Bitcoin Forum
May 10, 2024, 02:53:24 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: « 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 »
121  Local / Servisler / Bitcoin için Android ve IOS uygulamalar on: March 25, 2015, 10:23:30 PM

 Arkadaşlar, bitcoin için cep telefonlarımız da kullandığımız uygulamaları bu başlık altında paylaşırsak hepimiz için faydalı olacaktır. Birbirimizin bilmediği servisler olabilir. Yaptığımız işi daha kolay yapabileceğimiz servisler olabilir. Link vererek paylaşırsanız sevinirim. Benim kullandıklarım;

1- zTrader: Birçok takas sitesi ile çalışan ve alım-satım yapmamıza yarayan bir uygulama. Ayrıca tüm coinlerin fiyat,hacim,grafik vb. bilgilerini takip edebilirsiniz. Fiyat uyarıları için alarm mekanizması var.

2- Cryptonator: Bu uygulama ile kripto para birimlerinin fiyatlarını takip etmekle birlikte fiyat dönüştürücü görevide var. Mesela 1 darkcoin kaç monero yapıyor görebilirsiniz.

3- BtcTürk: Türkiye piyasasında ki fiyatı takip etmek için.

122  Local / Servisler / ELECTRUM 2.0 on: March 24, 2015, 06:55:44 PM
ELECTRUM NEDİR?
  Electrum hafif siklet bir bitcoin cüzdanıdır. Daha az kaynak kullanarak, hız ve basitliğe önem verir. Bitcoin sisteminin en karışık kısımlarını idare eden yüksek performanslı sunucuları kullanır ve cüzdanınızı gizli bir şifreyle kurtarmanızı sağlar. Electrum başlar başlamaz senkronize olur. Bitcoin çekirdeği gibi %100 güvenlik sağlamaz. Bitcoin çekirdeği ile karşılaştıracak olursak;

1-Paranız Üzerinde Kontrol: İki cüzdan da bitcoinleriniz üzerinde size tam kontrol verir. Bu demektir ki üçüncü kişiler bakiyenizi donduramaz yada kullanamaz. Yinede cüzdanınızın güvenliğinden ve yedeklemesinden siz sorumlusunuzdur.
2-Onaylama: Bitcoin çekirdeği Bitcoin ağında işlem aktarması ve onaylaması yapabilmektedir. Ödemelerin onayı için üçüncü bir partiye güvenmeniz gerekmez. Tam düğümler en yüksek güvenlik seviyesini sağlar ve ağın korunması için gereklidir. Bununla birlikte, daha fazla trafik boşluğuna (20GB'nin üzerinde) ihtiyaç duyar ve daha uzun bir senkronizasyon süresi gerektirir. Electrum ise SPV ve bir listeden rastgele sunucular kullanmaktadır. Ödemelerin onaylanmasında üçüncü partilere çok az bir güven gerekmektedir. Bununla birlikte bir tam düğüm kadar güvenli değildir.
3-Şeffaflık: Bitcoin çekirdeği açık-kaynaktır ve belirleyici bir şekilde yapılmıştır. Dünyadaki herhangi bir geliştirici kodu denetleyebilir ve yazılımın herhangi bir sır saklamadığına emin olabilir. Electrum geliştiricileri istemcinin kaynak kodunu paylaşmıştır. Dünyadaki herhangi bir geliştirici kodu denetleyebilir. Bununla birlikte nihai yazılımı güncellerken yada yüklerken Bitcoin çekirdeği gibi belirleyici bir şekilde yapılmadığından bu cüzdanın geliştiricilerine güvenmeniz gerekmektedir.
4-Savunma: İki cüzdan da casus yazılımlara karşı savunmasızdır. Bilgisayarınızı güvenli hale getirmek, güçlü bir şifre kullanmak, bakiyenizin çoğunu soğuk depoya taşımak yada çift-faktör onaylamayı aktifleştirmek bitcoinlerinizin çalınmasını daha da zorlaştırabilir.
5-Gizlilik: Bitcoin anonim olmamakla birlikte iki cüzdan da adresleri çevirerek ödemelerinizin ve bakiyenizin takip edilebilmesini zorlaştırır. Yinede her ödeme talebinizde yeni bir Bitcoin adresi kullanmanız önerilir. Bitcoin çekirdeği ödeme alırken yada gönderirken ağdaki istemcilere bilgi sunumu yapmaz.Electrum ise tüm ödemelerinizle ilişkilendirilebilir ve IP adresinize giriş yapabilen merkezi sunucular kullanmaktadır.

SEED (TOHUM) NEDİR?
   Tohum sizin özel anahtarlarınızı oluşturmak için kullanılan rastgele bir tümceciktir.  Bu tümce yan yana geldiğinde hiç bir anlam ifade etmeyen kelimelerden oluşur. Mesela;"veli salça serpinti kale yeşil tabak çimen ahlat mercimek efendim ". Bu tümceleri cüzdanınızı kurtarmak için kullanacağınız için bir yerde saklamanız gerekmektedir. QR kod şeklinde, hafıza kartında ya da bir kağıda yazılı olarak saklayabilirsiniz.

TOHUM NE KADAR GÜVENLİDİR?
   Electrum tarafından oluşturulan tümceler 2^128 bit entropiye sahiptir. Yani bitcoin özel anahtarları ile aynı seviyede güvenlik sağlar.

ELECTRUM'DA BİR ADRESİ DONDURMAK NE ANLAMA GELİR?
   Bir adresi dondurduğunuz da, o adres içinde olan bitcoinler gönderilemez. Eğer dondurulmamış adreslerinizde bitcoin yoksa gönderim yapamazsınız.

NE TÜR ŞİFRELEME KULLANILIYOR?
   Electrum tohum ve özel anahtarlarınızı şifrelemek için AES-256-CBC kullanır.

CÜZDANIM NEDEN ŞİFREMİ GİRMEDEN AÇILIYOR?
   Tüm cüzdan dosyalarınız değil sadece tohum ve özel anahtarlarınız şifrelenir.

DİĞER BİTCOİN İSTEMCİLERİNDEN ADRES İTHAL EDEBİLİRMİYİM? (IMPORT)
   Electrum 2.0'da, tohum ile oluşturulmuş bir cüzdana adres ithal edemezsiniz. Bunun için tohumsuz özel bir cüzdan oluşturmanız gerekir. Eğer yalnızca izlenebilir bir cüzdan oluşturmak istiyorsanız (file=>New/restore) şeçip bir cüzdan ismi belirleyin ve "Restore or import a wallet" şeçeneğini işaretleyerek çıkan kutucuğa özel anahtarlar ya da bitcoin adres listelerini girebilirsiniz.

ÇOKLU ÖDEME YAPABİLİRMİYİM?
   Birden fazla gönderiyi tek bir işlem içerisinde yapabilirsiniz. Kutucuğa adres;miktar yazarak çoklu gönderim yapabilirsiniz.


   Amount(miktar) kısmında göndereceğiniz toplam miktar yazar. Ayrıca bu arayüzü kullanarak CSV dosyası(virgül ile ayrılmış veriler) ithal edebilirsiniz.
   Tools=>Create Transaction=> From CSV

ELECTRUM İLE RAW TRANSACTION(HAM İŞLEM) OLUŞTURABİLİRMİYİZ?
   Ham işlem kullanıcıların özel işlemler oluşturmasına ve bunların yayınlanmasının geciktirilmesine olanak sağlar. İleri seviyede kullanıcı değilseniz bu bölümde yapacağınız bir hata bitcoinlerinizi kaybetmenize yol açabilir.

BİTCOİN GÖNDERMEYE ÇALIŞTIĞIMDA ELECTRUM DONUYOR.
   Bu çok çıktılı bir işlem yapmaya çalıştığınızda olabilir, örneğin musluklardan yüzlerce küçük ödeme aldığınızda. Bitcoin göndereceğiniz zaman Electrum işlem oluşturabilmek için cüzdanınızdaki harcanmamış coinleri arar. Harcanmamış coinler farklı değerlere sahip olabilir aynen madeni ve kağıt paralar gibi.
   Eğer donma yaşarsanız işlem girdilerinizi birleştirmek için küçük değerde coinleri tek bir adresinize topluca gönderin. Bu da bir yığın bozuk parayı kağıt para ile değiştirmeye benzer. Ayrıca musluklardan gelen ödemeler için Electrum'u kullanmamaya özen gösterin.

GAP SINIRI NEDİR?
   GAP sınırı, belirli sıradaki adreslerinizin içindeki kullanılmamış azami ardışık adres sayısıdır. Electrum bu sınırlamayı adres aramayı durdurmak için kullanır ve bu değer 20 olarak ayarlanmıştır. Böylece istemci kullanılmamış 20 adres bulana kadar tüm adresleri alacaktır.

NASIL ADRES OLUŞTURURUM?
   Electrum kullanmanız için size otomatik olarak adres oluşturacaktır. Eğer kendiniz yeni bir adres oluşturmak isterseniz konsola;" wallet.create_new_address() " yazın. Bu komut 1 adres üretecektir. Birden fazla adres üretmek isterseniz(mesela 50) konsola;
    " for x in range(0, 50):
       print wallet.create_new_address() "   yazın.


ELECTRUM SOĞUK CÜZDANLARI DESTEKLİYOR MU?
  Evet destekliyor. Soğuk cüzdan oluşturmak için;

     
 İnternete bağlı olmayan bir makinede bir cüzdan oluşturun(file=>new)                                                                          Çevrimiçi makinanızda Electrum'u açın.  
 Cüzdanı oluşturduktan sonra (wallet=>master public keys) seçin.                                                                                   (file=>New/restore)  şeçip bir cüzdan ismi  
 Daha sonra bu key'i çevrimiçi makinanıza taşıyın.                                                                                                                 belirleyin ve "Restore or import a wallet"
                                                                                                                                                                 şeçeneğini seçin.
                         
Kutu içine Master Public Key'i yapıştırın. Bu şekilde cüzdanınızın sadece izlenebilir                     İşleminiz bittiğinde soğuk cüzdanınızın tüm işlem geçmişini görebilirsiniz.
versiyonunu oluşturacaksınız.                                                                                                            

İMZASIZ BİR İŞLEM OLUŞTURMAK

   
Sadece izlenebilir cüzdanınızın gönderme bölümüne gelerek işlem bilgilerinizi girin ve                                        Bu pencerede "save" düğmesine basarak işlemi bilgisayarda bir yere kaydedin. Pencereyi                
"Create unsigned transaction" düğmesini seçin. Açılan bilgilendirme penceresine devam et deyin.                     kapatın ve kaydettiğiniz bu işlemi soğuk cüzdanınızın olduğu çevrimdışı makineye yükleyin.  

İMZASIZ İŞLEMİ İMZALAMAK


  Soğuk cüzdanınızda menüden (Tools -> Load transaction -> From file) seçin ve daha oluşturmuş olduğunuz imzasız işlem dosyasını şeçin.

   

   "Sign" düğmesine basın. Bunu yaptığınızda işlem kimliğiniz gözükecektir. Kaydet düğmesine basıp bu işlem dosyasını bilgisayarınıza kaydedip bir şekilde çevrim içi cüzdanınızın olduğu makineye yükleyin.

İŞLEMİNİZİ AĞDA YAYINLAMAK

   Çevrim içi cüzdanınızdan (Tools -> Load transaction -> From File ) seçin ve bir önceki adımda imzaladığınız işlem dosyasını seçin. Açılan pencerede "broadcast" (yayınla) düğmesine tıklayın. Böylece işleminiz tüm bitcoin ağında yayınlanmış olacaktır.
123  Local / Servisler / Rushwallet Hafıza Cüzdanı. on: March 17, 2015, 05:42:21 PM

 https://rushwallet.com/ adlı bir site buldum. Eskilerden büyük ihtimalle bilenler vardır. Sitenin ana sayfasında ilk girişte farenizi bir karenin içinde rastgele gezdiriyorsunuz ve onun koordinatlarına göre size hafıza cüzdanı oluşturuyor. Herhangi bir kayıt gerektirmiyor. Sizin için oluşturulan hafıza cüzdanı url kısmında gözüküyor. Bu url'yi kaydedip internete girebildiğiniz her yerden cüzdanınıza ulaşabiliyorsunuz. Bu oluşturulan hafıza cüzdanı için bitcoin adresi ve özel anahtar değeri oluşturuluyor. Şimdi sorularıma gelecek olursak:

1. Rastgele fare hareketleriyle oluşturulan hafıza cüzdanının site tarafından kayıt edilme olasılığı nedir?
2. Kendileri özel anahtar değerlerinin müşterinin bilgisayarında oluşturulduğunu ve kaydedildiğini, hiçbir şekilde özel anahtar değerlerini tutmadıklarını söylüyorlar. Bu ne kadar doğru olabilir?
3. Diğer online cüzdanlara göre güvenilirlik oranı nedir?  Teşekkürler.
124  Local / Konu Dışı / Trustless Nedir? on: March 14, 2015, 11:49:28 AM

 Böyle bir kelime ingilizce sözlükte bulamadım. Mantıktan güvensiz anlamı çıkıyor ama kullanıldığı yerlere bakınca sanki farklı bir anlamı varmış gibi.
  "Trustless Bitcoin Exchange "  "The ACCT use case is "trustless" between two blockchains that use AT"
125  Other / Meta / Just an offer about rules. on: March 07, 2015, 04:28:13 PM
In the local forums, according to the needs of the local forum or according to the benefit of the majority, rules can be changed, be flexible or added. Why do i want the flexibility of the rules in the local forums?
 For example;
   A person has discovered any kind of service or learned from the global forum (service ann.). He/she started a thread in his/her native language in the local forum since he/she thought that there may be other who dont know english or dont follow the global forum. He/she introduced that service in his/her native language(chinese,korean,turkish,russian etc.) giving the ref link and non ref link in the topic. This user has given a lot of effort during research, following global forum and translation steps. That's why i think that it's ok for that user to give the ref link because he/she is encouraged for more research and it is his/her right to benefit from this process. To me this is not a spam.
   In addition, if another user creates a similar topic(same service) in the local forum and it has not any difference from the first one , then we accept the second topic as a spam. Control of this may be diffucult in the global forum coz of the quantity number of users. But the local forums dont have too much user like a global forum. So it can be undercontrol whenever the same thread is created for the second time or more , local moderator and the other users can easily recognize the situation and does what has to be done.
   As a result, i think that the introduction of a new service (with the ref link and non ref link) shouldnt be considered as a spam in the local forums. On the contrary, He/she deserves sharing his/her ref link because of his/her efforts. That's why i suggest that sharing a ref link in the local forums for the first time can be free. On the other hand, sharing a topic for the second time or more about the same service should be considered as a spam if it s not different from the first one.

 I offer you to create a new rule for this.This offer is mindless? Tell me why? Or support me. Thank you.
126  Local / Konu Dışı / Ref link ve Spam! on: March 05, 2015, 11:29:31 AM
 Bir servisi ilk defa duyuran kişinin ref linkini vermesi spam mıdır? Değil midir?
 Spamsa neden spam değilse neden değil ? Fikirlerinizi bekliyorum.
 Dünden beri moderatorlerle tartışıyorum . Ya ben kendimi anlatamadım ya ben onları anlamadım . Bakıp geçmeyin fikirleriniz benim için değerli. Bir cevabı esirgemeyin.
127  Other / Meta / Change the rules! on: March 04, 2015, 10:51:13 PM
To my opinion;

If a person discover a service from service ann. Or from somewhere and introduce it in local forum by translating, he has to share his ref link in his post. But not the signature section coz we use that section for signature campaign.

In the same local forum, if another person opens a thread about the same service and gives his ref link then it might be accepted as a spam but not first ones.

So, in the local forums, it must be free to give ref link if the thread and service is new.
128  Other / Off-topic / What ll we do if internet cut off (forever) :) on: March 04, 2015, 08:59:20 PM

 How can i spend my bitcoin?
129  Local / Konu Dışı / Bu Elbisenin Rengi Ne? on: March 01, 2015, 05:11:01 PM
 Herkes gördüğü rengi yazsın  Grin

130  Local / Servisler / Bir Servisin Ponzi Olduğunu Nasıl Anlarsın? on: February 28, 2015, 09:57:13 PM

Bir Servisin Ponzi Olduğunu Nasıl Anlarsın?

   Ponzi Nedir?
   Ponzi Oyunu,  yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir.
   Tarihte bilinen ilk ponzi oyunu, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu oyun sayesinde kısa sürece 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj karı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu karlar nedeniyle oyun daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüstür.
Türkiye'de saadet ve titan zinciri adıyla bilinen yöntemler ponzi oyununa örnek olarak verilebilir.

   Ponzi Göstergeleri:

1. Yüksek Oranda Geri Dönüş : Ponzi oyunları genellikle mümkün olmayacak derecede yüksek oranda geri ödeme yapacaklarını belirtirler. Mesela bana 1 BTC ver 2 gün sonra sana 1,5 BTC vereceğim gibi %50 faiz,kar sunarlar. %10-%20 gibi daha az teklif sunan ponzilerde vardır.
2. Yaptıkları İşe Dair Herhangi Bir Kanıt Gösteremezler : Sizin yatırdığınız paraları nasıl katladıklarını, ne iş yaparak %50 ve daha fazla kar elde edebildiklerini kanıtlayamazlar. Bir bulut madencilik şirketi gerçekte madencilik yaptığını kanıtlayamıyorsa ponzidir.  En çok kullanılan yalan ise alım satım yaparak kazanıyoruz yalanıdır.
3. Ticari Faaliyetleri Sadece Bir Spekülasyondan İbarettir .
4. Sabit Kazanç Oranı : Piyasadan daha yüksek oranlarda hem de sabit bir oranda getiri sağlanması şüphelidir.
5. Artan Para İhtiyacı : Normal bir şirket büyük bir sermaye ile işe başlarken, ponziler çok küçük bir miktar ile bu işe girişir. Ponzi vaad ettiği getiri oranlarını karşılaması için sermayesini büyütmesi gerekecektir. Buda ancak yeni üyelerle ve daha büyük yatırımlarla olabilir.
6. Operatörün Kimliğini Gizlemesi : Eğer servisi yöneten kişinin kimlik bilgileri biliniyorsa ve bu kişi yargılanabilecek bir yerdeyse aldığı paralarla kaçması kolay olmayacaktır. Eğer operatörün kimliği gizliyse ya da kimliği hakkında şüpheler varsa hiç bulaşmayın ponzidir.
7. Sınırlandırma Yaparlar : Mesela  Mesela bana 1 BTC ver 2 gün sonra sana 1,5 BTC vereceğim diyeblirler ama bana 1000 BTC ver sana 2 gün sonra 1500 BTC vereceğim diyemezler. Çünkü bunu karşılayacak sermayeleri yoktur. Bunun için belli yatırma ve çekme limitleri koyarlar.
8. Yatırım Yapmamış Olanların Çok Büyük Kesiminin Ponzi Olduğuna Kanaat Getirmesi:
   Sistemde parası olmayanların çoğu onun ponzi olduğunu söylüyorsa o sisteme şüpheli yaklaşılmalıdır. Çünkü sistemde parası olanlar parasını kurtarmak için servisi övecektir.
131  Local / Alternatif Kripto-Paralar / CryptoSpot (Sanal Madencilik) on: February 28, 2015, 06:56:24 PM
 Merhaba arkadaşlar. Altcoin bölümünü gezerken bu duyuruyu buldum. Tamamen sanal madencilik ile Cryptospot adlı bir coin üretiyorsunuz. Başlangıç için her kayıt olana 1 gh/s veriliyor. Eğer daha fazla hız isterseniz bitcoin ile alıyorsunuz. Aylık 1 milyon CS dağıtılacak. Şu anda herhangi bir borsada alım satım yapılmıyor. 1 gh/s hız ile faucet tarzı birşeyler kazanabilirsiniz. Yatırım yapılıp yapılmayacağını biraz bekleyip görmek lazım. Kayıt olun kenarda dursun. Olurda bir borsaya girerse ne topladıysanız satarsınız.

https://cryptospot.me

Coin ANN konu linki : https://bitcointalk.org/index.php?topic=971737.0

Edit: Üretiyorsunuz demem yanlış oldu. Premine eidlmiş coinler hızınıza göre dağıtılıyor pool hesabı gibi. IPO, ICO 'nun farklı bir versiyonu gibi.
132  Local / Konu Dışı / HADİ BEŞİKTAŞIM on: February 26, 2015, 08:16:56 PM
Alıcaz bu maçı
133  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Alternatif Kripto Paraların Maliyet ve Değerlerinin(Fiyatları) Belirlenmesi on: February 25, 2015, 09:50:11 PM
BİR COİNİN MALİYETİNE ETKİ EDEN UNSURLAR VE COİNLERİN MARKET DEĞERLERİ

   Bir malın(peynir,zeytin,araba vs.) fiyatı temel olarak onu elde maliyetinin üstüne belli oranda kar konularak ortaya çıkar. Fakat bazı ticari mallar bu tanımın dışında kalırlar. Yani maliyetleri ile satış fiyatları arasında kesin bir ilişki kurabilmek neredeyse imkansızdır. Örnek olarak Da Vinci'nin bir tablosu, Marilyn Monroe'nun bir sütyeni Smiley , Antikalar, Hisse senetleri vesaire vesaire. Bu listeyi uzatabiliriz. İşte bizim kripto para birimlerimizde de maliyet-fiyat ilişkisi neredeyse hiç yoktur.
   Peki o zaman bu coinlerin fiyatları nasıl oluşuyor? İşte bu çok merak edilen soruya bu konuda cevap bulmaya çalışacağız.

DAHA BÜYÜK APTAL TEORİSİ

   Daha büyük aptal teorisine göre bir nesnenin fiyatı esasi değeri ile değil, alıcıların beklentileri ve akıl dışı inanışları ile belirlenir. Başka bir tarafın o mala olduğundan daha fazla fiyattan sahip olmayı arzuladığı kanaatinde ki mantıklı bir alıcı, fiyatı makul görülebilir. Ya da o nesne ileride daha büyük bir aptala satılabilir beklentisi içindedir.
   Gayrimenkul de, daha büyük aptal teorisi fiyatın daima yükseleceği beklentisi olduğundan yatırım yapmaya teşvik eder. Fiyatların sürekli yükselmesinden dolayı alıcı/satıcılar diğer riskleri hafife alabilirler. Borsalar da, çoğu yatırımcı şüpheli bir yatırım yaptığında, daha büyük aptal teorisinin etkisiyle ne de olsa ileride daha büyük bir aptala satabileceklerini farz ederler. Başka bir ifadeyle, onlar bir malı o fiyatı hakettiğinden dolayı değil başa birine daha yüksek fiyattan satabileceklerine inandıkları için alırlar. Buna kurtarılan yatırım ya da stok yatırımı denilebilir.
   Sanat; fiyat hareketlerine ayrıcalıkların, fikir yürütmelerin, benzersizliğin etki ettiği esasi değerin pek bir öneminin olmadığı bir diğer ticari maldır. Da vinci'nin tablolarının değeri paha biçilemezdir.  Marilyn Monroe'nun bir sütyeni 20 bin dolara satılmıştır. Koleksiyoncular sanat eserlerine ve ya değerli olduklarına inandıkları şeylere gerçek değerinden kat be kat fazla para verebilirler.

   Peki o zaman alıcı ya da satıcıların beklentilerini belirleyen ya da inanışlarını etkileyen unsurlar nelerdir? İşte onlardan bazıları:

   1. MADENCİLİK MALİYETLERİ

   Madenciliğiniz esnasındaki ödediğiniz fiyatları değerlendirerek kolayca bir tahminde bulunabilirsiniz. Mesela 1 günlüğüne 1gh/s için 0,5 bitcoin vererek bir rig kiraladığınızı varsayalım. 24 saatlik süre sonunda 10.000 coin ürettiğinizi varsayarsak , bu coinleri en az 5k satoshiden satmanız gerekir ki en azından maliyetinizi karşılasın. Madencinin bu coini kazarken en az %100-200 oranında bir kar elde etmek istediğinide hesaba katarsak, coinin marketteki ilk satış fiyatı tahminen 20-30 k arasında bir fiyat olabilir(Pazarlık payınıda kattım).
   Eğer rig kiralamak yerine kendi riginizi kullanıyorsanız o zaman elektrik,cihaz ve uzun vadede amortisman maliyetlerini göz önüne alacaksınız. Örnekle;

        Cihaz: Antminer S4 2 THs
        Güç Tüketimi:1,38 KW
        Elektrik kWh(kilowattsaat):0,11$ (Vergiler dahil Türkiye genel ortalaması)
        Cihazın Saatlik/Günlük Enerji:1,38*0,11= 0,1518$ x24 sa = 3,65$ elektrik maliyeti(günlük)

        Amortisman ve cihaz maliyetini göz ardı edersek, 1 gün içinde kazdığınız koinleri en azından 3,65 dolardan fazla fiyata satmalısınız ki zarar etmeyesiniz. Eğer bu maliyetleri karşılayamayacaksanız zaten o coin kazmaya değmez. Coinlerin çoğu borsaya girdikleri 1-2 gün içerisinde çok yüksek fiyatlara satılır ve giderek düşerler. Arada tekrar sıçramalar yapsalarda ilk satış fiyatına ulaşabilen coin sayısı çok azdır.
   Madenciliğe girmeden de bir coinin maliyetini hesaplamanın yolu olduğunu belirten drako adlı arkadaşımız bloktaki ödüle, zorluk değişkenine, fiyatına ve hash oranına bağlı olarak bir formül geliştirmiş. Formülü tam olarak anlayamadığım için çevirmedim fakat isteyen arkadaşlar buradan bakabilirler. Burada ki hesaplamalardan çıkan değer coinin o anki değerinden düşükse coin maliyetini çıkarıyor üstünede kar bırakıyor demektir.

   2.PREMINE (ÖN KAZI):

   Geliştiriciler önceden belli bir oranda coin'i kazarak(mesela ilk 50 bloğu kendileri kazarlar ya da kazmışlardır) bunları çekilişlerde, ödüllerde orda burda kullanacağız derler. Ama aslında amaçları, coin iyi bir borsaya girip fiyatı arttığında elindekilerin hepsini satarak kar elde etmektir. Coin'in duyurusunda ön kazı(premine) oranı belirtilir. Ön kazı oranı “0” olan bir coin diğerlerine göre daha avantajlıdır.

   3.IPO(INITIAL PUBLIC OFFERING)/ICO(INITIAL COIN OFFERING):

   Bu iki terim farklı anlamlara gelse de basitçe şu şekilde ifade edilebilir. Coinler kazılmaya  başlamadan önce belli bir miktarının bitcoin karşılığında satılarak, bunları satın alan kişilere ödedikleri bitcoin kadar pay ayırmaktır(tabi coini çıkarırlarsa Smiley ). Ethereum her ne kadar bir coin olmasada piyasaya çıkmadan bütün etherler satıldığı için bir örnek olarak gösterebiliriz. IPO/ICO tamamen bir risk olduğu için bu tür coinlere bulaşılması önerilmez. Fakat geliştirici vaad ettiklerini yaparsa tabiki çok kazandırır.

   4. POW(PROOF OF WORK)/POS(PROOF OF STAKE):

   Tanımlar ile kafanızı karıştırmak istemiyorum. POW kısaca madencilik ile elde edilen coin, POS ise cüzdanınında bulunan coinlerin belli bir olgunluğa ulaşınca size belirtilen oranda verdiği coin. Olgunluk süresi ve kar coinin ana konusunda belirtilir. Her ikisini birlikte kullanan coinler ile birlikte ayrı ayrı kullanan coinlerde vardır. Burada tamamen kişisel görüşüm olarak yalnızca POW kullanan ya da POW+POS ise büyük miktarı POW için ayıran coinlerin daha değerli olduğunu düşünüyorum. POS süreci ne kadar maliyetsiz gibi gözükse de hem cüzdanı sürekli açık bulundurmak hem de cüzdanda coin bulundurmak zor olmakla birlikte getiriside azdır.

   5. BLOK SÜRESİ/BLOK ÖDÜLÜ/TOPLAM ÜRETİM MİKTARI:

   Çok fazla üretilecek olan bir coinin değeri düşük olacaktır. Blok süresi düşük ve blok ödülüde yüksekse buda fiyatını düşürecektir. Eğer blok ödülü az ve toplam miktarda makul bir oranda ise (bitcoin ile karşılaştırılabilir) bu coinin fiyatı daha yüksek olacaktır.
   
   Yukarı da açıkladığımız etkenlerin dışında coinin fiyatına etki eden diğer unsurlar şunlardır:

* Geliştirici Ekip ve vaat ettikleri
* Github üzerinde kodların yayınlanması
* Yol haritası ve yol haritasına sadık kalınması
* Coin logo tasarımı ve konunun hazırlanma biçimi
* Coini diğerlerinden farklı kılan unsurlar
* Algoritması
* Duyuru konusunun self-moderate olması
* Coinin herhangi bir borsaya girmesi
* Daha büyük bir borsaya girmesi
* Coinin hash oranı
* Geliştiricilerin açtıkları konuda aktif olması vb.  Birçok unsur daha coinin fiyatına etki eder.

      Mesela geliştiricilerin tanınmış ve güvenilir olmaları fiyata artı yönde etki ederken , yeni üyelikle açılmış bir coin duyurusu daha az tepki alır. Konu self-moderate ise geliştirici olumsuz yorumları silebilir. Buda fiyata eksi yönde etki eder. İnsanlar tasarımı beğenipte o coine ilgi duyabilirler. Gibi gibi dahada uzatabiliriz.

      Bu konuyu düzenlerken forumdaki birçok arkadaşımızın fikirlerinden faydalandım. Yeni başlayanların daha iyi değerlendirmeler yapabilmesine yardımcı olması için elimden geldiğince basit seviyede anlatmaya çalıştım. Eğer yanlışım varsa lütfen düzeltin. Ayrıca konu ile ilgili yorumlarınızı lütfen bu başlık altında paylaşın . Çünkü biliyorum ki buraya yazmadığım daha birçok unsur var fiyatı etkileyen.

      Son olarak belirtmeliyim ki, yukarıda fiyata etki ettiğini belirttiğim tüm unsurlardan en önemlisi ve geçerlisi hala “daha büyük aptal” teorisidir.
134  Local / Madencilik / MADENCİLİK HAVUZLARI : ÖDEME(ÖDÜLLENDİRME) SİSTEMLERİ on: February 22, 2015, 11:21:32 AM
 Merhaba arkadaşlar. Ödeme sistemleri biraz teknik bir konu olsa da , herkesin anlayabileceği kadar temel bir seviyede bu sistemlerden bahsetmeye çalışacağım. Hangi havuzda daha karlı kazı yapabileceğinizi  belirlemek için gereken parametrelerden biridir ödeme sistemleri. Hesaplamalarda kolaylık olması bakımından havuzların yaptığı kesintiler(fee) bazı konularda göz ardı edilmiştir.

 1- PROPORTIONAL(ORANTISAL) SYSTEM:

     En basit ödeme yöntemidir. Bu sistemde ödemeler evrelere bölünmüştür. 1 evre havuzun blok bulduğu zaman ile bir sonraki blok arasındaki geçen süredir. Her evrenin sonunda havuz bloktan gelen ödülü alır, kesintisini yapar ve kalanı her bir madencinin havuza evre süresince katmış olduğu hash gücü ile doğru orantılı olarak dağıtır. Örnek;

B= Ödül  f= fee(kesinti) N: Toplam pay n: her bir madencinin payı
Bloktan madenciye gelecek kazanç : (1-f).B.n/N  olacaktır.

     Fakat bu sistemde; ne zaman hangi havuzada kazı yapacağını, hash gücünü nereye yönlendireceğini stratejik olarak hesaplayabilen bir madenci hakettiğinden daha fazla kazanacaktır. O havuzda sürekli madencilik yapan biri sonradan gelipte kısa bir süre madencilik yapan kişiden dolayı daha az kazanacaktır. Madencilerin havuzlardaki bu açıkları değerlendirerek havuzdan havuza geçiş yapmalarına pool hopping (havuzlar arası sıçrama) denir.
     Bu sistemde kısa evrelerde kazanç yüksek, uzun evrelerde kazanç düşüktür. Hiç kimse geleceği bilemez ama havuzun o evredeki kayıtlı pay(share) sayısı bir sonraki evrenin uzunluğu konusunda bize fikir verebilir.

 2- PAY PER SHARE (PAY BAŞI ÖDEME):

     Bu sistemde işletmeci orantısal sisteme göre daha aktif rol oynar. Sisteme bir madenci dahil olduğun da havuzdaki payına göre ödemesi hemen yapılır. Bu ödemenin değeri o an ki pay başına beklenen değerdir. Bu sistemde blok bulunup bulunmamasının ya da ne kadar blok bulunduğunun önemi yoktur. Havuza katılan her hissedar önceden belirlenmiş(beklenen değere göre) bir değeri peşinen alır. Bu sistemde;
     a. Pay başına ödemede değişkenlik neredeyse sıfırdır. (bazı değişiklikler olsada bunlar önemsiz kabul edilir)
     b. Ödeme almak için blok bulunmasına gerek yoktur.
     c. Alınacak tam ödemeyi belirlemek kolaydır.
     ç. Ödemeler hemen yapıldığından sizi dolandırıcılardan korur.
     d. Havuzlar arası sıçramadan dolayı madenciler bir kayıp yaşamaz.

     Fakat bu sistem havuz sahibi için çok risklidir. Madencilere sıfır değişkenli bir sistem sunduğu için olabilecek/oluşabilecek tüm değişkenleri kendisi karşılamak zorunda kalacaktır. Kısa evrede pay başına ortalama ödemeler az olacaktır fakat uzun evrede(unlucky block)  ya da öksüz blokta(orphaned block) bu sistem işletmeciyi önemli ölçüde zararlara sokabilir. Havuz bu değişiklikleri karşılayabilmek için kesinti miktarlarını arttırabilir. Buda madencilerin karlarını düşürür. Eğer havuz bu konuda dengeyi sağlayamazsa iflas edecektir.

 3- SLUSH'S METHOD:

     Orantısal ödeme yöntemi üzerine inşa edilmiştir. Her bir hissedar evre başlangıcından sonuna kadar havuzda geçiridiği süre esas alınarak puanlandırılır. Aldıkları puana göre ödeme yapılır. Fakat bu sistemde puanlandırma evre başladıktan bir süre sonra istikrarlı şekilde hesaplanabilmektedir. Buda başlangıçta çalışanların daha fazla kar elde etmesine sebep olur. orantısal yöntemdeki kadar açığı olmasa da Havuzlar arası sıçramayı tam olarak önleyemez. Bir diğer eksiği de puan hesaplamalarında o anki zorluk dikkate alınmamaktadır.

 4- GEOMETRİC METHOD:

     Bu sistemde havuz iki çeşit kesinti yapar.
     Sabit kesinti       : Her bloktan alınan değişmez miktar.
     Değişken Kesinti : Her evre başında havuz tarafından otomatik olarak belirlenen puandır.(Beklenen blok değerine göre)

     Evre ne kadar kısa ise o kadar yüksek değişken kesinti uygular. Bu kesinti oranı baştan belli olduğundan havuza önce ya da sonra giren arasında adaletsizlik olmaz.

 5- PPLNS (PAY PER LAST N SHARES):

     Bu sistemde "N" havuza bağlı olan sabit veya değişken bir sayıdır. Blok bulunduğunda kayıtlı en son paydan itibaren "N" sayısı/süresi kadar geriye doğru gidilerek ödeme yapılır. Bu "N" dışında kalan paylara ödeme yapılmaz. Ancak "N" sayısı bir önceki bloktaki paylara kadar da gidebilir. Buda iki defa ödeme yapmasına sebep olur. Bu sistemde blok bulma sürecinin sonunada yetişseniz payınıza düşeni alırsınız ama uzun bir evrede başlangıçta girip çıkanların pay alamama riski vardır. Uzun dönemli sürekli kazılarda iyi kar verir.

 6- PPLNSG(PAY PER LAST N SHARES GROUPS): Üsttekinden tek farkı hissedarların payları gruplandırılarak ödenir.

 7- MAXIMUM PAY PER SHARE(MPSS):

     Hem PPS sitemini hem de orantısal sistemi aynı anda kullanır. Ödeme vakti geldiğinde hangi değer(PPS yada orantısal) düşükse o değerden ödeme yapar. Havuz bu sistemde para kaybetmez. Fakat bu siteminde birkaç hatası vardır:
     a. İki etkenden en düşük olanı ödediği için madencilerin kazancı azdır.
     b. PPS yönteminde alınacak ödül havuzun şansına bağlı değildir. Orantısal yöntemde havuz şanslı ise ödül yüksek, havuz şanssız ise ödül düşük olacaktır. MPPS'de ise havuz şanslı bile olsa ödül değişmeyecek ama havuz şanssız olursa ödülü azalacaktır.
     c. Havuzlar arası sıçramayı tam olarak önleyemez. Evre başlarında yüksek bir orantısal pay elde eden biri havuzadan erken kaçabilir.

 8- SHARED MPSS (SMPPS):

     Havuza katılan her payın alacağı ödül PPS sisteminde ki gibi bellidir. Fakat PPS den farklı olarak buradaki havuz, bloktan gelir elde etmeden ödeme yapmaz. Eğer havuz bloktan elde ettiği gelir ile tüm PPS leri karşılayabiliyorsa bunları öder. Eğer karşılayamıyorsa elinde ki miktarı orantısal yöntemle dağıtır. Aradaki fark madencilerin hanesine alacak olarak yazılır ve bir sonraki bloktan elde edilecek gelir ile ödenmeye çalışılır. Havuzun aldığı toplam ödül miktarı ile madencilere ödenen toplam PPS bir arabellekte tutulur. Buda havuzun bir sonraki bloktan elde edeceği gelirin dağıtıma yetip yetmeyeceği konusunda madencilere fikir verebilir. Buda havuzlar arası sıçramayı tam olarak önleyemez.

 9- EQUALIZED SMPPS(ESMPPS) :

     Bu sistemde madencilerin alacaklarının ödenmesinde farklılık vardır. Havuz ödemeleri adil dağıtmak için bu sistemi kullanır. Eğer bir madenci PPS ödemesinin %95 ini aldıysa diğer madencilerde %95 ini alıncaya kadar ödeme alamaz. Kalan %5 alacak ise her bir evrede belirlenen oranlarda tamamlanıncaya kadar ödenir.

 10- PROPORTIONAL PPS :

      Bu sistemde havuz elinden geldiğince PPS leri öder fakat bu PPS leri karşılayamadığı takdirde bunu madencilerin hanesine alacak olarak yazmaz.

 11- RECENT SMPPS (RSMPPS):

      SMPPS'den tek farkı; madencilerin alacaklarını(PPS'den kalan) en son giren ilk çıkar mantığı ile en son paydan itibaren geriye doğru ödeme yapar.

 12- CAPPED PPS with RECENT BACKPAY:

       Bu sistem madencilere azami PPS ödeme yapacak şekilde ayarlanmıştır. Bu sistemde havuz madencilere borçlanmaz ve tüm PPS ler ödenir. Eğer para artarsa bir sonraki blok ödülüne eklenir. En son paydan başlayarak geriye doğru tüm ödemeleri yapar.

 13- DOUBLE GEOMETRIC METHOD :

      PPLNS ve geometric yöntemin yararlı tarafları alınarak oluşturulmuştur. Bu sistemde işletmecinin kısa ve uzun evrelerde oluşabilecek riskleri/değişkenleri absorbe etme olanağı vardır. Bu sistemde havuz kısa evrede elde ettiği gelirden belli bir oranda ayırarak bu miktarı uzun evredeki zararlarını kapatmak/ödemelerini kolaylaştırmak için kullanır. Bu sistemde ödül alma zamanı ve değişkenler/sapmalar, havuzun geçmişinden ve zorluk değişikliklerinden bağımsızdır. Buda havuzlar arası sıçramayı önemli ölçüde önler.

 14- PAY ON TARGET (POT):

       Yüksek değişkenli bir ödeme sistemidir. Yüksek zorluklarda ki paylarda daha fazla ödeme yapar. Bloğu bulana büyük ödülü veren bir tür şans oyunu gibidir. Havuz tarafından madencilere sunulan zorluk yerine, havuza geri gönderilen zorluğu esas alan yüksek sapmalı bir çeşit PPS dir.

       Bu ödeme şekillerinden hangisinin sizin için yararlı olabileceğini anlamanıza yardımcı olacak bir link
       Bu linkteki grafik, kazı yaptığınız süreye bağlı olarak size hangi yöntemin ne kadar kazandıracağı hususunda yardımcı olacaktır.


 Elimden geldiğince sizlere ödeme yöntemlerini anlatmaya çalıştım. Umarım yararlı olmuştur. Anlatmadığım ya da yanlış anlattığım bir ödeme yöntemi varsa lütfen düzeltmeme yardımcı olun.


    
135  Local / Servisler / Bter açıldı. on: February 21, 2015, 01:00:18 PM
 
 Parası olan çeksin .
136  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Yeni Çıkan Bir Coinin Ortalama Market Değeri ve Maliyeti? on: February 21, 2015, 10:12:40 AM

1- Piyasaya yeni çıkan yada çıkacak olan bir coinin üretilme maliyeti nasıl hesaplanır? Bir örnek üzerinden anlatabilirmisiniz?

2- Bu coinin ortalama market değeri nasıl hesaplanır? Maliyetinin market değerine etkisi ne kadardır? Teşekkür ederim.
137  Local / Konu Dışı / Otobüs Koltuklarından Rahatsız Olanlar!! on: February 21, 2015, 10:06:29 AM

 Arkadaşlar şehirlerarası yolculuk yapan otobüslerin koltuklarının iç bükey olması sizi rahatsız ediyor mu? Ben hiç rahat edemiyorum. Kafamı öne doğru bastırıyor koltuğun baş kısmı. Bende koltuk gibi iç bükey insana dönüşüyorum. Neden bu koltukları dış bükey yapmazlar? Sonuçta bütün ergonomik koltuklar dış bükeydir.  Hem dış bükey olursa kafamızı geriye doğru yatırıp uyuyabiliriz. Diğer türlü ben kafamı geriye yaslasamda koltuk kafamı ileri ittiriyor Smiley Bu konuda mercedes yada benzeri firmalara görüş öneri gönderebileceğimiz bir site var mı? Lütfen türk sitesi olmasın. Mercedesin türkçe sitesine hem mail attım hem tlf ile söyledim iplemediler bile.
138  Local / Bitcoin Haberleri / Kipcoin 3000 BTC ile Kayıplarda. on: February 18, 2015, 09:30:45 PM


 Çin merkezli web tabanlı bitcoin cüzdan sağlayıcısı kipcoin, bugün erken saatlerde hacklendiğini ve 3000 bitcoinin kayıp olduğunu açıkladı. Site şu anda kapalı.

 https://www.kipcoin.com/
139  Local / Servisler / BİTCOİN BORSALARİ: İŞLEYİŞLERİ VE KISMİ REZERVE KULLANIMI on: February 17, 2015, 09:59:56 PM
 Çok sıklıkla konuşulan ama önemsenmeyen bir konudan bahsedeceğim .

 Btc borsaları günlük olarak çeşitli işlemler yapmaktadırlar ve bunların çoğu blockchain dışında gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin büyük çoğunluğu blockchain de görülmeyen şahsi hesaplar üzerinden yapılmaktadır.

 Bir bitcoin borsasının nasıl çalıştığına bir örnekle bakalım:

 Bir bitcoin borsasına 10 Btc yatırdığımı farzedelim. Arkadaşım da 10 Btc yatırmış olsun. Bu iki işlemde blockchain üzerinde resmi bitcoin transferi olarak kayıtlıdır.
 Şimdi ben ve arkadaşım bu şahsi hesap üzerinden alış verişe başlayabiliriz. Ne işlem yaparsak yapalım bunlar  sadece borsanın şahsi hesabı içerisinde tutulacak fakat blockchain üzerinde kayıt edilmeyecek.

 Bu borsa teorik olarak blockchain de kullanabileceği 20 Btc ye sahip olmuştur.(Biz bitcoinlerimizi cekmedigimiz sürece onlar borsaya aittir.) Bitcoinlerimizi yatırdığımız andan itibaren bu bitcoinler borsa tarafından blockchain de kullanılabilir.

 Bizim borsadaki hesabımızda gördüğümüz değer tamamen sanaldır . Arkadaşım ve ben bitcoinlerimizi o borsada tuttuğumuz sürece onlar gerçekte bize ait değildir. Onların gerçek sahibi artık borsadır.
 Eğer bitcoinlerimizi yatirdığımız  borsa yeteri kadar ciddi, deneyimli ve iyiyse bizim bitcoinlerimizi kullanmadan saklayacaktır.(Biz bitcoinlerimizi çekene kadar)

 Fakat ya borsa bu bitcoinleri kullanırsa? Ne olur?

 Arkadaşım ve ben borsa üzerinde alış verişlerimize devam ederken borsa bitcoinlerimizi kullanmaya başlayabilir. Bu aslında 40 Btc lik bir harekete sebep olur. 20 Btc gerçek ve 20 Btc sanal. Ne? Bitcoinler nasıl ikiye katlandı ? Böyle birşey olabilirmi?

 Tabikide bu çok uç bir durum. Normalinde borsa, müşterileri çekme işlemi yaptığında elinde küçük ve orta çapta ödemelerini yapabilecek kadar bitcoin bulundurur. Elinde tutacağı miktara müşterilerinin yaptıkları işlemlere göre karar verir. Burada tüm müşterilerin aynı anda tüm bitcoinlerini çekme ihtimali göz önünde bulundurulmaz. Bu uç bir durumdur.

 Bankalarda bu şekilde çalışır. Bankalar asla nakitlerin tamamını saklamazlar. Bankalar merkez bankalarının belirlediği oranda miktarı saklayıp geri kalan miktarı kredi veya diğer şekillerde piyasaya sürer.(Aynı malı birden fazla kişiye satıp tutuklanmayacağınız tek iş  Grin ) Kısmi rezerv bankacılığı dediğimiz şey budur. Eğer hepimiz aynı anda tüm paramızı geri istersek sistem çökecektir. Çünkü sizin hesaplarınızda gördüğünüz kadar para yoktur orda. Sizin banka hesaplarında gördüğünüz para bitcoin kadar sanaldır.

 Örnekle ; bir bankanın %50 kısmi rezerv ayırdığını farz edelim.1000 tl yatırdığınız da ,500 tl ayırıp kalan 500 tl yi de kredi olarak verebilir. Buna sizin hesabınızda gözüken 1000 tl yide kattığımızda ortada toplam 2000 tl olacaktır . Buna bankanın parayı katlaması yada olmayan parayı üretmesi denilebilir. Bankaların rezerv oranı ülkelerde değişiklik göstermekle birlikte genelde 1'e 9'dur. Yani 1 tl yi 9'a katlayabilirler.

 Btc'ye dönecek olursak;
 Bitcoin borsalarında sabit bir kısmi rezerv oranı bulunmadığından, borsalar bitcoinleri nasıl ve ne şekilde kullanacağına karar verme gücüne sahiptir. Para katlama mekanizmasını ve kısmi rezerv politikasını istediği gibi kullanabilir.
 Eğer sağ duyulularsa yatırılan tüm bitcoinleri, müşterileri geri istediğinde ödemek üzere ellerinde tutarlar. Fakat bu konuda onları kısıtlayabilecek herhangi bisey yoktur. Eğer %50 oranında kısmi rezerv ayirirlarsa Bitcoin miktarını ikiye katlamış olacaklardır.
 Üzerinde düşünülmesi gereken iki konu;
1. Bitcoin işlemlerinin çoğunluğu blockchain de görülmeyen şahsi bir hesap üzerinde yapıldığından hickimse bir borsanın kısmi rezerv politikasını kullanıp kullanmadığını anlayamayacaktır.
2. Şu anda kısmi rezerv yada para katlama ile ilgili ne bir düzenleme bulunmaması ne de bir şeffaflık olmaması. Ayrıca borsaların böyle birşey yaptıklarını kabul etmemeleri.

 Bir örnekle devam edelim;

 Şu anda piyasada olsan toplam Btc miktarının %20 sini(yaklaşık 3 milyon) borsaya yatırdığımızi varsayalım. Borsada %50 kısmi rezerv uygulandığını farz edelim. Bu uygulama ile Bitcoin ikiye katlanacak ve başlangıçtaki miktar 6 milyona çıkacaktır.(3milyon gerçek Btc blockchain de,3 milyon sanal Btc borsaların şahsi hesapları üzerinde).
 Bu şekilde bir kısmi rezerv uygulayan borsanın bitcoin ekosisteminde enflasyon yaratması mümkündür.

SORU VE CEVAPLAR

S: Bitcoin borsalarının benim bitcoinlerim ile ne isterseler yapabileceklerini, aynı zamanda fiyatı manipüle edebileceklerini mi söylüyorsun?
C: Herşeyden önce, söylediğimiz gibi borsalar bu konuda büyük bir güce sahip. Bunu kullanıp kullanmadıklarını bilmiyoruz. Fakat muhtemelen bazıları bu avantajı kullanıyordur.
 Aslında sen de burda büyük bir secim gücüne sahipsin. "ASLA BİTCOİNLERİNİ BORSADA BIRAKMA" . Bu borsaların senin bitcoinlerini kullanarak parayı katlama yapmasından kaçınmanın tek yolu. Sadece gerçekten ihtiyacın olduğuna borsaları kullan.
 Elbette bitcoinlerini biraz daha uzun bir süre borsalarda tutan tüccarlar var. Ama sakin ola ki borsayı bir cüzdan gibi kullanmayın.
 Bu rehberin yazılmasındaki amaç bu konu hakkında daha fazla kullanıcının dikkatini çekmek ve farkındalığı arttırmaktır. Şu basit kuralı unutmayın:
" BİTCOİNLERİNİ 3.PARTİ SERVİSLERDE SAKLAMA -KENDİ BANKAN OL"

 Bitcoin teknolojisi paranızdan kendinizin sorumlu olmanızı uygun görmüştür. Gerçekten kendi bankanız olabilirsiniz. Gerçekten ihtiyacınız olmadığı sürece 3.PARTİ servisleri kullanmayın. Bu şekilde onların gücünü azaltmaya katkıda bulunacaksınız.

S.: Açık kaynak kodlu bir borsa mümkün mü?
C: Evet bu mümkün. Ama borsanın merkezi olmaması daha önemli bir konu. Bitcoin protokolü gibi eşten eşe, kimsenin mudahele edemeyeceği bir sisteme ihtiyaç var. Bu konuda bazı projeler var. Bakınız https://bitsquare.io
 Fakat bu gibi projelerin hala zamana ihtiyacı var. Bunlar gerçekleşene kadar geleneksel borsalarla yaşamayı öğrenmeliyiz.

S.: Bitcoin yatırdığımizda bize kâr (faiz) veren sistemlerin(bulut madencilik,ponziler vb.) durumu nedir? Onlar kısmi rezerv sistemi mi kullanıyor?
C: Bu onlar için bir kılıf olabilir. Bu sistemi kullanıp kullanmadıklarını bilemeyiz. Sizden aldıkları ile bir sonraki ödemelerini yapıyor olabilirler. Açıkçası onlar para katlama güçlerini kullanarak en ucuz tarifeden alıp yüksek fiyattan satabilirler. Bu gibi sistemler Bitcoin ekosistemi için saatli bir bomba gibidir. Bu sebeple konu hakkında farkındalığı arttırmalı ve borsaların çalışma sistemlerini öğrenmeliyiz. Aynı zamanda bu güce sahip olan borsalar Bitcoin fiyatlarını düşürüp madencilik sektöründeki paylarını arttırma gibi girişimlerde bulunabilirler.

S.: Bunların gerçekte olduğunu nereden biliyorsun?
C: Şimdilik bir kanıtımız yok. Sadece tahmin edebiliyoruz. Bu konuda toplam adres sayılarını, aktif adres sayılarını, işlem sayılarını vb. Dikkate alabiliriz.
 Örneğin; 2014 başlarında 2.4 milyon aktif adres varken şu anda 4 milyondan fazla aktif adres var.(%70 artış var)

 Enflasyonla ilgili görüşlerin çoğunluğu şu şekilde:
1. Madenciler hakedişlerini kısa sürede alıp piyasaya sürüyorlar. Bu enflasyona sebep oluyor.
 Hayır madenciler yıllık %10 dan fazla enflasyona sebep olamazlar.( ve bu oran yıldan yıla azalmaktadır)
2. Elinde Büyük miktarda Bitcoin bulunduranlar bunları piyasaya sürüyor.
 Bitcoin değeri 1000 doları aştığında neden bunu yapmadılar?
3. Günbegün daha fazla şirket Bitcoin i ödeme yöntemi olarak kabul ediyor(microsoft,dell vb..) ve fiat para elde ediyorlar. Buda enflasyona neden oluyor.
 Hayır. O şirketlerini Bitcoin i kabul etmesi sadece bitcoinin döngü hızını arttırır. Enflasyonla alakası yoktur.

 Yukarıdaki nedenlerin hiçbiri bizi ikna edemedi.

 Bitcoin borsalarının sayısı günbegün artıyor. Toplam işlem hacimleri artıyor. Hacim arttıkça dahada gucleniyorlar. Tüm bunlar bizde bu olayların gerçek olduğu ve aslında zaten yapıldığı şüphesini uyandırıyor.

 Bu anlatılanlar size yeterli gelmediyse bile hickimse borsaların bitcoinlerimizi bu şekilde kullanabileceğini inkar edemez. Borsaların bu yolu kullanmadıklarını kabul etsek bile bu konuda onları durduran bir engel yoktur.

S.: Bunun gerçek bir problem olduğu konusunda beni ikna ettin. Peki yardımcı olmak için ne yapabilrim?
C: Dediğimiz gibi bu enflasyona neden olan ciddi bir sorun. Fakat şu anda bunun teknik olarak çözümünü bilmiyoruz. Yapabileceğimiz şeyler; teknik bir çözüm oluşturmaya yardımcı olmak, borsaları daha şeffaf olmak konusunda zorlamak, p2p borsaların oluşturulmasını istemektir. Bu arada aşağıdaki cümleyi de yayabilirsiniz:
"BİTCOİNLERİNİZİ BORSALARDA TUTMAYIN-KENDİ BANKANIZ OLUN"

 Eğer bizim gibi normal bir kullanıcı iseniz en azından bu sorunun ve etkilerinin farkında olmanız sizin ve Bitcoin topluluğu için önemlidir.
 Eğer madenciyseniz , dürüst bir borsacı yada dürüst bir yatırımcı iseniz bu olayın yaşanmaması için en büyük pay size düşüyor.

S.: Sana inanmıyorum. Problemi anlamadım ve umrumda da değil. Yoksa sen bir komplo teorisyenimisin ?
C: Biz komplo teorisyeni değiliz. Bitcoinlerinizi 3.parti servislerde tutup tutmamak size kalmış. Mintpal, Mtgox, Bitstamp, Bter müşterileri gibi sıradaki üzgün müşteri siz olmak istermisiniz?
                                 ALTIN KURAL

" BİTCOİNLERİNİZİ BORSALARDA TUTMAYIN-KENDİ BANKANIZ OLUN"



Not: Bu konu  https://bitcointalk.org/index.php?topic=945881.0  linkteki konudan kısıtlı ingilizcemle tercüme edilmiştir. Yararı olacağını düşünerek buraya taşıdım. Birebir çeviri olmamakla birlikte ufak tefek ekleme ve çıkarmalar vardır. Yanlış anlattığım bir husus varsa lütfen düzeltin.
 
140  Local / Alternatif Kripto-Paralar / Atomic Cross Chain Transfer on: February 16, 2015, 09:38:29 AM
http://ciyam.org/at/at_atomic.html  

 Sitesinde açıklaması yapılmış . Qora ve burst arasında bunun yapılacağını ve bunun ilk olacağını söylüyorlar . Tamamen merkezi olmayan bir exchange yöntemi mi? Bilgili arkadaşlar bizi aydınlatsın lütfen .

Edit :"With the AT live on Qora's blockchain, we can claim that we are part of the world's first "Atomic Cross-Chain Transfer" between Qora and Burst, establishing a completely decentralized way of trading in cryptocurrencies."

 
Pages: « 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 »
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!