Bitcoin Forum
September 30, 2023, 10:09:40 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 25.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1] 2 3 »  All
  Print  
Author Topic: ✅Ghid pentru incepatori in lumea crypto(si nu numai) ✅  (Read 1315 times)
HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
February 19, 2018, 03:00:01 PM
Last edit: April 13, 2018, 11:57:46 AM by HBKMusiK
Merited by Cyrus (10), Martisor-Sobru (5), Nea Sandu (5), GazetaBitcoin (3), 20kevin20 (3), Saruman (3), xcajun21 (1), RikyRO (1), lucianus_luciferus (1), sparg (1)
 #1

Acest ghid este menit sa serveasca atat ca o introducere in lumea criptomonedelor, cat si ca o privire amanuntita asupra diferitelor proiecte care concureaza pentru investitii si o pozitie dominanta pe piata si o privire asupra tehnologiei, istoriei si tendintelor care stau la baza acesteia.

De ce sunt importante ?

In timp ce multe dintre criptomonede incearca sa se diferentieze intre ele abordand probleme specifice, majoritatea dintre ele impart acelasi set de valori inerente: securitate, transparenta (sau lipsa acesteia), imuabilitate, accesibilitate globala, viteza si pret.

Securitate: activele controlate de un organism centralizator (de o autoritate recunoscuta precum statul sau banca), cum ar fi monedele FIAT, obligatiunile, titlurile de valoare si titlurile de propietate toate sunt vulnerabile la o manipulare frauduloasa. Fie o banca centrala poate schimba masa monetara,fie un guvern corupt sau incompetent poate schimba sau pierde titluri de proprietate chiar daca sunt intr-o forma digitala. Criptomonedele sunt, prin natura lor, descentralizate. Inregistrarile nu exista intr-o singura locatie, ci in sute sau mii de servere din intreaga lume. In cazul Bitcoin, reteaua poate fi compromisa numai daca 51% din puterea de calcul a serverelor conduce un atac coordonat rau intentionat. Aceasta e o sarcina imposibila din punct de vedere economic, avand in vedere deja cantitatea enorma de putere de calcul distribuita in intreaga lume si limita pagubelor pe care le pot produce. Persoanele care fac parte din sistem au stimulente economice pentru a nu interfera cu reteaua.

*Desi este aproape imposibil sa se produca un hack al retelei, nu putem spune acelasi lucru si despre securitatea individuala in ceea ce priveste wallet-ul.

Transparenta: aproape fiecare criptomoneda este open source adica codul sursa este disponibil sa il vada oricine. Pentru programatori totul este transparent. Atunci este posibil sa avem incredere in sistem fara a avea incredere intr-o persoana, deoarece codul se supune doar logicii. Mai mult, prin folosirea "exploratorilor" este posibil ca oricine sa vada fiecare tranzactie care a fost executata vreodata de la crearea criptomonezii. Unele criptomonede se diferentiaza prin a face exact opusul si fac imposibila (sau cel putin asa pretind) verificarea tranzactiilor.

Imuabilitate: avand in vedere cele doua puncte anterioare, nu numai ca este imposibil sa se schimbe istoricul tranzactiilor, dar acestea se pot si verifica, permitand increderea totala ca tranzactiile au avut loc fara nevoia unei parte terta. Aceste inregistrari nu pot fi schimbate niciodata.

Accesibilitate globala: atat timp cat aveti acces la internet, costul si viteza tranzactiei sunt aceleasi pentru cineva care are o conexiune prin fibra optica din New York, ca si pentru cineva cu o conexiune mobila din Etiopia.

Viteza si pret: Transferurile bancare pot dura pana la cateva zile lucratoare si ofera rate de schimb destul de proaste intre valute. Criptomonedele rezolva acest lucru cu timpi de tranzactionare de la aproape instant pana la o ora, in functie de criptomoneda folosita. In plus nu este necesara schimbarea monedei, astfel ca suma trimisa va fi si suma primita minus o taxa de tranzactionare (de obicei) mica sau chiar 0.

Consensus methods

Nodurile in cripto pot fi considerate ca unele ramuri concurente. De fiecare data cand se completeaza o pagina in registrele lor, acestea se sincronizeaza cu registrele tuturor. "Blocurile" din blockchain pot fi considerate pagini. In cele din urma, ecuatia complexa pe care trebuie sa o rezolve cu valoarea tranzactiei pe pagina se numeste hashing. Deci care este beneficiul de a fi un nod ? Ei bine, fiecare tranzactie care este efectuata trebuie sa plateasca o taxa catre noduri pentru procesarea acesteia si pentru asigurarea securitatii prin diferite metode consesuale. Le voi discuta pe cele mai importante mai jos:

Proof of Work (PoW)

Prooft of Work a fost prima metoda de asigurare a consensului si cea mai utilizata. Pentru a putea termina o pagina sau un block, un nod trebuie sa rezolve o ecuatie matematica foarte complexa. Singurul scop al acestei ecuatii matematice este pentru a se asigura ca nodul munceste foarte mult si consuma foarte multa energie electrica. In schimb nodul primeste criptomoneda pentru rezolvare, cunoscut sub numele de "bloc recompensa" (block reward) plus taxele de tranzactie. Acest lucru este cunoscut sub numele de minerit (mining).

Nodurile din PoW pot alege sa faca cest lucru devenind "mineri". Daca un miner primeste un raspuns diferit la ecuatie fata de ceilalti mineri, raspunsul lor va fi respins. Minerii nu vor sa iroseasca banii pe electricitate pentru nimic, astfel incat sunt stimulati economic. In acest fel, singura metoda de a insela sistemul este de a controla 51% din registre, sau mai exact, 51% din puterea de calcul. Chiar si atunci este extrem de dificil sa se schimbe tranzactiile anterioare si imposibil sa se mai schimbe tranzactiile dupa cateva blocuri. Un miner cu 51% din putere ar putea impiedica confirmarea tranzactiilor si ar putea inversa tranzactiile pe care le efectueaza, dar avand in vedere valoarea investitiei necesare nu are niciun sens economic sa incerce acest lucru.

Cu cat un nod are mai multa putere de calcul cu atat are mai multe sanse sa gaseasca primul raspunsul la ecuatie inaintea celorlalte noduri si sa primeasca recompensa blocului. Este ceva obisnuit ca multi utilizatori sa isi uneasca resursele  intr-un conglomerat, cunoscut sub numele de "mining pool" pentru a avea un venit mai consistent.

Dificultatea blocului (“Block difficulty”) este cat de dificila este rezolvarea ecuatiei matematice. Daca blocurile dureaza prea mult pentru a fi rezolvate atunci dificultatea este redusa, daca acestea sunt rezolvate prea repede, atunci dificultatea este marita. Block timing-ul determina frecventa utilizarii unei noi pagini a registrului. Deci, daca dimensiunile paginilor raman aceleasi si aveti foarte multe tranzactii, un timp al blocului mai mic poate ajuta la rezolvarea acestora. Cu toate acestea, exista anumite riscuri tehnice de securitate avand perioade mai mici ale blocului daca nu exista suficiente tranzactii.

Avantaje:

Este nevoie de un capital mare de investire si, prin urmare, necesita ca un nod sa fie foarte investit in moneda pe care o exploateaza, oferind astfel un element de descurajare pentru inselaciune
Exista stimulente economice pentru minerit care duc la un numar mare de noduri si de putere de calcul. Cu cat este mai mare numarul de noduri si puterea de calcul, cu atat este mai sigura reteaua.

Dezavantaje:

Foloseste foarte multe energie. O tranzactie necesita aceeasi cantitate de energie ca o casa pentru o zi intreaga.
Timpi de confimare mai lungi decat alte metode
Putine tranzactii pe secunda (7 tx/s pentru Bitcoin)
Puterea de calcul tinde sa se centralizeze in anumite parti ale lumii, unde energie electrica este ieftina

Crypto care folosesc PoW:

Bitcoin
Bitcoin Cash
Litecoin

TL;DR PoW utilizeaza costul energiei electrice ca modalitate de penalizare a nodurilor care incearca sa triseze sistemul.Proof of Stake (PoS)

In PoS nu exista minare. In schimb, un nod va fi ales si pur si simplu va procesa tranzactiile fara a fi nevoie sa rezolve vreun puzzle complex de matematica. Celelalte noduri vor verifica blocul. Pentru a penaliza orice incercare de a insela sistemul, nodurile trebuie sa blocheze un anumit numar de moneda intr-un seif virtual si aceasta miza va fi pierduta in cazul in care detecteaza o activitate dubioasa. Acest sistem se numeste "Staking" si poate fi considerat ca fiind similar cu mineritul pentru PoW dar fara facturile mari la electricitate. Cu cat pui mai multa moneda ca Stake, cu atat este mai probabil sa fiti ales pentru a crea urmatorul bloc, deci cu atat ai mai mult de pierdut in cazul in care incerci sa trisezi.

Avantaje:

Timpi de confirmare mai rapizi
 Mai multe tranzactii pe secunda  (Tx/s)

Dezavantaje:

Exista inca intrebari legate de securitatea PoS-ului si cum se aplica "Teoria Jocurilor" (de John von Neumann) nodurilor.
* Mai multe info: https://blockgeeks.com/guides/cryptocurrency-game-theory/

Crypto care folosesc PoS:

NXT
Peercoin
Ethereum se va schimba pe PoS curandProof of Importance (PoI)

Utilizatorii trebuie sa puna ca stake o suma fixa din moneda lor pentru a deveni un nod. Probabilitatea ca nodul lor sa fie ales sa creeze un bloc (si sa castige taxele) depinde de "Scorul de Importanta" care este determinat de cat de mult folosesti reteaua. Trimiterea frecventa a unor sume mari din moneda iti tine scorul de importanta ridicat.

Avantaje:

Incurajeaza utilizarea ca moneda
Recompenseaza utilizatorii implicati activ in moneda
Aparent foarte sigur si eficient
Foarte scalabil

Dezavantaje:

Criteriile complexe pentru stabilirea unui scor de importanta ar putea speria noii investitori

Crypto care folosesc PoI:

NEM

TL;DR PoI te rasplateste pentru efectuarea multor tranzactiiDelegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT)

Partea delegata a acestei metode consensuale se refera la nodurile care sunt alese de actionari. Pentru a putea fi ales, un nod trebuie sa puna ca stake o parte din cripto lor si putem spune ca in acest sens este similar cu PoS. Cu toate acestea, nodurile nu sunt moderate de valoarea pe care o pun ca stake, in schimb fiecare nod este moderat in mod egal. O suma minima trebuie sa fie stabilita pentru fiecare nod pe care doresti sa il controlezi. Devine din ce in ce mai costisitor sa se controleze mai multe noduri si din ce in ce mai putin probabil ca oricare dintre acestia sa fie votat. Actionarii vor vota nodurile care percep taxele de tranzactie cele mai scazute, deoarece acestea promoveaza utilizarea retelei. Taxele reduse de tranzactionare reduc stimulentele economice pentru a deveni noduri, impiedicand atacatorii sa fie recompensati pentru incercarea de a crea un monopol de noduri. Nu exista minare in aceasta metoda, taxele de tranzactie sunt platite la noduri.

Avantaje:

Timpi rapizi de confirmare
Capacitate foarte mare de tranzactii pe secunda (1000 Tx/s)
Blockchain-ul se va opri inainte de a permite un fork, insemnand o concentrare mai mare pe stabilitate
Taxe reduse pe tranzactie (in prezent gratuite)

Dezavantaje:

Pana in prezent nu a fost testat la scara larga

Crypto care folosesc dBFT:

NEO

TL;DR dBFT permite utilizatorilor sa aleaga noduri care au pus ca stake o suma minima. Fiecare nod este egal si se mentin taxe de tranzactionare mici.Delegated Proof of Stake (dPoS)

dPoS are doua feluri de noduri: “Martorii” (Witnesses), cei care confirma tranzactiile si carora le sunt platite taxele si “Delegatii” (Delegates) care iau decizii cu privire la taxele de tranzactionare, dimensiunea si timpii blocurilor, printre altele. Ambele tipuri de noduri sunt alese prin vot majoritar.

Avantaje:

Martorii si Delegatii sunt alesi separat pentru a Evita conflictul de interese
Adaptabil. Parametrii blockchain-ului pot fi modificati rapid in functie de nevoile utilizatorilor

Dezavantaje:

Este dificil sa existe o rata ridicata de participare la procesul de votare deoarece utilizatorii trebuie sa ramana informati in permanenta cu privire la comportamentul Martorilor si Delegatilor si a blockchain-ului
Modificarile frecvente al parametrilor pot determina pierderea utilizatorilor care cauta stabilitate

Crypto care folosesc dPoS:

BitShares

TL;DR dPoS permite utilizatorilor sa aleaga Martorii care proceseaza tranzactii si Delegatii care decid asupra regulilor


Tangle

Aceasta metoda consensuala merita o categorie proprie si din punct de vedere tehnic nici nu este un blockchain. Reteaua tangle se bazeaza pe fiecare utilizator, fiecare dintre acestia actionand ca un nod. Inainte ca o tranzactie sa fie confirmata, utilizatorul trebuie sa valideze doua sau mai multe tranzactii anterioare. Dupa ce acest lucru s-a intamplat, un alt utilizator va valida tranzactia ta pentru ca si ei la randul lor sa poata face o tranzactie. In acest mod, in loc de un lant de blocuri avem o plasa de tranzactii. Acest lucru permite tranzactii instantanee gratuite si este foarte scalabil. Cu toate acestea, exista multe intrebari legate de securitate si de “oracles”, care sunt necesare pentru a servi ca un fel de supernod si care controleaza sistemul.

Avantaje:

Tranzactii imediate
Tranzactii gratuite (fara taxe)
Permite microplati ($0.0001 daca utilizatorul doreste)
Este conceput sa functioneze pe sisteme cu capacitati foarte scazute (elimina necesitatea de a avea multa putere computationala pe fiecare dispozitiv)

Dezavantaje:

Mai putin sigur decat celelalte metode consensuale
Foloseste in prezent un “Coordonator” care poate fi considerat drept roti ajutatoare pana cand reteaua este destul de mare pentru a functiona fara el si exista incertitudini cu privire la modul in care se va comporta reteaua fara el atunci cand va fi eliminat

Crypto care folosesc tangle:

IOTA

TL;DR Tangle permite tranzactii gratuite instantanee, facand fiecare utilizator un nod, dar asta cu pretul securitatii


Categorii a criptomonedelor

Store of Value Coins – monezi cu capacitatea de a stoca valoare.

      Prima generatie de criptomonede a fost creata cu scopul de a stoca valoarea intr-un format digital. Scopul lor a fost sa inlocuiasca moneda fiat (moneda pe care un guvern a declarat-o mijloc legal de plată; ex: RON, USD, EUR) pentru a cumpara si vinde lucruri, sperand ca utilizarea lor va fi la fel de prezenta ca si euro sau dolarii. Bitcoin-ul este exemplul perfect pentru o moneda cu capacitate de a stoca valoare care poate fi folosit pentru a cumpara masini, case sau chiar alte criptomonede.

Alte monede asemanatoare ar fi: Litecoin, Monero, NEM, ZCash.

      Aceste monede sunt similare cu aurul, avand valoare pentru ca suntem de acord ca au valoare (aceasta valoare constituie o constructie sociala abstracta). O parte din acest lucru deriva din faptul ca sunt rare. Ca si aurul, criptomonedele nu pot fi create, ci trebuie minate, existand intr-o cantitate limitata. Cantitatea limitata asigura faptul ca aceasta valoare nu a fost creata din nimic.  

      In general aceste monezi nu au o alta functie pe langa scopul lor de a stoca valoare. Detinerea de Bitcoin va permite sa utilizati Blockchain-ul Bitcoin dar nu are functionalitatea contractelor smart, putere de calcul sau alte utilizari pe care le ofera celelalte token-uri. O parte din aceste monede, cum ar fi Litecoin, incearca sa isi dezvolte functionalitatea si ar putea deveni urmatoarea categorie de monezi: Network Utilization Coins.  

Network Utilization Coins – sunt mai mult decat o moneda care stocheaza valoarea, sunt monezi programabile care alimenteaza o functie unica a propriului blockchain. In aceasta categorie exista 2 subcategorii: PlatformCoins si ProductCoins.

PlatformCoins - mai sunt cunoscute ca si Gas sunt extrem de functionale. Pot fi folosite pentru a efectua tranzactii, ca un mod de garantie si stocare in contracte. Un astfel de exemplu este Ether-ul. Acesta poate fi folosit pentru a implementa contracte smart sau pentru a accesa EVM-ul (Ethereum Virtual Machine). Acest aspect permite utilizatorilor sa creeze aplicatii ce ruleaza pe blockchain-ul Ethereum si sa execute tranzactii conditionate sau chiar sa implementeze propria moneda bazata pe ERC20. (ERC20 defineste sase functii diferite si reprezinta un set standard de reguli pentru toate token-urile Ethereum, insemnand ca dezvoltatorii vor sti cu exactitate cum vor functiona in interiorul sistemului Ethereum. Introducerea acestui standard permite tokenizarea altor caracteristici, inclusiv a dreptului de vot). Costul acestei functionalitati este Gas-ul care se plateste la fiecare tranzactie.

ProductCoins - sunt mai putin versatile. Ele sunt de obicei utilizate pentru a cumpara un lucru pe care il ofera in mod special blockchain-ul lor specific.Astfel de criptomonede sunt: SiaCoin, Golem, Maidsafe, Storj. Acestea sunt folosite pentru a accesa o anumita resursa distribuita. Siacoin ofera stocare cloud encriptata si descentralizata, iar Golem ofera acces la putere de calcul. O diferenta majora intre Store of Value Coins si aceste Network Utilization Coins este ca Store of Value Coins devin ma valoroase pe masura ce sunt folosite din ce in ce mai mult ca o moneda de schimb, pe cand Network Utilization Coins sunt mai valoroase cu cat utilitatea pe care acestea o ofera creste.

Equity Coins – confera drepturi de proprietate sau ofera o sursa de venit celor care le detin. Design-ul unui EquiCoin este acela ca fondurile ce provin din ICO (Initial Coin Offering) sunt folosite pentru a dezvolta un produs, iar atunci cand acest produs este lansat, cei care detin aceste monede primesc dividende pe baza utilizarii produsului. Acest dividende poate proveni din taxe sau din profitul colectat de blockchain.

Pegged Coins – StableCoins – scopul unui stablecoin este de a mentine valoarea monezii la un pret strict legat de valoarea unui alt bun de pret. In general, din acest fapt rezulta o stabilitate mai mare a pretului pentru criptomoneda. Aceste tipuri de criptomoneda ofera investitorilor un “paradis” sigur in perioadele cu volatilitate mare si incertitudine a pietii, pastrand in acelasi timp investitorii pe piata criptomonedelor.

      In mod obisnuit, valoarea fixata a StableCoins este moneda fiat.  Aceste monede sunt concepute sa fie echivalentul in criptomoneda a dolarului, euro sau a yuan-ului. Criptomonede precum BitUSD sau NuBits au esuat in trecut, iar acum exista Tether (USDT, EURT). Tether pentru fiecare moneda pe care o distribuie pastreaza o suma echivalenta in rezerva (nu exista dovezi in acest sens), dar intr-o companie centralizata.

1696111780
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1696111780

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1696111780
Reply with quote  #2

1696111780
Report to moderator
The forum strives to allow free discussion of any ideas. All policies are built around this principle. This doesn't mean you can post garbage, though: posts should actually contain ideas, and these ideas should be argued reasonably.
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction.
1696111780
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1696111780

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1696111780
Reply with quote  #2

1696111780
Report to moderator
1696111780
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1696111780

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1696111780
Reply with quote  #2

1696111780
Report to moderator
1696111780
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1696111780

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1696111780
Reply with quote  #2

1696111780
Report to moderator
HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
February 19, 2018, 03:00:38 PM
Last edit: February 24, 2018, 08:45:51 PM by HBKMusiK
Merited by Martisor-Sobru (5), Cyrus (1)
 #2

News

CoinDesk
Bitcoin Magazine
The Merkle
CryptoCoinNews
Cointelegraph
Bitnewstoday

Exchanges

*Modalitate de a cumpara cu RON prin exchange-uri romanesti:
CoinFlux (RON, €) - BTC, ETH, LTC, ETC
BTCxChange (RON, €, $) - BTC


Binance
Bittrex
Bitstamp ($, €)
Cex.io ($, €)
Coinbase ($)
CoinFlux (RON, €)
GDAX ($, €, £)
Gemini ($)
HitBTC ($, €)
Kraken ($, €)
LocalBitcoins
Poloniex
Shapeshift

Cryptocurrency Market Capitalizations

CoinMarketCap
CoinGecko
Live Coin Watch
Coincap
Coin.live
CryptoConstruct

Market Tools and Data

TradingView
Cryptowatch
BitcoinWisdom
CoinAlyze
Bitcoin Analytics
Bitcoinity
Cryptrader
Cryptocompare
CoinTradeAnalysis

Portfolio Tracker

AltPocket (Web)
Blockfolio (App)
CoinCap (App)
Drakdoo (App)
Delta (App)
CoinTracking (Web & App)
CoinTrackr (Web)
CryptoCompare (Web)

Wallets

Desktop (Windows, Linux, OSX):
Electrum (BTC)
Litecoin (LTC)
Bitcoin.com (BTC, BCH)
Monero (XMR)
NEM (NEM)
Stellar (XLM)
Stargazer (XLM)
NEO (NEO)
Lisk Nano (LSK)
Sia-UI (SC)
ArkEcosystem (ARK)
IOTA (MIOTA)
Stratis (STRAT)

Mobile (iOS, Android, Blackberry):
Mycelium (BTC)
Airbitz (BTC)
Litecoin (LTC)
Bitcoin.com (BTC, BCH)
Stargazer (XLM)
Lobstr (XLM)
Guarda (ETC)

Online:
Blockchain.info (BTC, BCH, ETH)
LiteVault (LTC)
MyEtherWallet (ETH, ETC, ERC20 tokens)
Ark Lite WALLET (ARK)
ClassicEtherWallet (ETC)

Hardware:
Ledger Nano S
Trezor
KeepKey


Glosar de termeni

Altcoin - abrevierea de la alternative coin, sau toate proiectele care exista si criptomoneda aferenta in afara de Bitcoin
AML  – Anti-Money Laundering. Legi pentru spalarea de bani
ATH  - All Time High
Bearish - un trend descendent
BFX, Finex – exchange-ul BitFinex
Bullish - un trend ascendant
CB – exchange-ul Coinbase
C&H  – Cup and Handle chart pattern
Core wallet - un wallet care contine tot blockchain-ul
Circulation supply - numarul total de monede din circulatie
Dapps - vine de la decentralized application, aplicatii scrise in blockchain
DCA  – Dollar Cost Averaging
Electrum wallet - un wallet light la care nu este necesara descarcarea blockchain-ului dar care isi preia informatiile de la o parte terta
Fiat – bani fara valoare intrinseca care sunt emisi si reglementati de un guvern. Exemple: $, £, ¥, € sau RON
 Fib - fibonacci retracement
FOMO - Fear Of Missing Out. Atunci cand Bitcoin sau un alt coin creste foarte tare intr-o perioada scurta de timp iar investitorii actioneaza fara rationament, implicati emotionat pt ca intervine frica de a rata “barca”
FUD -Fear, Uncertainty & Doubt
H&S  – Head and Shoulders chart pattern
Halving/halvening – reducerea reward-ului pt mineri. La BTC se intampla o data la 4 ani.
Hoobi – exchangeul Huobi
HODL / HOLD – jargou pentru un trader care investeste long-term. Acronim care se mai foloseste in comentarii: Hold On Despite Loss
ICO - Initial Coin Offering. Un crowd sale care ofera oportunitatea de a cumpara o moneda digitala la un nou proiect blockchain
KYC - legi Know Your Customer
Long – cumpararea unei monede cu asteptarea ca va creste in valoare
Market cap: pretul pe moneda X monedele in circulatie
Max Supply – numarul maxim de monede care vor exista
Miner - device care valideaza tranzactiile blockchain-ului
Mining reward – recompensa pe care o primeste un miner pentru puterea computationala pe care o ofera pentru a verifica nodurile din blockchain
Mnemonic Phrase – o versiune mai fancy a private key-ului
OKC – exchange-ul OKCoin
P&D  – Pump and Dump
P/L, P&L, PNL  – Profit and Loss
Polo – exchange-ul Poloniex
Public key – cheie accesibila public, in jargoul crypto currency inseamna wallet
Private key – cheia folosita pentru a accesa un wallet
Rekt – wrecked. Pierderea unui trade
Satoshi – cea mai mica parte dintr-un bitcoin. 1 Satoshi = 0.00000001 ฿..
 Short – vanzarea pe margin
Stamp – exchange-ul BitStamp
Stop – stop-loss order
TA – Technical Analysis
Whale – o singura entitate (investitor sau institutie) care vinde (sl. bearwhale) sau cumpara (sl. bullwhale) sume foarte mari


Martisor-Sobru
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 541
Merit: 500


View Profile
February 19, 2018, 03:48:08 PM
 #3

Laudabila initiativa ta. Incepatorii au numai de castigat ... de fapt noi toti avem de castigat atunci cand apar colegi ca tine.
Te-am "premiat" cu placere.HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
February 19, 2018, 04:32:42 PM
 #4

Laudabila initiativa ta. Incepatorii au numai de castigat ... de fapt noi toti avem de castigat atunci cand apar colegi ca tine.
Te-am "premiat" cu placere.
Multumesc mult, ideea e ca fiecare dintre noi am fost la un moment dat la inceput si ma bucur sa ajut cum pot, urmeaza sa mai adaug cateva tips-uri despre airdrop-uri si bounty-uri, posibil tot azi, cele mai bune surse si tot asa.

CreativeWorld
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 25
Merit: 0


View Profile
February 19, 2018, 05:16:10 PM
 #5

Laudabila initiativa ta. Incepatorii au numai de castigat ... de fapt noi toti avem de castigat atunci cand apar colegi ca tine.
Te-am "premiat" cu placere.
Multumesc mult, ideea e ca fiecare dintre noi am fost la un moment dat la inceput si ma bucur sa ajut cum pot, urmeaza sa mai adaug cateva tips-uri despre airdrop-uri si bounty-uri, posibil tot azi, cele mai bune surse si tot asa.
Multumesc mult pentru ghid, ma apuc acum de citit.
sparg
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 280
Merit: 110View Profile
February 20, 2018, 07:44:28 AM
 #6

Un ghid foarte bun pe care un moderator ar trebui sa-l faca sticky. Pacat ca nu sMerit sa-ti dau pentru meriti mult mai mult decat ai acum.
Iti voi promova articolul pentru a fi meritat corespunzator. Felicitari pentru munca depusa!

HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
February 21, 2018, 09:50:53 PM
Last edit: March 25, 2018, 06:23:42 PM by HBKMusiK
 #7

Un ghid foarte bun pe care un moderator ar trebui sa-l faca sticky. Pacat ca nu sMerit sa-ti dau pentru meriti mult mai mult decat ai acum.
Iti voi promova articolul pentru a fi meritat corespunzator. Felicitari pentru munca depusa!
Multumesc pentru cuvintele frumoase adresate mie.In alta ordine de idei asa cum am promis o sa trec aici mai multe detalii despre airdrop si campaniile de recompense pe scurt dupa cum urmeaza :
1. Airdrop :
Ce este un airdrop ?
Airdrop-ul este un eveniment in care userii care se inregistreaza inainte de inceperea unui proiect primesc gratuit sau realizand o serie de sarcini token-uri aferent proiectului la care se inregistreaza.(Nota: In cele mai multe cazuri token-urile se primesc la cateva luni, pot exista si exceptii in care userii primesc airdrop mai rapid)
Cerinte pentru a participa la un asemenea eveniment:
1.Cont de BitcoinTalk (avand de obicei cel putin rank-ul de Jr. Member)
2.Cont de Twitter
3.Cont de Telegram
4.Portofel Electronic Ethereum (MyEtherWallet , MetaMask etc.)/WavesWallet (mai rar)/Neo Wallet(foarte rar)
5.In unele cazuri cont de Discord, Medium
6.Email
7.Alte cerinte in functie de fiecare proiect/airdrop in parte.
Cele mai bune surse pentru airdrop:
a. https://bitcointalk.org/index.php?topic=1438371.11820 (Thread LOCKED)
b.Search pe twitter cu #airdrop
c. https://crypto-my-future.com/ (Acesta include o lista mai vasta inclusiv cu Campanii de recompense si alte informatii utile)
d. http://airdropaddict.com/
e. https://twitter.com/airdropinfo
f. http://www.airdropnotify.com/
O sa mai adaug si alte informatii pentru cei interesati despre Campanii de Recompense, de asemenea pentru orice intrebari/nelamuriri ma puteti contacta printr-un pm.HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
February 27, 2018, 12:41:45 AM
Last edit: April 12, 2018, 10:10:00 PM by HBKMusiK
 #8

✅Asa cum am promis revin si cu niste informatii despre Campaniile de Recompense(tot pe scurt)✅:
Ca sa ne putem apuca sa ''intram in paine'' si sa castigam ceva crypto mai intai trebuie sa cunoastem semnificatia din spatele termenilor:
2.Bounties
Ce este Campania de Recompense:
Campaniile de recompense în lumea digitala își au originea în platformele de jocuri online care oferă recompense pentru participarea la dezvoltarea lor. Bounties sunt, în principal, mecanisme de recompensă stimulante oferite de companii persoanelor fizice. Ce înseamnă acest lucru este faptul că o companie care introduce un produs sau un serviciu oferă unele recompense oamenilor în schimbul îndeplinirii anumitor sarcini. Este asemănător cu un comerț de tip barter; compania oferă recompense unei persoane și persoana în schimb are anumite sarcini simple pentru companie. Este un adevărat mijloc de publicitate pentru multe companii.
Cerinte pentru participarea la o asemenea campanie:
1.Cont de Bitcointalk(logic, dar pe langa asta de obicei rank-ul minim trebuie sa fie Jr. Member)
2.Pentru campaniile sociale: cont de twitter, facebook, medium s.a.m.d.
3.Telegram (pentru campaniile speciale de telegram)
4.Cunoasterea unei anumite limbi( pentru campaniile de traduceri)
5.Cunostinte Photoshop in unele cazuri
6.Acceptarea de deadline-uri si respectarea lor
7.Alte cerinte in functie de fiecare bounty in parte, printre care (Portofel electronic Ethereum etc.)
Cele mai bune surse pentru bounty:
1.Aici pe forum: Bounties (Recomandat dar greu sa gasesti cele mai noi- postarile sunt prea multe/prea rapide)
2.http://bountylord.com/ (D.p.m.d.v. cel mai bun in domeniu atunci cand nu vrei sa iti pierzi timpul cautand prin forum)
3.https://bountyhive.io/browse - necesita inregistrare dar merita
4.https://icoreward.com/
5.https://bountyplatform.io/

xcajun21
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 742
Merit: 252


View Profile
March 01, 2018, 03:51:03 PM
 #9

Alte surse de ICO si Bounty

https://icosend.com/#catalogue
http://www.cryptoicoalert.com/ico-list/
https://www.tokendesk.io/icos/
https://icoplace.org/ico
http://icoinrating.com/best/
https://www.financemagnates.com/thought-leadership/best-coming-initial-coin-offerings/
https://icodrops.com/bounty-list/
https://alpha.bounty0x.io/bounties
HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
March 03, 2018, 02:21:53 PM
 #10

Multumesc pentru completare.
Revin cu o lista de link-uri utile de pe forum si nu numai, din pacate in limba engleza:
1.Totul despre sistemul de ranking
2.Totul despre sistemul de merite
3.Regulile forumului Bitcointalk
4.Cum sa castigi BTC
5.Despre portofele crypto
6.Delta Balances(verifica cat valoreaza portofelul tau ethereum, folositor daca ai multe token-uri)
7.Cat mai costa o tranzactie in Ethereum?(Gas station)

HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
March 13, 2018, 08:27:05 PM
 #11

Up pentru acest thread pentru ca eu consider ca o sa ajute foarte multa lume.Cei care vor vedea acest mesaj va rog completati acest thread cu ce se poate ca sa fie o introducere cat mai completa, multumesc!

taloiflorin
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 18
Merit: 0


View Profile
March 14, 2018, 08:01:31 PM
 #12

Doresc sa completez acest topic cu 2 siteuri unde puteti gasi evenimentele viitoare in crypto:

https://coindar.org/


https://cryptocalendar.pro/

Daca mai cunoasteti si alte siteuri de acest gen va rog sa completati.
Drokzid
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 891
Merit: 254


HAIL THE KING!


View Profile WWW
March 19, 2018, 10:57:17 AM
 #13

I am missing my favourite airdrop website out there in this thread:

https://airdrops.io/

They also shout out their drops via Facebook, Telegram, Twitter or a weekly email newsletter:
https://t.me/airdrops_io
https://twitter.com/airdrops_io
https://facebook.com/airdrops.io

BTC IS KING!
HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
March 20, 2018, 10:27:05 AM
 #14

I am missing my favourite airdrop website out there in this thread:

https://airdrops.io/

They also shout out their drops via Facebook, Telegram, Twitter or a weekly email newsletter:
https://t.me/airdrops_io
https://twitter.com/airdrops_io
https://facebook.com/airdrops.io
Thank you for contributing for this thread.
Pentru cei ce sunt la inceput intelegerea tehnologiei blockchain, si in speta Bitcoin-ul e un lucru destul de greu asa ca va invit pe toti sa urmariti documentarul Banking on Bitcoin care explica istoria cryptomonedelor si asa mai departe.
De asemenea va astept si pe forumul AltcoinsTalks, acesta recompenseaza userii pentru activitate cu monedele pe care le promoveaza forumul.


HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
March 28, 2018, 10:05:08 PM
Merited by Cyrus (1)
 #15

M-am decis ca in aceasta postare sa incerc sa strang cateva dintre thread-urile interesante pe care le-am gasit in toata sectiunea(thread-uri carora din punctul meu de vedere nu li se atribuie atentia cuvenita)+alte site-uri ce ar trebui sa apara in acest thread:
1.Termeni din lumea crypto (ce nu ar trebui sa lipseasca din dictionarul oricarui detinator de cryptomonede)
Autor: veccar9008
2.Mini-ghidul incepatorilor in crypto
Autor: SoniaBlack
3.Cateva pagini de tutoriale despre mining + cum se cumpara cu bitcoin de pe pcgarage,unboxing la diferite minere etc
Autor : tutorialevideo
4.Informatii despre Cryptomonede #1 - Bitcoin
5.Informatii despre Cryptomonede #2 - Cum si de unde cumpara Bitcoin
6.Informatii despre Cryptomonede #3 - Unde stocam Bitcoin
7.Informatii despre Cryptomonede #4 - Altcoins
8.Informatii despre Cryptomonede #5 - Exchange-uri Internationale
Autor: N1CKH0LAS
9.Portofele crypto - Hardware
Autor : Ionut Bornea
10.Trading: Primii Pasi
Autor : myself
Nota*:Desi poate unele thread-uri din cele de mai sus nu mai sunt active de ceva vreme consider ca ele contin informatii care merita stiute de toti utilizatorii acestei sectiuni.Exista totusi posibilitatea ca unele informatii sa nu fie de actualitate, cand sunteti nesigur de o informatie comparati data postarii cu cea actuala.Spor la citit!

HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
April 06, 2018, 06:11:05 PM
 #16

Mersi mult, foarte util pentru mine ca incepator
Multumesc pentru feedback, de asemenea daca ai orice propunere pentru thread, consideri ca ceva lipseste, etc nu ezita sa iti expui punctul de vedere.

aln8888
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 280
Merit: 0


View Profile WWW
April 09, 2018, 03:07:23 PM
 #17

Interesant ghid cu informatie utila.
HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
April 12, 2018, 10:08:17 PM
 #18

As adauga in acest thread un site foarte interesant si anume https://www.cryptowisser.com/exchanges/ (Un ajutor incredibil atunci cand vrei sa alegi un exchange).Site-ul prezinta diferite tipuri de exchange-uri, din ce tara provid acestea, limite de retragere etc.

veccar9008
Member
**
Offline Offline

Activity: 113
Merit: 15


View Profile
April 13, 2018, 12:51:41 AM
 #19

Respect !!, foarte buna treaba, imi place cum aranjezi totul frumos in post-urile tale Shocked tine tot asa. Spunemi te rog si mie cum faci ca sa se vada tilul in loc de link in postare?
HBKMusiK (OP)
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 693
Merit: 120


View Profile
April 13, 2018, 11:36:46 AM
 #20

Respect !!, foarte buna treaba, imi place cum aranjezi totul frumos in post-urile tale Shocked tine tot asa. Spunemi te rog si mie cum faci ca sa se vada tilul in loc de link in postare?
Cu ajutorul functiei hyperlink:
Sa spunem de exemplu ca vrem sa creem un hyperlink catre profilul tau de bitcointalk:
1.Copiem link-ul :
https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1823353
2.Apasam butonul de hyperlink(cel de mai sus) si o sa apara asa:
[ url ]  [ /url ]
3.Dupa primul url din prima paranteza punem = si dupa = inseram link-ul de mai sus
O sa apara asa:
[ url=https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=1823353] Aici introducem text-ul dorit  [/url]
Rezultatul o sa arate asa :Aici introducem text-ul dorit - Un hyperlink functional care ne duce la profilul tau. Multa bafta!


Pages: [1] 2 3 »  All
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!