Arkadaşlar, burada amacım mining yani madencilik üzerine temel bazı bilgileri vermek ve bazı diğer bilgilerle güzel bir içerik üretmek.
Öncelikle bitcoin madenciliği ile başlarsak, madencilik 10 dakikada yapılan blok kazımı neticesinde verilen bitcoin ödülünden pay almak diyebiliriz günümüzde.Bunun için büyük madencilik poolları var ve bu havuzlara katılarak madencilik yapmanız mümkün.
Peki madencilik ile üretim nasıl oluyor?10 dakikada bir kazdığınız blok ödülleri bizim bitcoin madenciliği dediğimiz şey.Burada aslında 1 blok üretirken düşen ödül bitcoin madenciliğinin ana omurgası.
Günümüzde 2024 halvinginden sonra 1 blok başına düşen ödül 3.125
BTC olarak görülüyor.10 dakikada 1 blok kazıldığını düşünürsek, yılda çıkarılacak
BTC miktarını hesaplayabiliriz :
*Blok süresi : 10 dk , Günlük 6x24’den 144 blok yapar.Her bir blokta 3.125
BTC kazılabildiğine göre ;
* 144 (blok) x 365 (gün) x 3.125 (
BTC) = 164.250
BTC üretimi yapar.
Bu veriler yarılanmanın gerçekleştiği ve bir sonraki yarılanma olana kadar olacak ödül miktarını belirtir.Yani blok ödülü 3.125
BTC kaldığı sürece 1 tam yılda 164.250
BTC üretimi yapılacaktır.
Elbette bu teorik yani olması gereken.Ama iş pratikte böyle olmayabilir, bazen 10 dakikadan kısa veya uzun süreler blok için gerçekleşebilir.Üç aşağı, beş yukarı hesap böyledir.
Maliyet ise ülkedeki elektrik tarifelerine göre değişir.Aşağıda bunu dünya ülkelerine göre bulabilirsiniz :
Peki 1 Bitcoin ne kadar enerji tüketir?Gelelim başka bir başlığa.Bitcoin üretimi yapan madencilik cihazlarının sarfiyatı önemli bir konu.Bir yılda bitcoin için aşağıda vereceğim kaynakta 91 TWh enerji harcandığı yazıyor.Bu Finlandiya’nın şu an kullandığı elektrikten daha fazla ancak başka kaynakta da bunu 150 TWh olarak da belirttikleri söyleniyor.
Aşağıda vereceğim fotoğrafta ülkelerin elektrik harcamaları ve bitcoin için harcanan elektrik kıyaslanmış , yine aynı kaynaktan alıntı :

Dünyada 27. Sırada olan bitcoin, Türkiye’den daha az elektrik harcıyor ki dünyada ekonomik devler bitcoinin doğaya ve çevreye verdiği zararı anlatarak desteklemediklerini söylüyorlardı.Bu konuda da artık bazı ülkeler doğal enerji kaynaklarıyla elektrik üretip, madencilik yapmaya başladıklarını açıkladılar.
Bu konuda da üçüncü kaynaktan alıntılayacağım fotoğraf bize bazı bilgiler verecek:

Yapılan araştırmada bitcoin üretimi için kullanılan enerji kaynakları yukarıdaki gibi gösterilmiş.Kaynakta gördüğümüz üzere bitcoin için harcanan elektriğin yarısı yenilenebilir enerji kanallardan üretilmiş.Bu da onu nispeten daha az doğaya zarar veren bir emtia haline getiriyor.
Ayrıca başka bir kaynakta da dünyadaki en değerli emtia olan altının madenciliğinde 2020 yılındaki enerji tüketiminin 265TWh olduğu yazılmış, yani altın daha da fazla enerji kaynağı harcanarak elde ediliyor.Ayrıca siyanür gibi zehirli kimyasallar ile de işlemleri yapılıp doğaya verdiği zararı da anlayabiliriz.
Kaynak :
https://nftevening.com/bitcoin-mining-cost/Kaynak 2 :
https://crypto.com/tr/bitcoin/bitcoin-energy-consumptionKaynak 3 :
https://batcoinz.com/bitcoin-by-energy-source/Kaynak 4 :
https://www.rockitcoin.com/bitcoin-energy-consumption-vs-gold-and-banks/#:~:text=Thus%2C%20mining%20and%20refining%20gold,mining%20industry%20at%20265%20TWh.