Çünkü LTC'yi ayakta tutan minerlar ve PR. Ciddi bir LTC ekonomisi yok şu an. Olması için de bir sebep yok bence, enerjiyi BTC'yi büyütmeye harcamak, random her çeşit alt coin'e yaymaktan daha mantıklı geliyo forumdaki çoğu insana.
İşin aslı , Bitcoin'i de ayakta tutan minerlar. Eğer ASIC cihazlar piyasaya çıkmasaydı , bitcoinin hem fiyatı bu kadar yükselemeyecekti , hem de bu kadar popüler olmayacaktı. ASIC cihazlarına yatırılan para az değil. BFL , Avalon ve ASICMINER dan alınan ya da alınmaya çalışılan cihazlar için ödenen miktar gerçekten bitcoin ekonomisini canlı tutan -bence- en önemli etken. ASIC cihazı üretmek için yarışa girildiğinde bitcoin market cap'i 120 m $ civarında iken şimdi litecoin market cap'i 50-60 m $ arasında geziniyor ki bu da litecoinin ekonomisini gösterme adına önemli.
Diğer altcoin lerin varlığı aslında bitcoinin tahtını sağlamlaştırıyor , hem de crypto paraların daha fazla tabana yayılmasını sağlıyor.
Çok kısa diğer altcoinlerin bitcoine(ayrıca bütün kripto para birimlerine) katkısı ;
1. (Bence en önemlisi) Anonimliği artırması ,
Biliyorsunuz ki blockchain de bütün transactionlar var. Para transferleri takip edilebilir , fakat bir exchange sitesine gidip bitcoininizi başka bir altcoine çevirip ordan da başka bir yere transfer ederek paranızın(coininizin) izini takip etmek çok daha zorlastırabilirsiniz.
2. Farklı algoritmaların varolması güvenliğin en azından yedeklenmesine sebep olur: Var olan devlet para birimlerinde güven aslında ülkenin itibarın bağlı. Kripto para birimlerinin en büyük
güven mekanizması ise kripto ya da kendi içinde iç güvenliğine dayalı , herhangi bir durumda güvenlik açığının bulunmasını paranızı çöp haline getirir. Nitekim 2011 yazında olan da bu (imiş).
Scrypt ve diğer algoritmaların olması veya ileride daha kompleks algoritmaların olması kripto para birimlerinin geleceği adına önemli.
3. Diğer altcoinler kriptonun tabana yayılmasının sağlıyor şöyle ki;
Kripto para birimlerine merak eden ve yeni öğrenen birisi madencilik işine girmek istese , bakacak ki elindeki ekran kartıyla madencilik yapması çok zor , ama scrypt türü madencilik işi için hala geç kalmış sayılmaz elindeki ekran kartıyla litecoin ya da daha karlı olan yeni çıkan coinlerin madenciliğini yapabilir.
Artı , bitcoin (madenciliği) giderek centralised ( merkezi ) hale geliyor. Her ne kadar yola çıkarken decentralised crypto coin amacı olsa da , artık ASIC almak her kişinin değil üreten ya da borsalarda varolan şirketlerin işi haline geliyor ki , bu da uzun vadede -en iyi ihtimalle- 5-10 üretici firma ve birkaç mining şirketi ( o şirketler de kalırsa) nın networkun %80 'ine( ve/veya daha fazlasına) hakim olması anlamına geliyor.
Öte yandan bitfunder ve btct, LTC kabul etmeye başlamış gibi duruyo ki bu ciddi bi olay. Yani tümüyle LTC üstünden BTC'ye geçmeden bitfunder'dan hisse senedi alabiliyorum. Ama mesela neredeyse hiç bir LTC firması yok yatırım yapabildiğim. Hepsi ya BTC'ye yatırım yapıyo, ya ticarete, gayrimenkule vs. bu da LTC ekonomisiyle ilgili bir veri sonuçta
Burada ufak bir düzeltme yapayım ,
btct.co sitesinin kurucusu ve operatörü ,burnside , ilk olarak litecoin borsası açtı ki o da litecoinglobal.com dur ( yaklaşık bir yıl önce) . Yani ilk açılan site litecoin borsası litecoinglobal , hatta üyelerin btct.co da yeni çıkacak senetleri oylaması hala litecoinglobal da yapılmaktadır. Ayrıca , yine geçen sene litecoinglobal'den kısa bir süre önce vircurex exchange sitesinin sahipleri tarafından çoklu kripto paraların borsası olarak açılan cryptostocks.com var ki o da litecoin ve hatta devcoin borsasını barındırmaktadır . Fakat , popularitesi düşüktür.
Daha ekleyeceğim şeyler olabilirdi ama borsalar konusunu açmışsınız , ben çok üşenmiştim uzun zamandır artık oraya yazarım