Bitcoin Forum
January 24, 2019, 01:52:00 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.17.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Question about inputs and transaction size.  (Read 91 times)
Ayanamirs
Member
**
Offline Offline

Activity: 140
Merit: 10


View Profile
February 01, 2018, 11:08:43 AM
Merited by DannyHamilton (2), achow101 (1), rickbig41 (1)
 #1

If I have 31 inputs on my wallet and send everything to a new address. My new address will have only 1 input and so on I can have small transaction fees because of less transaction size?
1548337920
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1548337920

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1548337920
Reply with quote  #2

1548337920
Report to moderator
1548337920
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1548337920

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1548337920
Reply with quote  #2

1548337920
Report to moderator
PLAY NOW
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1548337920
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1548337920

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1548337920
Reply with quote  #2

1548337920
Report to moderator
1548337920
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1548337920

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1548337920
Reply with quote  #2

1548337920
Report to moderator
1548337920
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1548337920

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1548337920
Reply with quote  #2

1548337920
Report to moderator
LoyceV
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1372
Merit: 2704


Self-made Legendary!


View Profile WWW
February 01, 2018, 12:46:42 PM
Merited by DannyHamilton (2)
 #2

If I have 31 inputs on my wallet and send everything to a new address. My new address will have only 1 input and so on I can have small transaction fees because of less transaction size?
Two days ago, I made a topic that ansers your question: Fees are low, use this opportunity to Consolidate your small inputs!

buwaytress
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 868
Merit: 782


I bit, therefore I am


View Profile
February 01, 2018, 12:55:58 PM
 #3

If I have 31 inputs on my wallet and send everything to a new address. My new address will have only 1 input and so on I can have small transaction fees because of less transaction size?

Short answer yes. Consolidating inputs is just spending all the inputs used in the tx to one output (which, goes to yourself so you have 1 input to spend onwards). It doesn't even need to be a new address, just one that you control. Note, you keep having to consolidate future inputs you receive, it's just part of fee/wallet management (with a small loss of privacy).

I used to do this about once a month or when I have more than 20. Mempool hasn't been this low for months, so you should go read Loyce's thread above if you want to take advantage of this (possibly temporary) network situation.

Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Bitcointalk.org is not available or authorized for sale. Do not believe any fake listings.
Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!