Son yıllarda özellikle 2018 öncesinde Bitcoinde yaşanan önemli artışlar beraberinde alternatif paraların piyasada oluşmasına ve varlık göstermesine sebep oldu. Gelin birlikte Ripple inceleyelim ve az da olsa fikir edinelim. Kripto paralar hakkında bilgisi olan veya olmayan birçok yatırımcı kripto para işine girmeye başladı. Aslında bunda biraz da basının etkisi var diye düşünüyorum. Hemen hemen hergün Bitconin yükselişini ekonomi sayfalarından sıkça işittik, bu da doğal olarak büyük bir reklam sağladı.
Piyasaya çıkan alternatif paralar yatırımcıların bölünmesine ve dikkatlerin diğer paralara çekilmesine neden oldu. Bu paralar arasında dikkat çekenlerden biri de Ripple tabiki.
Ripple şuan ki fiyatı 0,31830 ve gün itibari ile piyasada 605,40 Milyon civarında işlem görmüş durumda ve %17 artış göstermiş durumda. Bakıldığında yüksek bir miktar para ile yatırım yapmış olsanız kısa zamanda güzel bir kar oranı elde etmiş olacaksınız.
Daha farklı bir avantajı olan Ripple internet üzerinden para göndermek için kullanılan bir iletişim protokülü olup, diğer kripto paralardan farkı gerçek para birimlerinin de kullanılabiliyor olmasıdır. Ripple'ın madenciliği yapılamıyor ve Ledger adı verilen blockhain tabanlı defterlerin şirket tarafından yönetildiği bir kripto para birimidir.
"Ripple altyapısını kullanan şirketler, düşük masraflı satış ve şirket ödemesi gibi projeler geliştirebilir. Şu ana kadar birçok banka hem uluslar arası ödemeleri kolaylaştırmak hem de bu yönde projeler geliştirmek için ripple’ı entegre etti. Öyle ki, dünyanın en büyük 50 bankasından 15’i ripple’ı kullanıyor. Akbank da ripple’ın yeni anlaştığı bankalardan biri olarak listeleniyor ve blockchain alanında atılım yapan ilk Türk bankası olma özelliğini taşıyor.
Ripple’ı diğer kripto paralardan ayıran en önemli özelliklerden biri madenciliğin olmaması. Esasen bir şirket olarak faaliyet gösteren ripple ağı, geliştiricilerin blockchain üzerinden ürettiği belirli sayıda (100,000,000,000) XRP token’i ile çalışıyor. İşlemlerden kesilen XRP miktarı sistemden siliniyor. Yani bir nevi işlem yapıldıkça dolaşımdaki token sayısı azalıyor. Ripple bunun yanı sıra şirket kimliği sebebiyle kripto paraların en önemli noktalarından biri olan merkezsiz olma ilkesini tam olarak benimsemiyor.
Piyasa hacmi ve XRP değeri
Ripple kripto paralar arasında pazar payı bakımından kendine 3. sırada yer buluyor. 41.6 milyar dolarlık bitcoin ve 22.8 milyar dolar paya sahip ethereum’u, ripple 11.5 milyar dolar piyasa hacmiyle takip ediyor. Dolaşımdaki XRP sayısı yaklaşık 38 milyar iken ripple’ın günlük işlem hacmi 140 milyon civarlarında seyrediyor."
https://coin-turk.com/ripple-nedir-altcoinlerin-yukselen-yildizi-hakkinda-bilmeniz-gerekenler Şeklinde daha birçok anlatımda sunulmuş, bilgi edinmek isterseniz ya da yatırım yapmayı düşünürseniz detaylı okuyup araştırmanızı öneririm. Ripple veya diğer alternatif paralarda şöyle bir güzellik var yükseliş hacmini yakalamak BTC'ye göre daha kolay ve daha hızlı. BTC'nin yükselişi son 1 yıl içinde çok düşüş yaşadı ve yatırımcılar tedirgin olmaya başladı. Herkesin kafasında hemen hemen aynı sorular var, acaba zarar mı ederiz, daha fazla düşer mi düşmez mi, ama alt coinlerde böyle sorulardan ziyade hızlı yükselişi anlık yakalamanız daha kolay. Ripple hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz yatırım yapmadan önce bence grafiği de detaylı bir şekilde inceleyin derim.