Bitcoin Forum
May 13, 2024, 10:44:40 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1]
1  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Düşüşlerde Zararı Minimuma İndirme Taktikleri on: March 30, 2018, 02:18:30 AM
Merhaba arkadaşlar,

Son günlerde yaşanan büyük düşüşler nedeniyle bir çok arkadaşımız düşüşlerde ne yapması gerektiğini bilmediği için çok büyük zararlara girerek piyasadan çekilmek zorunda kaldı. Bu başlığı açma sebebim bu arkadaşlara biraz da olsa yardımcı olmak.

Öncelikle şunu en baştan söyleyeyim, kaybetmeyi göze almadığınız parayı bu kadar oynak bir piyasaya sokarsanız hatayı en baştan yapmış olursunuz eğer bu zamana kadar kaybettiğiniz miktarı tekrar kazanmak için daha fazla yatırmayı düşünüyorsanız bu piyasadan çekilmek sizin için en hayırlısı olacaktır.

Bitcoin düşüşe geçtiği an ne yapmalıyız?

Öncelikle sakin olmalısınız, Bitcoin'in sürekli yükselmesini beklemek hayalden başka bir şey değil. Bitcoin'in 20K Dolar'a çıkmasıyla birlikte bir anda ortalıkta türeyen ve 2018 sonunda 100K Dolar olacak, 2019'da 200K, 2020'de 1 Milyon Dolar gibi söylemlerle PR yapmaya çalışan medya bağımlısı tiplerin gazına gelmeyin, Bitcoin'in geleceğini hiç kimse bilemez sizin odaklanmanız gereken ilk şey Bitcoin'in geleceği değil elinizdeki parayı arttırmak veya zararsız bir şekilde bu piyasadan çıkmak olmalı.

Benim size tavsiye edeceğim 2 yöntem var

Bunlardan Birincisi: Düşüşe geçtiği an sat ve yükselişe geçtiğinde satın al (Minimum Zarar, Minimum Kar)

Elinizde 10.000 Dolarlık BTC olduğunu varsayalım;

10.000 Dolar değerindeki BTC %10 değer kaybettiğinde zararınız 1000 Dolara ulaşacak BTC'nin tekrar 10.000 Dolar seviyelerine çıkması mümkün olabilir ama BTC 20K Dolar iken alım yapıp halen 20K Dolar'a çıkmasını bekleyen insanlar olduğunu da unutmamanız gerekiyor. Evet herkes satmayın, bekletin diye uyarıyor panik satışlar kaybettirir diyor ama siz satmasanız bile satacak olanlar olacak ve sizin BTC'yi elinizde tutmanız hiçbir şeyi değiştirmeyecek. BTC'nin geleceğini düşünmek yerine kendi cüzdanınızı düşünün  BTC'yi elinizde tutmanız size kesin olarak kazandırmayacak, BTC için yükseliş ihtimali %49 ise düşüş ihtimali %51'dir ve sizin sürekli olarak kötü olan ihtimali düşünmeniz gerekiyor.

Elinizdeki 10.000 Dolarlık BTC'yi %1'lik düşüş başladığı an sattığınızı varsayalım bu durumda zararınız sadece 100 Dolar olacak ve elinizdeki USD miktarı 9.900 Dolar olacağı için BTC'nin düşüş yüzdesi sizi ilgilendirmeyecek.

Özet geçersek BTC'nin sürekli yükselmesi söz konusu olmadığı gibi sürekli düşmesi de söz konusu değil bu yüzden BTC'nin %2lik artışa geçmesiyle birlikte %1'lik düşüş başladığı an satarak elimizde tuttuğumuz 9.900 Dolar ile tekrar BTC alıyoruz ne kadar kar edeceğiniz yatıracağınız miktara bağlı olacak ama sonuç olarak kazanma ihtimali yüksek kaybetme ihtimali düşük bir yöntem uygulamış olacaksınız.

Bunlardan İkincisi: Altcoin (Minimum Zarar, Yüksek Kar)

BTC'nin düşüşü aslında iyi bir alım fırsatıdır, BTC ile birlikte düşüşe geçen altcoinleri dip fiyatlardan toplamak size yüksek oranda kar yapma fırsatı sağlayabilir. Yukarıda verdiğim örnek ile devam edelim, %1'lik düşüşe geçmesiyle sattığımız BTC'nin dolar karşılığı 9.900 dolardı burada yine yükselişi bekleyeceğiz ama dikkat etmemiz gereken şey BTC düşerken yükselen coinlere yatırım yapmayacağız. Bu coinler genellikle pump grupları tarafından pumplanan coinler oluyor ve satın aldıktan sonra hızlı bir düşüş ile tekrar zarara girmemize neden oluyor. Dikkat etmemiz şey alacağımız coinin BTC'nin yükselişe geçmesiyle birlikte yükselişe geçmesi olmalı, ama gidipte BTC ile birlikte yükselişe geçen MOON coinine de yatırım yapmıyoruz, daha önce bildiğimiz duyduğumuz market hacmi yüksek XRP,ETH,NEO gibi  coinleri seçmemiz gerekiyor. Neden bu coinleri seçiyoruz diye sorarsanız bu coinlerin BTC'nin yükselmesine rağmen düşmesi fazla olası bir durum değil. Ama oldu da düştüğünü varsayalım siz bu coinleri zaten %2'lik bir artışa geçtiği sırada satın alacağınız için 1-0 önde başlamış olacaksınız %2'den sonra yaşanacak artışlar sizin cüzdanınıza olumlu etki yaratacak, yaşadığınız artış olası bir düşüşte ana paranız yerine kârınızdan harcayacağı için sizi fazla etkilemeyecek ayrıca bu coinlerin bir anda %10 düşmesi zor o yüzden dikkatli bir şekilde yatırımınızı takip ederek düşüş durumunda elinizden çıkartarak maksimum kâr ile piyasadan çekilmiş olursunuz.

Özet geçersek 10.000 Dolarlık BTC'yi %1'lik düşüşe geçtiği an sattık elimizde 9.900 Dolar kaldı, BTC'nin yükselmesini bekliyoruz ve BTC'nin yükselmesiyle birlikte yükselişe geçen güvendiğimiz bir X coini %2'lik artışa geçtiği an alıyoruz ve kar ettiğimiz an satıyoruz.

Daha önce söylediğim gibi bu piyasada kazanma ihtimali her zaman daha düşüktür, kendinizi en kötü ihtimale karşı hazırlıklı tutmalısınız. Benim burada söylediğim şeylerin %100 kazandırma ihtimali yoktur ben sadece zararınızı minimuma indirmeniz için kullandığım yöntemi sizinle paylaşıyorum.

Konunun sonuna gelirsek elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım, konuyu çok geç bir saatte açtığım için uykusuzluğun da etkisiyle yazmayı unuttuğum, yanlış yazdığım şeyler olabilir farkettiğim zaman düzeltirim, sizin kullandığınız farklı taktikler varsa söylerseniz onları da konuya eklerim. Herkese bol kazançlar Smiley

2  Local / Alternatif Kripto-Paralar / ICO Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz? on: March 05, 2018, 11:20:45 AM
Çoğu kişinin önyargıyla yaklaştığı ve daha önce yaşanan ICO dolandırıcılığı, verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle uzak durulan ICO'lar hakkında elimden geldiğince bilgi paylaşımı yapmak istiyorum.

ICO nedir?

Daha önce açtığım konuda ICO'ya basit bir örnek vermiştim, o konuya buradan https://bitcointalk.org/index.php?topic=3068646.0 ulaşabilirsiniz.

''ICO'nun açılımı Initial Coin Offering olarak geçiyor Türkçe karşılığını halka arz olarak yansıtabiliriz. Bunu daha basit bir örnekle anlatmamız gerekirse şöyle açıklayalım:

A şahsının, firmasının bir projesi var diyelim ve bu projenin toplam maliyeti 1 Milyon Euro,
Ancak A şahıs, firmasının bu projenin maliyetini karşılayacak gücü bulunmuyor bu sebeple proje için para toplamak zorunda,
İşte bu noktada A şahıs, firması proje için gerekli olan parayı toplamak için oluşturduğu coini satışarak sunarak projelerini halkın beğenisine sunuyor ve beğenen kişiler A şahıs, firmasından proje için oluşturulan coini satın alıyor.

Eğer hâlâ kafanızda soru işareti varsa şu örnek işleyişi daha iyi anlamınızı sağlayabilir.

A süt firmasının yeni bir tesis kurmak için paraya ihtiyacı var diyelim,
A süt firmasının yeni bir tesis kurmak için gereken parayı karşılama gücü yok,
A süt firması bu parayı karşılamak için hisselerini halka arz ederek yeni tesisi için fon topluyor,
Eğer siz A süt firmasının yapacağı işlere güvenir ve hisse satın alırsanız hem A süt firması projeleri için gerekli olan parayı topluyor hem de siz A süt firmasından hisse satın almış oluyorsunuz. ''

Şimdi gelelim asıl meseleye: İyi bir ICO nasıl seçilir?

Şunu bilmelisiniz ki ICO seçimi yapmak samanlıkta iğne aramaya eş değerdir. Piyasada çok fazla yanıltıcı ICO olmasının yanında fon topladıktan sonra ortalıktan yok olan ICO'ların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Tüm bu olumsuzluklar ICO'ların adını kötüye çıkardığı için, yatırımcıların uzak durması şaşırtıcı değil, ancak tüm ICO'lar böyle olmak zorunda değil. Bu yazıda ICO seçerken nelere dikkat etmeliyiz, iyi bir ICO nasıl anlaşılır bunlar hakkında bir kaç ipucu vermeye çalışacağım.

Öncelikle ilk adımımız ile başlayalım;

1.Domain

Çoğu kişinin dikkat etmediği bu adım bana göre dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. X ICO'sunun resmi websitesine girdik her şey iyi güzel gözüküyor ama domain sorgulamasında X ICO'sunun domainin yalnızca 1 yıllığına kaydedildiğini görüyoruz. Bana göre en azından 3 yıllığına kaydedilmiş olmalı ve yan domainler satın alınmış olmalıdır.

Örneğin .com alan adı ile satış yapılıyorsa .net .org domainlerinin de satın alınıp olası bir dolandırıcılığın önüne geçilmiş olması gerekir.

Bunun nedeni ne olabilir? X ICO'su neden büyük paralar toplayacağı projesinin domainini 1 yıllığına kaydetmiş olsun ki siz olsanız güvendiğiniz projenin domainini 1 yıllığına kaydettirir misiniz?

Yine domain sorgulamasında X ICO'sunun alan adının kimin adına kayıtlı olduğuna bakıyoruz. Kayıt bilgileri gizli mi? Bir şahıs adına mı kayıt ettirilmiş yoksa bir firma mı? Şahıs adına kayıt ettirildiyse bu şahısın X ICO'su ile alakası var mı? Proje içerisindeki konumu nedir? Bu soruları ICO'yu araştırarak cevaplıyoruz.

2.Proje

Herhangi bir yatırım yaparken ilk olarak bakmamız gereken şey nasıl ki projenin kalitesiyse ICO seçimi yaparken de buna dikkat etmemiz gerekiyor. X firmasının bir projesi var ve fon toplamak istiyor. Biz yatırımcı olarak projeyi sorgulamak zorundayız, X ICO'su projesine güveniyor olabilir hatta siz de güveniyor olabilirsiniz ama ya diğer insanlar onlar güvenecek mi? X firmasının projesi gerçekten ilgi çekecek bir proje mi?

Tüm bu soruları cevaplamak zorundayız unutmayın ki bir ICO'ya yatırım yaparken aslında bir şirkete yatırım yapmış olursunuz eğer şirket halka hitap etmiyorsa sattığı ürünler satılmıyorsa sizin yatırımınız değer kaybeder. Bir projenin yeterince kaliteli olması o projenin insanlar tarafından kabul edileceği veya kesinlikle gerçekleştirileceği anlamına gelmez.

Örneğin ben de bugün bir ICO oluşturup projemin insanların bir yatırıp on alacakları bir platform kurmak olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunu yapabilme ihtimalim var mı? Akla mantığa uyuyor mu uymuyor. Eğer seçtiğiniz ICO'nun projesi mantığınıza uymuyorsa uzak durmalısınız.

3.WhitePaper

X ICO'sunun projesini beğendiniz, projesinin gerçekleşebilme ihtimalini insanlar tarafından kabul görme ihtimalini ölçtünüz tarttınız peki şimdi ne yapacaksınız? Bunun cevabı projenin whitepaperını okumak.

Whitepaper bir proje hakkında tüm bilgileri vermesi gereken bilgi kitapçığıdır. Projenin fikrinden tutun, projenin işleyişine, gelecek hedeflerine, bir sonraki adımlarına, kazanılan tutarların nerelere harcanağına vs kadar tüm bilgileri vermesi gerekir.

Eğer whitepaper sadece projenin fikri ve işleyişi hakkında bilgi veriyorsa uzak durun. Kaliteli bir projenin gizli kalan hiçbir yanı olmamalıdır eğer siz bir projeye yatırım yapacaksanız size o projenin geleceği hakkında bilgi verilmek zorundadır. Bunu yapmayı reddeden kaçamak cevaplar veren ICO'lardan uzak durun. Whitepaperlar genellikle İngilizce olduğu için bu adımı İngilizce bilen biriyle tamamlamalısınız eğer bu konuda yardım alabileceğiniz biri yoksa ücretli tercüme yöntemlerine bile başvurmalısınız.

4. Roadmap

Roadmap yani yol haritası seçtiğiniz projenin bu zamana kadar yaptığı işleri ve bundan sonra atacağı adımlar hakkında bilgi verir. Burada dikkat etmemiz gereken şey projenin biz farkına varmadan önce attığı adımlar nelerdi, gerçekten yol haritasına yazdıkları şeyleri yaptılar mı? Veya yol haritaları çok basit olan adımlarla mı başlıyor.

Örneğin:

2017 Kasım: Projenin fikrini düşündük
2017 Aralık: Proje için ekip topladık
2018 Ocak: Projenin coini üretildi
2018 Şubat: ICO dönemi
2018 Mart: Borsalarda işlem göreceğiz

Bu tür yol haritaları olan ICO'lardan kesinlikle uzak durun. Yol haritası kesinlikle ama kesinlikle projenin temel taşlarını taşıyan,  taşıyacak olan adımları içermeli. Ve yalan yanlış bilgiler verilmemelidir. Yol haritasında yazan bilgilerin doğruluklarını kesinlikle teyit etmelisiniz.

5. Ekip

Projeyi oluşturan ekibi detaylıca araştırmalısınız. Proje ekibinde yer alan kişilerin özgeçmişleri, linkedin profilleri, sosyal medya hesapları, google aramaları bunların tümü sizin için bir eleme kriteri olmalıdır. Dolandırıcılığı hedef alan ICO'lar genellikle fake fotoğraflar ve fake özgeçmişler oluşturarak yatırımcılara güven vermek isterler. ICO ekibinin Linkedin profilini detaylıca araştırın, profilin açılış tarihini, bağlantılarını, daha önce yaptıkları işleri kesinlikle sorgulayın. Sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlara, sosyal medya hesaplarının açılış tarihlerine dikkat edin.

6. Adres ve Mail adresi

Projenin ofis adresini kontrol edin biliyorum bu gerçekten zor bir adım ancak bu konu hakkında ufak bir google araması yapabilirsiniz en azından verdikleri adresin fake bir adres olup olmadığını, verdikleri ülke bilgisinde gerçekten öyle bir adres olup olmadığını kontrol edin. Sosyal Medya hesaplarında ofislerinde çekilmiş bir fotoğraf var mı veya gerçekten bir ofisleri var mı bilmelisiniz.

Bunun yanında aklınıza takılan tüm soruları ICO sayfasında bulunan mail adresine bir mail göndererek iletin size geri dönüş şekillerine, verdikleri cevaplara, geri dönüş sürelerine dikkat edin.

7. Sosyal Medya

ICO'nun sosyal medya hesapları sizler için bir kriter olmayabilir ancak bu önemli bir adımdır. Bir ICO sosyal medya hesaplarından sadece ICO'nun satış kısmıyla ilgili paylaşım yapıyorsa bu eksi puandır. Projesini tanıtmalı, proje hakkında bilgiler vermeli etkileşimlerini karşılıksız bırakmamalıdır. Aynı zaman da yine ICO'nun sosyal medya hesaplarının ne zaman açıldığı da önemlidir, ICO tarihinden bir ay önce açılmış ve ICO zamanına kadar sadece ICO ile ilgili paylaşım yapan bir sosyal medya hesabı güven vermez.

8. Hedef

Çoğu ICO beklediği satış rakamlarına ulaşamadan satışı tamamlamak zorunda kalıyor. Peki seçtiğimiz ICO'nun böyle bir durumu yaşama ihtimali var mı? Eğer böyle bir durum yaşanırsa soft cap miktarıyla belirttikleri adımları gerçekleştirebilirler mi?

Ekibin kalitesi bu adım hakkında size biraz ipucu verecektir eğer proje ekibi uzman kişilerden oluşuyorsa soft cap miktarıyla bile size verdikleri sözleri yerine getirebilir. Unutmamalısınız ki proje sattığı coinin borsalarda itibar görebilmesi için ekibin atacağı adımlar çok önemlidir siz hep en kötüsünü düşünüp proje ekibinin minimum tutar ile bile projelerini bir adım öne taşıyabileceğinden emin olmalısınız.

9. Medya


Proje hakkında medyada çıkan haberlere dikkat edin. ICO sayfasında var olan medya bağlantılarının doğruluklarını teyit edip, paylaşım yapılan websitelerinin geçmişlerini, piyasa içindeki otoritelerine göz atın. Sıradan bir blog kullanıcısın yatırım yapmayı düşündüğünüz ICO hakkında yazdığı yazı sizin için kriter olmamalı ve ICO bunu websayfasında referans olarak göstermemeli.

10. Ortaklar

ICO'larda yer alan ortaklar bağlantılarını araştırın, bu adım önemlidir öyle ki resmi websiteleri Google'da çıkıyor diye partners kısmına Google'yi ekleyen ICO'lar bile bulunmakta. Ortaklar bağlantıları önemlidir, ICO ile belirtilen firmaların herhangi bir bağı var mı? Daha önce bununla ilgili bir paylaşımda bulunmuşlar mı? Ortaklar kısmında yer alan kurumlar proje fikri ile bağlantılı mı? Bu soruları araştırarak cevaplamak zorundasınız.

Unutmayın ki en ufak bir yalan bile size ICO hakkında bir ipucu verebilir!

Tüm bu adımları tamamladıktan sonra yatırım yapacağınız ICO hakkında detaylı bir bilgi sahibi olmuş olacaksınız. Eğer tüm bu adımlardan sonra ICO'ya katılmaya karar verdiyseniz bir sonraki adımınız ICO'nun satış dönemlerini takip etmek ve mümkün olduğunca erken bir şekilde alım yapmak olacak.

Elimden geldiğince yardımcı olmak istedim, hatam olduysa affola unuttuğum bir şey varsa belirtirseniz konuyu düzenlerim herkese bol kazançlar Smiley
3  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / ICO mu? Altcoin mi? Bitcoin mi? on: March 05, 2018, 08:10:01 AM
Bu işe yeni başlayanlar bildiğiniz gibi ilk olarak Bitcoin'e yatırım yapıyor ve bazen bekledikleri artışı göremedikleri için bazen de Bitcoin'in anlık düşüşü karşısında panik satışı yaparak piyasadan çekiliyor. Bu yazıyı yazmamda ki sebep yeni başlayan arkadaşlara elimden geldiğince alternatif fikirler vermek.  

Öncelikle yeni başlayan arkadaşların şunlara dikkat etmesi gerekiyor:

1. Elinizdeki tüm parayı coine yatırmayın! Gözden çıkarmaya kıyabileceğiniz kadar miktarlar ile başlayın bu işe daha sonra yapacağınız kârı yatırdığınız miktarın üzerine koyarak daha büyük oynayabilirsiniz.
2. Coin piyasası çok oynaktır bu sebeple coinlerin sürekli yükselişte olması beklenemez bazen düşüşler olacaktır ve bu düşüşler çok yüksek oranlara bile çıkabilir. Zarara girebilme ihtimalinizi göze alın.
3. Kaybettiğiniz parayı geri kazanmak için daha yüksek rakamlar ile yeni bir yatırım yapmayın! Eğer zarar ettiyseniz ve elinizdeki parayı kaybettiyseniz bu piyasadan uzak durmak belki de sizin için daha faydalı olabilir. Bu işi bir hırs meselesine dönüştürmeyin.
4. Herhangi bir coine yatırım yapmadan önce detaylı bir araştırma sürecine girin. Piyasada çok fazla coin var ve emin olun bu coinlerin %90'ı hiçbir projeye sahip olmayan veya zaten var olan projelerin kopyaları olan projelerin coinleri. Bu piyasa içerisinde doğru coini seçmek biraz şans olabilir ama eğer araştırmanızı iyi yaparsanız doğru coine yatırım yaparak kazanç elde etmek çok zor değil.
5. Eğer iyi bir araştırma yapmadıysanız market hacmi çok düşük olan coinlere yatırım yapmayın. Bu coinler anlık dalgalanmalardan oldukça çabuk etkilenir evet bu coinler yükselişe geçtiğinde %200leri görebilirsiniz ama aynı şekilde düşüşe geçtiğinde zararınız yatırdığınız miktarın çoğunu silip süpürebilir.
6. Pump gruplarına kesinlikle itibar etmeyin bu gruplar sizin alım gücünüzü kullanarak kendilerini zengin etmekten başka bir işe yaramaz.

Aklıma gelen önemli konular bunlar eğer benim kaçırdığım şeyler varsa söylerseniz ekleyebiliriz.

Şimdi gelelim konunun asıl amacına

ICO mu? Altcoin mi? Bitcoin mi?

Bitcoin'in ne olduğunu herkesin bildiğini varsayarak diğer tanımların açıklamalarını yaparak işe başlayalım.

ICO nedir?

ICO'nun açılımı Initial Coin Offering olarak geçiyor. Bunu Türkçe ve basit bir örnekle anlatmamız gerekirse şöyle açıklayabiliriz:

A şahsının, firmasının bir projesi var diyelim ve bu projenin toplam maliyeti 1 Milyon Euro,
Ancak A şahıs, firmasının bu projenin maliyetini karşılayacak gücü bulunmuyor bu sebeple proje için para toplamak zorunda,
İşte bu noktada A şahıs, firması proje için gerekli olan parayı toplamak için oluşturduğu coini satışarak sunarak projelerini halkın beğenisine sunuyor ve beğenen kişiler A şahıs, firmasından proje için oluşturulan coini satın alıyor.

Eğer hâlâ kafanızda soru işareti varsa şu örnek işleyişi daha iyi anlamınızı sağlayabilir.

A süt firmasının yeni bir tesis kurmak için paraya ihtiyacı var diyelim,
A süt firmasının yeni bir tesis kurmak için gereken parayı karşılama gücü yok,
A süt firması bu parayı karşılamak için hisselerini halka arz ederek yeni tesisi için fon topluyor,
Eğer siz A süt firmasının yapacağı işlere güvenir ve hisse satın alırsanız hem A süt firması projeleri için gerekli olan parayı topluyor hem de siz A süt firmasından hisse satın almış oluyorsunuz.

Peki bu iş bu kadar basit mi?

Yukarı da verdiğimiz örnek ile açıklamamız gerekirse gireceğiniz ICOlar topladıkları parayla düşündükleri projeyi hayata geçiremeyebilir, yatırım yaptığınız ICO dolandırıcı çıkabilir veya yatırım yaptığınız ICO coini borsalarda aldığınız fiyatın altında satışa çıkabilir.

Diğer bir deyişle A süt firması batabilir, A süt firmasının hisse değerleri düşüşe geçebilir, zarar edebilirsiniz.

Altcoin Nedir?

Eğer Bitcoin ile biraz ilgiliyseniz bu terimi muhakkak duymuşsunuzdur. Doğrusunu söylemek gerekirse farklı bir algoritmaya sahip coinleri kapsaması gereken bu terim genel olarak yayılan bilgi ile Bitcoin'den sonra çıkan tüm coinleri kapsar. Eğer doğru ifade etmemiz gerekirse Bitcoin'den farklı algoritmalara sahip olan Ethereum, Litecoin, Dash, Ripple bunlar birer altcoindir ancak doğru olmasa da genel bilinen terimi ele aldığımızda bir Ethereum tokeni olan Tron'da bir altcoindir.

Geldik yatırım yapma konusuna iyi ama hangisine yatırım yapmalıyız?

1. İhtimal: Elinizde 10,000 USD olduğunu varsayalım siz Bitcoin'in kuru 10,000 USD iken 1 BTC aldınız Bitcoin'in 1 ay sonra fiyatı 11,000 USD çıktığında elinizdeki miktar 11,000 USD  kârınız 1000 USD oldu.

Aksi durum: Elinizde 10,000 USD olduğunu varsayalım siz Bitcoin'in kuru 10,000 USD iken 1 BTC aldınız Bitcoin'in 1 ay sonra fiyatı 9,000 USD düştüğünde elinizdeki miktar 9,000 USD  zararınız 1000 USD oldu.

2.İhtimal: Elinizde 10,000 USD olduğunu varsayalım siz anlık kuru 0,20 USD olan X Tokeninden 50.000 tane aldınız bir ay sonra X tokeninin fiyatı 0,30 USD'ye çıktığında kazandığınız tutar 15,000 USD oldu kârınız 5,000 USD

Aksi durum: Elinizde 10,000 USD olduğunu varsayalım siz anlık kuru 0,20 USD olan X Tokeninden 50.000 tane aldınız bir ay sonra X tokeninin fiyatı 0,10 USD'ye düştüğünde elinizdeki tutar 5,000 USD oldu zararınız 5,000 USD

3. İhtimal: Elinizde 10,000 USD olduğunu varsayalım siz ICO fiyatı 0,20 USD olan X Tokeninden 50.000 tane aldınız borsada işlem görmeye başladığında X tokeninin fiyatı 0,30 USD'ye çıktığında kazandığınız tutar 15,000 USD oldu kârınız 5,000 USD

Aksi durum: Elinizde 10,000 USD olduğunu varsayalım siz anlık kuru 0,20 USD olan X Tokeninden 50.000 tane aldınız bborsada işlem görmeye başladığında X tokeninin fiyatı 0,10 USD'ye düştüğünde elinizdeki tutar 5,000 USD oldu zararınız 5,000 USD

Şimdi 1. İhtimali ele alalım;

Aldığımız 1 BTC'nin bir ay içerisinde X2 yapması çok zordur ama %10luk bir büyüme bile bize neredeyse 1 asgari ücret miktarı kazandırabilir zararı göz önüne alırsak BTC'nin  %50 düşmesi de çok zordur %10'luk bir düşüş kasanızı çok fazla etkilemez.

Eğer paranızı bir ay içerisinde X2'ye katlamak gibi bir niyetiniz varsa BTC'den uzak durmalısınız. Eğer paranızı BTC'ye yatırırsanız beklediğiniz kar oranına ulaşamayacak ve belki de yaşayacağınız hayal kırıklığı bu piyasaya olumsuz gözle bakmanıza sebep olarak diğer coinlerden kâr elde etme şansınızı da alıp götürecek.

2. İhtimali ele alalım;

Çok riskli olsa da kısa bir zaman içerisinde paranızın X2 yapmasını istiyorsanız seçeceğiniz yöntem kesinlikle 2. ihtimal olmalı. Evet bu işin sonucunda çok büyük zararlara girebilirsiniz ancak daha önce dediğim gibi eğer bu parayı zaten gözden çıkardıysanız bu zarar sizi etkilememeli. Altcoinlere yatırım yaparak 1 ay içerisinde X2leri görebilirsiniz eğer uzun süre tutarsanız X10, X100 bile hayal değildir. Aynı zamanda 10,000 USD'lık bir yatırım yapmanız da şart değil, 1000 USD'lik bir yatırım bile size Bitcoin'e oranla çok daha fazla para kazandırabilir.

3. İhtimali ele alalım;

Bu ihtimal altcoinler ile birlikte değerlendirilebilir ancak bunu altcoinlerden ayıran çok önemli bir nokta var. O da Pre-Sale yani diğer bir değişle ön satış. ICO'ların %90'ı coinlerini herkese açık satışa çıkarmadan önce bir Pre-Sale dönemi yaşarlar, bu dönemde coini %50 indirim ile satın almanız çoğunlukla mümkündür. Örneğin ICO fiyatı 0,50 USD olan bir coini Pre ICO döneminde 0,25 USD'ye satın alma şansınız vardır. Eğer güvendiğiniz bir ICO varsa o projenin Pre ICO dönemini takip etmeniz ve bu dönemde satın almanız size her iki ihtimalden daha fazla kazanç elde ettirebilir. Benim kişisel görüşüm eğer proje sağlamsa en az zarar edeceğiniz ihtimal budur. Çoğunlukla 3 - 4 ay süren bir bekleme süresi ile yatırdığınız parayı X2'ye ulaştırmak mümkündür.

Önemli Notlar:

1. Her şeyde olduğu gibi coin piyasasında da en önemli şey bilgidir. Araştırmadan, bilgi edinmeden yapacağınız yatırımlar sizi büyük ihtimal ile zarara sürükler çok güvendiğiniz birinin verdiği tavsiye ile coin alımı yapmayın. O coini araştırın, soruşturun eğer kafanıza yatarsa alım yaparsınız ama ne karar alırsanız alın bunu kendiniz almış olun sizin vereceğiniz karar A şahsının vereceği karardan daha önemlidir,

2. ICO'lara, altcoinlere yatırım yapmadan önce coinin projesini araştırın, ekibi takip edin daha önce yaptıkları projelere göz atın, whitepaperlarını okuyun eğer ingilizceniz yoksa bilen birinden yardım alın gerekirse parayla tercüme ettirin, roadmaplerine göz atın daha önce söyledikleri şeyleri yapmışlar mı, vadettikleri şeylerin gerçekleştirilebilme ihtimali var mı kontrol edin,

3. Vazgeçmeyi öğrenin! Elinizdeki coin X2 yapmış olabilir ama elinizde tutmanız onun X3 yapacağı anlamına gelmez aksine düşüşe geçebilir kazandığınız tutar sizi tatmin ettiyse elinizdeki coinleri satın!

4. Kripto para piyasası okyanus gibi okyanusa dalıp içinde inci olan istiridyeyi seçmek sizin bilgi ve tecrübenize kalmış gelişi güzel dalarsanız içi boş istiridye ve kaybettiğiniz zaman ile baş başa kalırsınız   Smiley

Eğer bir hatam olduysa affedin:) Düzetlememi, eklememi istediğiniz şeyler olursa söylerseniz düzenlerim, herkese bol kazançlar Smiley
 
 
Pages: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!