Aslında bu olay yeni bir şey değil ama geçenlerde yine Hackerların yeniden hedeflerini ip kameralara yönelttiklerini ve dünya kadar insanın mahrem görüntülerini çalıp yayınladıklarını gördüm. Çin menşei ucuz olan ürünlerin sistemsel açıkları sayesinde bu işleri gerçekleştiriyorlar. Çoğu zamanda bu ürünleri piyasaya sürdükten sonra ne güncelleme ne de başka bir işlem yapmıyorlar.
https://www.onvif.org/2008 Yılında Axis Communications, Bosch Güvenlik Sistemleri ve Sony Corporation tarafından kurulan ONVIF üyeliği bu tip IP güvenlik ürünlerinin belli bir standart'ta olması gerektiğini ve ONVIF faaliyetlerine katılmak isteyen üreticiler, yazılım geliştiriciler, danışmanlar, sistem entegratörlerinin Onvif'in belirlediği standartlarda olması gerekmektedir.
ONVIF üyeleri bugün toplu olarak 12.000'den fazla profil uyumlu ürün sunmaktadır. Piyasada milyonlarca kurulu ONVIF uyumlu ürüne yol açmıştır. Her uygun ürün, aşağıdaki ONVIF profillerinden en az birini desteklemelidir:
Erişim kontrolü yapılandırması için
Profil AKapı kontrolü ve etkinlik yönetimi için
C ProfiliKenar depolama ve alma için
Profile GHızlı kurulum için
Profile QTemel akış videosu için
Profil SGelişmiş video akışı için
T profiliONVIF, IP birlikte çalışabilirlik çözümlerinin sayısını artırmak için üyeleriyle birlikte çalışmaya devam ediyor.
https://www.onvif.org/about/member-list/ Yukarıdaki linkte hangi firmaların hangi seviyelerde olduğunu göstermektedir. Ev ve ofisiniz için eğer bir güvenlik kamerası kurmak istiyorsanız eğer benim tavsiyem Full Member listesinden Dahua, Hikvision, Neutron bu ürünler diğer Pelco, Sony,Axis ve Bosch göre fiyat konusunda daha iyilerdir. Neutron bu arada Türk firmasıdır gerçi kameraları burada üretilmiyor. Genelde devlet kurumlarında çıkan kamu ihalelerinde bir üst grupta bulunan kameralar seçiliyor.
Benim görüşüm ucuz olsun diye güvenliğimizin başkaları tarafından hacklenmesi ve bunlarında sanal ortamlarda dolaşması gerçekten büyük bir risk taşıyor. Umarım faydalı bir yazı olmuştur.