Bitcoin Forum
June 21, 2024, 12:41:20 PM *
News: Voting for pizza day contest
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: TÜBİTAK 1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı Notları  (Read 210 times)
fckGravity (OP)
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 157
Merit: 2


View Profile WWW
April 27, 2018, 10:39:38 PM
Last edit: May 01, 2018, 08:22:22 PM by fckGravity
 #1

TÜBİTAK 1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı Notları

2-3 Nisan 2018 tarihlerinde TÜBİTAK BİLGEM Blokzincir Araştırma Laboratuvarı'nın organize ettiği, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ana sponsorluğunda ve Garanti Bankası Altın sponsorluğunda gerçekleşecek olan 1. Ulusal Blokzincir Çalıştayı için konuşmacılar ve kabul edilen bildiriler belli oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=cQklRbc5zjU



1.Ulusal Biokzincir Çalıştayı @Tubitak Başkanı Sn. Hasan Mandal’ın sözleri ile başladı:
 “Bilgiyi birlikte işleyerek, ortak çalışarak ulusal çapta rekabet avantajı yakalayabiliriz”

Nitelikli Bilgi ve Nitelikli İnsana İhtiyaç Var!”

Bilgem Başkan Yardımcısı Orhan Muratoğlu: Blok zincir, internetin icadı kadar yenilikçi, yenilikçi olduğu kadar da yırtıcı bir teknoloji.

İstanbul bir finans merkezi olacaksa bu blok zincir teknolojisini kullanmadan olmayacak.

Kripto paralar bu teknolojinin görünen yüzü, biz çalışmalarımızı görünmeyen tarafına yani kullanım alanlarına yoğunlaşacağız."

Neo R&D Manager Malcolm Lerider: "Blok zincir teknolojisinin ekonomik refahı yükseltme potansiyeli çok yüksek. Güven için gündelik hayatta çok fazla işlem bedeli ödüyoruz ve blok zincir sayesinde bunu ortadan kaldıracağız."

Neo olarak biz bir akıllı ekonomi yaratma gayreti içerisindeyiz. Ethereum gibi sadece bir platform olmanın ötesinde bir şeyi amaçlıyoruz."

Blok zincir teknolojisi şu anda varolan sistemin iyileştirilmesi için bir araç olarak görülmesi gerekir çünkü halihazırda blok zincir şu anki ekonomiyle çalışmak zorundadır."

Neo'nun transfer hızını Bitcoin ve Ethereum ile karşılaştırdığımız zaman daha hızlı olduğunu görebiliyoruz, ama bu bizim için yeterli değil ve bu süreyi daha da azaltmak için çalışmalarımız olduğunu söylemeliyim."

Neo, PoW veya PoS algoritması yerine dBFT algoritmasını kullanıyor. Yani diğer algoritmalarda İşlem hızı=blok zamanı x doğrulamalarken, Neo'da tek bir doğrulama olduğu için işlem hızı direkt olarak blok zamanına eşit oluyor."

"Neo platformunu kullanırken diğer platformlarda olduğu gibi herhangi bir kodlama dilini baştan öğrenmenize gerek kalmıyor, şu an C#, Go, Python, Java ve daha nicesini destekliyor.

Gizliliğin sağlanmasıyla ilgili gelen bir soru üzerine Lerider "Neo platformu üzerinde public ve private zincirler oluşturup, gizliliğinizi bu anlamda sağlayabilirsiniz." dedi.

Turkcell'i temsilen gelen Recep Yıldız ve Mert Kır Operatörler arası veri paylaşımının blok zinciri üzerinden gerçekleşmesi ile alakalı bir sunum yaptılar. Bu alanda 2017'nin son döneminden beri çalıştıklarını ve bir ödeme sistemi entegre etmeye çalıştıklarını söylediler.

Recep Yıldız: " Kurumlar veri alışverişinde çok fazla ve farklı sistemlere bağlılar, bu durumda bazen ihtiyacın karşılanamaması gerçekleşebiliyor. Bu yüzden sistemin eksiklerini gidermek için bir blockchain network'ü üzerinde çalışıyoruz.

Şu anki sistemin sorunlarını farklı sistemlerden oluşması, çevrimdışı olarak çalışmaması, sahtekarlığın fark edilmesinin zamanında olmaması, hata ve manipülasyona açık olması, ek maliyetler doğurması ve yeniliğe esnek olmaması olarak tanımlayabiliriz."

Mert Kır: "Buna Turkcell'in çözümü akıllı sözleşmeleri ve blok zincir ağını dahil etmek. Bu sayede neredeyse gerçek zamanlı çalışmayı, dış sisteme ihtiyacın kalkmasını, sahtekarlığının tespitinin daha hızlı yapılmasını, ödemelere farklı ödeme sistemlerinin entegresini sağlarız."

"Aynı zamanda bu sistem veri kaybına karşı toleranslı, değişikliklere karşı esnek ve bakım/işletim maliyetleri düşük."

Blok zincir ağını dahil ederken bir çok platformun zincirini inceledikk ama private chain istediğimizden dolayı bize en uygun olan platform HyperLedger'dı ve şu anki çalışmamız da bu sistem üzerinden devam ediyor.

Universa'nın Ceo'su Alexander Borodich: "Zamanında internet sadece yazı tabanlıydı ve karmaşıktı, sonrasında tarayıcılar ve http sayesinde bu komplikelik ortadan kalktı. Biz şu an blok zincir teknolojisinin sadece karmaşık olduğu ilk dönemindeyiz, bu daha başlangıcı."

Borodich: "Şu an somut belgeler, pasaport gibi veya arabanızın belgeleri gibi dosyalar gereğinden fazla yer tutuyor ama artık bu belgeler dijitalleşebilir."

"Yapılan bir araştırmaya göre 2027 yılında dünya GDP'sinin %10'u kripto paralar olucak ve yine araştırmalara göre 2025 yılında ilk defa bir ülke kripto para olarak vergi toplamaya başlayacak."

"Tokeni bir oda anahtarı gibi tanımlayabiliriz. Bu kadar basit bi şeydir ve size zaman kazandırır. Aynı şekilde kredi kartlarınızı da bu şekilde düşünebilirsiniz."

"Blok zincir teknolojisinde beni etkileyen dört ana özellik var, bunlar sırasıyla paylaşılır defter, akıllı sözleşmeler, gizlilik ve doğrulama. Ve gizlilik blok zincirin geleceği için en önemli nokta."

"Şu anda Bitcoin ve Ethereum gibi birinci nesil projelerin zincirleri kötü durumda, öncelikle yavaşlar ve pahalılar. Ve kişisel olarak bu zincirlerin güvenliğini sağlam bulmuyorum. Ve akıllı sözleşmeleri o kadar da akıllı değil."

Fakat Universa bu şekilde değil, Bitcoin dijital altını icat etmiş olabilir ama biz , Universa olarak parayı yeniden icat ettik. Şu anda 750.000 kayıtlı hesabımız ve kullanış alanlarımızla bu alanda en iyisi olmaya adayız."

Kullanım alanlarımızda bazıları Malezya Hükümetiyle bir anlaşma sağlamamız sonucunda bazı sosyal harcamalar için dijital para kullanımına başladılar.Bu dijital paralarla içki veya tütün ürünleri alamıyorsunuz, geleneksel parada bunu yapamazken dijitalde bu daha kolay.

 Bir başka kullanım alanı ise Rusya Hükümetinin devlet istatistiklerini blok zincir içerisinde saklıyoruz. Ayrıca Rusya Hükümeti ile birlikte blok zincirin gelişimi için birlikte çalışıyoruz.

Geleceğin parası bizim cep telefonlarımız olucak bu sadece dijital paralarımızın kontrolu tamamiyle bizde olucak. Dijital paraların avantajları arasında çalınmasının imkansız olması ve şeffaf olması da var.

Geleceğimiz blok zincir teknolojisinde."

Çalıştayın ilk panelinde Garanti Bankasından Işık İlhan, KPMG'den Sinem Cantürk, Takasbank'tan Ekrem Arıkan, BKM'den Celal Gündoğdu ve İstanbul Medipol Üniversitesinden Kerem Alkin blok zincir teknolojinin geleceği ve kullanım alanlarıyla ilgili düşündüklerini aktardılar.

En çok dikkat çeken nokta Kerem Alkin'in şu anki mevcut ekonomik sistemin ileriki yıllarda artacak ülkeler arası ekonomik para transferini ve hacmini kaldıramayacağı o yüzden blok zincir teknolojisinin bir 'zorunluluk' olduğunu vurgulaması oldu.

Bu sistemle aracıların ortadan kalkıp kalkmadığına dair bir soruda Ekrem Arıkan 'Aracılar ortadan kalkmıyor, aracıların karakterleri değişiyor. Aracılar blok zincir teknolojisiyle ilgili hem vizyonlarını genişletiyorlar hem de bunun kötü sonuçlarına karşı önlem alıyorlar.' dedi.

Paneldeki sorulardan biri de "Blok zincir teknolojisi bankaları ortadan kaldıracak mı?" oldu, bunun cevabını da Garanti Bankasından Işıl İlhan "Bankalar sadece para transferi yapmıyor, bankalar sadece bu sebepten dolayı ortadan kalkmayacak, bankaların rolü değişecek." dedi.

Bu paneldeki asıl konu blok zincirdi, kripto paralara değinilmedi. Ama genel tavır blok zincir teknolojisinin benimsenmesi ve blok zincir&kripto para birlikteliğinin sonlandırılması ve ayrı düşünülmesine yönelikti.

Bu panelin ardından Asım Karaömerlioğlu "Tarihteki İktisadi 'Balonlar' Işığında Sanal Para Yatırımları" isimli bir konuşma yaptı. Asım Karaömerlioğlu diğer konuşmacılara oranla kripto paralara daha sıcak baktığından bahsetti.

Asım Karaömerlioğlu: "Bitcoin yeni bir kayıt tutma mekanızması olarak düşünülebilir ve blok zincir ve kripto paraları birbirinden ayrı düşünülemez."

"Şu an banka hesabı olmayan veya banka hesabına ulaşım olanağı olmayan milyonlarca insan var. Kripto paralar banka hesabı olmayan insanlar arasındaki çeşitliliği arttırmayı amaçlıyor."

"Kripto para ve ponzi şemasının hiç bir alakası yoktur! Tarihteki balonlarla ile bazı benzerlikleri olmasına rağmen bir çok farklılığı da vardır ve bunlar göz ardı edilmemelidir."

: "Bu farklılıklar; asli değer meselesi, 'otoritelerin' sert uyarıları, kredi ve parasal gelişmelere duyarlılık, uluslararasılıktan uluslar üstünlüğüne bürünmesi, sınır ötesi hareketlerinin yolu ve arkasındaki topluluğun güçlülüğü."

"Bu sebepler düşünüldüğü zaman kripto paralara balon demek biraz aşırı bir tutumdur. Einstein da dediği gibi basit ve güzel düşünelim."



----------

Özetle regülasyonlar konusunda somut hiç birşey konuşulmadı. Ama perde arkasında söylenen: ''seçimleri atlatana kadar regülasyon yok.''

Bir sorunuz olursa yorumlarda bekliyorum.
klavyemaus52
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 571
Merit: 113


View Profile
April 28, 2018, 10:15:38 AM
 #2

Ya aslında ben Türkiyede pek araştırılmasından yana değilim Bunlar açığa çıktığı ve iyice anlaşıldığı zaman devlet youtuberlere olduğu gibi bunada vergi koyacaktır diye düşünüyorum
crimsongoth
Member
**
Offline Offline

Activity: 588
Merit: 18


View Profile WWW
April 28, 2018, 10:11:01 PM
 #3

Vay canına böyle bir çalıştaydan ilk kez haberim oldu. Tübitak'ın başında bulunanlar göz önüne alındığında böyle bir şeye önayak olmaları mucize gibi bir şey olmuş. Bizim ülkemizin bu devrim niteliğindeki gelişime eklemlenerek bu trene binerek devam edebileceğine açıkçası pek ihtimal vermiyorum. Vergi çakmaları ihtimali zor olsada olursa hiç şaşırmam.
vycl87
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1204
Merit: 630


View Profile
April 29, 2018, 06:00:14 AM
 #4

Bu gercekten iyi bir haber,  Tübitak gibi ülke gelişimine fayda sağlaması gereken bir kurumun bu şekilde bir çalışma yapması beni çok sevindirdi. Üstelik bu çalıştaya çok önemli markaların çok önemli şahsiyetlerinin katılması daha da sevindirdi. Gelecek blockchain ile şekillenecek ve bu gelişime geç kalırsak sanayileşmeye geç kaldığımızda olanlar tekrar olacak. Elimizdeki değerleri kaybetmeden bu yeni cağın bir parçası olmak için cok sıkı çalışmalıyız. Ama şu kesin ki insanlar ne kadar inanırsa inansın arkasında güçlü kurumlar olmazsa yeterli gelişim gösterilemez. Gelişim ve yenilik için toplumun tabaniyla birlikte kurumların ve devletlerin tutumu da önemli. Tübitak ve değerli tüm katılımcılara teşekkürler. Ben artık ülkemizden ciddi bir proje ve onunla birlikte gelecek bir ICO bekliyorum. Hem destek veririz, reklam yaparız ve yatırım yaparız.
ugur2222
Member
**
Offline Offline

Activity: 210
Merit: 16


View Profile
April 29, 2018, 10:24:32 AM
 #5

güzel bir haber olmuş inşallah kripto paralar hakkında güzel bir çalışma olur yakın zamanda. Tek korkum devletin bu konuya el atıp yüksek bir vergi koyması. bizim gibi küçük yatırımcılar için sıkıntı olur
yadeke
Member
**
Offline Offline

Activity: 62
Merit: 10


View Profile
May 01, 2018, 09:59:46 AM
 #6

bu ülkede böyle çalıştayların yapıdığını görmek unut verici. umarım devamı gelir. katkısı olan herkese teşekkür ederim. basında da iyi yer buldu kendine bu çalıştay. heryerde görüyordum.
Kripto_O
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 17
Merit: 0


View Profile
May 01, 2018, 10:52:36 AM
 #7

Çalıştay videoları aşağıdaki linklerde verilmiştir. İyi seyirler.

https://www.youtube.com/channel/UCq1gEUn4GC19UEmOxRSOxwg
desciglio2
Member
**
Offline Offline

Activity: 378
Merit: 11


View Profile
May 01, 2018, 01:29:47 PM
 #8

Genel anlamda verimli bir çalıştay olmuşa benziyor. Takip edemeyenler için böyle bir özetlemeye gittiğiniz için teşekkürler. Dikkatle oldum.

tranqella
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 39
Merit: 0


View Profile
May 02, 2018, 08:37:03 AM
 #9

Güzel ülkemde böyle bilgilendirici daha da önemlisi araştırılma sonuçlarının paylaşılması takdir edilesi bir durum. Umarım farkındalık daha da artar.
arhan2015
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 196
Merit: 1


View Profile WWW
May 02, 2018, 08:41:40 PM
 #10

Gözlerim yaşardı, çok duygulandım. Ne kadar güzel bir çalışma olmuş. Ayrıca duyurduğunuz için de teşekkürler. Keşke çalıştaydan önce haberim olsaydı ama olsun notları okurum artık

               kaasy.ai ICO Token Sales               
BUY KAAS TOKEN NOW
Artificial Intelligence Algorithms on Blockchain
ozgurkaya
Member
**
Offline Offline

Activity: 112
Merit: 10


View Profile
May 02, 2018, 08:48:31 PM
 #11

Türkiye'de böyle bir çalıştay olması cidden sevindirici. Bütün teknolojileri arkadan kovalayan bir ülkeyiz neredeyse. Bu teknolojiye yolun başında dahil olmamız gerekiyor diye düşünüyorum.
Tüm yazıyı okudum paylaşımı yapan arkadaşa da çok teşekkür ederim.
İnşallah bu tarz çalışmalar gün geçtikçe artar ve devlet destekli bu teknolojinin öncü ülkelerinden biri oluruz.
yerlivemillicoin
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 38
Merit: 0


View Profile WWW
May 03, 2018, 07:55:36 PM
 #12

Değerli forum üyeleri,

   Çalıştay, aslında toplanma amacından çok farklı yerlere gitti. Aslında bir güçler dengesinde, dengenin aleyhine bozulduğunu görenlerin işleri düzeltme çabası da denilebilir. Şunu söylerebiliriz ki, yayınlanacak çalıştay raporundan bu teknolojileri halk adına yararlı olabilecek şekilde kullanmata yönelik bir şey ne yazık ki çıkmayacak.

  Aracısız, merkeziyetsiz dolaşımda olma ve şeffaf olma yerli ve milli coin için olmazsa olmazlarımızdandır. Teknolojiden güç alan, bu teknolojiyi halka dağıtılmış bir ağa yayan ve kullanıcıların işlemleri sınırsız izleme yetkisi ile kendi kendini denetleyen blokzinciri platformunu kullanmak bizler için ilk hedefimiz olmalı.
Blokzinciri ile merkeziyetsiz ve halka dağıtık ödeme sistemleri mümkünken, bankaların dijital bankacılık adı altında blokzincirine de sahip çıkmaları bu teknolojinin doğasına tersdir.  Halihazırda bankalar endilerini bu konuda yine "köşebaşlarını" tutacak şekilde konumlandırmaktadırlar. Bankalar asla bir aracı görevi gördüklerini kabul etmemektedirler.

   Kripto-para ile ilgili gerek kamu kurumlarının, gerekse bankaların bu konuda çalışmaları sürmektedir. Bu kurumlar yakın bir zamanda kripto-para ile ilgili adımlar atacaktır. Gerçekçi olmak gerekirse bu adımları atmalılar da. Ancak buradaki ince ve hassas çizgimiz "blokzinciri"ni bizlere kazandırmak, yani halka indirmek ve onu kripto-para haricinde de kullanabilir hale getirmektir.
   

   Bankalar, aracı kurumlar ve kamu kurumları görünürde kripto- para itibarını sarsmaya yönelik açıklamalar yapsalarda, halkın gözünde blokzincirini de itibarsızlastırmaya çalışmaktadırlar. Arkasında durmamız gereken halka dağıtık olması gereken bu teknolojiyi, "dijital bankacılik" kisvesi altında tekrar banka ve aracı kurumlara ya da diğer adı geçmeyen " dijital tekel yapılara" geri vermemeliyiz.

   Mümkün olan her alanda bu teknolojiyi kullanıp, kullanan yapılara destek olup, bu teknolojiyi tabana yayıp, halkın gözünde bir ilke olarak " 3. kişi ve kurumlara devredilemez " hale getirmeliyiz.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!