Bitcoin Forum
April 19, 2021, 07:59:11 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.21.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 »
  Print  
Author Topic: Porez na bitcoin i kriptovalute 2018-2019  (Read 28980 times)
Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
January 20, 2019, 06:06:45 PM
Merited by marlboroza (4), freigeist (3), Daniel91 (1), Pmalek (1), Trofo (1), free-bit.co.in (1), I.Grozni (1)
 #141

Prošli tjedan sam bio u prilici sudjelovati u jednoj raspravi između pravnika, poreznih savjetnika i Porezne uprave. Iako je rasprava bila dosta generalna i nije bilo vremena ući dublje u problematiku, dat ću svoju interpretaciju nekih novih informacija i trenutnih događanja.

1. Poreznici su nedvojbeno potvrdili da ih u principu vezano uz kriptovalute ne zanima ništa što se dogodilo prije 2016.

Moj komentar - nije novost, budući da prije 2017. nije niti bilo pravne regulative, ali je dobro imati potvrdu. Budući da sada treba podnijeti prijave za 2018. godinu, s obzirom da se držanje kriptovaluta duže od 2 godine ne oporezuje, realno nije bitna niti 2016. Odnosno, ono što se događa 2016. nije obuhvaćeno ovom prijavom; teoretski Porezna vas može pitati i za događaje iz 2016. Naravno, i dalje je aktualno pitanje FIFO evidencije koju ne znam kako bi se mogla voditi samo za zadnje dvije godine (iako nigdje ne piše direktno da treba duže), niti je propisano koliko unazad treba čuvati FIFO evidenciju. Ne znam kako porezni obveznik može dokazati porijeklo imovine bez kompletne FIFO evidencije + papirologije od samog početka. Za dionice je to lako, imaš certifikat o vlasništvu, obično i dokumentaciju od brokera u stanju na kraju godine itd; za kriptovalute je to bitno teže ili nemoguće. Osobno smatram da na FIFO evidenciji pada trenutni sistem oporezivanja kriptovaluta na isti način kao što se oporezuju dionice, i to se naravno lomi na leđima poreznih obveznika na koje je ta evidencija prebačena (za razliku od dionica gdje evidenciju automatski odrađuju SKDD i ZSE koja elektronski šalje izvještaje Poreznoj).

2. Postavljeno je pitanje koje i ovdje sve zanima, kako Porezna može pratiti kriptovalute. Odgovor je bio ono što smo na u ovoj temi već nekoliko puta prošli. Porezna nema što drugo nego reći da je zakon takav kakav je i svi su dužni prijaviti porez. Ako ga ne prijave, čak i ako im se ne uđe u trag, Porezna ima pristup svim transakcijama na svim računima u HR, ima suradnju s većinom država u svijetu po poreznim pitanjima, a uvijek može tražiti od poreznog obveznika da opravda porijeklo imovine, i ako on to ne može, oporezovati ga po najvišoj stopi poreza (plus kazna za utaju poreza).

Moj komentar - ono što je tu naravno implicitno rečeno, jer Porezna to mora prešutiti, je da više-manje nemaju načina pratiti kriptovalute, osim kroz bankarski sustav.

3. 2020. godine se sprema novi zakon o pranju novca. Ova inicijativa dolazi iz EU (https://www.newsbtc.com/2019/01/09/eu-banking-authority-urges-bitcoin-law-what-it-means-for-btc/), a popratit će je i Hrvatska.

Moj komentar - očekivano. Za porezne obveznike ovo znači prvenstveno više provjera po exchangeovima i kompliciranije procese verifikacije, više leakova i hakiranja korisničkih podataka, te više evidencije i birokracije, ukratko ništa dobro. Tko hoće oprati novce, i dalje će to raditi kupujući i prodajući kriptovalute direktno od drugih korisnika, ili u malim količinama u gotovini. Pravi novci će se i dalje prati preko poreznih oaza, putnih naloga, i fiktivnih faktura. Terorizam će i dalje financirati prvenstveno države, u dolarima. Ako neki exchange propadne zbog pojačane regulative, možda će ga biti lakše tužiti i dobiti dio svog novca natrag, ali vjerojatno neće, a ako i hoće neće biti brzo i uvijek će biti upitnih šansi za uspjeh.

4. U sklopu tog zakona konačno će se definirati "virtualne valute" definicijom koja nije samo negativna (nije zakonito sredstvo plaćanja, nije elektronički novac itd).

Moj komentar - sam pojam "virtualnih valuta" je podmenut od strane bankarskih elita i pokušava izjednačiti kriptovalute s "Monopoly novcem" iz računalnih igara koji "nema stvarnu vrijednost" i zapravo je "pretend money". Taj pokušaj lingvističke sprdnje međutim nužno propada iz dva razloga. Prvo, današnje računalne igre doista imaju svoje valute, i iako se igre događaju u simuliranim svjetovima, njihove valute i ekonomije su itekako stvarne i rastu daleko više od državnih. I drugo, bilo se lako izrugivati kriptovalutama dok im je udio bio malen, međutim sada kad se tu vrte stvarni novci, i kad država pokušava to oporezovati, odjednom nikome više nije bitno što je to "pretend money". Neka se odluče, ako to nije stvaran novac, onda se nema što oporezivati, a ako je to ipak stvaran novac, onda idemo stvari nazvati pravim imenom pa reći da je to novac. Naravno, onda to za sobom povlači i to da se ne može oporezovati kao imovina nego treba prihvatiti da je novac i dati mu status koji npr. ima euro ili dolar.

Uglavnom, čuo sam novu definiciju virtualnih valuta i iako jest napredak u smislu da nije negativna definicija (navedeno je što je, a ne što nije), i dalje je u nju ugrađeno kukavičje jaje gdje se kriptovalute izjednačuje s WoW zlatom. Što to znači? To znači, ukratko, da svima nama daje temelj da kritiziramo zakonodavca da je zahvatio više nego što je trebao. Nema razloga da se oporezuje rudarenje u kriptovalutama, a gold mining u WoW-u ili rudarenje asteroida u EVE online ne. Nema razloga da se oporezuje airdrop, a ekstra milje u Miles & More ne. Naime, EU je još 2012. u svom "Virtual Currency Schemes" izvještaju na koji se svi pozivaju izjednačila WoW, loyalty kartice i kriptovalute.

Imam osjećaj i nadu da se ova definicija, i porezna regulativa u HR, te zakon 2020., još mogu promijeniti.

Stoga pozivam sve da pišu na su_pis (at) porezna-uprava.hr i traže mišljenje na bilo što što vas muči na temu kriptovaluta.

Umjesto da budemo rezignirani oko korumpiranih institucija, eto tematika koja nije o ustašama i fašistima, i na koju možemo utjecati, jer Poreznu u krajnjoj liniji zanimaju situacije u kojima se porezni obveznici nalaze i informacije o tome što im je problem, a što nije. Ako Poreznoj ne damo informaciju o tome s čime smo nezadovoljni, porezne zakone će nam stvarati oni koji imaju glas, tj. EU, bankari, i policija.

Jer ako nastavimo šutjeti, onda ćemo se naći u situaciji gdje ćemo morati paziti koju nam igricu dijete na mobitelu igra, i prijavljivati preko JOPPD obrasca unutar 30 dana koliko je dijete uprihodilo u Pokemonu.

Ako netko smatra da je uzaludno, vara se - Porezna je usvojila npr. konkretno moj prijedlog da se ne oporezuje dobit kod svakog mijenjanja između kriptovaluta, već samo kod mijenjanja kriptovaluta u fiat. Nemojte dozvoliti da kriptovalute u HR reguliraju ljudi koji s njima nemaju iskustva i ne koriste ih.

Konkretno:
  • pitajte ih trebate li pratiti i prijavljivati transakcije i zaradu u virtualnim valutama iz računalnih igara
  • pitajte ih za koji period treba voditi FIFO evidenciju
  • tražite bolje primjere FIFO evidencije, npr. kako napraviti FIFO evidenciju za samo dvije godine
  • pitajte ih što je dovoljno dobar dokaz porijekla imovine, pogotovo za digitalne kriptovalute, gdje se kupovina i prodaja odigravaju elektronski; je li CSV export transakcija s mjenjačnice zaista dovoljan dokaz, jer je jedino što se može dobiti u većini slučajeva
  • pitajte ih zašto kupovinu i prodaju EUR u mjenjačnici ne treba prijavljivati, a prodaju kriptovaluta treba
  • pitajte ih možete li u JOPPD obrascu grupirati istovrsne transakcije u većim vremenskim razmacima, a ne samo na razini dana kao što su dozvolili u svom mišljenju
  • objasnite im da je rudarenje kriptovaluta u Hrvatskoj zbog visokih poreza neisplativo, i da Hrvatska prvenstveno zbog toga neće biti svjetski konkurentna u tom području (a polovicu struje proizvedene u državi dobivamo iz obnovljivih izvora energije tj. hidroelektrana i nije nezamislivo da bismo bili interesantna lokacija za mining farme)
  • pošaljite svoja iskustva oko svih nejasnoća, i tražite bolja objašnjenja

Ako ikome treba više podataka o proceduri upita Poreznoj, slobodno neka mi se javi privatno, a možete pročitati moj trenutni upit Poreznoj koji sam slao 1.6.2018. i na koji još uvijek čekam odgovor: http://domchi.cc/porez/Upit%20Poreznoj%20-%20kriptovalute%202018.pdf
1618862351
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618862351

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618862351
Reply with quote  #2

1618862351
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1618862351
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618862351

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618862351
Reply with quote  #2

1618862351
Report to moderator
1618862351
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1618862351

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1618862351
Reply with quote  #2

1618862351
Report to moderator
marlboroza
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1876
Merit: 2259


Mixing Reinvented For Your Privacy


View Profile
January 26, 2019, 12:57:46 AM
 #142

Ako ikome treba više podataka o proceduri upita Poreznoj, slobodno neka mi se javi privatno, a možete pročitati moj trenutni upit Poreznoj koji sam slao 1.6.2018. i na koji još uvijek čekam odgovor: http://domchi.cc/porez/Upit%20Poreznoj%20-%20kriptovalute%202018.pdf
Vjerujem da na većinu pitanja neće imati odgovor ili će dati neki uobičajeni citat iz zakona što nema veze s vezom.

Koliki porez će platiti netko tko je kupio bitcoin 2015., prodao ga 2018. a nije vodio nikakvu evidenciju?

Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
January 26, 2019, 01:18:15 PM
 #143

Koliki porez će platiti netko tko je kupio bitcoin 2015., prodao ga 2018. a nije vodio nikakvu evidenciju?

Ovisno o tome koliko će imati sreće. Da ima dokaze o tome da je kupio bitcoin, i FIFO evidenciju, sve je po zakonu i ne plaća ništa (jer nije prodao više od dvije godine). Međutim budući da nema dokaze, izlaže se opasnosti da mu Porezna odreže maksimalni porez plus kaznu, ako ga otkriju i ako im ne uspije dokazati otkud mu prihod.
marlboroza
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1876
Merit: 2259


Mixing Reinvented For Your Privacy


View Profile
January 26, 2019, 07:17:59 PM
 #144

Koliki porez će platiti netko tko je kupio bitcoin 2015., prodao ga 2018. a nije vodio nikakvu evidenciju?
Ovisno o tome koliko će imati sreće. Da ima dokaze o tome da je kupio bitcoin, i FIFO evidenciju, sve je po zakonu i ne plaća ništa (jer nije prodao više od dvije godine). Međutim budući da nema dokaze, izlaže se opasnosti da mu Porezna odreže maksimalni porez plus kaznu, ako ga otkriju i ako im ne uspije dokazati otkud mu prihod.
Što znači ako će imati sreće?

Recimo, osoba ode u poreznu sa točno ovim informacijama i ako treba platiti porez - platit će. Može platiti 12% na cijeli iznos s obzirom da nema nikakve dokaze a ipak se radi o kapitalnoj dobiti, može da ne plati ništa a opet može platiti maksimalni porez. Kazne u ovom slučaju nema jer je osoba došla prijaviti porez - bar ja nisam čuo da je netko platio kaznu zato što je htio platiti porez.

Znači ono, "dobar dan, kupio sam bitcoin 2015. za 2000 kuna [1], prodao ga 2018. za 60000 kuna, nemam dokaz da sam kupio, što trebam platiti?"

Koji bi odgovor porezne bio na ovo pitanje?

ako im ne uspije dokazati otkud mu prihod.
[1]Oprosti, prihod za kupovinu bitcoina za 2000 kuna ili? Plaća? Nije da je 2000 kuna neka lova.

Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
January 26, 2019, 11:45:11 PM
 #145

Recimo, osoba ode u poreznu sa točno ovim informacijama i ako treba platiti porez - platit će. Može platiti 12% na cijeli iznos s obzirom da nema nikakve dokaze a ipak se radi o kapitalnoj dobiti, može da ne plati ništa a opet može platiti maksimalni porez. Kazne u ovom slučaju nema jer je osoba došla prijaviti porez - bar ja nisam čuo da je netko platio kaznu zato što je htio platiti porez.

Znači ono, "dobar dan, kupio sam bitcoin 2015. za 2000 kuna [1], prodao ga 2018. za 60000 kuna, nemam dokaz da sam kupio, što trebam platiti?"

Koji bi odgovor porezne bio na ovo pitanje?

Da se razumijemo, koliko ćeš poreza platiti u slučaju kriptovaluta prijavljuješ sam putem JOPPD obrasca. Dakle, na tebi je hoćeš li pošteno prijaviti, ne prijaviti, ili lagati. Do problema dolazi u situaciji kad te Porezna krene istraživati, pa te pita za FIFO evidenciju i dokaze, a krenut će te istraživati ako počneš kupovati jahte ili po nekoj političkoj osnovi, npr. da se zainate napraviti od nekoga primjer za javnost pa im dođeš na nišan.

Time što nemaš dokaza, stavljaš se u situaciju da ti porezna veli - gospodine, sve je to divno i krasno, ali nemate FIFO evidenciju, što je protivno zakonu, nemate dokaza o porijeklu imovine, i mi moramo pretpostaviti najgoru varijantu, tj. da ste zatajili porez, pa izvolite platiti po najvećoj stopi.

Naravno, možda uspiješ dovoljno dokazati da pokažeš da tvoja priča ima temelja i da ne trebaš platiti porez, možda se konkretnom službeniku koji dobije tvoj slučaj neće dati previše zezati, možda nikad ne dođe do toga da ti Porezna napravi reviziju.

ako im ne uspije dokazati otkud mu prihod.
[1]Oprosti, prihod za kupovinu bitcoina za 2000 kuna ili? Plaća? Nije da je 2000 kuna neka lova.

Za 2000 kn te nitko neće pitati otkud ti, da si kupio bitcoina za 200000, e tu već hoće. No nisam mislio na to, mislio sam na onaj drugi dio - kad ti tih 60000 kn od prodaje bitcoina sjedne na račun, morat ćeš dokazati otkud je sad odjednom došlo tih 60000 kn, da si ih zaradio ulaganjem, a ne da ti je netko na taj način uplatio honorar, ili da to nisi zaradio trgovinom oružjem ili tko zna čim. Ako nemaš neki papir ili screenshot ili bankovnu transakciju kojom dokazuješ da si kupio svojevremeno bitcoin za 2000 kn, kako ćeš dokazati da jednostavno nisi izmislio tu transakciju?

P.S. Naravno, i sa 2k kn ulaganja, i sa 60k kn isplate, vjerojatno si premala riba da ikoga zanima kuda plivaš i da se Poreznoj da zezati s tobom.
marlboroza
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1876
Merit: 2259


Mixing Reinvented For Your Privacy


View Profile
January 27, 2019, 12:42:54 AM
 #146

Sve jasno, hipotetski pričam.
No nisam mislio na to, mislio sam na onaj drugi dio - kad ti tih 60000 kn od prodaje bitcoina sjedne na račun, morat ćeš dokazati otkud je sad odjednom došlo tih 60000 kn, da si ih zaradio ulaganjem, a ne da ti je netko na taj način uplatio honorar, ili da to nisi zaradio trgovinom oružjem ili tko zna čim. Ako nemaš neki papir ili screenshot ili bankovnu transakciju kojom dokazuješ da si kupio svojevremeno bitcoin za 2000 kn, kako ćeš dokazati da jednostavno nisi izmislio tu transakciju?
Kako dokazati nešto za što nikakvi zakoni nisu postojali i kupovina bitcoina je bila jednaka kupovini bilo čega preko oglasnika iz ruke na ruku? Eto, nikako.

I, što napraviti u ovom slučaju? Pazi, ovo je realan primjer.

Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
January 27, 2019, 03:41:47 AM
 #147

Kako dokazati nešto za što nikakvi zakoni nisu postojali i kupovina bitcoina je bila jednaka kupovini bilo čega preko oglasnika iz ruke na ruku? Eto, nikako.

Točno. Zato Porezna i kaže - što je bilo prije 2016. ih ne zanima (a o bitcoinu su se izjasnili tek sredinom 2017., što znači da prije 2017. nitko nije niti mogao znati da treba voditi evidenciju i platiti porez za 2016., tako da je to nerealno i za 2016. i polovicu 2017.).

Konkretno, moje pitanje Poreznoj je bilo točno to:

Problem dokazivanja toka novca, koji je jednak ili veći nego kod gotovine, budući da postoje legitimni načini stjecanja ili trgovanja bitcoinom kod kojih ne postoji trag/dokaz transakcije.
Primjer je kupovina/prodaja bitcoina direktno od druge fizičke osobe ili tzv. “rudarenjem”. U oba slučaja ne postoji račun niti druga pismena evidencija. Budući da se radi o dinamičnoj industriji, ne treba zanemariti niti transakcije napravljene preko servisa koji više ne postoje; primjerice, bankrot tada najveće mjenjačnice MtGox 2014. g. je izbrisao velik dio povijesti za sve koji su bitcoinom trgovali prije 2014.


Odgovor Porezne je bio:
U slučaju kupnje kriptovalute direktno od druge fizičke osobe isto mora biti dokumentirano ugovorom ili drugim vjerodostojnim dokumentom u kojem moraju osobito biti istaknuti sljedeći podaci: osobni podaci kupca i prodavatelja, predmet kupnje/prodaje, datum kupnje/prodaje, iznos i cijena te broj jedinica koji se kupuje/prodaje i način plaćanja. Primjerice, ulagatelji mogu koristiti web-mjesta kao što su LocalBitcoins gdje mogu naći kupca u svojoj blizini i kupiti bitcoin od njega gotovinom, ali u tom slučaju, kako kupac, tako i prodavatelj, moraju sačuvati potvrdu o obavljenog kupoprodaji.

U praksi, to znači da si isprintaš detalje transakcije s LocalBitcoinsa.

I, što napraviti u ovom slučaju? Pazi, ovo je realan primjer.

Ne samo da je realan nego i čest - tu situaciju ima svatko tko već neko vrijeme radi s kriptovalutama.

Treba biti pragmatičan. Recimo, voditi FIFO evidenciju tek od 1.1.2016. (ili sredine 2017.). Ili kasnije - neka evidencija je bolja od nikakve. Skupljati dokumente; ako ne možeš dokazati sve, možda možeš dokazati nešto. Platiti neki porez je bolje nego ne platiti nikakav porez. Postavljati pitanja Poreznoj na su_pis (at) porezna-uprava.hr - ako si im se žalio da su njihovi zahtjevi za evidencijom nemogući, a pogotovo ako ti nisu odgovorili na to, to u teoriji radi u tvoju korist. Zahtjevati da se kriptovalute prestanu tretirati kao dionice jer one to nisu, i počnu tretirati kao novac kao u Njemačkoj.

I jasno, ako čak ni ti nemaš nikakvu evidenciju niti detalje transakcije, očito nema ni Porezna, te je cijela prijava poreza u potpunosti dobrovoljna - čega će s kriptovalutama u budućnosti biti sve više, i iskreno se nadam da će države taj dobrovoljni aspekt polako konačno shvatiti, pa će to s vremenom rezultirati i normalnijim i jednostavnijim poreznim zakonima.
oempie
Member
**
Offline Offline

Activity: 83
Merit: 15


View Profile
February 06, 2019, 08:21:29 PM
 #148

Drago mi je vidjeti da je porezna od onda napredovala i čini mi se da ti takvih problema nisi imao (barem ih ne spominješ) odnosno čini se da si sve riješio vrlo lako i jednostavno odmah kod svojeg poreznog rererenta što je zaista super.
I ne znaš koliko smo se mi drugi prije tebe namučili Smiley
Zato me zaista zanima pod kojim si šiframa prijavio svoju zaradu od crypto valuta a vjerujem da će te informacije zanimati (a i pomoći) mnogim drugima koji se tek spremaju na taj korak.

Eh, optimist... prolazio sam slične muke kao i ti. Nije bilo lako i jednostavno dok Porezna nije dala mišljenje s uputama kako popuniti JOPPD (ono sa početka threada), a još nije sve jasno i još imam otvorenih pitanja prema Poreznoj na koja čekam odgovor. Navest ću što znam, jer si u pravu, zajedno smo (malo) pametniji, i s napomenom - iako je JOPPD najlakše predati preko e-Porezne što preporučam, prvi puta odnesite osobno i provjerite sa poreznim referentom.

Da li bi nam htio dodatno pomoći i pokazati kako si točno ispunio JOOPD obrazac?
Jasno, ne mislim da trebaš pisati iznose i osobne podatke već me samo zanimaju šifre koje si koristio iz JOOPD šifrarnika.
Iz osobnog iskustva znam koliko je to komplicirano i da često ni sami porezni referenti nisu sigurni koje bi šifre trebali pisati već moraju dodatno istraživati i provjeravati da bi naš predani JOOPD obrazac prošao u poreznom sustavu.

Prije nekog vremena tu u threadu freigeist je naveo članak koji opisuje kako popuniti JOPPD i to je po mojim iskustvima točno: https://www.kriptovaluta.hr/vijesti/porez-na-kriptovalute-hrvatska/


Dodat ću još jedan primjer JOPPD-a za one koji ostvaruju dobit od kamata u kriptovalutama (dakle, posudili ste novce u kriptovaluti pa dobivate kamatu). Npr., funding preko exchangeovima (posuđivanje novca traderima).

Porez na prihod od kamata je prema zakonu potrebno uplatiti unutar 30 dana. Tu se sad postavlja pitanje što ako kamate sjedaju na dnevnoj bazi ili čak svaki sat - prihod je moguće zbrojiti i platiti kumulativno u jedan JOPPD, ali unutar tih 30 dana. Neki mjeseci imaju po 31 dan, no referentica na šalteru u poreznoj mi je rekla da je OK uplatiti jednom mjesečno, a ne svakih 29 dana što bi bilo doslovno po zakonu. Naravno, to je informacija koju sam dobio usmeno a ne pismeno, pa ako netko ne želi riskirati preporučujem uplatiti svakih 29 dana. Smiley


Strana A
Oznaka izvješća: 19003 (broj joppd-a, npr. na današnji dan)
Vrsta izvješća: 8
Oznaka podnositelja: 4
Broj osoba: 1
Broj redaka: 1
U V.6 upisati zbroj poreza 14.1 i prireza 14.2 sa stranice B tj. 14,16 u našem primjeru!

Strana B – što nije navedeno se ne popunjava, odnosno upisujete nule (0):
2. Šifra općine/grada (za Zagreb upisujete): 01333 (za ostale gradove/općine pogledajte na https://www.isplate.info/prirez.aspx?pr=1 ili kod unosa JOPPD obrasca na e-Poreznoj).
3. Šifra općine/grada rada: 99092 (za Bitfinex jer je na Britanskim djevičanskim otocima, za ostale ovisno gdje se nalazi exchange ili što već; šifrarnik na https://www.porezna-uprava.hr/obrazac_joppd/Documents/%C5%A0ifarnik%20dr%C5%BEava_2018.pdf)
4. i 5. Vaše ime, prezime, OIB
6.1. Oznaka stjecatelja/osiguranika: 1103
6.2 Oznaka primitka/obveze: 1004
10.1. Razdoblje od: 1.1.2019.
10.2. Razdoblje do: 31.12.2019.
(ovo je bitno i provjereno s poreznim referentom - upisuje se cijela godina bez obzira što je isplata na određeni dan jer će inače JOPPD biti odbijen)
11. Iznos primitka (oporezivi): 100,00 kn (u našem primjeru)
13.3 i 13.5. opet upisujemo 100,00 kn (kao u 11)
14.1. Porez: 12,00 kn (u našem primjeru)
14.2. Prirez: 2,16 kn (u našem primjeru)
16.1. Oznaka načina isplate: 1 (1 – tekući račun, 2 – žiro račun, 4 – gotovina; ako novac ostaje u walletu na exchange-u to je 1)
16.2. Iznos za isplatu: 85,84 kn (100,00 [zarada] – 12,00 [porez] – 2,16 [prirez])

Uplatni račun za porez i prirez za grad Zagreb je:
Primatelj: GRAD ZAGREB – dohodak od kapitala
Račun primatelja: HR1110010051713312009
Poziv na broj: HR68 1910-vaš OIB-oznaka izvješća
(oznaka izvješća je npr. 19003, prve dvije znamenke su godina, druge tri znamenke redni broj dana u godini, ima kalkulator na http://www.mimako.hr/joppd.php)
Iznos za uplatu: 14,16 (iznos iz V.6 sa stranice A, koji je zbroj poreza 14.1 i prireza 14.2 sa stranice B)Radim prijavu poreza pa imam par pitanja. Nisam povukao sav fiat sa mjenjačnice na tekući pa mi je zapela za oko točka 16.1  Tu stavljam oznaku načina isplate 1 pretpostavljam?  FIFO sam vodio u eur. Uzmimo da sam ostvario kapitalnu dobit od 1000 eur. Po kojem tečaju preračunavam tih 1000 eur u kune?  Srednji tečaj HNB na dan prodaje kriptovaluta ili isplate fiata na račun? I sto još trebam poreznoj upravi predati uz prijavu? Hvala
Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
February 06, 2019, 08:37:03 PM
 #149

16.1. Oznaka načina isplate: 1 (1 – tekući račun, 2 – žiro račun, 4 – gotovina; ako novac ostaje u walletu na exchange-u to je 1)

Radim prijavu poreza pa imam par pitanja. Nisam povukao sav fiat sa mjenjačnice na tekući pa mi je zapela za oko točka 16.1  Tu stavljam oznaku načina isplate 1 pretpostavljam?  FIFO sam vodio u eur. Uzmimo da sam ostvario kapitalnu dobit od 1000 eur. Po kojem tečaju preračunavam tih 1000 eur u kune?  Srednji tečaj HNB na dan prodaje kriptovaluta ili isplate fiata na račun? I sto još trebam poreznoj upravi predati uz prijavu? Hvala

Koliko sam ja shvatio i uspio dobiti informacije od 16.1 tu se misli na to kako ti je onaj tko je kupio crypto od tebe isplatio novce, a on ti je isplatio na tvoj račun u mjenjačnici. Koji nije baš tekući, ali to je najbliže. Jesi li kasnije to iz mjenjačnice povukao na svoj stvarni tekući u banci, ili ostavio tamo je nebitno jer je to sad tvoj novac, koji je oporezovan, i hoćeš li dalje te EUR prebaciti u HRK i pritome izgubiti neke novce na tečaju itd... Poreznu ne zanima. A gotovinu vjerojatno ima smisla staviti samo ukoliko si prodavao preko LocalBitcoinsa.

Koji tečaj - srednji tečaj HNB-a na dan prodaje kriptovaluta. Isplata fiat-a na tvoj račun je samo prebacivanje novca a ne i porezni događaj.

Uz JOPPD formular ne predaješ ništa. Kod sebe čuvaš FIFO evidenciju i dokaze kupovine/prodaje da se možeš braniti kad ti upadnu interventne jedinice i strpaju te u Remetinec. Smiley
oempie
Member
**
Offline Offline

Activity: 83
Merit: 15


View Profile
February 07, 2019, 04:30:40 AM
 #150


[/quote]

Koliko sam ja shvatio i uspio dobiti informacije od 16.1 tu se misli na to kako ti je onaj tko je kupio crypto od tebe isplatio novce, a on ti je isplatio na tvoj račun u mjenjačnici. Koji nije baš tekući, ali to je najbliže. Jesi li kasnije to iz mjenjačnice povukao na svoj stvarni tekući u banci, ili ostavio tamo je nebitno jer je to sad tvoj novac, koji je oporezovan, i hoćeš li dalje te EUR prebaciti u HRK i pritome izgubiti neke novce na tečaju itd... Poreznu ne zanima. A gotovinu vjerojatno ima smisla staviti samo ukoliko si prodavao preko LocalBitcoinsa.

Koji tečaj - srednji tečaj HNB-a na dan prodaje kriptovaluta. Isplata fiat-a na tvoj račun je samo prebacivanje novca a ne i porezni događaj.

Uz JOPPD formular ne predaješ ništa. Kod sebe čuvaš FIFO evidenciju i dokaze kupovine/prodaje da se možeš braniti kad ti upadnu interventne jedinice i strpaju te u Remetinec. Smiley
[/quote]

Ma I mislio sam da trebam na ženino ime raditi prijavu!   Cheesy
Hvala
Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
February 07, 2019, 09:54:07 AM
 #151

Ma I mislio sam da trebam na ženino ime raditi prijavu!   Cheesy
Hvala

Pa gle, nije loša ideja, na žene imovinu prijavljuju svi naši političari, ali ja ipak preporučam ne na ženu nego na punicu. Wink
Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
March 24, 2019, 09:57:26 PM
 #152

Budući da je prošlo više od dvije godine od prvog ulaza, ne plaćam nikakav porez. Jesam li u pravu?

Bitna informacija koje u primjeru nema su količine BTC koje si kupovao s tim transakcijama.

Ako si u prvoj transakciji kupio 100 BTC, i zatim u prvoj prodaji (>2 godine nakon) prodao 100 BTC, onda ne plaćaš nikakav porez niti išta trebaš prijavljivati Poreznoj.
Ako si u svakoj od 5 kupovina kupio po 20 BTC, i zatim u prvoj prodaji prodao 100 BTC, onda plaćaš porez na 40 BTC (one koji su kupljeni 2018. i 2019.).

Pretpostavljam da misliš na prvu varijantu pa na drugi dio pitanja odgovaram s tom pretpostavkom.

Ispunjavajuci FIFO, poreznu zanima samo ulazna transakcija 1.1.2017 i izlazna transakcija 1.1.2020.
Poreznoj dajem samo uvid u prvu transakciju s Bitcoin-mjenjacnicom i zadnju transakciju s Krakena gdje sam konvertirao 100BTC u eure. Sve između nije relevantno?

Po mojem shvaćanju trebaš navesti sve transakcije (provjeriti s poreznim savjetnikom). Jer u Pravilniku o porezu na dohodak u čl. 71 st. 13 piše da se u FIFO evidenciju unosi pri nabavci, a ne pri prodaji:

Quote
Primjena metode FIFO odnosno metode "prvi ulaz-prvi izlaz" podrazumijeva da porezni obveznik pri nabavi određene financijske imovine u evidenciju unosi cijene i količine te imovine prema datumu nabave odnosno prema vremenskom slijedu, a pri otuđenju te imovne, za nabavnu vrijednost (cijenu) te imovine, uzima onu cijenu koja je bila prva evidentirana i koristi je do iskorištenja količine imovine nabavljene po to cijeni. U evidenciji, ostatak te imovine uvijek sadrži cijene i količine te financijske imovine koje su zadnje nabavljene.

Napominjem da se FIFO evidencija Poreznoj daje tek kada zatraže odnosno kada sporiš račun koji ti je poslao SKDD (gdje se ovo zadnje u slučaju kriptovaluta neće dogoditi, barem zasad).
Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
March 24, 2019, 11:26:30 PM
 #153

U biti sve je jasno dok sam ušao s istim iznosom BTC i izasao s istim iznosom BTC koji vrijedi više? U tom slucaju placam porez ako sam novac povukao na racun u roku manjem od 2 godine.

Slučaj postaje n puta kompliciraniji kada trebam opravdati ulaz od 1 BTC, a izlaz od 100 BTC? Na to nisu dali savjet?
Nema smisla da se prilaže trading history koji se sastoji od desetaka razlicitih kriptovaluta, na stotine obavljenih trejdova, staking dividendi, airdropova...

Točno. Porezna, prema onome što su dosad rekli, dozvoljava grupiranje istovrsnih transakcija unutar jednog dana, ali generalno traži evidenciju svake crypto-crypto transakcije, s tim da se neke takve transakcije razbijaju na više transakcija (ako si kupio 5+5 BTC u dvije transakcije, i onda tih 10 BTC promijenio u ETH u jednoj transakciji, transakciju BTC->ETH treba evidentirati u dva dijela, prvo na mjestu gdje opisuješ što se dogodilo s prvih 5 BTC, a zatim na mjestu gdje opisuješ što se dogodilo s drugih 5 BTC).

Ima nas koji imamo po nekoliko stotina tisuća transakcija (koje se onda progresivno umnožavaju zbog ovoga što sam opisao gore) i FIFO evidencija je toliko opsežna i komplicirana da se više isplati platiti maksimalnu kaznu, jer bi izrada evidencije realno ukupno koštala više od maksimalne kazne. Jedini problem je što vjerojatno i uz plaćenu kaznu i dalje moraš naknadno izraditi FIFO evidenciju. Smiley

2017. sam postavio Poreznoj pitanje vezano uz FIFO evidenciju, i odgovor je, parafrazirano, da u zakonu piše da je porezni obveznik dužan voditi FIFO evidenciju i da to nije njihov problem. Odgovor na pitanje broj 3. (moje pitanje je bilo nešto elaboriranije, ovo je kratka verzija), možeš pročitati ovdje: https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19590

2018. sam u mom odgovoru Poreznoj ukazao na problem i dodatno elaborirao na način da sam napravio jednostavni primjer FIFO evidencije za dvije početne fiat-crypto transakcije koji je zauzeo jednu A4 stranicu (čitatelju ostavljam da izračuna koliko bi A4 stranica zauzelo raspisanih nekoliko stotina tisuća transakcija). Na to pitanje čekam odgovor zadnjih 9 mjeseci. Pitanje možeš pročitati ovdje (str. 6-8): http://domchi.cc/porez/Upit%20Poreznoj%20-%20kriptovalute%202018.pdf

Ako imaš isti problem s FIFO evidencijom, piši Poreznoj na su_pis (at) porezna-uprava.hr - što nas je više, to će nas teže ignorirati.
dugidox
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 67
Merit: 0


View Profile
March 25, 2019, 01:18:46 PM
Last edit: March 25, 2019, 02:31:04 PM by dugidox
 #154

Dok god nemaju donešen zakon gdje je sve razjašnjeno, zasigurno se neće buniti protiv svake kune koju "besplatno" dobiju.
Daniel91
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2534
Merit: 1255View Profile
March 25, 2019, 07:05:39 PM
 #155

Dok god nemaju donešen zakon gdje je sve razjašnjeno, zasigurno se neće buniti protiv svake kune koju "besplatno" dobiju.

U slućaju porezne jednako su važni i njihovi ''pravilnici'', zatim šifrarnik djelatnosti te praksa.

Trofo
Legendary
*
Online Online

Activity: 1358
Merit: 1018


Join the world-leading crypto sportsbook NOW!


View Profile
March 25, 2019, 09:23:21 PM
 #156

Poanta nije dobiti egzaktno stanje metodom koja moze trajati godinama kad se statisticki s dobrim modelom moze dobiti vrlo dobra procjena s nekim dozvoljenim odstupanjem.

Problem s porezima u hrvatskoj je što će te jeb.. i za jednu lipu a kamoli ne za nekakvu procjenu. Izgubio sam hrpu vremena i skoro platio poprličnu kaznu kada sam račun u firmi krivo izdao za 1 lipu. Prilikom pretvorbe EUR u KN zaokružio sam krivo drugu decimalu, na manje. Samo što me nisu optužili i stavili u zatvor zbog zakidanja sustava. Pdv na tu jednu lipu je izgleda važna stavka u budgetu Hrvatistana  Huh

Domchi
Full Member
***
Offline Offline

Activity: 321
Merit: 158


View Profile
March 25, 2019, 10:47:47 PM
 #157

Poanta nije dobiti egzaktno stanje metodom koja moze trajati godinama kad se statisticki s dobrim modelom moze dobiti vrlo dobra procjena s nekim dozvoljenim odstupanjem.

Evo jednog jednostavnog sistema, uzmeš sve kupovine kriptovaluta za fiat i prodaje kriptovaluta u fiat, skupa s datumima, i sad te zanima samo količina fiata - pogledaš koliko si uložio, koliko si zaradio, izračunaš profit do prije 2 godine ako ga ima, profit u zadnje dvije godine, ako imaš profit od prije za toliko umanjiš profit od zadnje dvije godine, i eto točnog i preciznog oporezivog iznosa. Što se događalo na strani kriptovaluta je totalno irelevantno za izračun poreza. Ne treba ni tebi ni Poreznoj za izračun, samo koliko je ušlo a koliko izašlo i kada. To su ujedno i brojke koje Porezna može kontrolirati, jer bilo koji veći iznos ovako ili onako prođe kroz tekući ili se vidi u imovini.

Ovaj sistem gdje se evidentiraju svi tradeovi među kriptovalutama ima smisla u kontekstu KYC-a i AML-a, ali zbilja ne vidim zašto bi trebao zanimati Poreznu, to je nešto što zanima moj exchange i banku, jer su oni dužni provoditi KYC i AML i njima je problem ako sam te novce ukrao ili zaradio na nelegalni način. I exchange me zbilja provjerio, napravili su analizu otkud dolazi moj depozit, kad su vidjeli da ne mogu pratiti zbog toga što je prošao kroz tumbler tražili su dokaz da sam te i te godine zbilja uložio u kriptovalute, ja sam im dao adresu mog walleta gdje se vidi da sam na određeni datum imao ta sredstva, potpisao poruku da dokažem da je to moj wallet, i oni su time kvalitetno obavili AML.

Problem s porezima u hrvatskoj je što će te jeb.. i za jednu lipu a kamoli ne za nekakvu procjenu. Izgubio sam hrpu vremena i skoro platio poprličnu kaznu kada sam račun u firmi krivo izdao za 1 lipu. Prilikom pretvorbe EUR u KN zaokružio sam krivo drugu decimalu, na manje. Samo što me nisu optužili i stavili u zatvor zbog zakidanja sustava. Pdv na tu jednu lipu je izgleda važna stavka u budgetu Hrvatistana  Huh

Imam i ja jedan takav primjer - isto sam imao grešku kod zaokruživanja, zaokružio sam na dvije decimale tek nakon zbrajanja, umjesto da zaokružim prije zbrajanja, i dobio razliku od jedne lipe. Naknadno sam uplaćivao jednu lipu u državni proračun, što me koštalo dvije kune bankarskih naknada.  Undecided
baksuzz
Jr. Member
*
Offline Offline

Activity: 81
Merit: 3


View Profile WWW
March 25, 2019, 10:55:19 PM
 #158

Poanta nije dobiti egzaktno stanje metodom koja moze trajati godinama kad se statisticki s dobrim modelom moze dobiti vrlo dobra procjena s nekim dozvoljenim odstupanjem.

Problem s porezima u hrvatskoj je što će te jeb.. i za jednu lipu a kamoli ne za nekakvu procjenu. Izgubio sam hrpu vremena i skoro platio poprličnu kaznu kada sam račun u firmi krivo izdao za 1 lipu. Prilikom pretvorbe EUR u KN zaokružio sam krivo drugu decimalu, na manje. Samo što me nisu optužili i stavili u zatvor zbog zakidanja sustava. Pdv na tu jednu lipu je izgleda važna stavka u budgetu Hrvatistana  Huh

tebe za lipu, onu babu za 1kn duga, nekog poljoprivrednika jer je vozio na loz ulje ne zato jer zeli varat drzavu nego zato sta nema ni za to loz ulje novaca kazen sa 20k kuna

dok u isto vrijeme ljudi na i oko vlasti kradu milijune €, ministrice gaze djecu i voze bez valjane vozacke dozvole 3godine??? i za to ne dobiju niti kaznu

i da mi za cryptose jedan dan platimo porez dok po nama pišaju kako stignu?

jedino lud covjek bi im platio porez na zaradu od cryptosa
slackovic
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1316
Merit: 566View Profile
March 26, 2019, 11:22:49 AM
 #159

Poanta nije dobiti egzaktno stanje metodom koja moze trajati godinama kad se statisticki s dobrim modelom moze dobiti vrlo dobra procjena s nekim dozvoljenim odstupanjem.

Problem s porezima u hrvatskoj je što će te jeb.. i za jednu lipu a kamoli ne za nekakvu procjenu. Izgubio sam hrpu vremena i skoro platio poprličnu kaznu kada sam račun u firmi krivo izdao za 1 lipu. Prilikom pretvorbe EUR u KN zaokružio sam krivo drugu decimalu, na manje. Samo što me nisu optužili i stavili u zatvor zbog zakidanja sustava. Pdv na tu jednu lipu je izgleda važna stavka u budgetu Hrvatistana  Huh

tebe za lipu, onu babu za 1kn duga, nekog poljoprivrednika jer je vozio na loz ulje ne zato jer zeli varat drzavu nego zato sta nema ni za to loz ulje novaca kazen sa 20k kuna

dok u isto vrijeme ljudi na i oko vlasti kradu milijune €, ministrice gaze djecu i voze bez valjane vozacke dozvole 3godine??? i za to ne dobiju niti kaznu

i da mi za cryptose jedan dan platimo porez dok po nama pišaju kako stignu?

jedino lud covjek bi im platio porez na zaradu od cryptosa

Ne možeš tako generalizirati. Po tome bi svatko mogao opljačkati banku za 100.000 kuna i reći - ne možete mi ništa jer su oni na vlasti ukrali milijune, a nisu u zatvoru. Istina, to nikako nije fer. Ali ako te ulove da nisi platio porez i dobiješ kaznu, a ti ju ne platiš, dobit ćeš ovrhu i prisilno će ti uzeti pare. Možeš ti vikati "to nije fer" koliko hoćeš, ali činjenica je da će si država uzeti pare na ovaj ili onaj način.


▄██████████      █████████▄
▄██████████████████████████▄
▄█████▀          ▀███████▀          ▀████▄
▄█████                ███████                ████▄
▄█████                █████████                ████▄
█████                █████  █████                ████
█████               █████       █████               ████
█████             █████          █████              ████
█████              ████              ████              ████
████▌            █████              █████            ▐███
████▌            ████                  ████            ▐███
█████            █████              █████            ████
█████            ██████      ██████            ████
█████████    █████████████    ████████
█████████      █████████      ████████        ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
         ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
      ▀▀▀▀▀▀▀▀▀
    ▀▀▀▀▀▀▀▀▀
  ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
 ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
       ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
         ▀▀▀▀▀▀
           ▀▀▀▀
             ▀▀
           ▀▀


▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
    ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
      ▀▀▀▀▀▀▀▀▀
          ▀▀▀▀▀▀▀▀▀
        ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
      ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
    ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀
            ▀▀▀▀▀▀
              ▀▀▀▀
                   ▀▀
Daniel91
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2534
Merit: 1255View Profile
March 26, 2019, 04:06:51 PM
 #160

Poanta nije dobiti egzaktno stanje metodom koja moze trajati godinama kad se statisticki s dobrim modelom moze dobiti vrlo dobra procjena s nekim dozvoljenim odstupanjem.

Problem s porezima u hrvatskoj je što će te jeb.. i za jednu lipu a kamoli ne za nekakvu procjenu. Izgubio sam hrpu vremena i skoro platio poprličnu kaznu kada sam račun u firmi krivo izdao za 1 lipu. Prilikom pretvorbe EUR u KN zaokružio sam krivo drugu decimalu, na manje. Samo što me nisu optužili i stavili u zatvor zbog zakidanja sustava. Pdv na tu jednu lipu je izgleda važna stavka u budgetu Hrvatistana  Huh

tebe za lipu, onu babu za 1kn duga, nekog poljoprivrednika jer je vozio na loz ulje ne zato jer zeli varat drzavu nego zato sta nema ni za to loz ulje novaca kazen sa 20k kuna

dok u isto vrijeme ljudi na i oko vlasti kradu milijune €, ministrice gaze djecu i voze bez valjane vozacke dozvole 3godine??? i za to ne dobiju niti kaznu

i da mi za cryptose jedan dan platimo porez dok po nama pišaju kako stignu?

jedino lud covjek bi im platio porez na zaradu od cryptosa

Ne možeš tako generalizirati. Po tome bi svatko mogao opljačkati banku za 100.000 kuna i reći - ne možete mi ništa jer su oni na vlasti ukrali milijune, a nisu u zatvoru. Istina, to nikako nije fer. Ali ako te ulove da nisi platio porez i dobiješ kaznu, a ti ju ne platiš, dobit ćeš ovrhu i prisilno će ti uzeti pare. Možeš ti vikati "to nije fer" koliko hoćeš, ali činjenica je da će si država uzeti pare na ovaj ili onaj način.

Stvar je u poziciji moći i utjecaja zapravo.
Dakle, obični ''mali'' ljudi će uvijek doći pod ''udar'' zakona ako naprave i najmanji prekršaj dok ljudi na poziciji moći i utjecaja (čitaj umriježeni s politikom) također ali puno teže i ne odmah (primjer Todorića, Sanadera i mnogih drugih).
DA li iz toga treba izvlačiti zaključak da ne treba poštovati zakon i recimo ne plaćati račune ili porez?
Naravno da ne jer ćete biti kažnjeni a ako odbijete platiti kaznu oduzet će vam imovinu kroz ovrhu.
Možete vi ''vikati'' da to nije pravedno i da su drugi povlašteni ali stvari se ne mijenjaju tako da obični ljudi izbjegavaju plaćanje svojih obveza već da se stvori ''javni pritisak'' na vladajuće tako da se i oni počnu ponašati odgovorno i moralno.Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 »
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!