Bitcoin Forum
November 13, 2024, 02:49:33 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 28.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: BTC Transferlerinde Çok Yüksek Ücretlerden Kaçının- Adım Adım Rehber (Electrum)  (Read 46 times)
mela65 (OP)
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 348

Best Crypto / Online Casino Writing Services


View Profile
October 08, 2024, 09:06:01 AM
Last edit: October 09, 2024, 08:38:06 AM by mela65
Merited by 1miau (5), Porfirii (1), GazetaBitcoin (1)
 #1

Yazar: 1miau
Ana Konu: Make sure to avoid wasting BTC for too high fees – step by step guide (Electrum)




Yapılan her Bitcoin işleminde bir ücrete ihtiyaç vardır, bu ücretler işlemin alıcıya zamanında ulaşmasını sağlarken, aynı anda bu ücreti mümkün mertebe düşük tutmak da göndericinin faydasınadır. Bir işlemin hızı, bu işlem için ne kadar ücret ödediğinize bağlıdır. Bahsedilen ücretler bayt başına (sat/byte) Satoshi cinsinden belirtilir. Sat/byte cinsinden ücret ne kadar yüksek olursa, işleminizin bir sonraki bloğa dahil edilme olasılığı da o kadar yüksek olur. Madenciler işlemleri her zaman işlem ücretlerinin miktarına (sat/byte) göre seçerler. Bu durum madenciler için mantıklıdır, çünkü madenciler sadece blok ödülünü değil, aynı zamanda çıkarılan blokta yer alan tüm işlemler için de işlem ücretlerini alırlar.

Her Bitcoin cüzdanı işlem ücretini manuel olarak ayarlamanıza müsade etmez, buna müsade edenlerin bile birçok ayarı vardır ve bazen bu ayarlar çok pahalıdır. İşlem ücretlerini manuel olarak ayarlamanıza olanak tanıyan en iyi cüzdanlardan biri Electrum'dur.

Ayarları değiştirdikten sonra, güvenilir ve doğru web sitelerinde yapılabilen optimum işlem ücreti miktarını tespit etmek önemlidir. Ancak ilk önce özelleştirilmiş ücretleri etkinleştirmeniz gerekir.

Bu rehber için Electrum cüzdanı kullanılmıştır  Mempool desteği Jochen Hoenicke.

Bitcoin işlemlerinizde tasarruf sağlamanız için sadece birkaç adım kaldı.


1.

Öncelikle Electrum üzerinden cüzdanınızı açın. Kısayolları kullanarak cüzdanınızda gezinmeyi kolaylaştırarak başlayalım. Şimdi sağ üst köşedeki görünüme tıklayın ve aşağıdaki resimde gösterildiği gibi istediğiniz kısayollara tıklayın. Bu kılavuzda hepsi seçilmiştir.






2.

Electrum'un eski sürümlerinde, Electrum'da ücretleri araçlar ve tercihler menüsünden manuel olarak düzenleyebilirsiniz, ancak en son sürümde bunu yapamazsınız. Ücretlerinizi özelleştirmenin tek yolu gerçek bir işlem yapmaktır. Şimdi yapmanız gereken tek şey gerekli cüzdan adresini ve tutarı girmek ve ardından öde (pay) tuşuna basmaktır. Aşağıdaki pencereyi görmelisiniz.






3.

Şimdi ücreti yalnızca kaydırıcı bar aracılığıyla ayarlayabileceğinizi fark edeceksiniz, bu yeterli bir işlem değildir. Ücretlerinizi manuel olarak düzenleyebilmek için aşağıdaki resimde gösterilen simgeye tıklayın.






4.

Şimdi 3. adımı başarıyla tamamladıysanız, kontrol edilebilir ayarların bulunduğu aşağıdaki gibi bir mini pencere çubuğu görünmelidir.





5.

Şimdi yapmanız gereken tek şey işlemleriniz için tercih ettiğiniz ayarları seçmek. Ancak Ücretleri manuel olarak düzenle (Edit fees manually) seçeneğini seçtiğinizden emin olun.





6.

Şimdi kaydırıcı butona ek olarak, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi düzenleme ücretleri için iki onay kutusu olduğunu fark edeceksiniz. Aşağıdaki yeşil renkle gösterilen kutuyla, istediğiniz ücret oranını sat/bayt cinsinden elle yazarak ücretleri düzenleyebilirsiniz. Kırmızı renkle gösterilen kutuyla, BTC veya mBTC olarak ne kadar ücret ödemek istediğinizi girebilirsiniz.






7.

Son olarak, işleminiz için ne kadar ücret gerektiğini bulmanız gerekecek. Bunu, aşağıdaki adımları takip ederek öğrenebilirsiniz:

Güncel işlem ücretini tespit etmenin birkaç yolu vardır.

Bunlardan biri de; Mempool Observer Topic adresini kontrol etmek ve FeeBuddy botu tarafından uygulanan olası ücretleri kontrol etmektir.

Şu anda bir diğer kolay yol da Bitcoin Mempool'a doğrudan bakmaktır. Mempool, en iyi memlerin toplandığı bir havuz değildir, onay bekleyen Bitcoin işlemlerini temsil eder. Yani dolu bir Mempool, işleminizi hızlı bir şekilde göndermek için yüksek bir ücret anlamına gelir, çünkü birçok işlem onay bekliyor ve bir sonraki bloğa dahil olmak için yarışıyor (sadece en yüksek işlem ücretlerine sahip olanlar,  bir sonraki blok için seçilir), neredeyse boş bir Mempool ise işleminizi yalnızca düşük bir ücret ödeyerek onaylatmak için idealdir.

Mempool'un güzel bir resmini Jochen Hoenicke'nin sayfasında bulabilirsiniz: https://jochen-hoenicke.de/queue/#0,24h.

Web sitesinde Mempool'u analiz edebileceğiniz farklı zaman aralıklarını seçebilirsiniz. Toplamda 3 farklı grafik vardır:
- Onaylanmamış İşlem Sayısı (Mempool)
- BTC cinsinden bekleyen işlem ücreti
- MB cinsinden Mempool Boyutu

Bizim işlemlerimiz için, ilk ve son grafik uygundur. Son grafik Mempool'un gerçek boyutunu MB cinsinden gösterdiği için amacımız için daha etkilidir. Çünkü bazen Mempool'da çok büyük işlemler (bayt cinsinden) bekler, bunlar ilk grafikte tek bir işlem olarak listelenir ancak çok fazla boyuta ihtiyaç duyarlar (çok sayıda girdileri olduğu veya çok sayıda SegWit olmayan işlem olduğu için).
Ama sonuçta grafikler birbirine çok benziyor:

Onaylanmamış İşlem Sayısı (Mempool):





Mempool Boyutu (MB):



Farenizi grafik üzerinde hareket ettirdiğinizde, hangi çizginin bayt başına kaç satoshiyi (sat/bayt) temsil ettiğini görebilirsiniz. Bu gösterge, işleminiz için ne kadar işlem ücreti kullanmanız gerektiğini aşağı yukarı tahmin etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca biraz geçmişe, son birkaç saatte ne kadar MB işlem beklediğine ve Mempool'un genellikle düzenli olarak boşaltılıp boşaltılmadığına da bakmalısınız. Bu durumda, bayt başına sadece birkaç satoshi seçmek mantıklıdır. Elbette, işlemi ne kadar hızlı göndermeniz gerektiği de bir etkendir. Çok hızlı bir transfere ihtiyacınız yoksa, biraz beklemeniz veya önümüzdeki birkaç saat içinde gerçekçi olduğunu düşündüğünüz daha düşük bir ücretle göndermeniz önerilir.

Burada en büyük bilinmeyen değişken, bir sonraki bloğun ne zaman bulunacağıdır. Nadir durumlarda, iki ardışık blok arası bir saatten fazla sürebilir. Daha sonra, bir sonraki bloklara dahil edilmesi gereken birçok işlem birikir ve o zamana kadar çok zaman geçebilir. Ayrıca, bu arada Mempool'a birçok yeni işlem girmesi ve sizinkinden daha yüksek bir ücrete sahip olmaları durumunda, sizinkiler yerine yeni bir bloğa dahil edilmeleri mümkündür. Bu nedenle, düşük bir işlem ücreti seçmenin de getirdiği bazı riskler vardır.

Ayrıca, geçmiş günlerdeki işlem hacmini her zaman kontrol etmelisiniz. Belirli aralıklarla ve sıklıkla tekrarlanan desenler vardır:



- 08:00 CET civarından sonra işlem hacmi artma eğilimindedir, 23:00 civarında Mempool kademeli olarak boşalır (bu zamanlar değişebilir, bazen daha erken, bazen daha geç başlar)
- Bitcoin göndermek için en iyi zaman 02:00 ile 08:00 CET arasıdır, Mempool düzenli olarak boşalır.
- Pazartesi genellikle en yoğun gündür.
- Hafta sonu Mempool genellikle hafta içindekinden çok daha boştur, yoğun saatlerde bile nispeten boştur.

Bu göstergelerin her an değişebileceğini, özellikle BTC fiyatı arttığında, çok sayıda kullanıcının işlem yaptığını ve bu nedenle ücretlerin de büyük olasılıkla artacağını unutmayın.



Ve son olarak, kısa bir örnek:

Ekran görüntüsü alındığında şu anda burada (gece) 01:00 CET idi, Mempool aşağıdaki resmi gösteriyor (günlük genel bakış):


Pazartesiydi, bu nedenle gün içindeki işlem hacmi beklendiği gibi çok yüksekti. Ancak şu anda Mempool neredeyse yine boş. Önceki hafta olduğu gibi bu gece de birkaç kez boş kalacağı ve hala bütün gecenin boş kaldığı varsayılabilir.

Mempool'daki tüm işlemlerin boyutuna farenizi grafik üzerinde hareket ettirerek bakarsanız, son bloğun tamamen dolu olmadığını göreceksiniz (yaklaşık 0,55 MB (normalde bir bloğa 1 MB'den fazla sığar)). Bu noktada, 2 satoshi / baytı seçerdim ve bu işlemin bir sonraki bloğa dahil edilme olasılığı çok yüksek olurdu.

Ve grafiğe baktığınızda, bazı işlemlerde çok yüksek bir ücret kullandığını da fark edeceksiniz... İşlemlerini 100 satoshi / bayttan fazla göndermişler, ancak yalnızca 2 satoshi / baytlık bir ücret, işlemi bir sonraki bloğa sokmak için yeterli olurdu. ^^





Bu çeviri AOBT instiyatifi ile yapılmıştır.






Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!