Diyelim ki bir arbitraj fırsatı keşfettim, aldığım bitcoinleri btcturk üzerinden sattım, parayı hesabıma çektim ve 4000 tlllik işlem yaptım sonra bu işlemi 10 kere daha tekrarladım ve 40.000 lik para çektim hesabıma
Aynı işlemi 100 kere yapınca 400.000 tl oldu, mesela 380.000 tlsi yine gitti alım masrafları için hesabımda 20000 tl kaldı, arbitrajtan gelir elde etmiş oldum, böyle bir durumda gelir vergisi tahakkuk eder mi?
Etmezse, yüksek hacimli böyle bir hesap maliyenin kontolüne takılır mı?
Herhangi bir banka hareketinin incelenmesi her zaman olasılıktır. Fakat burada G.V.K.'nın menkul sermaye iratlarına ilişkin talimatlarına bakmak gerekiyor. Tahminimce resmi borsalardan (yurtiçi ya da yurtdışı) elde edilen karlara ilişkin düzenlemeler mevcuttur. Örneğin BİST'den elde edilen kazançlar, stopaj yoluyla işlem anında vergilendirilir. Ayrıca mart ayında gelir vergisi kapsamında beyan edilmesi söz konusu olmaz. Kesilen stopajlar eğer ki elde edilen diğer gelirler sonucunda gelir vergi ortaya çıktıysa, ilgili vergi tutarından mahsup edilir. Bitcoin'e ilişkin vergi hukukunda yasal bir düzenleme olmadığı için, olası bir inceleme vergi müfettişlerinin takdirine kalacaktır. Bence bitcoin ya da altcoinlerin alım satımından elde edilen her türlü kazanç, aslında menkul sermaye iradıdır. Olası bir incelemede müfettişler bu şekilde değerlendirecek ve buna göre vergilendirme yapacaklardır. Ancak ben çok büyük rakamlar olmadığı müddetçe, bu yönde herhangi bir incelemenin yapılacağını zannetmiyorum.
Konuyla ilgili gib i aradım. olumlu olmsuz bir şey söylemediler. daha önce de başka biri bu kaydı oluşturmuş. yazılı bilgi istemesi söylenmiş. ben de yazılı bilgi istedim. cevap gelince aynen buraya yazarım.
Resmi kurumlara bu yönde akıl danışmak, bizlere faydadan çok zarar getirebilir. Olası bir yasal düzenlemeye veya tebliğe zemin hazırlayabilir.