Bitcoin Forum
May 10, 2024, 09:33:36 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1]
1  Local / Yeni Başlayanlar & Yardım / Yeni Başlayanlar için Stablecoin (USDT, BUSD, TUSD vb.) Hakkında Bilgilendirme on: February 13, 2021, 07:06:49 PM
Merhabalar son günlerdeki yükselişlerin ardından birçok kişi kripto para piyasasına yönelmeye başladı. Kripto paralara yeni yönelen arkadaşlar için güzel bilgilendirme olacağını düşündüğüm bir başlık ile karşınızdayım. Stablecoin’ler, fiyat istikrarı sağlamaya çalışan ve bir rezerv varlık tarafından desteklenen kripto para sınıfıdır. Kripto paralar bir takas aracı olarak teknik açıdan mükemmel tasarlanmıştır. Kripto paraların değerinin herhangi bir varlığa sabitlenmemiş olması serbest piyasa bakımından ilgi çekicidir fakat kullanım açısından birçok zorluk yaratabilir. Kripto paraların fark edilen dezavantajlarından biri fiyat volatilitesidir. Bu çılgınca yükselişler ve düşüşler pek çok insanın sanal paraları benimsemesini engellemektedir. İşte tam da bu noktada stablecoinler devreye girer. Stablecoinler, bu sorunu çözmek ve zaman içinde sabit bir değeri sağlayabilmek amacıyla tasarlanmıştır. Stablecoinlerde volatilite açısından böyle bir sorun yaşanmaz. Varlıklar, göz ardı edilebilecek seviyelerde fiyat hareketi sergilerler ve sabitlendikleri rezerv varlığın ya da itibari paranın değerini yakından takip ederler. Böylece hareketli piyasalar dahilinde de güvenli varlıklar olma işlevine sahiptirler.
Stablecoin ler 3 farklı başlık halinde incelenebilir.
1. Fiat (itibari para) ile teminatlı olan stablecoin
2. Kripto para teminatlı olan stablecoin
3. Algoritmik stablecoin
Başlıkları kısaca açıklamaya çalışayım.
İtibari Para Teminatlı Olan Stablecoin
En popüler stablecoin türü itibari para birimleriyle doğrudan 1'e 1 oranda destekli olandır.
Token çıkaran merkezi birim ya da banka belli bir tutarda itibari parayı rezervinde tutar ve buna denk miktarda token çıkarır. Örneğin token çıkaran birim, on milyon dolara sahip olabilir ve her biri bir dolar değerinde on milyon token çıkarabilir. Kullanıcılar bu tokenları diğer token ya da kripto paralar gibi alıp satabilir ve istedikleri an ellerindeki tokenları ABD dolarına çevirebilirler. Bu durumun arkasındaki fikir insanların fiyat dalgalanmaları hakkındaki endişelerini ortadan kaldırmak ve günlük işlemler için daha kullanışlı bir sistem yaratmaktır. En dikkat çeken özellikleri ise;
Çok yüksek fiyat istikrarı (%100'e yakın)
Fiyat manipülasyonu girişimlerine karşı çok az duyarlı
Kripto Para Teminatlı Olan Stablecoin
Kripto para teminatlı stablecoinler diğer kripto paralarla desteklenir. Rezerv olan kripto para birimi yüksek volatiliteye eğilimli olabileceğinden, bu tür stablecoinler aşırı teminatlandırılmış olmaktadır. Yani az sayıda stablecoin için daha çok sayıda kripto para korunur. Teknik olarak bu seçenekte fiyat volatilitesi hala bir sorun olsa da bunu sağlayan kişiler aşırı teminatlanma ile bu sorunu çözmeye çalışmaktadır.
Algoritmik Stablecoinler
Algoritmik stablecoinler itibari paralar veya kripto paralarla desteklenmez. Bunun yerine sabitleme tamamen, çıkarılan tokenların arzını idare eden algoritma ve akıllı kontratlarla yapılır. Uygulama bakımından bu coinlerin para politikaları, merkezi bankaların ulusal para birimlerini idare etmek için kullandığı politikalara büyük benzerlik göstermektedir. En temelde, token fiyatının takip ettiği itibari paranın fiyatının altına düşmesi durumunda Algoritmik Stablecoin sistemi token arzını azaltır. Eğer fiyat, itibari paranın fiyatının üzerine çıkarsa sabit coinin değerini düşürebilmek için yeni tokenlar dolaşıma sokulur.
Bu dijital para birimleri farklı mekanizmalar aracılığıyla belirlenmiş fiyatlarda aşağı yukarı sabit kalmayı başarabilirler. Böylece yalnızca bir takas aracı olarak değil aynı zamanda yatırımcılar için de bir güvence kaynağı olarak da kullanılabilirler.
Örneklemek gerekirse ; (TUSD), (USDT), (BUSD)...
2  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Borsalardaki Ethereum İşlem Ücreti Listesi ( Belli aralıklarla güncellenecek ) on: February 13, 2021, 01:42:39 PM
Merhabalar, Sizlere popüler exchange sitelerinin güncel Ethereum withdrawal fee listelerini hazırladım. Kripto paraların son dönemdeki hızlı yükselişinden sonra ufak miktarlarda transfer yapmak için bile harcanan işlem ücreti masrafının 5-10-15 $ hatta daha fazlasına tekabül ettiğini görüyoruz. Bu listeyi düzenli aralıklarla güncellemeye çalışacağım. Az transfer ücreti ödemek adına faydalı olacağına eminim.

BORSA         ETH İŞLEM ÜCRETİ MASRAFI
Binance       0.005 ETH
OKEx          0.007 ETH
KCoin          0.007 ETH
CoinEx         0.0094 ETH
Sistemkoin    0.02 ETH
HitBTC           0.0096 ETH
Kraken          0.005 ETH
Gemini          0.001 ETH
BitForex         0.01 ETH
p2pb2b         0.01 ETH
Kucoin         0.01 ETH
Gate.io         0.01 ETH
CoinTiger        0.01 ETH
LBank            0.01 ETH
Binance US    0.013 ETH
Coindeal       0.02 ETH
Bitfinex       0.024404 ETH
Dcoin          0.04 ETH
WhiteBit       0.005 ETH
Tidex           0.01 ETH
Poloniex       0.01082781 ETH
Bitpanda       0.012 ETH
Coinsuper       0.02 ETH
Bitfinex       0.024404 ETH
3  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Uniswap Nedir , Nasıl Kullanılır on: February 13, 2021, 01:17:02 PM
Merhaba, Uniswap kullanımı hakkında bilgilendirme amaçlı rehberimi sizlerle paylaşmak istedim. Sizlere popüler merkeziyetsiz borsalardan biri olan Uniswap kullanımı hakkında basit ve anlaşılır şekilde adım adım bilgi vermeye çalışacağım. Umarım okuyan herkes için bilgilendirici ve faydalı olur.. Hadi başlayalım.
Son günlerde kripto para ekosisteminde her yerde adını sıkça duyduğumuz DeFi(Decentralized Finance) yani Merkeziyetsiz Finans kavramının hayatımıza hızlı girişinden sonra, merkeziyetsiz borsalar çoğu kişinin sıklıkla kullandığı ve bahsettiği bir konu haline dönüştü. Konu bu şekilde ilerleyince birçok kişinin sorduğu soru bu merkeziyetsiz borsaların nasıl kullanılacağı oldu. Uniswap, herkesin anlayabileceği basit bir dille anlatmak gerekirse Ethereum ERC-20 tabanlı token alışverişi yapabileceğimiz merkeziyetsiz bir borsadır. Uniswap ilgili tokenların likidite rezervlerini tutarak direk olarak bu rezervlere karşı işlem yapılmasını sağlar. Likidite rezervlerine katkıda bulunan kişiler ise işlem ücretlerinden belli bir pay alır. Şu günlerde birçok proje öncelikle Uniswap üzerinden piyasaya açılıyor.
Uniswap yapmamız gerekenleri sırasıyla örneklemek gerekirse ;
1) Öncelikle Metamask gibi bir cüzdana sahip olmanız gerekmektedir. Ben Metamask kullanıyorum fakat siz başka bir cüzdan da kullanabilirsiniz. Bu gibi cüzdan kurulumlarında bir çok sahte uygulama var o yüzden orijinal sitesi üzerinden indirdiğinize emin olun.
2) Sahip Olduğumuz Cüzdana ETH göndermek. Bu aşamada yapmamız gereken açmış olduğumuz cüzdana Uniswap’ta kullanmak istediğiniz miktarda Ethereum’u göndermek.
3) Cüzdanımızı Uniswap’e bağlamak Bu aşamada aşağıda görselini görebileceğiniz gibi ‘Connect to a wallet’ bölümünden önceden açtığımız cüzdanımızı Uniswap’e bağlayacağız.
4) Uniswap üzerinden Pool’lara likit eklemek bir diğer gelir modellerinden biridir. Uniswap’ta herhangi bir coin için sisteme likit ekleyebilir ve bunun karşılığında yüklediğiniz miktar ile orantılı olacak şekilde yapılan tüm işlemlerden belli bir oranda ödeme alırsınız.
5) Slippage Nedir? ve Uniswap’te Ayarlanması
Slippage, Türkçe adıyla Slipaj para piyasalarında emri verdiğiniz fiyat ile emrin gerçekleştiği fiyat arasındaki farklılığı temsil eder. Burada ayarlayacağınız slipaj oranı yükseldikçe kazanacağınız miktar genellikle negatif yöndedir. Yani slipaj miktarını küçük tutmak fiyat-emir oranını çok şaşmayacaktır. Fakat yüksek tutarsanız verdiğiniz emir ile elde edeceğiniz miktar %99 oranda negatif yönlü olacaktır yani daha düşük karşılığını alacaksınız. Uniswap ana ekranında sağ üstte göreceğiniz ayarlar kısmından Slipaj oranını ister elle ister ise seçeneklerden ayarlayabilirsiniz.
Bitcointalk ailesine yeni kaydoldum ve tecrübesiz olduğum için resim ekleyemiyorum yada beceremedim. resimlerin linklerini paylaşıp kafa karıştırmak istemedim. Umarım verimli olmuştur.
Pages: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!