Bitcoin Forum
April 16, 2021, 09:02:55 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 »  All
  Print  
Author Topic: Lightning network  (Read 20750 times)
ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 04, 2018, 07:53:38 AM
 #61

Realno, neki krajnji cilj LN-a i je da fee bude manji od 0.01$ te da plaćanje bude instantno i da na taj način omogući mikrotransakcije. Sve ovo ostalo su slatke brige (zarada od fee-ova, watchtowera itd.)

Kad razmišljate o LN-u probajte zamisliti mogućnosti koje on nudi. Zamislite npr. da sam ja tvrtka A i nudim neku uslugu i želim ju naplatiti "po sekundi". Ali isto tako ne želim naplatiti tek na kraju mjeseca, već vam želim naplatiti isti tren kad koristite tu moju uslugu.
LN nudi upravo tu mogućnost. Ja kao firma mogu otvoriti kanal prema vama (iako vi plaćate meni, ja najnormalnije mogu inicirati kanal prema vama), postaviti fee na 0, te kroz svoj software od vas naplaćivati svaku sekundu neku mikro cijenu dok ste spojeni na moju uslugu.
Vi i ja možemo imati tisuće i tisuće transakcija bez da UOPĆE opterećujemo mrežu. Mreža zna samo kada se kanal otvori, i kada se zatvori (npr. kada vama istekne pretplata ili ugovor za moju uslugu). Sve ostalo mi radimo direktno, bez ikakvog posrednika (direktan kanal između mene i vas) ili sa posrednikom, ukoliko postoji put od mog noda do vas sa 0$ fee (ako je 0$ fee dio moje usluge).

LN bi mogao omogućiti npr. plaćanje mikro vrijednosti prilikom tipkanja tekstova na forumu. Svako slovo koje utipkate = jedna transakcija. Što više i brže tipkate, više INSTANTNO zarađujete. Nema više "na kraju mjeseca" ili "na kraju tjedan"....ne...odmah, stisneš slovo a wallet primi uplatu.

Eto....TO je LN....to i još više ustvari. Tu dolaze plaćanja iz raznih valuta i sl. no neću sada o tome, tematika je takva d bih mogao pisati do prekosutra. Baš zato planiram napisati koji redak na svom blogu vezano uz tu temu.

1618606975
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618606975

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618606975
Reply with quote  #2

1618606975
Report to moderator
1618606975
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618606975

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618606975
Reply with quote  #2

1618606975
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1618606975
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618606975

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618606975
Reply with quote  #2

1618606975
Report to moderator
1618606975
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618606975

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618606975
Reply with quote  #2

1618606975
Report to moderator
seljo
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1150
Merit: 1002


Hodling.


View Profile
June 04, 2018, 07:57:50 AM
 #62

Zamislite OSI model, a LN je layer 2.

Hodling since 2011.®
ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 11, 2018, 11:57:50 AM
Merited by Trofo (1), RegulusHr (1)
 #63

DAG je način spremanja i distribucije podataka (alternativa blockchain-u a oboje su ništa drugo nego vrlo loše baze podataka) dok LN (kao cjelina) ne sprema permanentno niti distribuira podatke, niti je "konkurencija DAG-u ili blockchain-u) tako da je usporedba vrlo teška ili bih čak rekao nemoguća a ako se i pokuša vrlo KRIVA. Kao da uspoređuješ jabuku i Ferari. Uloge im nisu iste niti im je cilj isti.

Kod LN-a se podaci "spremaju" samo lokalno na LN nod-u i to oni podaci koji su vezani uz trenutno aktivne kanale. Kad se kanal jednom zatvori (uspješno zatvaranje koje se provede kroz blockchain), podati o tom kanalu su nepotrebni. Sam operater nod-a ih može pamtiti zbog nekih svojih osobnih potreba, no za sam LN oni nisu bitni niti se mogu ikako koristiti dalje u LN mreži.
Slikovito to ide ovako: Ja otvorim kanal prema tebi i pošaljem ni nešto BTC-a. Pa ti pošalješ meni i tako si šaljemo satima, danima, mjesecima, godinama. Naša dva noda pamte koliko tko ima BTC-a u tom kanalu (dakle samo podaci o meni i tebi). Kad iz nekog razloga zatvorimo kanal (više ne poslujemo ili je isplativije slati preko nekog drugog noda), naši nodovi zaboravljaju sve te podatke i tu cijela priča što se LN-a tiće staje. Naravno ja mogu spremiti history transakcija negdje na svoj disk, no to je moja osobna stvar i nije vezana uz LN i njegovo funkcioniranje, niti ja mogu te podatke više iskoristiti u budućnosti na LN mreži.

Max broj transakcija u LN-u je popriličan. Brojke se vrte od pardeset tisuća do stotine milijona, zavisno kako se gleda i računa brzina.

Naime, razlika je dali se računa propusnost cijele mreže zajedno, ili propusnost između dva noda. I ako se računa između dva noda, dali se računa direktna veza ili veza sa hop-ovima. I naravno ako ima hop-ova koliki bi bio neki prosjek sa kojim bi se računalo.

Naravno odmah se postavlja pitanje, zašto pobogu te razlike. Pa mreža je mreža i ako se uspoređuje sa BTC-om onda se valjda gleda propusnost cijele mreže! Kod LN-a to nije slučaj.

Naime, da bi ja i ti odradili transakciju, ne treba nam ostatak mreže. Dovoljni smo samo ja i ti. Samo moj i tvoj nod. Ilitiga PRAVI p2p. Kod standardnog BTC-a da bi ja platio tebi, naša transakcija mora proći kroz ruke rudara koji su onda (kao grupa) centralno mjesto kroz koje prolaze sve transakcije.
Kod LN-a to ne postoji.
I onda je (u slučaju direktne povezanosti mog i tvog noda) maksimalna propusnost ona koju podržavaju moj i tvoj nod. A ta propusnost ne zavisi od koda LN-a, već od harware-a na kojem se vrte naši nodovi i naravno kvalitete internetske infrastrukture između naša dva noda. Ta propusnost između naša dva noda može biti OGROMNA. Više desetaka tisuća pa na dalje. Što naši nodovi imaju bolji hardware, to je veća propunost, što smo fizički bliže, to je bolji ping, to je veća propusnost itd.

Onda imamo situaciju gdje ja i ti plačamo međusobno, ali koristimo neki treći nod (ili više njih). Tada propusnost zavisi od propusnosti između svih tih nodova. Najslabija karika će odrediti max propusnost između nas. No, tu postoji i opcija (koja se u LN walletima automatizira) otvaranja novih kanala ili korištenja drugih ruta) ukoliko je korisniku bitna max brzina (npr. netko će biti spreman platiti 1 milisatoshi više za veću propusnost (i dalje pričamo o ovim ogromnim brojkama, ne o 10, 100 ili 1000 u sekundi).

I onda naravno imamo cijelu mrežu koja je zbroj svih gore mogućih kombinacija.

Kad se sve uzme u obzir, brzina od 1mil transakcija po sekundi za cijelu mrežu je NIŠTA....sporo! LN, kao mreža u cijelini, može DALEKO brže. Desetci miliona i više, jer je ta ukupna brzina samo zbroj pojedinačnih brzina koje imaju nodovi te je za povečanje te ukupne samo potrebno otvoriti nove nodove.
Limiti su ovi direktni između dva noda i ako gledamo pojedinačnu konekciju, tu pričamo o deseticima tisuća pa na dalje po konekciji i opet zavisno od hardware-a. Netko tko ima nod na Raspberry PI-u neće imati istu propusnost kao netko tko ima neko ozbiljno računalo kao nod itd.


eroejoe
Member
**
Offline Offline

Activity: 602
Merit: 54
View Profile
June 11, 2018, 12:58:12 PM
Merited by ljudotina (1)
 #64

Da li bi se Lightening Network mogao primijeniti recimo u trgovačkim centrima, te što sve kupac treba imati i znati prilikom kupnje?

BTC
ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 11, 2018, 01:30:49 PM
 #65

Već postoje mobile i dekstop LN walleti koji rade na BTC mainnetu, tako da da, defintiivno se može primjeniti bilo gdje gdje ima interneta, a kupac iz dana u dan mora znati sve manje i manje. Instaliraj wallet, uplati BTC na njega, pričekaj da se otvore početni kanali i koristi.
Naravno, kako je mreža još mlada tako je moguće da ne pronađeš neku rutu prema nekom nodu, no sa aktivacijom walleta koji koriste automatsko spajanje i taj će problem biti sve manji i manji.
Na kraju krajeva, takvi walleti najnormalnije mogu / trebali bi / trebat će (ima puno implementacija koje se razlikuju po mogućnostima) odraditi on chain transakciju u slučaju da se ne može odraditi putem postojećih LN kanala.
Već postoje trgovci koji primaju BTC putem LN-a. Nemam listu pri ruci al vjerujem da tu Google može pomoći. Samo pazite kad guglate da tražite listu za BTC mainnet, ne testnet (nerijetko se ljudi zabune pa gledaju krive podatke o npr. broju aktivnih nodova itd.)

LN je tek nedavno prešao iz alfe u betu tako da treba držati i očekivanja na razini bete. Kad dođe full release, stvar bi trebala biti jednako komplicirana kao i standardni BTC.

RegulusHr
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 574
Merit: 254


View Profile
June 12, 2018, 09:49:34 AM
Merited by ljudotina (1)
 #66

Ljudotina hvala što nas informiraš i educiraš o Lightning networku, postovi su vrlo edukativni i interesantni barem za mene.

Odlučio sam napisati ovaj post da dam podršku tvojoj aktivnosti na našem lokalnom podforumu i da ne misliš da nam tvoji postovi nisu interesantni jer nema puno komentara, dao bih ti i više merita od ovog jednog simboličnog jer tvoji postovi ih sigurno zaslužuju. Kako si Legendary Member i nije ti to važno za napredovanje štedim na tvojim postovima da mogao dati formašima koji još trebaju napredovati u hijerarhiji foruma, jer merita nikad dosta.
ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 12, 2018, 10:36:00 AM
 #67

Nije mi bitno, ali ako sam dobro razumio, dobiveni merit se nekako može prosljediti dalje? Kako sada dođem malo češće počeo sam i davati merit za sve postove vezane uz BTC (isprika ako sam koji preskočio što je sasvim moguće). Ako se davanjem meni nekako to umanjuje onda me slobodno preskočite, meni nije o glavu (kao što vidite, nisam ni member neke kampanje).
Glavni cilj mog pisanja je informiranje jer imam osjećaj kao da smo tu lokalno stvarno loše informirani i da se sve vrti oko dropova i kampanja i te siće koja se okolo dijeli, umjesto da se skoncentriramo na bitnije stvari.
Koliko vremena i energije se troši na skupljanje merita i tipkanje postova po forumu da bi se zaradilo pardeset dolara mjesečno, toliko bi se moglo potrošiti na npr. učenje nodejs-a ili pythona ili nekog drugog programskog jezika te bi se sa tim znanjem mogao napraviti neki projekt baziran na kriptovalutama.
Na LN-u se mogu izgraditi takvi projekti sa platnim funkcionalnostima o kojima se danas ni ne sanja.

Moj san je napraviti multiplayer igru sa realnom ekonomijom na bazi milisatoshija gdje bi se sve transakcije odvijale putem LN-a te bi brojke u igri predstavljale prave milisatoshije a sve transakcije predstavljale prave LN transakcije.

Trofo
Legendary
*
Online Online

Activity: 1358
Merit: 1018


Join the world-leading crypto sportsbook NOW!


View Profile
June 12, 2018, 11:19:11 AM
Merited by ljudotina (1)
 #68

Nije mi bitno, ali ako sam dobro razumio, dobiveni merit se nekako može prosljediti dalje? Kako sada dođem malo češće počeo sam i davati merit za sve postove vezane uz BTC (isprika ako sam koji preskočio što je sasvim moguće). Ako se davanjem meni nekako to umanjuje onda me slobodno preskočite, meni nije o glavu (kao što vidite, nisam ni member neke kampanje).
Za svaka dva merita koje dobiješ automatski dobiješ 1sMerit kojeg možeš prosljediti dalje. Drugi korisnik ga dobija kao Merit. Budući da si visok rang dobio si neku solidnu brojku sMerita kada su uvedeni. Možeš vidjeti koliko ih imaš kada ga nekome dodjeluješ. Nadam se da je jasnije. Da ti barem malo pomognom budući da si ti meni puno pomogao sa ovim tvojim postovima o LN.

Glavni cilj mog pisanja je informiranje jer imam osjećaj kao da smo tu lokalno stvarno loše informirani i da se sve vrti oko dropova i kampanja i te siće koja se okolo dijeli, umjesto da se skoncentriramo na bitnije stvari.
Koliko vremena i energije se troši na skupljanje merita i tipkanje postova po forumu da bi se zaradilo pardeset dolara mjesečno, toliko bi se moglo potrošiti na npr. učenje nodejs-a ili pythona ili nekog drugog programskog jezika te bi se sa tim znanjem mogao napraviti neki projekt baziran na kriptovalutama.
Na LN-u se mogu izgraditi takvi projekti sa platnim funkcionalnostima o kojima se danas ni ne sanja.
Nekako je logičan slijed događaja da kad netko novi prvo dođe na forum navali na airdropove i kampanje jer mu to izgleda kao free money. Onda s vremenom ljudi shvate da se radi o sitnišu i da je bolje se baviti nečim konkretnijim. Sudim po sebi. Airdropove mi se više ne skuplja, ali sam još uvijek u fazi kada radim bounty jer lova na žalost dobro dođe. Uz to svakodnevno pokušavam i naučito što više o cijelom kripto svijetu jer mislim da blockchain definitivno ima budućnost.

Ne mogu reći da programiranje imam u malom prstu ali radio sam manje projekte u phytonu, C# i bavio se malo Web designom pa skupio nešto znanja iz photoshop/illustrator/HTML/CSS/JS itd. Moglo bi se raći da sam prilično svaštar ali u ničemu ne mogu tvrditi da sam top klasa. Plan mi je također kada dijete malo odraste i dođem do više vremena uhvatiti se nekog kripto projkta. Vjerojatnije prvo kao dio nekakvog tima s ovih prostora. Možda iz Slovenije jer mi se čine puno napredniju po pitanju kripta od nas.


Moj san je napraviti multiplayer igru sa realnom ekonomijom na bazi milisatoshija gdje bi se sve transakcije odvijale putem LN-a te bi brojke u igri predstavljale prave milisatoshije a sve transakcije predstavljale prave LN transakcije.
Zvuči jako zanimljivo. Sretno s projektom o obavijesti nas o napretku ako ikad kreneš u realizaciju.

ovcijisir
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 1204
Merit: 198View Profile
June 17, 2018, 08:09:42 PM
Merited by ljudotina (1)
 #69

Evo da podijelim s vama tri videa koji su mi jako pomogli da bolje shvatim sve ono što nam je Ljudotina objašnjavao.

Prvi video je uvod u Lightning Network i govori u grubo o njegovim mogućnostima i problemima koje rješava, dok su druga sva videa više fokusirana na protokol i sigurnosne mogućnosti.

Također je priložen link na whitepaper za one koji žele znati više:)Sam koncept Lightning Networka mi je dosta kompliciran, te se nadam da će videi pomoći "laicima" poput mene da bolje shvate mogućnosti LN-a.

Pitanje za Ljudotinu: Nije mi jasno koja je točno uloga watchtowera u cijeloj priči, jer se oni ne spominju niti u videima niti u whitepaperu? Zašto su oni uvedeni ako je sam sustav LN dovoljno siguran sam po sebi?

BTCHadzija
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 238
Merit: 113View Profile
June 18, 2018, 12:38:43 AM
Merited by ljudotina (1)
 #70

Nije mi bitno, ali ako sam dobro razumio, dobiveni merit se nekako može prosljediti dalje? Kako sada dođem malo češće počeo sam i davati merit za sve postove vezane uz BTC (isprika ako sam koji preskočio što je sasvim moguće). Ako se davanjem meni nekako to umanjuje onda me slobodno preskočite, meni nije o glavu (kao što vidite, nisam ni member neke kampanje).
Glavni cilj mog pisanja je informiranje jer imam osjećaj kao da smo tu lokalno stvarno loše informirani i da se sve vrti oko dropova i kampanja i te siće koja se okolo dijeli, umjesto da se skoncentriramo na bitnije stvari.
Koliko vremena i energije se troši na skupljanje merita i tipkanje postova po forumu da bi se zaradilo pardeset dolara mjesečno, toliko bi se moglo potrošiti na npr. učenje nodejs-a ili pythona ili nekog drugog programskog jezika te bi se sa tim znanjem mogao napraviti neki projekt baziran na kriptovalutama.
Na LN-u se mogu izgraditi takvi projekti sa platnim funkcionalnostima o kojima se danas ni ne sanja.

Moj san je napraviti multiplayer igru sa realnom ekonomijom na bazi milisatoshija gdje bi se sve transakcije odvijale putem LN-a te bi brojke u igri predstavljale prave milisatoshije a sve transakcije predstavljale prave LN transakcije.

Zanimljiva zamisao

Cime se bavis? Nije nuzno pitanje profesije, nego na sta dnevno trosis vrijeme? Jesi li vec sudjelovao u nekim kripto projektima?
ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 18, 2018, 07:23:43 AM
 #71

...
Pitanje za Ljudotinu: Nije mi jasno koja je točno uloga watchtowera u cijeloj priči, jer se oni ne spominju niti u videima niti u whitepaperu? Zašto su oni uvedeni ako je sam sustav LN dovoljno siguran sam po sebi?

Nisam pogledao videe jer sam na poslu i trenutno nemam zvuka, no ako se ne spominju watchtoweri onda je video vrlo površan. Pogledam kad dođem doma pa prokomentiram iz svog stajališta dali su možda nešto pre pojednostavili. Radi se o tome da su watchtoweri pojam koji se u LN-u spominje još od rane alfe i nisu nešto što se već dugo vremena olako preskače jer su poprilično bitni, a razlog ću opisati dalje u tekstu.

Backbone LN-a su LN nodovi. Kanali se ne otvaraju između "walleta" nego između nodova. Ako ja i ti imamo mobitele i na njima LN wallet, kad se povežemo konekcija izgleda odprilie ovako:

MojMobitel<->MojLnNode<->LnKanal<->TvojLnNode<->TvojMobitel

I sve je to super ako ja i ti svoje mobitele imamo povezane na nodove koje hostamo negdje na internetu (ili doma ako si znaš sve potrebno sam namjestiti). No, jasno je da je to vrlo user unfriendly, jer nema šanse da će prosječan korisnik plačati hosting samo da bi imao svoj LN node.

Ono što prosječan korisnik želi je da upali mobilnu ili desktop aplikaciju i da može plačati! Nikakav hosting, nikakve gluposti.
Tu dolazimo do LN walleta koji automatski otvaraju svoje light nodove. I sad odjednom imaš situaciju gdje ja, eto zato jer sam tehnički podkovan, imam node na svom hostingu i/ili doma, koji je online 24/7, a ti, jer neznaš i/ili te nije briga i ne želiš se bakčati sa tim stvarima, imaš na mobitelu wallet koji ima i light verziju LN noda.

I sad što se realno može desiti. Tvoj mobitel se ugasi i samim time tvoj LN node ode offline. Ako sam ja "zli akter" ja sad mogu preko svog noda pokušati izkemijati nešto na način da pokušam zatvoriti naš kanal i u procesu pokupiti i tvoje i svoje BTC-e koji se nalaze na tom kanalu.
Naravno, sam protokol mi brani da to napravim instantno, mora proći neznam koliko dana....7 ili 14 ili tako nešto, ne da mi se sada tražiti, da ja tonapravim svojevoljno, no ako si ti offline duže od og perioda, što je sasvim moguće, ja imam šansu (ako znam kako) uzeti ti tvoj novac.
I tu dolaze u igru LN watchtower nodovi. Ti možeš postaviti neki treći nod da bude tvoj watchtower nod, i kad tvog noda nema, taj treći pazi na naš kanal. Ako ja pokušam napraviti IŠTA "loše" (zatvoriti kanal na krivi način koji bi tebe oštetio), on, watchtower, u tvoje ime može povući akcije i zahvaljujući LN protokolu mene kazniti (da, doslovce, ja gubim BTC zbog pokušaja krađe) i sebi uzeti tu moju kaznu.

Sa watchtower nodom ti spavaš mirnim snom, znajući da svaki puta kad odeš na duži offline (kažem...14 ili tako nešto dana...), tvoj je BTC siguran. Samo "plaćanje" watchtower nodova još nije definirano. Postje prijedlozi i sasvim je moguće da će se ostaviti samim nodovima mogućnosti kako će to riješiti. Postoje razno razni modeli. Da tvoj nod i watchtower nod dijele fee od prometa koji prelazi preko tvog noda i koji tvoj nod skuplja (zarađuje), da watchtower uzima 100% nagrade prilikom pokušaja hakiranja itd. Kako stvari stoje, neće se odabrati jedan model već će se kreirati više modela pa će korisnici sami birati ono što im paše.

ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 18, 2018, 07:27:33 AM
 #72

....

Zanimljiva zamisao

Cime se bavis? Nije nuzno pitanje profesije, nego na sta dnevno trosis vrijeme? Jesi li vec sudjelovao u nekim kripto projektima?

Za svakodnevni život, web developmentom.

U službeno vrijeme ili se igram ili programiram.

Što se kripto projekata tiće, ništa službeno. Sam sam forkao par coina (većinom baziranih na ARK-u), pustio mreže u rad, radio sa ljudima transakcije na tim coinima itd. Više manje testirao koliko je teško napraviti svoj coin (hint: lako je) i kako postavke (velićina bloka, brzina generiranja bloka itd.) utječu na rad coina.

Sa gaming strane, radim jednostavne igre u Unreal Engine-u.

oempie
Member
**
Offline Offline

Activity: 83
Merit: 15


View Profile
June 18, 2018, 04:27:25 PM
Merited by ljudotina (1)
 #73

....

Zanimljiva zamisao

Cime se bavis? Nije nuzno pitanje profesije, nego na sta dnevno trosis vrijeme? Jesi li vec sudjelovao u nekim kripto projektima?

Za svakodnevni život, web developmentom.

U službeno vrijeme ili se igram ili programiram.

Što se kripto projekata tiće, ništa službeno. Sam sam forkao par coina (većinom baziranih na ARK-u), pustio mreže u rad, radio sa ljudima transakcije na tim coinima itd. Više manje testirao koliko je teško napraviti svoj coin (hint: lako je) i kako postavke (velićina bloka, brzina generiranja bloka itd.) utječu na rad coina.

Sa gaming strane, radim jednostavne igre u Unreal Engine-u.

Sad kad sam procitao ovo za ARK I svoj coin, zazvonilo mi u glavi da sam imao na svom računaru neki wallet u kojem su bili spremljeni "cro coini" ako me dobro sjecanje sluzi.  Ujedno mi je to bio I prvi susret sa slanjem kripta iz walleta na neku adresu. Bijaše to na nekom drugom forumu u neka druga vremena.
ovcijisir
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 1204
Merit: 198View Profile
June 18, 2018, 06:10:26 PM
Last edit: June 18, 2018, 06:49:36 PM by ovcijisir
Merited by ljudotina (1)
 #74

...
Pitanje za Ljudotinu: Nije mi jasno koja je točno uloga watchtowera u cijeloj priči, jer se oni ne spominju niti u videima niti u whitepaperu? Zašto su oni uvedeni ako je sam sustav LN dovoljno siguran sam po sebi?
Backbone LN-a su LN nodovi. Kanali se ne otvaraju između "walleta" nego između nodova. Ako ja i ti imamo mobitele i na njima LN wallet, kad se povežemo konekcija izgleda odprilie ovako:

MojMobitel<->MojLnNode<->LnKanal<->TvojLnNode<->TvojMobitel

I sve je to super ako ja i ti svoje mobitele imamo povezane na nodove koje hostamo negdje na internetu (ili doma ako si znaš sve potrebno sam namjestiti). No, jasno je da je to vrlo user unfriendly, jer nema šanse da će prosječan korisnik plačati hosting samo da bi imao svoj LN node.

Ono što prosječan korisnik želi je da upali mobilnu ili desktop aplikaciju i da može plačati! Nikakav hosting, nikakve gluposti.
Tu dolazimo do LN walleta koji automatski otvaraju svoje light nodove. I sad odjednom imaš situaciju gdje ja, eto zato jer sam tehnički podkovan, imam node na svom hostingu i/ili doma, koji je online 24/7, a ti, jer neznaš i/ili te nije briga i ne želiš se bakčati sa tim stvarima, imaš na mobitelu wallet koji ima i light verziju LN noda.

Znači kako bi se koristilo LN mrežu, potrebno je poslati BTC sa "normalnog" BTC walleta (npr. Mycellium) u LN wallet. Nakon toga se sa LN walleta šalje na node i tamo "zaključava" i otvaraju se kanali. Ukoliko želimo koristiti LN mrežu onda trebamo koristiti dva programa (node i wallet)?

Također mi nije jasno koja je razlika između "normalnog" walleta i LN walleta. Da li se sredstva na node mogu poslati sa npr.Mycelliuma?

Isto, kako se šalju sredstva sa node-a na wallet? Da li node ima svoj vlastiti wallet?  Također mi nije jasno koja je razlika između običnog i light node-a ako LN ne koristi blockchain?

I sad što se realno može desiti. Tvoj mobitel se ugasi i samim time tvoj LN node ode offline. Ako sam ja "zli akter" ja sad mogu preko svog noda pokušati izkemijati nešto na način da pokušam zatvoriti naš kanal i u procesu pokupiti i tvoje i svoje BTC-e koji se nalaze na tom kanalu.
Naravno, sam protokol mi brani da to napravim instantno, mora proći neznam koliko dana....7 ili 14 ili tako nešto, ne da mi se sada tražiti, da ja tonapravim svojevoljno, no ako si ti offline duže od og perioda, što je sasvim moguće, ja imam šansu (ako znam kako) uzeti ti tvoj novac.
I tu dolaze u igru LN watchtower nodovi. Ti možeš postaviti neki treći nod da bude tvoj watchtower nod, i kad tvog noda nema, taj treći pazi na naš kanal. Ako ja pokušam napraviti IŠTA "loše" (zatvoriti kanal na krivi način koji bi tebe oštetio), on, watchtower, u tvoje ime može povući akcije i zahvaljujući LN protokolu mene kazniti (da, doslovce, ja gubim BTC zbog pokušaja krađe) i sebi uzeti tu moju kaznu.

Ako sam dobro shvatio zašto watchtower node služi je da se ne dogodi da jedna od strana ne "potpiše" staru transakciju i zapiše je na blockchain.

Znači watchtower node sprema stare privatne ključeve iz transakcija i ako "zli akter" želi pustiti staru transakciju (koja više nije aktualna a ide u korist "zlom akteru") pazi  da se ne zapiše nevaljala transakcija i ukoliko dođe do nje, potpisuje je odgovarajućim privatnim ključem "zlog aktera" i uzima sav BTC?

Ukoliko bi naš pravi node bio aktivan on bi sam mogao izvršiti tu funkciju potpisivanja nevaljale transakcije i uzimanja BTC-a.

Ako je istina ono što sam napisao onda mi je jasno zašto watchtower nodovi postoje i stvarno imaju svoju svrhu...

Moram priznati da mi je ova tehnologija LN-a prilično zadivljujuća i mislim da bi stvarno mogla napraviti jako veliku promjenu u kripto svijetu zbog:
-malog rasipanja resursa (mala potrošnje energije u odnosu na klasično majnanje)
-nije potrebno imati blockchain od X gigabajta na tisućama računala
-velike brzina transakcija (a ne min. 10 min, a nekad i sati)
-malih fee-jealjudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 19, 2018, 07:01:02 AM
 #75


Sad kad sam procitao ovo za ARK I svoj coin, zazvonilo mi u glavi da sam imao na svom računaru neki wallet u kojem su bili spremljeni "cro coini" ako me dobro sjecanje sluzi.  Ujedno mi je to bio I prvi susret sa slanjem kripta iz walleta na neku adresu. Bijaše to na nekom drugom forumu u neka druga vremena.

Ja sam svoj coin pustio u rad i držao mrežu živom (samo sam ja imao nod pa sam ju i mogao ugasiti kad sam odlučio tako) par mjeseci a sve kako bi neka nova ekipa sa forum.hr-a probala kripto.

ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 19, 2018, 07:43:03 AM
 #76

Znači kako bi se koristilo LN mrežu, potrebno je poslati BTC sa "normalnog" BTC walleta (npr. Mycellium) u LN wallet. Nakon toga se sa LN walleta šalje na node i tamo "zaključava" i otvaraju se kanali. Ukoliko želimo koristiti LN mrežu onda trebamo koristiti dva programa (node i wallet)?
Sad sam čitajući tvoj komentar shvatio da sam možda nepotrebno prezakomplicirao priču u želji da pokažem potrebu za watchtower nodovima. LN wallet u sebi ima i nod tako da nema sekundarnog software-a. Upališ ga kao bilo koji drugi wallet, a u pozadini se dešava ono što sam opisao.
Realno, LN wallet možeš pustiti da koristi svoj nod, ili mu možeš reći da koristi neki tvoj nod koji je u tvojoj kući u kojem slučaju je LN wallet ustvari samo "prozor" prema tvom nodu.

Također mi nije jasno koja je razlika između "normalnog" walleta i LN walleta. Da li se sredstva na node mogu poslati sa npr.Mycelliuma?
LN nod / wallet je običan wallet + LN tako da najnormalnije na njega možeš slati BTC sa Mycelliuma, Electruma i svih ostalih običnih walleta.

Isto, kako se šalju sredstva sa node-a na wallet? Da li node ima svoj vlastiti wallet?  Također mi nije jasno koja je razlika između običnog i light node-a ako LN ne koristi blockchain?
LN wallet / nod ima BTC adresu na koju se šalje. On ima sve stvari koje ima i običan wallet jer za otvaranje i zatvaranje kanala mora najnormalnije raditi sve što radi i običan BTC wallet. Ne znam kakve su trenutno implementacije (sve su još u beti) no sa LN walleta bi se trebalo moći slati najnormalnije i on chain transakcije.
Zato je npr. i Electrum počeo raditi na implementaciji LN-a. Bilo bi ekstremno glupo da se forisra da moraš imati 2 software-a, jedan za LN a drugi za običan BTC.

Ako sam dobro shvatio zašto watchtower node služi je da se ne dogodi da jedna od strana ne "potpiše" staru transakciju i zapiše je na blockchain.

Znači watchtower node sprema stare privatne ključeve iz transakcija i ako "zli akter" želi pustiti staru transakciju (koja više nije aktualna a ide u korist "zlom akteru") pazi  da se ne zapiše nevaljala transakcija i ukoliko dođe do nje, potpisuje je odgovarajućim privatnim ključem "zlog aktera" i uzima sav BTC?

Ukoliko bi naš pravi node bio aktivan on bi sam mogao izvršiti tu funkciju potpisivanja nevaljale transakcije i uzimanja BTC-a.

Ako je istina ono što sam napisao onda mi je jasno zašto watchtower nodovi postoje i stvarno imaju svoju svrhu...
Više manje da. Da ne ulazim sada u tehnikalije privatnih ključeva i pizdarija. Ako je tvoj nod online i ako druga strana pokuša prevaru, tvoj nod će izreagirati, ako te nema, izreagirati će tvoj watchtower. Tvoj watchtower ima samo tvoje pdoatke, nikako pdoatke druge strane jer mu za reagiranje nisu ni potrebni podaci druge strane.

Moram priznati da mi je ova tehnologija LN-a prilično zadivljujuća i mislim da bi stvarno mogla napraviti jako veliku promjenu u kripto svijetu zbog:
-malog rasipanja resursa (mala potrošnje energije u odnosu na klasično majnanje)
-nije potrebno imati blockchain od X gigabajta na tisućama računala
-velike brzina transakcija (a ne min. 10 min, a nekad i sati)
-malih fee-jea

Dodao bih još i pravi pravcati peer to peer i veliko povečanje privatnosti.

Kad ja i ti vršimo plačanje preko našeg kanala, stvarno u praksi samo ja i ti znamo za transakcije. Ne postoji nitko tko ih mora potvrditi (mineri). Ja i ti možemo otvoriti LN kanal (direktan) preko njega odraditi milijune transakcija i zatvoriti ga. Sve što drugi znaju da smo ga mi otvorili i zatvorili (to je ono što se vidi na blockchain-u). Dali smo napravili jednu transakciju ili sto milijona nije zapisano apsolutno nigdje.

oempie
Member
**
Offline Offline

Activity: 83
Merit: 15


View Profile
June 19, 2018, 07:53:24 PM
Merited by ljudotina (1)
 #77


Sad kad sam procitao ovo za ARK I svoj coin, zazvonilo mi u glavi da sam imao na svom računaru neki wallet u kojem su bili spremljeni "cro coini" ako me dobro sjecanje sluzi.  Ujedno mi je to bio I prvi susret sa slanjem kripta iz walleta na neku adresu. Bijaše to na nekom drugom forumu u neka druga vremena.

Ja sam svoj coin pustio u rad i držao mrežu živom (samo sam ja imao nod pa sam ju i mogao ugasiti kad sam odlučio tako) par mjeseci a sve kako bi neka nova ekipa sa forum.hr-a probala kripto.

Znam, bio sam dio te ekipe.   Grin
RegulusHr
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 574
Merit: 254


View Profile
June 20, 2018, 10:20:37 AM
Merited by ljudotina (1)
 #78

Dok čitam sve ove postove o LN ima jedna sumnja koja me stalno muči a vjerujem i mnoga druge, dok ovo pišem krećem iz pretpostavke običnog korisnika koji ne ulazi u sve detalje LN mreže. Stalno se naglašava da ako netko želi varati i ako se to otkrije da će izgubiti svoja sredstva u LN kanalu.
Kako je osigurano da se ne dogodi da se neka ne namjerna akcija ne protumači kao varanje?
ljudotina
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1260
Merit: 1029


View Profile
June 20, 2018, 10:30:03 AM
 #79

Protokol.
GUI radi po propisanom protokolu. Ako ne drkaš nešto van propisanog protokola, nemaš problema.

ovcijisir
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 1204
Merit: 198View Profile
June 20, 2018, 07:44:51 PM
Merited by ljudotina (1)
 #80

Našao sam odličan video kako se postavljaju programi za LN za početnike. Doduše ovo je za testnet i ne znam baš koliko je aktualno (video je iz veljače). Nadam se da ću uloviti vremena uskoro za isprobavanje LN-a. Instalacija mi se ne čini baš jednostavna (potrebno je instalirati Python i GIT pa raditi preko njih instalaciju), no uz ovaj video mislim da mi neće raditi prevelike komplikacije. Uglavnom plan mi je malo prćkati po tome i javim vam svoja iskustva.

Using Lightning Network - Programmer explains

Zanimljiv link koji sam našao u videu - prikaz svih node-ova i kanala na LN testnetu:
Lightning network world map

Pages: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!