Şöyle bir oturup düşününce 2019 yıllarını ve öncesini arar oldum. Son dönemlerde hayattan bezdik bunaldık ne hevesimiz kaldı ne hayalimiz, düzelecek düzelecek derken her geçen gün daha kötü bir yere doğru gidiyoruz. Özellikle paramızın değersizleşmesi alım gücümüzün düşürülmesi yaşam kalitemizin çok düşmesine sebep olduğunu düşünüyorum. Elektronik ürün alabilmek oldukça maliyetli bunca öğrenci bilgisayar teknolojisi konusunda kendilerini nasıl geliştirecekler. Bir çok kişi halen 5-10 sene önce aldığı bilgisayarları kullanmak zorunda. 2016 bir laptop almıştım 4250TL vermiştim yaklaşık 1400-1500 dolara almışım şimdi aynı bilgisayarı almak 20 bin lira şimdi bu kadar para verip bilgisayar almaya cesaret edemiyorum kısaca bir bilgisayar için 5-6 ay çalışmak durumundasınız hiç harcamadan. Tekstil guruplarıda aşırı pahalı normal bir atlet bile 25 TL olmuş tişört gömlek pantolon fiyatlarınıda siz düşünün. Bu hayat pahalılığı bizleri çok yoracak gibi umarım eskisi gibi tekrar alım gücümüzün yükseleceği zamanlarımız olur.
Önümüz yaz tatile gitmek isteyeceksiniz ama gitmek oldukça maliyetli olacak otobüsle gideyim deseniz bilet fiyatlarıda 2-3 katına çıktı doğal olarak. Korona hayatımıza girdi hayatlarımızı alt üst etti ne ağzımızın tadı kaldı ne keyfimiz ne sevincimiz. Eski günleri özlüyorum hemde nasıl.
|
|
|
Sosyal medyada özellikle Facebook ve İnstagram da sahte hesaplar üzerinden banka kampanyası gibi gösterilen hesaplardan yapılan kampanyalara insanlarımız bazen anlık dalgınlık ile de olsa inanabiliyorlar, Facebook da çoğu zaman karşıma çıktığı oluyor Vakıfbank, Enpara, Akbank... gibi bankaların birebir internet şube görselleriyle sahte site oluşturarak siz giriş yapmaya çalıştığınızda buraya yazığınız bilgileriniz otomatikman dolandırıcıların hesabına düşmektedir. Çoğu zaman bilmem kaçıncı yıl dönümü için araba çekilişi şeklinde ilanlar görebilirsiniz bu tarz sahte reklamlara kanmamak adına paylaşımı yapan kullanıcı adının yanında mavi tikli (onaylı gerçek hesap) olmasına dikkat edin ve çevrenizdekileri bu konuda uyarınız. Görüyoruz ki sürekli bu tarz sahte hesaplara inanan vatandaşlar olabiliyor.
|
|
|
Akaryakıt zamları öncesinde bile zor durumda olan tarım sektörü artan fiyatlar karşısında çok daha zor günler bekliyor. Makineli tarım yapan çiftçilerin artan akaryakıt fiyatlarından dolayı bir kısmı tarımla uğraşmayı bile bırakabilirler, çünkü artan maliyetleri karşılamakta zorlanacakları kesin. Daha öncede sıkça gündeme gelmişti. Üreticide 2 TL olan bir ürünün pazarlarda 8-10 TL marketlerde ise 12-20 TL den satıldığına şahit olduk bu sebeple bir çok ürün üretiminde azalma olacağını düşünüyorum ve azalan üretim dolayısıyla fiyatlara çok daha fazla zam olarak karşımıza çıkacak yansıması olarak enflasyonu çok daha yukarıya çıkaracaktır.
Ülkemizde tarım desteklenmeli verim ve kaliteli ürün üretimi arttırılmalı, bu alanda çalışmalar yapılmalı yoksa ülkemizde tarımsal üretim çok azalacak gibi duruyor. Halihazırda rant için verimli topraklara evler siteler dikilmeye devam ediyor.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?
|
|
|
Son yıllarda internet satışlarının artması dolayısıyla internet siteleri üzerinden bire bir taklit ürünler satılabilmektedir. Bire bir benzer şekilde olmaları orijinalinden ayırt etmek oldukça güçtür. Bu konuyu açma sebebine gelince 2 ay önce aracımın yıllık bakımı geldiği için yağ ve filtre elemanlarını kendim alayım ve bir ustaya değiştireyim daha uyguna yaptırayım diye düşünmüştüm daha sonra hepsiburada.com da motor yağı fiyatlarına bakınca 450 TL ile 200 TL arasında aynı marka ve özelliklerde farklı fiyat olması beni kuşkulandırdı, daha sonra bulunduğum araç guruplarında bu şekil motor yağı alıp sahte olduğunu dile getirenler olmuş bu sebeple internet alışverişlerinizde dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Ben genel olarak ürün aldığım zaman ürünü kendi satıcısından yada distribütöründen almayı tercih ediyorum. Geçenlerde TV de gördüğüm sahte şampuan haberi. https://www.youtube.com/watch?v=ysmaxp0O9BM
|
|
|
Döviz kurundaki dalgalanmalar dolayısıyla kağıt hammaddesinde ki artış kağıt fiyatlarına zam olarak karşımıza çıkıyor. Kağıt fiyatlarının artması dolayısıyla kitap satışlarını azaltacağını ve kitap okuma oranını düşüreceğini düşünüyorum.
Bir yıl öncesine göre kitaplarda %50-300 arasında artışlar görünüyor I. hamur baskı olan kitap soru bankası setlerin bu durumdan çok fazla etkilenmiş durumda.
1. Olarak kitap satışlarında azalma olacaktır önceden 1-2 kitap alacağım zaman sepete daha sonra okurum diyerek bir kaç kitap daha eklerdim en azından kitaplığımda bulunsun vakit ayırabilirsem okurum derdim şimdilerde ise sadece lazım olan kitabı alıyorum.
2. Olarak okuma bakımında biraz etkilese de kitap okumak isteyen internetten yada kütüphanelerde kitabı bulabilirse okumaya devam edecektir ama güncel kitapları kütüphanede bulmak kolay olmayacaktır, geriye internetten okumak kalıyor tabi ki fiziki kitabın tadını vermeyecektir, sadece o kitabın kendine has kokusu bile sizi kitap okuma sevk edebilir.
Kitap okumak güzeldir okudukça kitabın içine dalarsınız bir süreliğine de olsa gündelik olumsuzluklardan uzaklaşmış olursunuz, kitap okuyup hayale dalmayan var mı ki ?
|
|
|
1 Ocak'tan itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanacak. Gelen bu zamlarla beraber madencilik yapmaya devam edecek misiniz? https://www.ensonhaber.com/ekonomi/elektrik-ve-dogalgaza-2022-zamlariElektrik fiyatının zamlanması masrafı 2 katından fazlaya çıkarmış durumda bu zor şartlarda madencilik yapmak kazancı iyice azaltacaktır madencilik yapanlar ya kaçak elektriğe yönlenecektir yada alternatif kaynak bularak bu maliyetten kurtulmaya veya en aza indirmenin yollarını arayacaktır. Benim bir tane ekran kartım var ve devam edeceğim çalıştırmasam bile 150 KV geçeceğim için sorun değil. Ufak ufak birikim olur diyerek kumbara hesabı biriksin. Böyle devam ederse 3 ay sonra bir zam daha gelecektir işimiz zor bunca zammı nasıl kaldıracağız bilemiyorum.
|
|
|
2021 Aramızdan ayrılan bazı isimler...
- Atilla Pekdemir - 31 Ocak - Hüner Coşkuner - 04 Şubat - Doğan Cüceloğlu - 16 Şubat - Rasim Öztekin - 08 Mart - Erol Demiröz - 18 Nisan - Uğurtan Sayıner - 27 Haziran - Ali Demirel - 28 Haziran - Kartal Tibet - 02 Temmuz - Ferhan Şensoy - 31 Ağustos - Kemal Kuruçay - 22 Ekim - Sezai Karakoç - 16 Kasım - Mustafa Cengiz - 28 Kasım - Sezai Aydın - 20 Aralık - Faruk Tınaz - 23 Aralık
Bir çoğu sanat dünyasından olan bu insanları özleyeceğiz...
Ve güzelim ormanlarımızı ağaçlarımızıda kaybettik ve son olarak Türk Lirasını kaybettik başımız sağ olsun.
|
|
|
Eti'nin yıllarca Negro ismiyle satılan kakaolu bisküvisinin adını "Nero" olarak değiştirdi. Negro ismi İspanyolcada siyah renk, zenci anlamına gelmesinden dolayı Eti gelen eleştirilere karşı ismini değiştirme karar verilmiş ve farklı bir isim vermek yerine bir harf çıkartarak Negro ismini çağrıştıran Nero ismini vermiş bulunuyor.
Son zamanlar özellikle futbolda ırkçı yaklaşımda bulunuluyor Eti'nin gelen eleştirileri dikkate alarak bisküvinin adını değiştirmesi güzel bir olay. Yaklaşık bir 35 yıldır bu bisküviyi hatırlıyorum ilkokul yıllarımdan beri hâlâ satılıyor. Market raflarında hala Negro bulabilirsiniz ama yakın zamanda tamamen değişmiş olur.
Umarım dünya genelinde ırkçılık son bulur dili dini rengi ne olursa olsun insan insandır ve insanca davranılmalıdır.
|
|
|
Asgari ücret çalışmaları uzunca bir süredir devam ediyor ve sonunda bu gün açıklanacak, açıklanacak rakam bana göre hiç bir işe yaramayacak. Şöyle ki 2021 yılı için belirlenen asgari ücreti baz alırsak 4 Ocak 2021 de dolar bazlı bir kıyaslama yapacak olursak Asgari Ücret 2.825 TL Dolar Kuru: 7,37 TL = 383 Dolar ediyormuş buradan yola çıkarak 383 Dolar x 14 TL diyelim (tabi bu rakamıda çoktan aştı bu gün) = 5.362 TL yapıyor.
Bu gün açıklanacak asgari ücret rakamı 3500-4200 arasında açıklanacaktır, açıklansa da kime ne faydası olacak bu pahalılıkta. Alım gücü bitmiş durumda sözde zam yapılsa bile geçen seneki aldıklarınızın yarısını alamayacaksınız.
Birde olayın iş veren tarafı var çoğu işveren 4-5 bin gibi asgari ücretin altından kalkacağını sanmıyorum ya işten çıkarma olacak yada asgari ücretin altında ücret talep edecekler işinize geliyorsa çalışın diyecekler eminim. Bu gün açıklanacak 2022 yılı asgari ücret daha vatandaşın cebine girmeden ocak şubat ayında yeni gelecek zamlara gidecek, daha elektrik doğalgaz zamları kapıda ve peşinden gelecek dolaylı bir çok zam. Asgari Ücrete zam yapılacağına alım gücü iyileştirilmeli vatandaşlar artık sadece temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldi sadece gıda harcaması yapılan bir ülkede gıda dışı satış yapan bir çok firmanın zara etmesi ve batması demektir.
Ülke ekonomik olarak hiç iyi bir yere gitmiyor ekonomik krizin içindeyiz ama kimse krizden bahsetmiyor "Polyannacılık" oynamaya devam ediyorlar.
|
|
|
Bir yıl önce Borsamızdan bir hisse alıp beklemiş olsanız ve şuan 2X yapmış olsa TL olarak 2 kat kazanmış gibi görünseniz de işlemi TL cinsinden yaptığınız için aslında hiç bir şey kazanmadınız diyebilirim. Döviz kurunun sürekli arttığı ülkemizde TL ile hisse almak pekte mantıklı gelmedi bana.
Son bir yılda özelliklede Kasım ve Aralık ayındaki döviz kurundaki artışla döviz neredeyse 2 katına çıkmış oldu, parasını riske atmayıp dövizde duran biriside çok rahat 2X yapmış oldu. Bu süreçte iniş çıkışlarda borsada duran kişinin çektiği streste cabası. Bu sebeple bitcoin ve türevleri dolar üzerinden alınıp satılması daha cazip görünüyor. TL olarak işlem yapmak daha çok zarar etmenize sebep olacaktır.
Kredi kartı kullanmamayı mantıklı buluyordum ama taksitli harcamalarımı TL cinsinden yapacağımız için TL borçlanmak daha mantıklı geliyor tabiki kredi kartını gündelik işlerde değil pahalı ürünleri taksitli almak için tercih edilmeli en azından daha yararlı kullanılmış olacağını düşünüyorum. Paramızın sürekli değer kaybetmesinden dolayı Türk Lirası olarak borçlanmak bana göre bir avantaj sağlayacaktır.
|
|
|
Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar için (ticari araçlar) 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takılması zorunlu olacak, kış lastiği takmayan ticari araçlara ise 846 TL ceza kesilecek ayrıca bu ceza 01.01.2022 tarihinde yeniden değerleme oranında zamlanacak. Ayrıca araç türlerine göre belirli bir diş kalınlığı olmak zorunda. Uzmanlar hava sıcaklığının 7 derece ve altına düştüğü andan itibaren takılmasının gerektiğini söylüyorlar. Hususi araç sahipleride zorunlu olmasa bile daha güvenli seyahat etmek için kış lastiği kullanmayı tercih ediyorlar, zeminde çok az bir kar ve buzlanma olduğu zaman yaz lastiklerinde yol tutuş kalmıyor ve yolda kalmamak adına kış lastiği büyük öneme sahip, hatta belirli güzergahlarda hava muhalefetinin kötü olduğu durumlar kış lastiğiniz yok ise olası kazaları önlemek adına denetim ekipleri sizi yola devam ettirmeyecektir. 1 Aralık 2021 itibari ile denetimler başlayacaktır, kış lastiği takmayanlar veya takmayı ihmal edenlere doğal olarak cezalar yazılmaya başlanacaktır. İmkanınız var ise can ve mal güvenliğiniz için kış lastiği taktırınız. Hepinize sağlıklı kazasız ve keyifli sürüşler dilerim. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/04/20170401-14.htm
|
|
|
Asus Rog Strix RTX 3060 V2 (LHR) model ekran kartımı geçen hafta siparişini verdim bu hafta geldi 3 gün önce bilgisayarıma takıp kurulumunu yaptım. Şimdilik 37 mh ile stabil olarak çalışıyor, arada oyun oynarım boşta kalan zamanlarda ise ETH de çalıştırıyorum. Bu tarz (LHR) kart ile madencilik yapmak isteyenler için bilgi olması amacıyla paylaşıyorum. 
|
|
|
Evet sonunda bu günüde gördük ısrarla paramızı itibarsızlaştırmaya devam ediliyor önümüzdeki 2 hafta içinde zam zam üstüne gelecektir. Alacağınız bilgisayar, telefon vs ne ise şimdiden almanızı tavsiye ederim yakında bu fiyatlara bulamayabilirsiniz. Market alış-verişi dahil ihtiyaçlarınızı ertelemeyin şimdiden imkanınız varsa alın en azından bir süre rahat edersiniz.
Görünen o ki bundan sonrası eskisi gibi olmayacaktır. Akaryakıt doğalgaz elektriğe sağlam zamlar gelecektir. Merak etmeyin dedikleri gibi enflasyona bizi ezdirmeyeceklerdi doğru direkt öldürmüş olacaklar
|
|
|
Fiat Yeni Egea Cross Street 1.4 Fire 95 HP Manuel Benzinli 200.900,00 Yeni Egea Sedan Easy 1.4 Fire 95 HP Manuel Benzinli 175.900,00 Yeni Egea Hatchback Street 1.4 Fire 95 HP Manuel Benzinli 192.900,00 Panda Urban 1.0 70 HP Mild Hybrid-Benzinli 193.900,00 Hyundai1.0 MPI 5 İleri Düz Jump (Benzinli) 176.703,00 1.4 MPI 6 İleri Düz MT Jump (Benzinli) 189.400,00 RenaultClio Joy 1.0 Sce 65 bg 199.000,00 Taliant Joy 1.0 Sce 65 bg 200.000,00 201 bin TL altı alınabilecek araçları listeledim arkadaşlar alım gücümüzün ne kadar düştüğünü birde buradan görelim. Dacia niye listede yok diyen olursada en düşük fiyatı 220 Bin TL den başlıyor. Seat, Peugeot, Honda, Opel ve Skoda modellerindeki araçlarda en düşüğü 201 bin TL den fazla Beni en çok şaşırtan Dacia Markası oldu. https://www.renault.com.tr/renault-fiyat-listeleri/binek-arac-fiyat-listesi.htmlhttps://otomobil.fiat.com.tr/otomobil-fiyat-listesihttps://www.hyundai.com/tr/tr/arac-satis/arac-fiyat-listesi
|
|
|
Merkez Bankasının para politikası kararı 18 Kasım Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak. Önceki 2 ayda 300 baz puan faiz indirimine gidilmişti ve dolar kurundaki sert yükseliş devam ediyor. 3 gün sonra alınacak karar ile tekrardan faiz indirimi gelirse vay halimize dolar 10,50-11 TL muhtemelen görecektir. Umarım faizler en kötü ihtimalle sabit kalır yada arttırılır yoksa ekonomik olarak çok daha zor günler bizleri bekliyor olacak. Önceki faiz indirimlerinin yansıması olan zamlara her gün yenisi ekleniyor.
Ülkenin düşmanı değillerse faiz indirimi yapmazlar.
|
|
|
Plastik maliyeti az dayanıklı ve kullanışlı olması olması sebebiyle tercih ediliyor fakat çevre için oldukça zararlıdır. Plastiğin çevrede doğal olarak çözünmesi 400-1000 yıl arası sürmektedir. Peki firmalar neden çevreye oldukça zararlı olan plastiği kullanmaya devam ettiler bu sayede daha az maliyet ile ürünlerini satmaya başladılar sadece kendi kazançlarını düşündüklerinden plastik geri dönüşümü yalanını yaydılar her yerde bu 3 oklu geri dönüştürülebilir simgesini görüyoruz. Plastiklerin çok az bir kısmı geri dönüştürülebilir (%8-9) ve sadece 1-2 kez dönüştürebilir. Geri dönüştürmenin sıfırdan kullanmadan kullanıma oranla daha maliyetli olmasından dolayı sürekli yeni plastik çöpler üretilmiş oluyor. Plastik atıkların çoğu akarsular sayesinde denizlere ve okyanuslara taşınıyor, pasifik okyanusunda Türkiye'nin 3 katından büyük plastik çöp adaları oluşmuş durumda. Ayrıca Japonya, Almanya, İtalya, Fransa, Amerika çöplerini ülkemiz başta olmak üzere Hindistan gibi daha fakir ülkelere gönderiyorlar. Yediğimiz balıkların içlerinde micro plastikler bulunmakta en çokta midyelerde bulunmakta. İnsanlığın aç gözlü ve bencil olmasından kaynaklı olarak dünyamızı kirletiyoruz sanırım bu şekilde öncelikle sağlığımızı sonrada hayatımızı kaybetmemize neden olacaktır. Plastik göründüğü kadar masum değil. Kaynaklar: https://www.greenpeace.org/turkey/blog/yalanlar-istiyorsan-yalanlar-soyleyeyim/https://evrimagaci.org/plastik-ise-yarar-bir-sekilde-geri-donusturulebilir-bir-malzeme-degildir-11017https://www.youtube.com/watch?v=EzJPwC-MnyYhttps://www.youtube.com/watch?v=aDCznz8rINY
|
|
|
Bazen paramız olur bir şeyler yapmak isteriz ama yapacak bir iş bir kazanç kapısı yada bir fikir bulamayız. Ne zaman bir fikrimiz olur yada karşımıza bir fırsat çıkar bu seferde bunları karşılayacak finansmanımız olmaz yada finansman bulması çok masraflı olabiliyor.
Çalışırken tatile gitmek için fazla zaman olmaz çalışmıyorkende maddi imkan olmaz. Hatta bunun için Atasözümüz bile vardır. "At olur meydan olmaz, meydan olur at olmaz
Sizinde böyle durumlarınız oldu mu?
|
|
|
Arkadaşlar LHR kartlar için https://whattomine.com da LHR kartlar eklenmiş ve bu sayede mining değerlerini görebilir hesabını buna görede yapabilirsiniz. Eklenen Modeller: RTX 3060 L RTX 3060Tİ L RTX 3070 L RTX 3080 L Unutmadan daha öncede dediğim gibi V2 yazan kartlarda LHR'dir bilginize Kaynak: https://whattomine.com
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=J5ievGikOjESon günlerde günceli çok iyi işleyen bir skeç izledim izlemenizi de tavsiye ederim. Ülkemizde yaşanan yangın sonrasında yangın malzemelerinin fahiş fiyatla satılmasını, iş beğenmemeden dolayı işsizlik olduğundan bahsedilmiş. Sonuç olarakta ülkenin tek değer kriteri kullandığınız cep telefonu ile ölçüldüğüne güzel bir gönderme yapılmış. Zor günlerde halkımız bir birine hep destek olmuştur ama arada böyle fırsatçı insanlarda çıkabiliyor, biliyorum ki Türk Milleti yardım sever bir millettir özümüzü ve nereden geldiğimizi hep hatırlayalım bir gün bizlerde aynı şekilde yardıma muhtaç kalabiliriz. İyilik yap denize at balık bilmezse halik bilir.
|
|
|
|