Karadenizliyim ve mantardan çok iyi anlarım. Yalnız çok dikkat edilmesi gereken bir olay. Zehirli olanlar birbirlerine çok benzer. Özellikle kanlıca adi verilen kırmızı mantara a benzeyen çok zehirli mantarlar mevcut. Mantarın her şeyi yapılabilir.Mantısı, böreği , yumurtalı mantar, köz ateşinde....offfff böyle közde pişerken sulanır. o suyu içeceksin. nasıl lezzetlidir. bak anlatırken nasıl canım çekti kerndi kendime. Kültür mantar ı nı söylemiyorum bile.Neredeyse evde yetiştirecekler onu.
Ayrıca ilaç yapımında da kullanılan mantarlar var .mesela bizde ayı manyat ı dediğimiz mantarlar.iSmiyle müsemma kocaman alt kısmında sünger gibi bi kısım olur. Yine kanlıca ya benzeyen bi mantar daha vardır ilaç yapımında kullanılan .fakat rengi biraz daha krem rengi gibidir.
Kültür mantarını tüketmesek bile olur aslında. Bütün mantar çeşitleri nemli ortam-güneş ışığı isterken kültür mantarı için güneş ışığı şartı yoktur yani eğer elinizde kompost, misel varsa koyun yoğurt kovasına atın odanın bir kenarına yetişir. Ben kültür mantarının içerisinde bir vitamin olduğunu düşünmüyorum.
Kültür mantarı bilmediğiniz yerlerden aldığınız zaman büyük risk içerir çünkü kompost hazırlaması ve oranları çok önemlidir. kompost ayarı, kilo, sterilizasyon, olmasa bile emin olun mantar çıkıyor ama ne derece sağlıklı orası tartışılır. Kültür mantarının asıl kompostu at gübresinden elde edilir ve en kaliteli mantar bu gübreden çıkar ama at gübresinin pahalı olması ve zor bulunur olmasından dolayı kompost saman içerisine konulan bazı maddeler şunlardır ; Amonyum nitrat, amonyum sülfat.
Karadeniz insanını mantar heyecanlandırır. bu hafta Fesleğen mantarı(italyanların meşhur porçini mantarı) bulup yeme fırsatım oldu gerçekten mantar konusunda tüm düşüncelerim değişti
daha önce kurutulmuşu yemişliğim vardı ama taze olarak ilk kez tükettim efsane diyebilirim. Köy pazarlarında eğer sap kısmı geniş ve kısa, şapka kısmı büyük ve kahverengi bir mantar görürseniz mutlaka alın deneyin.