Gaziantep Özel Deva Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kaan Alper, TÜBİTAK’ın projelerini kabul etmemesiyle ilgili görüşlerini açıkladı.
Açık konuşmak gerekirse TÜBİTAK, son bir yıl içinde kabul ettiği / etmediği / dereceye almadığı projeler sebebiyle oldukça eleştirilen bir kurum olmaya başladı. Geçtiğimiz hafta kabul edilmediği projesi 2 ödül kazanan lise öğrencisi ve yine TÜBİTAK’ın projesini beğenmediği İlayda Şamilgil’in NASA’nın Mars Proje Ekibi’ne dahil edilmesi, kurumun ciddi eleştiriler almasına sebep olmuştu. Son olarak ‘papaz eriğini imam eriğine çevirme’ projesini kabul etmesiyle itibarının yerlerde sürünmesine sebep olan TÜBİTAK, bizi şaşırtmayarak Gaziantep Özel Deva Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi olan Kaan Alper’in projesini de kabul etmedi.
TÜBİTAK tarafından dereceye alınmayan projelerinin İzmir’de düzenlenen DOESEF yarışmasının 5.sinde Mühendislik-Enerji kategorisinde Türkiye 1.si seçildiğini ve 2017’de Los Angeles’ta düzenlenecek INTEL ISEF 2017’de ülkemizi temsil edeceğini belirten Kaan, TÜBİTAK’la ilgili dikkat çeken bir yazı paylaştı.
Yazının tamamı şu şekilde:
“Gaziantep Özel Deva Anadolu Lisesinde 10. Sınıf öğrencisiyim. Taşınabilir bir uydu tasarladık. İçerisinde GPS Modülü, GSM Modülü, yükseklik sensörü, ısı-sıcaklik sensörü, basınç sensörü ve ivme sensörü bulunmakta: GSM sensörü sayesinde 1 km'lik alanda kendi cep telefonu, radyo ve telsiz ağınızı kurabiliyorsunuz. Yükseklik, sıcaklık ve açısal değerlerini kodladığımız program üzerinden canlı şekilde bilgisayarda görebiliyorsunuz. Altındaki kamera sayesinde cep telefonu ve tabletlerimizden canlı izleyebiliyoruz. Ayni zamanda içinde bir MicroSD Card modülü mevcut. Uçuş esnasındaki tüm bilgiler bu karta kaydediliyor. Dış iskeletini kendi 3D yazıcılarımızdan çıkartık ve kendimiz tasarladık. İçindeki PCB'yi de kendimiz tasarladık ve çalıştığımız firma yardımıyla çıkarttık.
Bu robot MEB ve TÜBİTAK'ın ortak düzenlediği yarışmada derece alamadı. Birde bu bir robot değil; robot dediğin uçar yada gider. Bunun pek bir özelliği yok. İşe yaramaz şeklinde jurilerden hakaretler aldık.
Ayni proje İzmir'de düzenlenen DOESEF yarışmasının 5.sinde Mühendislik-Enerji kategorisinde Türkiye 1.si seçildi. Aynı zamanda her yıl ABD'nin farklı eyaletinde düzenlenen ve 2017'de Los Angeles'te düzenlenecek INTEL ISEF 2017'de Turkiye'mizi temsil etme hakkını kazandı.
Belki paylaşılır da Tübitak'ın seçtiği gereksiz projeler yüzünden umudu kırılmış ve mühendislikten soğumuş kişilere bir örnek olur diye sizlere yazdım."
Sanırım üzerine daha fazla konuşmaya gerek yok, yorumlarınızı dört gözle bekliyorum.
KAYNAK