Bitcoin Forum
February 25, 2021, 08:20:12 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.0 [Torrent]
 
  Home Help Search Login Register More  
  Show Posts
Pages: [1]
1  Local / Romānă (Romanian) / Re: Metode legale de schimbat bitcoin cu taxe minime on: January 13, 2021, 06:35:48 PM
Aș avea de schimbat criptomonede în fiat currencies(în jur de 150,000 euro) și aș vrea să știu care este soluția cea mai avantajoasă din punct de vedere al taxelor. Din ce am găsit pe internet, în Romania se percepe o taxă de 20% (10% impozit si 10% la sănătate), ceea ce mi se pare prohibitiv de mult.

M-am gândit la câteva alternative, însă nu știu statutul legal al acestora:

1. Să merg într-o țară unde criptomonedele sunt considerate monede sau nu sunt reglementate deloc, unde taxele sunt 0 sau mult mai mici decât aici, să fac schimbul și să depun suma într-un cont din țara respectivă, după care să fac transfer bancar în contul propriu din România. Care sunt condițiile necesare pentru a putea realiza acest lucru fără a întampina probleme cu fiscalitatea din România: e destul să stau acolo cateva zile până reușesc să schimb, sau o perioadă mai lungă de timp, sa zicem 6 luni? ar trebui să obțin reședință sau e suficient să fiu turist? Care țări ar fi cele mai potrivite și de ce? ( de exemplu Belize are din start un punct în plus pentru că a fost recomandată de Saul Goodman Wink )

2. Să cumpăr bunuri tangibile sau intangibile din țară sau din străinătate direct cu bitcoin, de la proprietari care acceptă această metodă de plată. De exemplu să cumpăr un apartament, după care să-l vând și să transfer banii într-un cont din țară. Sau să cumpăr aur pe care pot să-l vând ulterior fără a pierde valoare.

 

Eu m-am gândit la variantele acestea, vă rog să-mi menționați care este mai bună sau să-mi propuneți o altă soluție, dacă există.Sunt si eu intr-o situatie similara, si m-am consultat si cu un avocat, si multa lume vorbeste in necunostiinta de cauza pe aici, in special reply cu 45% din suma totala, care e total sf. Mi-am facut cont special sa iti raspund tie din research meu.

Uite cum stat treaba in realitate:

In Romania, daca le impozitezi ai de platit asa

-10% pe profit. Aia nu ai cum sa scapi.

-10% CASS DAR MAXIM 2500 RON, ca e plafonat. CASS se aplica la o baza de impozitare formata din 12 salarii medii din Romania, in fine, nu se aplica la toata suma. Deci daca aia 10% vin mai putin de 2500 RON, platesti 10%, daca sunt mai mult de 2500 RON, o sa fii plafonat si calculat in baza salariilor medii.

-25% CAS daca te incadrezi DAR MAXIM in jur de 5700 RON. Asta reprezinta pensia. La fel ca CASS, e si el obligatoriu doar in cuantumul unei baze de impozitare formata din 12 salarii medii din Romania. Deci undeva la 5700 RON se plafoneaza si el ,indiferent cat te duci tu in sus cu suma.

CAS si CASS in principiu, sunt obligatiile la stat de pensii si sanatate, si in functie de daca ai salariu sau nu, si daca le platesti deja la firma angajata sau nu, s-ar putea sa trebuiasca sa le platesti sau nu. Dar si daca le platesti, ele se platesc in cuantumul unei baze salariate care o anunta anual ANAF, daca faci 1 mil euro, nu iti iau ei 10% din el, si 25% pt pensie si sanatate. Deci alea nu scaleaza cu suma, alea se plafoneaza si raman fixe dupa un anumit nr. Daca esti sub plafon, atunci da, platesti procentual ca vine mai putin si e in favoarea ta. Daca depasesti plafonul insa, platesti la nivelul a 12 salarii medii brute din romania.

Later Edit: Am gasit insa ca CAS nu se aplica veniturilor din alte surse, cum sunt incadrate crypto. Deci sansa foarte mare ca cei 25% CAS sa nu se aplice la crypto, dar asta se mai schimba de la an la an. Eu i-am pus acolo ca worst case scenario- oricum sunt plafonati - dar cei de la Deloitte, consultatin financiari zic ca:


"Ca urmare a încadrării la venituri din alte surse, câștigurile din aceste tranzacții sunt exceptate de la aplicarea contribuției sociale, dar nu și de la contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). "

https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/tax/articles/criptomonedele-si-prima-reglementare-specifica-din-legislatia-nationala-prin-codul-fiscal.html

Dar asta era in 2019, nu stiu intre timp daca mai aplica CAS la ele sau nu, dar cum nimeni nu mentioneaza nimic, poti sa propui ca CAS nu se aplica, doar CASS.

Iar la intrebarile tale:

1- Sa mergi in alta tara sa ii impozitezi acolo. In primul rand, legal nu poti face decat daca iti multi rezidenta fiscala, si Romania are un tratat de evitare a dublei impozitari cu tara respectiva. Partea a doua e foarte importanta. De ex, daca te duci in Spania, Romania are tratat de evitarea dublei impozitari, deci daca platesti la ei, nu mai platesti in Romania. Daca te duci in Belize, si Romania nu are tratat de evitarea dublei impozitari cu ei, atunci platesti si taxele in Belize - care or fi 0 cum zici tu - dar le datorezi si in Romania.

Deci paradisurile astea fiscale, scapi de taxe doar din perspectiva ca ele nu raporteaza statului roman veniturile, dar nu din perspectiva ca esti "legal".

Aici e lista cu tarile cu care Romania a incheiat conventii de dubla impozitare, si poti sa citesti legislatia cu fiecare, ca difera de la tara la tara - Belize nu e printre ele oricum, deci si daca fugi in Belize, tot datorezi statului.

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Conventii/Conventii.htm


Ca sa iti muti rezidenta fiscala in alta tara, trebuie sa stai locuiesti minim 6 luni din ultimele 12 luni in tara respectiva, sa te inregistrezi la politie, sa platesti acolo taxe, inclusiv asigurare de sanatate, si pensii, etc cel putin asa e in Europa. Normal ca nu poti daca esti doar turist, altfel toti norvegienii ar zbura un weekend la barcelona sau in romania si si ar plati taxele acolo, si s ar intoarce in tara in care locuiesc.

Chestia sa cumperi in Bitcoin nu rezolvi nimic, ca daca cumperi un apartament cu pretul in Bitcoin, la notar se zice valoarea apartamentului aproximata la 100k euro, care s-a platit in bitcoin evaluat conform cursului de piata la valorea asta, etc.. deci practic faptul ca platesti in btc e doar de comfort, ei vor fi evaluati la cat valoreaza pe piata si va trebui sa platesti impozit pe ei oricum.

Success.
Pages: [1]
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!