Develüasyon kavramından bugün biraz bahsedelim.
Develüasyon, basitçe bir ülkenin para biriminin, diğer ülkelerin para birimlerine karşı değer kaybetmesi/kaybettirilmesidir. Bunu ülke planlı şekilde yapabilir veya plansız kötü ekonomik modellemeler ile bu sonuç alınmak zorunda kalınabilir.
Türk parasının devalüasyonu kararı alınmasının amaçları şöyle olabilir :
- Mevcut dış ticaret açığı dengelenmek istenebilir. Eğer ithalat, ihracattan fazlaysa ülke için bu kötüdür ve harcamayı kısarak dış ticareti canlandırmak amaçlanır. Bu durumda develüe edilmiş ülke parasıyla ihracatın artışı beklenir çünkü artık işgücü ucuzdur ve yurtdışından daha fazla mal/hizmet alımı gerçekleşir, ihracat artar. Bu durumda ithalat ile gerekli dengeyi koruma çabası gerçekleştirilmiş olur.
- Ulusal para develüe edilirse yerel para birimi değer kaybedeceğinden (mesela 3 liradan 27 liraya geldiğindeki alım gücü değişikliği gibi ) ithalat azalacaktır. İhracatı arttırmakla birlikte, ithalatı da azaltmak dengeye daha kolay ulaşımı sağlayacaktır.
- Bu durumun en kötü dezavantajı ise enflasyon yaratacak sonuçlar doğurmasıdır. Enflasyon artarsa ülke içerisinde oluşacak sonuçları daha önce yazmıştık, artık yaşayarak da zaten canlı olarak şahit oluyoruz bu duruma.
Güzel kullanılırsa dahi olumsuz yanları olan bir ekonomik yöntem. Şu an ülkemizde Develüasyon kararı alınmamış olsa da, ülkede paramız develüe olmadı mı? Sonuçlar sanki birebir örtüşüyor.
Kaynak :
https://www.getmidas.com/borsa-terimleri/devaluasyon-nedir/#:~:text=Ulusal%20para%20biriminin%20devalüe%20edilmesinin,ülkenin%20satın%20alma%20gücü%20zayıflatılır.