Üstad bu POS hakkında çok bilgim yok ama bu cihazlar sadece kripto ile ödeme kabul ediyorlar sanırım değil mi? Yani kripto-FIAT-kripto geçişini anlık sağlayan bir yapısı yok.
Eğer öyleyse henüz ülkemizde yasal olarak kullanımı sıkıntı olabilir. Ödeme kaydedici cihazlarla ilgili tebliği iyi incelemek lazım.
483 SIRA NOLU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİBildiğim kadarıyla bu cihazların ülkemizde Gelir İdaresi'nin altyapısı ile bağlantılı olma zorunluluğu var. Kripto para ticareti vergi konusu dışında şu an ama bu normal ticaret'e dönük olduğu için bu konuda sıkıntı olabilir mi emin olamadım. Daha detaylı inceleme yapmalı ya da konuyla ilgili bir deneyimli bir avukata danışmak mantıklı olabilir.
Örneğin;
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamına giren ve 4 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartları yerine getiren mükellefler; 1/7/2018 tarihinden itibaren perakende mal satışları ile hizmet ifalarına ilişkin olarak ÖKC’lerden gerçekleştirilen satışlara ilişkin ÖKC günlük kapanış (Z) raporlarında yer alan mali bilgileri (
www.efatura.gov.tr) “Perakende Mal Satışları ile Hizmet İfalarına İlişkin Mali Rapor” olarak, internet adresinde yayınlanacak “Perakende Mal Satışları ile Hizmet İfalarına İlişkin Mali Rapor Bildirim Kılavuzu”nda belirtilen format ve standartta GİB tarafından belirlenen dönemler (günlük, haftalık veya aylık) itibariyle hazırlamak ve bu raporu gerçek kişiler için elektronik imza veya mali mühür ile tüzel kişiler için ise mali mühür ile onaylayarak GİB tarafından belirlenen süreler içinde e-Arşiv uygulaması aracılığıyla GİB bilgi sistemine elektronik ortamda bildirmek zorundadırlar.
ÖKC: Ödeme Kaydedici Cihaz
Edit: Tebliği okudukça bir şeyler çıkarıyorum
Md:8 / Fıkra:2'de şöyle bir şey var;
(2) Perakende mal satışları ve hizmet ifalarına ilişkin tahsilat işlemlerinde bilgisayar bağlantılı sistem mahiyetindeki eski nesil ÖKC’lerle birlikte kullanılan banka vb. kuruluşlara ait harici EFT-POS cihazlarının, ÖKC’ler ile uyumlu bir yapıda (EFT-POS cihazından tahsil edilecek tutara ilişkin olarak ÖKC’den mali değeri olan fiş veya yemek kartı EFT-POS cihazlarından yapılan tahsilata ilişkin ise mali değeri bulunmayan bilgi fişi düzenlenecek şekilde) kullanılması esas olup, bu çerçevede harici EFT-POS cihazlarından gerçekleştirilen her bir tahsilat işlemi için ÖKC’den mali değeri olan ÖKC fişinin veya yemek kartı EFT-POS cihazlarından yapılan tahsilata ilişkin ise mali değeri bulunmayan ÖKC bilgi fişinin düzenlenerek müşteriye verilmesi zorunludur.
Belki buradan yürünebilir. Ama yine de her alım-satım işlemine fatura veya fiş kesme zorunluluğu devam edecektir.
Son olarak bu maddelerle uyumlu olmazsa 213 sayılı kanunun, 355. mükerrer maddesine atıfta bulunmuş;
1. Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.000 (504 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2019'dan itibaren 1.900 TL) Türk Lirası,
2. İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basıt usulde tespit edilenler hakkında 500 (504 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2019'dan itibaren 980 TL) Türk Lirası,
3. Yukarıdaki bentlerde yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 250 (504 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2019'dan itibaren 490 TL) Türk Lirası,
Özel usulsüzlük cezası kesilir. (7103 Sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle eklenen cümle; Yürürlük: 27.03.2018)Bu Kanunun 107/A maddesi uyarınca getirilen zorunluluklara uymayanlardan, bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alanlara 1.000(504 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2019'dan itibaren 1.200 TL) Türk lirası, (2) numaralı bendinde yer alanlara 500(504 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2019'dan itibaren 600 TL) Türk lirası, (3) numaralı bendinde yer alanlara 250(504 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2019'dan itibaren 300 TL) Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilir.
Burada bahsi geçen rakamlar işlem başına oluyor. Yani özel usulsüzlük cezası işlem * karşılığındaki cezası diye düşünmek lazım. Günde 10 işlem yapsa 10*1200 olsa yolu doğrultamazlar.