Bitcoin Forum
April 21, 2021, 06:03:06 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Why did we raise the Blocksize limit?  (Read 1408 times)
mustyoshi
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 287
Merit: 250



View Profile
September 08, 2013, 01:14:28 AM
 #1

Why was it raised from 256kb (12.79GB per year max) to the current 1MB block limit at 51GB per year?

Only 4010 blocks have been over 256kb so far... And blocks are usually under 200kb.
1619028186
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1619028186

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1619028186
Reply with quote  #2

1619028186
Report to moderator
1619028186
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1619028186

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1619028186
Reply with quote  #2

1619028186
Report to moderator
1619028186
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1619028186

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1619028186
Reply with quote  #2

1619028186
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1619028186
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1619028186

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1619028186
Reply with quote  #2

1619028186
Report to moderator
1619028186
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1619028186

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1619028186
Reply with quote  #2

1619028186
Report to moderator
notme
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1904
Merit: 1001


View Profile
September 08, 2013, 01:21:18 AM
 #2

Why was it raised from 256kb (12.79GB per year max) to the current 1MB block limit at 51GB per year?

Only 4010 blocks have been over 256kb so far... And blocks are usually under 200kb.

256kb was never a limit, just a default setting.  The limit has been 1MB since a limit was created.  The default setting was raised to the full capacity of the network because transaction volumes were starting to bump up against the 256kb limit at certain busy times.

https://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf
While no idea is perfect, some ideas are useful.
12jh3odyAAaR2XedPKZNCR4X4sebuotQzN
gmaxwell
Staff
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3388
Merit: 5084



View Profile
September 08, 2013, 02:57:02 AM
 #3

The limit has been 1MB since a limit was created.
This isn't pedantically correct. It was actually lowered to 1MB by satoshi.  I'll leave the code history spelunking as an excercise to the reader. Tongue

But correct, there was never a 256k limit. There is a 1MB limit. Also, for the longest time there was a 500k default target (half the limit), which was lowered to the typical block size when the target was made configurable.
DobZombie
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 896
Merit: 532


Former curator of The Bitcoin Museum


View Profile
September 08, 2013, 03:36:25 AM
 #4

The limit has been 1MB since a limit was created.
This isn't pedantically correct. It was actually lowered to 1MB by satoshi.  I'll leave the code history spelunking as an excercise to the reader. Tongue

But correct, there was never a 256k limit. There is a 1MB limit. Also, for the longest time there was a 500k default target (half the limit), which was lowered to the typical block size when the target was made configurable.

History lesson please

Tip Me if believe BTC1 will hit $1 Million by 2030
1DobZomBiE2gngvy6zDFKY5b76yvDbqRra
yaffare
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 45
Merit: 0


View Profile
September 08, 2013, 08:25:35 AM
 #5

https://github.com/bitcoin/bitcoin/commit/9d2174b6f5f3fac2463c7ebc2dbb9004b3740d23

this is version 0.3.1 rc1

you can find this line here
Code:
static const unsigned int MAX_BLOCK_SIZE = 1000000;

before it was
Code:
static const unsigned int MAX_SIZE = 0x02000000;

if you convert 2000000 from hex to dec =  33,554,432 bytes = 32MB

also here:
"Because blocksize limit was lowered from 32 MB to 1 MB by Satoshi in early days of Bitcoin."
https://bitcointalk.org/index.php?topic=251877.msg2679268#msg2679268
gmaxwell
Staff
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3388
Merit: 5084



View Profile
September 08, 2013, 09:19:19 AM
 #6

Thats not quite the revision where it changed. It changed in several steps, first the size of blocks it would create was limited, then the rule was changed to limit the actual size after a particular height. Later the old code was removed.

Can the OP please change the subject to something not incorrect like "Why did we raise the default blocksize target?"
yaffare
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 45
Merit: 0


View Profile
September 08, 2013, 09:31:42 AM
 #7

Thats not quite the revision where it changed. It changed in several steps, first the size of blocks it would create was limited,

this is the commit one should people point to, cause this is the first commit with MAX_BLOCK_SIZE introduced
gmaxwell
Staff
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 3388
Merit: 5084



View Profile
September 08, 2013, 10:29:51 AM
 #8

this is the commit one should people point to, cause this is the first commit with MAX_BLOCK_SIZE introduced
However that commit does not reduce the blocksize limit at all. It just lowers the target size for making new blocks.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!