Hepimiz biliyoruz ki eth bizzat kendi firmasinin aciklamasi olmasina ragmen madenciligi bitirmediler. Nedeni acik ki biz yatirim araci degiliz odeme sekliyiz diyorlar ki mantikli kurulus amaci o. Burda ters giden bitcoin degil mi amacindan sapmis durumda. Odeme seklinden ziyade yatirim araci olmus durumda. Peki bitcoin neyi amacliyorm. Ben eth icinde altin icinde birsey diyemem cunku yatirimsa yatirim odeme sekliyse odeme sekli. Ama bitcoin odeme sekli mi yatirim araci mi sizce ?
Siz sanırım eth in altında yatan teknolojiye, smart kontratlara falan yatırım yapıyosunuz. Tebrik ederim %0,01 lik kesimdesiniz. Geriya kalan %99,99 luk kesim ilerde çok değerleneceğini düşünerek eth i yatırım aracı olarak görüyor.
Yazımda da paylaştım btc bir nevi altın konumundadır. Rakiperi arasında hemen hemen en işlevsizi, bir nevi sanal emtia diyebiliriz. Ama değerli kılan bu değil.
Değerli olmasının sebebi "benzersiz", "sınırlı", "bilinirliliği" ve "bir değer olarak kabul eden kişi sayısının fazla olması".
Eth Sınırlı olmaması:
Eth şu an için sınırlı değil. btc günde 1.8k üretilirken eth 55k üretiliyor. Yani günlük btc ye göre 32 kat daha fazla eth piyasaya sürülüyor. Bu devam ederken eth in uçuk yerlere gelmesi mümkün değil.
Eth bilinirliliğinin düşük olması
Tr için söylüyorum Sokaktan geçen 100 kişiye kripto paraların isimleri nedir sayınız desen
%40 ı cevap veremeyecektir.
%60 ı sadece bitcoin diyecektir
%20 si btc ve eth diyecek
%0 ı sadece eth diyebilir.
Bu tabloya göre mağazanızda sanal para ödeme seçeneği koysanız hangisinden başlarsınız btc mi eth mi?
Tabi siz eth in çok işlevsel olduğunu ilerde daha çok ihtiyaç olacağını düşünüyorsunuz. Ama altın'a bakın hiç bir işlevi yok. Ama kilosu 50 bin dolar.
Lightning network gelirse transferi en hızlı koin konumuna gelecek ve alışverişlerde de kullanılabilecek.
ETH hakkında biraz daha araştırma yapmanı öneririm, bazı bilgilerin eksik.
üst sınır var, yıllık 20 milyon adetle üst sınırı ETH kurulurken genesis blok a eklediler. white paper da da var. Dediler ki biz bunu yıllık 20 milyonla sınırlayalım, ileride yıllar geçtikten sonra unutulan kaybolan vs vs. eth ler ile bu yıllık üretim bir süre sonra kendini dengelesin şeklinde.
Yani ETH yi tasarlarken fiyatının hiç bir zaman bu şekilde pahalı değerli bir koin olarak değil, daha çok üretilen, on yıllar sonra bile btc gibi kıtlığı yaşanmayacak, blokzincir teknolojisine enerji veren bir koin olarak tasarladılar. Yani istanbulda sen akbile para yüklerken bile ETH akıllı kontratlarını kullan, jamaikada banka transferinde kullan, floridada güneş panelin de akıllı saatte, eth harcansın kullanılsın gibi.
ETH 1-2 dolarda seyrederken, bu kriptoparalara olan hücum dan dolayı, BTC den sonra ikinci olarak ETH duyuldu. btc alan, yanına da başka bir şey alayım derken ilk ETH yi duydu aldı yüklendi. ICO lar vs derken korkunç bir talep oldu fiyat fırladı. madenciler kamyon kamyon gpu satın aldı üretti ama gene de arza yetişemedi. talep aldı yürüdü, fiyatı uçurdu.
Üst sınırı yıllık 20 milyon adet planladılar yani sen hesap et değerini.