yazıyı görsellerle beraber burdan okuyabilirsiniz: kaynak:
https://kriptohayat.com/skale-network-skl-nedir-skl-hakkinda-her-sey/Skale Network, ethereum yan zinciri olarak oluşturulmuş, merkezsiz elastik blok zinciri ağıdır. Ethereum ağındaki sıkışıklıkları gidermek için tekrar yapılandırılmış bu ağ gerçek dünyanın gereksinimlerini karşılamak amacıyla oluşturulmuştur. Geliştiriciler ethereum merkezsiz uygulamalarını (dapps) kolaylıkla bu ağın alt yapısına geçirebilir, müşterilerinin düşük ve hızlı işlem ağından yararlanmasını sağlayabilir.
Saniyede 2000 işlem yapabilme yeteneği sağlayan bu ağ, blockchain teknolojisinde büyük bir sorun olan ölçeklenebilirlik sorununa büyük bir çözüm getirmiş gibi duruyor. Güvenli ve merkezsiz elastik blok zincirler yüksek performanslı, merkezsiz, yapılandırılabilirdir. Skale, EVM ile uyumludur ve geliştiriciler ethereum un geliştirme setinden yararlanabilirler.
Ethereum için ölçeklenebilirlik sorununa büyük bir çözüm getiren skale ağının arkasındaki takım olan SKALE Labs, SKALE Innovator programı ile birlikte üzerinde inşa edilen yüzlerce hatta binlerce merkezsiz uygulama ile birlikte bir çok entegrasyon ve doğrulayıcı hizmetleri ile ortaklıklarını duyurmuştur.
SKALE, Hizmet Olarak Ethereum olarak düşünülebilir. Bir merkezsiz uygulama (dApp), SKALE’nin geçerlilik setinden ihtiyaç duyduğu kaynaklara (hesaplama, depolama, bant genişliği) göre abonelik ücreti öder.
Uygulamaya özel zincirler, giriş ve çıkış noktası olarak hizmet veren SKALE Manager akıllı sözleşmesi ile Ethereum’a bağlanır. dApps, jetonlarını, uygulamaya özel zincirdeki belirteçlere basan SKALE Manager akıllı sözleşmesine yatırır.
Skale ağı öncelikle ethereum ağını desteklemek için geliştirilmiştir. İlerleyen süreçte diğer güvenlik katmanlarına da çözüm amaçlayan bu proje ilerleyen süreçte merkezsiz teknolojiler arasında yürütme ve birlikte çalışabilirlik katmanı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Merkezsiz Veri Depolama Çözümleri
Veri saklama imkanı sunan bir çok çözüm şirketi vardır. Geçmişten günümüze veri depolamaları disk, CD, flash ve hard diskler ile yapılmıştır. Ancak günümüzde bulut depolamalar tercih edilmeye başlanmıştır. Google drive veya Dropbox gibi çözümler verilerinize internetin olduğu her yerden erişim imkanı tanımıştır. Fakat bu verilerin sadece bir şirket özelinde depoluyor olması ise sizi bir takım risklere maruz bırakabiliyor. Merkezsiz veri depolama işlemi ise ağın güvenliği kadar güvenli olduğu için taraflara tamamen güvenilir bir sisteme dahil olma imkanı tanıyor.
Ethereum ağında veri depolama pahalı bir hal almaya başlamıştır. Fakat Skale Network geliştirdiği çözüm ile veri depolama ve saklama faaliyetlerini oldukça ucuz ve güvenli hale gelmiştir. Daha basit ifade ile Skale, merkezi olmayan bir bulut bilgi işlem ve depolama sağlayıcısı olarak çalışır.
Madencilik ödüllerinde yeni bir çözüm
Kripto para madenciliği yapan insanların dünyadaki üretilen enerjilerin yaklaşık %10’unu kullanıldığı tahmin edilmektedir. Hal böyle olunca devasa elektrik harcayan bu varlıklar dünyaya oldukça zarar vermektedir. Devasa makinalar ile birlikte büyük fabrikalar ile yapılan bu faaliyetler ağın güvenliğini de tehlikeye atabilir. Dünya üzerinde madenciliğin çoğunluğu elde etmeye çalışan havuzlar çıkabilir. Ağ içerisinde yeterince büyüklüğe ulaşınca ağın güvenliğini tehdit edebilir.
Skale Network’te ise madencilikte bir başka yol seçmiştir.. Düğümün boyutundan ziyade ”düğümün davranışına göre ödüllendirme” sistemi ile birlikte eşit ödül alma şansı yaratmıştır. Ayrıntılı bilgi için yapılan açıklamayı buradan okuyabilirsiniz.
Şu anda 14 doğrulayıcı ile anlaşan skale network tokenlerinizi kolaylıkla madencilik ağına yatırabilirsiniz. Ağ içerisinde kripto para kilitleyerek, skale token ödülleri almanızı sağlayan bu sistem oldukça pratiktir. Staking mekanizması ile her ay yaklaşık %1 getiri sağlayan madencilik ödüllerine buradan ulaşabilirsiniz.
Skale Network (SKALE) Token Dağılım Bilgileri
Sembol: SKL
Toplam Arz: 7,000,000,000 SKL
Başlangıçtaki Arz: 4,140,000,000 SKL
İlk 61 Gün İçerisindeki Arz: 564,166,667 SKL
Toplam SKL tokenlerinin dağılımı ise şu şekildedir:
Doğrulayıcılara toplam arzın %33 ü ayrılmıştır.
Delegelere tahsis edilen değer ise %28.1’dir.
Takıma %16 ayrılırken %10 skale fonuna ayrılmıştır.
Protokol geliştirme fonuna %7.7
Çekirdek takıma %4
Ekosistem fonuna ise %1.3 ayrılmıştır.
SKL token kilit açılma tarihleri
12 yıl boyunca SKL token açılma süreci devam edecektir. 12 yıl sonra tüm kilitler açılmış olacaktır.
kriptohayat.com