). Huh

Δεδομένου ότι έχω αποσύρει τα funds μου από εκεί μέσα, να τους τα δώσω τα επιπλέον στοιχεία; Αν δεν τα δώσω, θα μου κλείσουν τον λογαριασμό;

Κατά μια έννοια το θεωρώ και bullish signal (ότι όλα θα πάνε προς τα πάνω και οι κυβερνήσεις θέλουν μερτικό από την πίτα Tongue). Υποψιάζομαι ότι το eKYC του Πιερρακάκη θα συνδεθεί σύντομα (?) με τα ανταλλακτήρια (τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά).

Ένα @ κι ένα μύδι θα πάρουν οι σφραγιδοπατητές! Grin
17  Local / Ελληνικά (Greek) / Σχετικά με fees on: May 23, 2021, 11:28:34 PM
Καλησπέρα σε όλους,

έστειλα κάτι cryptos από Bitstamp σε Binance και περιέργως ΔΕΝ μου κράτησε καθόλου fees το Bitstamp!

CRYPTO DEPOSITS & WITHDRAWALS (Withdrawal Fee)

https://www.bitstamp.net/fee-schedule/

Μου διαφεύγει κάτι; Θα με χρεώσουν εκ των υστέρων;

Το υπόλοιπο στο Bitstamp είναι ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό (πλέον), οπότε ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως έγινε αυτό...

Όχι ότι με χαλάει πάντως, αλλά έτσι για να μου λυθεί η απορία αν ξέρει κανείς. Smiley

ΥΓ: Πανγρήγορη μεταφορά κιόλας (ελέω bear market).
18  Local / Mining Discussion (Ελληνικά) / Mining craze/hardware scarcity on: May 20, 2021, 02:18:39 AM
Το ποστάρω για μελλοντική αναφορά:

20/05/2021

https://www.bestprice.gr/item/2156351447/amd-ryzen-9-5950x-box.htmlΙστορικό χαμηλό και σε λίγους μήνες δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο από Zen 2/3 CPUs... υπενθυμίζω ότι το 2017-2018 γινόταν χαμός με το Monero και τις Vega GPUs (τότε είχε άλλο αλγόριθμο εξόρυξης).

Για όσους έχουν αμφιβολίες, θα θυμίσω αυτό εδώ που είναι πιο φρέσκο (τα έλεγα σε κάποιους τον Μάρτη πριν γίνει launch το mainnet του Chia και δεν το πιστεύανε):

https://www.skroutz.gr/s/25215738/Seagate-Exos-X18-18TB.html

Μέχρι €1500 φτάνει πλέον:Και ακόμα είμαστε στην αρχή...

Πρώτα κλάμα για τις GPUs, μετά οι HDD και έπονται και οι Ryzen CPUs.
19  Local / Αγορά / Sold out on: January 07, 2021, 03:35:51 PM
Sold out!
20  Alternate cryptocurrencies / Mining (Altcoins) / Need some help with the mining software configuration (non-optimal hashrates) on: March 27, 2018, 04:04:10 PM
I currently use a Radeon 5770 (please don't judge, electricity is not a big issue and we're in a bear market right now, so it's mostly experimentation for now) and Claymore CryptoNote GPU Miner v9.7.

GPU is overclocked to 960/1320 MHz (core/memory) and yields 176-177 H/s (stock 850/1200 clocks yield 165-166 H/s). According to HWiNFO64, GPU utilization is 99-100% and VRAM usage is ~800MB. This old and unsupported miner software is utilizing my old GPU to its full potential. Smiley

The thing is, I'm trying to prepare for the inevitable Monero v7 algo change (most altcoins will also adopt it) and I'm experimenting with different miner apps (xmrig-amd, xmr-stak).

Both xmrig-amd and xmr-stak (latest versions) only give me ~65 H/s, which is pretty low, even lower than my CPU*. Sad Default hash count is 160 threads and if I try it to increase it to 320, then I get OpenCL errors that the memory capacity does not suffice. GPU utilization is 50% and VRAM usage is ~500MB. Something is clearly not optimal...

On top of that, these miners slow down my PC a lot, while Claymore v9.7 doesn't...

* My CPU (Q9550 overclocked to 422 FSB, 3587 MHz) yields 112-113 H/s with xmrig.

I'll post my configs with some comments in case someone can help:

Code: ("Claymore CryptoNote GPU Miner v9.7 config.txt")
-o ssl://server:3333
-allpools 1
-u wallet_address
-p w=desktop_PC_GPU
-a 3 #optimized mining algo for TeraScale/VLIW GPUs
-dbg -1
-li 1 #low intensity to be able to use my PC
-nofee 1 #I disabled the fee because it uses old pools that lose connection pretty often and thus mining stops altogether
-h 320 #320 threads 2MB each = 640MB VRAM needed

Code: ("xmrig-amd-2.5.2-win64 config.json")
{
    "algo": "cryptonight",
    "background": false,
    "colors": true,
    "donate-level": 1,
    "log-file": null,
    "print-time": 60,
    "retries": 5,
    "retry-pause": 5,
    "opencl-platform": 0,
    "threads": [
        {
            "index": 0,
            "intensity": 160,
            "worksize": 8,
            "affine_to_cpu": false
        }
    ],
    "pools": [
        {
            "url": "server:3333",
            "user": "wallet_address",
            "pass": "w=desktop_PC_GPU",
            "keepalive": true,
            "nicehash": false,
            "variant": -1
        }
    ],
    "api": {
        "port": 0,
        "access-token": null,
        "worker-id": null
    }
}

Code: ("xmr-stak-win64 v2.3.0 amd.txt")
/*
 * GPU configuration. You should play around with intensity and worksize as the fastest settings will vary.
 * index         - GPU index number usually starts from 0
 * intensity     - Number of parallel GPU threads (nothing to do with CPU threads)
 * worksize      - Number of local GPU threads (nothing to do with CPU threads)
 * affine_to_cpu - This will affine the thread to a CPU. This can make a GPU miner play along nicer with a CPU miner.
 * strided_index - switch memory pattern used for the scratch pad memory
 *                 2 = chunked memory, chunk size is controlled by 'mem_chunk'
 *                     required: intensity must be a multiple of worksize
 *                 1 or true  = use 16byte contiguous memory per thread, the next memory block has offset of intensity blocks
 *                 0 or false = use a contiguous block of memory per thread
 * mem_chunk     - range 0 to 18: set the number of elements (16byte) per chunk
 *                 this value is only used if 'strided_index' == 2
 *                 element count is computed with the equation: 2 to the power of 'mem_chunk' e.g. 4 means a chunk of 16 elements(256byte)
 * comp_mode     - Compatibility enable/disable the automatic guard around compute kernel which allows
 *                 to use a intensity which is not the multiple of the worksize.
 *                 If you set false and the intensity is not multiple of the worksize the miner can crash:
 *                 in this case set the intensity to a multiple of the worksize or activate comp_mode.
 * "gpu_threads_conf" :
 * [
 * { "index" : 0, "intensity" : 1000, "worksize" : 8, "affine_to_cpu" : false, "strided_index" : true, "mem_chunk" : 2, "comp_mode" : true },
 * ],
 * If you do not wish to mine with your AMD GPU(s) then use:
 * "gpu_threads_conf" :
 * null,
 */

"gpu_threads_conf" : [
  // gpu: Juniper memory:384
  // compute units: 10
  { "index" : 0,
    "intensity" : 160, "worksize" : 8,
    "affine_to_cpu" : false, "strided_index" : 1, "mem_chunk" : 2,
    "comp_mode" : true
  },

],

/*
 * Platform index. This will be 0 unless you have different OpenCL platform - eg. AMD and Intel.
 */
"platform_index" : 0,

Is there any hope for TeraScale/VLIW GPUs (Radeon 5xxx/6xxx) after the Monero v7 fork?
Pages: [1] 2 »
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!