Merhabalar, Redbull websitesinde Türkiye bölümünde Bitcoin nedir başlıklı kapsamlı güzel bir yazı yayınlandı.
Bende kendilerine bitcoin güvenliği ve devletlerin yaklaşımlarıyla alakalı bir röportaj verdim. Kurumsal şirketlerin gösterdiği ilgi ile yakın geleceğin daha güzel olacağına hep birlikte şahit olduğumuza inanıyorum.
Yazıya buradan ulaşabilirsiniz:
https://www.redbull.com/tr-tr/bitcoin-nedirYorumumu sizlerle paylaşmak isterim:
Türkiye’de yasal zeminin kurulması için devlete yardım etmeye hazırızTürkiye’de Bitcoin borsalarının temeli atılıyor olsa da devlet aşamasında nasıl çalışmalar yapıldığı şu an kesin değil. Netsparker firmasında güvenlik araştırmacısı olan Mustafa Yalçın, Türkiye’nin Bitcoin’e adapte olmuş ülkeler gibi gerekli yasal zemini ve dolandırıcılık takip sistemlerini hazırlaması gerektiğini belirtti. Yalçın, Bitcoin ve diğer sanal paraların faydalarından yararlanmamız gerektiğine inanıyor:
"Teknolojinin getirdiği kolaylık ve gizlilik kavramlarının olduğu her yerde dolandırıcıların türediğini ve türeyeceğini biliyoruz. Ancak dolandırıcılığın teknolojik gelişimlerin önüne geçmesini engellememiz gerekiyor. ABD hükümeti, BitLicense adını verdiği bir regülasyon ile Bitcoin kullanımının önüne geçmek yerine, dijital para birimlerini kullanabilir kıldı. Bunu yaparken dolandırıcılığa karşı kontrol mekanizmaları kurarak kendilerini bu süreçlere adapte ediyorlar.
Ülkemizde Bitcoin'e yönelik bir regülasyon henüz bulunmuyor olsa da Bitcoin alım satımı TL üzerinden yapılabiliyor ve aracı kuruluşlar aracılığıyla temin edilebiliyor. Bu aracı kuruluşlar, güvenlik amacıyla bağlı oldukları güvenlik birimlerine gerekli geri bildirimleri yaptıklarını kullanıcılara bildiriyorlar.
Teknolojiyi yakından takip edenlerin dışında, basında 'fiyatların aniden çok artması, dolandırıcılık yapıldığı' gibi başlıklar kamuda Bitcoin'in sadece yasadışı faaliyetler için kullanıldığı gibi bir düşünce oluşturuyor. Silkroad vakası gibi terör/kaçakçılık eylemlerinde kullanılan Bitcoin'ler, Bitcoin sisteminin verdiği şeffaflıktan ötürü takip edilebiliyor. Bu sayede istihbaratı güçlü devletler dolandırıcılıkları tespit ediyor. BTC'nin meşruluğu şu an ülkeden ülkeye değişiyor ancak bireye indirgediğimizde hayatımıza birçok yenilik ve kolaylık kazandırıyor. Bana sorarsanız fayda sağlayan bir teknoloji meşrudur. Bu durumu bıçağın iki farklı kullanımı örneği ile izah edebiliriz. Bir bıçakla insan öldürülebilir ama mutfaklarımızda vazgeçilmezdir. İnternet de günümüzde dolandırıcılar tarafından kullanılmaktadır fakat kullanımının getirdiği avantajlar kaçınılmazdır. Bitcoin de aynıdır. Getirdiği avantajları suçlular kendi çıkarları için kullanmak isteyecektir. Devletler, karşı durmak yerine Bitcoin’i anlamaya çalışmalı ve belli düzenlemeler ile suç unsurları minimize etmek için çaba sarf etmelidir.
Elden bozdurulan kara parayı takip etmek ne kadar zor ise, Bitcoin için de aynı durum geçerli. Ancak bu teknolojiden faydalanmak isteyen kullanıcılar zaten gerekli bilgileri kullandıkları borsalara sunarak bilgi paylaşımı sağlıyor ve olası soruşturmalarda gerçek suçluların bulunması kolaylaşıyor. Dolandırıcılığa alet olan teknolojiye engel koymak yerine, ona ayak uydurarak, doğru takip mekanizması kurulması ve fayda sağlanması gerektiğine inanıyorum. Halihazırda Japonya, İsviçre, Avustralya zamanla Bitcoin'e adapte olmuş ülkelere örnek gösterilebilir.
Ülkemizde Bitcoin'in yasal zeminini oluşturmak için yakın zamanda harekete geçileceğini umuyorum. Güvenlik zafiyetleri ile ilgili kaygıları azaltmak için devletimiz konuyla ilgili güvenlik kuruluşlarına bilgi paylaşımı çağrısında bulunursa elimizaden gelenin en iyisi yaparız."