IMF’nin en son Küresel Finansal İstikrar Raporu, kripto para birimlerindeki oynaklık faktörünü vurguladı. IMF, kripto paraların gelişmiş ve uygun fiyatlı sınır ötesi ödemeler de dahil olmak üzere birçok yeni fırsatın yolunu açtığını belirtirken; ayrıca insanları dijital para varlıklarının finansal istikrar zorlukları oluşturduğu konusunda uyardı.
“Kripto ekosisteminin hızlı büyümesi yeni fırsatlar sunuyor. Teknolojik yenilik, ödemeleri ve diğer finansal hizmetleri daha ucuz, daha hızlı, daha erişilebilir hale getiren ve bunların sınırların ötesine hızla geçmesini sağlayan yeni bir çağı başlatıyor… Potansiyel kazanımlara rağmen, kripto varlıklarının hızlı büyümesi ve artan benimsenmesi, finansal istikrar sorunları da yaratıyor. ”
IMF
IMF Para ve Sermaye Piyasaları Departmanı Mali Müşaviri Tobias Adrian, Press Trust of India’ya (PTI) Bitcoin gibi kripto para birimlerinin aşırı fiyat dalgalanmaları yerine istikrarsızlığın tek nedeni olabileceğini söyledi. Ayrıca kriptoyu hisse senetleri, emtialar ve döviz kurlarıyla karşılaştırdı. Hepsi yatırım için risk olsa da, kriptonun oynaklık nedeniyle hala en riskli varlıklar arasında başı çektiğini vurguladı. Adrian, kriptonun iyi bir yatırım fırsatı olabileceğini, ancak asla parasal bir toplamınkiyle karşılaştırılamayacağını iddia etti.
“Geri dönebilir, geri dönebilir. Yani bir yatırımcıysanız ve Bitcoin alıyorsanız, bu büyük oynaklığa maruz kalırsınız. Hisse senetlerinden veya emtialardan ve hatta döviz kurlarından çok daha değişkendir. Bu çok, çok değişken bir varlık ve bu da istikrarsızlığı beraberinde getiriyor… Bir yatırım varlığı olarak sorun değil. Ancak parasal bir toplam olarak, doğru özelliklere sahip değil.”
IMF raporu Stabilcoinleri eleştiriyor
IMF raporu ayrıca, kriptonun yasal bir çerçeveye ciddi şekilde ihtiyacı olduğunu dile getirerek düzenleyicilerin yanında yer aldı. Rapor, stabilcoinlerin hızlı büyümesinin ekonomik sistem için potansiyel bir risk olduğunu ve düzenleyicilerin onlara kanun oluşturması gerektiğini belirtti. Ayrıca, IMF raporu dijital çağda CBDC ihracını teşvik etti.
“Politika yapıcılar, kripto varlıkları için küresel standartlar uygulamalı ve veri boşluklarını ele alarak kripto ekosistemini izleme yeteneklerini geliştirmeli. Stabilcoinlerin rolü büyüdükçe, düzenlemeler, oluşturdukları risklere ve gerçekleştirdikleri ekonomik işlevlere uygun olmalıdır. Kriptolaştırma riskleriyle karşı karşıya kalan gelişmekte olan piyasalar, makroekonomik politikaları güçlendirmeli ve merkez bankası dijital para birimleri çıkarmanın faydalarını göz önünde bulundurmalıdır.”
https://btcmagazin.com/imf-raporuna-gore-bitcoin-hem-firsat-hem-de-finansal-bir-sorun/Daha karar verememişler. El Salvador gibi tarihi yazan cesur ülkeler arttıkça fırsat olduğunu anlayacaklar.