Bitcoin Forum
March 30, 2024, 01:25:24 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 26.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Elliot Dalga Kuramı  (Read 228 times)
mstfprcn (OP)
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 700
Merit: 553



View Profile
January 26, 2018, 10:20:28 AM
Merited by huzurkan (1)
 #1

Evet birçok insanın duyduğu ancak bilmediği bir kuram hakkında bir derleme paylaşacağım, Genel hatlarıyla Elliot dalgası kuramını paylaşacağım, ayı ve boğa piyasalarında elliot analizi, dalga boyları,çeşitleri,uzmaası vs gibi ayı piyasası zigzagları, boğa piyasası zigzagları gibi paylaşımlarıda önümüzdeki günlerde tamalayacağım.

Elliotla alakalı bir bilgi başlığı oluşturup tüm bilgileri bu başlık altında derleyip toplamak ve sözlüğe bir katma değer kazandırmak amacındayım.

İyi Forumlar

1711761924
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1711761924

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1711761924
Reply with quote  #2

1711761924
Report to moderator
1711761924
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1711761924

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1711761924
Reply with quote  #2

1711761924
Report to moderator
In order to get the maximum amount of activity points possible, you just need to post once per day on average. Skipping days is OK as long as you maintain the average.
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction.
mstfprcn (OP)
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 700
Merit: 553



View Profile
January 26, 2018, 10:20:36 AM
Merited by mhanbostanci (20), udonmez (10), CanErik (9), Zz (2), Sukut (1), chn2z (1)
 #2

Elliott Dalga Prensipleri

Elliott Dalga Prensipleri adını Ralph Nelson Elliott'dan almıştır. Dow teorisinden ve doğadaki hareketlerin incelenmesinden ilham alan Elliot, stock market hareketlerinin, tekrar eden dalga formasyonları incelenerek, önceden bilineceğini söyler. Aslında Elliott, sadece stock marketlerin değil, insanların faaliyetlerinin, bu dalga teorisine uygun geliştiğine inanır.

C.J.Collins'in de yardımları ile, Elliott'un fikirleri, 1939 yılında Financial World dergisinde yayınlandıktan sonra, Wall Street'in dikkatini çekmiştir. 1950'li ve 1960'lı yıllarda ( Elliott'dan sonra) onun çalışmaları Hamilton Bolton tarafından geliştirilmiştir. 1960 yılında, Bolton " Elliott Wave Principle- A Critical Appraisal" kitabını yazdı. Bu Elliott'dan sonra konuyla ilgili yapılan ilk kaydadeğer çalışmaydı. 1978 'de Robert Prechter ve A.J.Frost " Elliott Wave Principle" kitabını birlikte yazdılar.

Yorumlanması :

Elliott Dalga Prensipleri'nin temelinde toparlanma/umut ve umutsuzluk psikolojisi yatar. Elliott Dalga Prensiplerinin temel düşünce yapısı aşağıdaki gibidir.

Her hareketi (action) bir karşı hareket (reaction) takip eder.
Ana trend yönündeki beş dalgalık hareketi, üç dalgalık bir düzeltme takip eder. ( 5-3 hareketi )
Bir 5-3 hareketi, bir formasyondur. Bu 5-3 lük formasyon, daha büyük bir üst formasyonun iki alt formasyonunu oluşturur.
5-3 formasyonu oluşma süresi değişken olsa da, her zaman geçerli bir temel formasyondur.
Bir formasyon 8 dalgalık bir yapıdır ( 5 yukarı,3 aşağı ) ve aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, 1,2,3,4,5,a,b,c, olarak adlandırılır.



1 , 3 ve 5 nolu dalgalar çıkış dalgaları, 2 ve 4 nolu dalgalar, bunların düzeltmeleridir. a , b ve c dalgaları ise, bu 1- 5 dalgasından oluşan ana hareketin düzeltmesidir.

Ana trend 1'den 5'e kadar olan dalgalardan oluşur ve yönü aşağı ya da yukarı olabilir. a , b ve c dalgaları ise, bu 5 dalgalık ana trendin aksi yönünde oluşur.

Elliott Dalga Prensipleri, her dalgayı 5-3 lük bir alt dalga yapısında ele alır. En büyük dalga " Grand Supercycle" dır. Bu "Supercycle" alt dalga yapısından, Supercycle ise, "Cycle" alt dalga yapısından oluşur. Bu alt dalga ayrımını, Primary, Intermediate, Minute, Minuette, ve Sub Minute alt yapılarına kadar indirgemek mümkündür. Bir başka ifade ile, Ana dalga (Grand Supercycle), bir asır süresindeki bir hareket olarak ele alınırken, en küçük alt dalga saniyelik verilerle oluşan mikro dalgalar olabilir. Her dalga yapısı, kendi içinde alt dalgalara ayrılarak analiz edilebilir.

Aşağıdaki şekilde bir 5-3 lük dalganın, alt dalgalarına nasıl ayrıldığı gösterilmektedir.






Bu grafikte, ana dalga kesik çizgilerle gösterilirken, alt dalgalar detaylı gösterilmiştir. Mesela, "1" no'lu dalgayı, 5 küçük alt dalga olarak görebiliriz.

Fibonacci sayıları : Elliott Dalga Prensiplerinin matematiksel temelidir. Özetle; Fibonacci sayı serisi, 1 ile başlayan ve her sayıya bir önceki sayının eklenmesi ile oluşan bir sayı serisidir ( 0+1=1, 1+1=2, 2+1=3, 3+2=5, 5+3=8, 8+5=13.... gibi) Elliott'un her bir formasyon bütünü, Fibonacci Sayı Serisine uygun dalga sayılarından oluşur. Mesela; iki dalgalık bir ana dalga ( bir çıkış [1], bir düzeltme dalgası [2] ) 8 alt dalgadan meydana gelir. ( Yukarıdaki şekillerde görülen 5-3'lük ana dalga yapısı.) ve 34 dalgadan oluşan en küçük dalga sayımı. 2, 8 ve 34 sayıları Fibonacci Sayı Serisi'nin elemanlarıdır.

Elliott Wave Analistleri, piyasanın gelecekteki yönünü tahmin etmek için, dakikalık, saatlik, yıllık ve hatta yüzyıllık zaman aralıklarında oluşan formasyonların dalga sayımını yapabilmek için, Fibonacci sayılarını kullanırlar.

Elliot Analistlerinin çoğunluğu, Dow Jones endeksinde, en son "Grand Supercycle" ın, 1932 de başladığı ve 1982 yılından itibaren 5. çıkış dalgasında olduğu konusunda hemfikirdiler. Fakat 1987 yılı Ekim ayındaki düşüş bu dalganın erken sona erdiği şeklinde değerlendirilmiş, ve dalga sayımında bir hata olduğu, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu Elliott Dalga Prensiplerinin zayıf yönüdür. Bir dalganın nerede bitip, diğer dalganın nerede başladığı net değildir ve yoruma göre değişir.


Elliott Osilatörü

Elliot Dalgalarını ayırd edebilmek için, dalgaların birbirine göre fiyat değişim hızını ölçen bir indikatöre ihtiyacımız var. Standard indikatörler bu karşılaştırmayı yapmakta yetersiz kalıyor. Bilinen indikatörler genellikle fiat-fiyat karşılaştırması yapıyor ve fiyat değişim hızı karşılaştırması yapamıyor. Bu nedenle, yıllar süren araştırmalardan sonra Elliott Osilatörü bulundu. Bu osilatörün ana fikri aşağıdaki şekilde anlatılmaktadır.




Elliott Osilatörü hareketli ortalamaların farkları bulunarak hesaplanır. Eğer, kısa vadeli hareketli ortalamadan, daha uzun vadeli bir hareketli ortalamayı çıkartırsak, bu vadelerdeki fiyat değişim hızını bulabiliriz.

Kısa vadeli hareketli ortalama mevcut fiyatı, daha uzun vadeli olan ise genel fiyat hareketini temsil eder.

3. Dalgadaki boşluk esnasında fırlayan fiyatlar, kısa ve uzun vadeli hareketli ortalama farkının artmasına yani indikatör değerinin yükselmesine sebep olur.



Buna karşılık, 5.Dalgada fiyat artış hızı yavaşlar ve kısa ve daha uzun vadeli hareketli ortalamalar birbirine yaklaşır, fark azalır. Bu da daha küçük bir osilatör değeri oluşturur.

Dalga sayımı yapılırken, Elliott Osilatörünün tepe noktaları karşılaştırılarak, 3. veya 5. dalgalar içinde olunduğu anlaşılabilir.



Elliott Osilatörü hesaplanmasında, kısa ve daha uzun vadeli fiyat ortalaması periyodları için, 5 ve 35 günlük ortalamaların kullanılması tavsiye edilmektedir. Elliott Osilatörünün formülü aşağıda verilmiştir:

Elliott Osilatörü : Mov(CLOSE,5,E)-Mov(CLOSE,35,E)




huzurkan
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1064
Merit: 522


Proof-of-Stake Blockchain Network


View Profile
January 26, 2018, 10:26:44 AM
 #3

Güzel bir paylaşım Mustafa. Teşekkürler. Takipteyiz bakalım.






             ,gaaaaaaaagaaaaaaaaaaaaagaaaaaaaag,
           ,aP8b    _,dYba,       ,adPb,_    d8Ya,
         ,aP"  Yb_,dP"   "Yba, ,adP"   "Yb,_dP  "Ya,
       ,aP"    _88"         )888(         "88_    "Ya,
     ,aP"   _,dP"Yb      ,adP"8"Yba,      dP"Yb,_   "Ya,
   ,aPYb _,dP8    Yb  ,adP"   8   "Yba,  dP    8Yb,_ dPYa,
 ,aP"  YdP" dP     YbdP"      8      "YbdP     Yb "YbP  "Ya,
I8aaaaaa8aaa8baaaaaa88aaaaaaaa8aaaaaaaa88aaaaaad8aaa8aaaaaa8I
`Yb,   d8a, Ya      d8b,      8      ,d8b      aP ,a8b   ,dP'
  "Yb,dP "Ya "8,   dI "Yb,    8    ,dP" Ib   ,8" aP" Yb,dP"
    "Y8,   "YaI8, ,8'   "Yb,  8  ,dP"   `8, ,8IaP"   ,8P"
      "Yb,   `"Y8ad'      "Yb,8,dP"      `ba8P"'   ,dP"
        "Yb,    `"8,        "Y8P"        ,8"'    ,dP"
          "Yb,    `8,         8         ,8'    ,dP"
            "Yb,   `Ya        8        aP'   ,dP"
              "Yb,   "8,      8      ,8"   ,dP"
                "Yb,  `8,     8     ,8'  ,dP"  
                  "Yb, `Ya    8    aP' ,dP"    
                    "Yb, "8,  8  ,8" ,dP"
                      "Yb,`8, 8 ,8',dP"
                        "Yb,Ya8aP,dP"
                          "Y88888P"
                            "Y8P"
                              "

Free TON





PEER-TO-PEER MULTY-BLOCKCHAIN SYSTEM
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
▬▬▬▬TON SURF - OFFICIAL WALLET ▬▬▬▬





        ▄███████████████████▄
        █████████████████████
▄█████  █████████████████████
██████  ████             ████
███     █████████████████████
██████  ████             ████
██████  █████████████████████
███     █████████████████████
███████ ▀███████████████████▀
▀███████▄▄▄▄▄▄▄       ▀████
  ████▌                 ██ 
  ▐██▌                     
   █▌








TELEGRAM
FORUM
WIKI
Outlaw79
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 46
Merit: 6


View Profile
January 26, 2018, 01:20:51 PM
 #4

Elliott Dalga Prensipleri

Elliott Dalga Prensipleri adını Ralph Nelson Elliott'dan almıştır. Dow teorisinden ve doğadaki hareketlerin incelenmesinden ilham alan Elliot, stock market hareketlerinin, tekrar eden dalga formasyonları incelenerek, önceden bilineceğini söyler. Aslında Elliott, sadece stock marketlerin değil, insanların faaliyetlerinin, bu dalga teorisine uygun geliştiğine inanır.

C.J.Collins'in de yardımları ile, Elliott'un fikirleri, 1939 yılında Financial World dergisinde yayınlandıktan sonra, Wall Street'in dikkatini çekmiştir. 1950'li ve 1960'lı yıllarda ( Elliott'dan sonra) onun çalışmaları Hamilton Bolton tarafından geliştirilmiştir. 1960 yılında, Bolton " Elliott Wave Principle- A Critical Appraisal" kitabını yazdı. Bu Elliott'dan sonra konuyla ilgili yapılan ilk kaydadeğer çalışmaydı. 1978 'de Robert Prechter ve A.J.Frost " Elliott Wave Principle" kitabını birlikte yazdılar.

Yorumlanması :

Elliott Dalga Prensipleri'nin temelinde toparlanma/umut ve umutsuzluk psikolojisi yatar. Elliott Dalga Prensiplerinin temel düşünce yapısı aşağıdaki gibidir.

Her hareketi (action) bir karşı hareket (reaction) takip eder.
Ana trend yönündeki beş dalgalık hareketi, üç dalgalık bir düzeltme takip eder. ( 5-3 hareketi )
Bir 5-3 hareketi, bir formasyondur. Bu 5-3 lük formasyon, daha büyük bir üst formasyonun iki alt formasyonunu oluşturur.
5-3 formasyonu oluşma süresi değişken olsa da, her zaman geçerli bir temel formasyondur.
Bir formasyon 8 dalgalık bir yapıdır ( 5 yukarı,3 aşağı ) ve aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, 1,2,3,4,5,a,b,c, olarak adlandırılır.



1 , 3 ve 5 nolu dalgalar çıkış dalgaları, 2 ve 4 nolu dalgalar, bunların düzeltmeleridir. a , b ve c dalgaları ise, bu 1- 5 dalgasından oluşan ana hareketin düzeltmesidir.

Ana trend 1'den 5'e kadar olan dalgalardan oluşur ve yönü aşağı ya da yukarı olabilir. a , b ve c dalgaları ise, bu 5 dalgalık ana trendin aksi yönünde oluşur.

Elliott Dalga Prensipleri, her dalgayı 5-3 lük bir alt dalga yapısında ele alır. En büyük dalga " Grand Supercycle" dır. Bu "Supercycle" alt dalga yapısından, Supercycle ise, "Cycle" alt dalga yapısından oluşur. Bu alt dalga ayrımını, Primary, Intermediate, Minute, Minuette, ve Sub Minute alt yapılarına kadar indirgemek mümkündür. Bir başka ifade ile, Ana dalga (Grand Supercycle), bir asır süresindeki bir hareket olarak ele alınırken, en küçük alt dalga saniyelik verilerle oluşan mikro dalgalar olabilir. Her dalga yapısı, kendi içinde alt dalgalara ayrılarak analiz edilebilir.

Aşağıdaki şekilde bir 5-3 lük dalganın, alt dalgalarına nasıl ayrıldığı gösterilmektedir.






Bu grafikte, ana dalga kesik çizgilerle gösterilirken, alt dalgalar detaylı gösterilmiştir. Mesela, "1" no'lu dalgayı, 5 küçük alt dalga olarak görebiliriz.

Fibonacci sayıları : Elliott Dalga Prensiplerinin matematiksel temelidir. Özetle; Fibonacci sayı serisi, 1 ile başlayan ve her sayıya bir önceki sayının eklenmesi ile oluşan bir sayı serisidir ( 0+1=1, 1+1=2, 2+1=3, 3+2=5, 5+3=8, 8+5=13.... gibi) Elliott'un her bir formasyon bütünü, Fibonacci Sayı Serisine uygun dalga sayılarından oluşur. Mesela; iki dalgalık bir ana dalga ( bir çıkış [1], bir düzeltme dalgası [2] ) 8 alt dalgadan meydana gelir. ( Yukarıdaki şekillerde görülen 5-3'lük ana dalga yapısı.) ve 34 dalgadan oluşan en küçük dalga sayımı. 2, 8 ve 34 sayıları Fibonacci Sayı Serisi'nin elemanlarıdır.

Elliott Wave Analistleri, piyasanın gelecekteki yönünü tahmin etmek için, dakikalık, saatlik, yıllık ve hatta yüzyıllık zaman aralıklarında oluşan formasyonların dalga sayımını yapabilmek için, Fibonacci sayılarını kullanırlar.

Elliot Analistlerinin çoğunluğu, Dow Jones endeksinde, en son "Grand Supercycle" ın, 1932 de başladığı ve 1982 yılından itibaren 5. çıkış dalgasında olduğu konusunda hemfikirdiler. Fakat 1987 yılı Ekim ayındaki düşüş bu dalganın erken sona erdiği şeklinde değerlendirilmiş, ve dalga sayımında bir hata olduğu, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini göstermiştir. Bu Elliott Dalga Prensiplerinin zayıf yönüdür. Bir dalganın nerede bitip, diğer dalganın nerede başladığı net değildir ve yoruma göre değişir.


Elliott Osilatörü

Elliot Dalgalarını ayırd edebilmek için, dalgaların birbirine göre fiyat değişim hızını ölçen bir indikatöre ihtiyacımız var. Standard indikatörler bu karşılaştırmayı yapmakta yetersiz kalıyor. Bilinen indikatörler genellikle fiat-fiyat karşılaştırması yapıyor ve fiyat değişim hızı karşılaştırması yapamıyor. Bu nedenle, yıllar süren araştırmalardan sonra Elliott Osilatörü bulundu. Bu osilatörün ana fikri aşağıdaki şekilde anlatılmaktadır.




Elliott Osilatörü hareketli ortalamaların farkları bulunarak hesaplanır. Eğer, kısa vadeli hareketli ortalamadan, daha uzun vadeli bir hareketli ortalamayı çıkartırsak, bu vadelerdeki fiyat değişim hızını bulabiliriz.

Kısa vadeli hareketli ortalama mevcut fiyatı, daha uzun vadeli olan ise genel fiyat hareketini temsil eder.

3. Dalgadaki boşluk esnasında fırlayan fiyatlar, kısa ve uzun vadeli hareketli ortalama farkının artmasına yani indikatör değerinin yükselmesine sebep olur.



Buna karşılık, 5.Dalgada fiyat artış hızı yavaşlar ve kısa ve daha uzun vadeli hareketli ortalamalar birbirine yaklaşır, fark azalır. Bu da daha küçük bir osilatör değeri oluşturur.

Dalga sayımı yapılırken, Elliott Osilatörünün tepe noktaları karşılaştırılarak, 3. veya 5. dalgalar içinde olunduğu anlaşılabilir.



Elliott Osilatörü hesaplanmasında, kısa ve daha uzun vadeli fiyat ortalaması periyodları için, 5 ve 35 günlük ortalamaların kullanılması tavsiye edilmektedir. Elliott Osilatörünün formülü aşağıda verilmiştir:

Elliott Osilatörü : Mov(CLOSE,5,E)-Mov(CLOSE,35,E)

Selamlar,

Sanırım kaynağınız aşağıdaki kaynak olabilir;
http://myforeks.blogspot.co.uk/2008/01/elliott-teori.html

Kaynaktan kırptığınızı vermişsiniz. Uzun dönem bakabilmek için bu analiz şart. Birçok grafik inceleme programında (tradeview gibi) elliot wave i grafiğe rahatça uygulayabiliyorsunuz ancak hangi dalgayı nereden başlatıp nerede bitireceğinizi çok iyi bilmeniz gerekiyor, yoksa çok hata yapılabilir. İnternette btc için güncel elliot wave analizi aradığınızda da güncel olarak bulmanız çok zor. En son aradığımda en yeni olarak bir haftalık bulabilmiştim, onların da güvenilirliği her zaman tartışılır. Burada deneme de olsa zaman zaman paylaşılsa ve üzerine eleştirmeden katkı sağlayacak yorumlar yapılsa, konuyu takip eden insanlar için çok faydalı olacaktır.





Sukut
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 392
Merit: 101


View Profile
January 26, 2018, 01:53:48 PM
 #5

Tesekkurler anlatim icin. Daha iyi anlasilmasi acisindan 1-2 tane gecmise donuk cryptocurrency grafigi verip "su" noktada Elliot dalga analizi yapilsaydi "bu" noktaya gelecegi kestirilebilirdi gibi ornekler verebilir misin? Cok mu sey istemis olurum Smiley
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!