ABD menşeli küresel trading ve teknoloji firması Susquehanna‘nın yaptığı en son araştırmaya göre, GPU kullanarak Ethereum madenciliği yapmak artık kârlı bir uygulama değil. CNBC kaynağının 13 Kasım tarihinde yayınladığı habere göre, Susquehanna’nın elde ettiği araştırma sonuçları, kripto para piyasasındaki düşüşün ve aynı paralelde düşüşe geçen ağ hashrate’lerinin, kâr azalmasında en büyük paya sahip olduğunu ortaya koymakta.
Susquehanna’nın analizlerine göre, GPU temelli madencilik setuplarının aylık getirdiği kâr, 2017 yılının Temmuz ayında 150 dolar iken, 1 Kasım 2018 itibariyle 0 dolara düştü. Susquehanna’nın ifadesine göre yaşanan bu düşüşte 2018 yılının Ocak ayı ortalarında 1,350 dolar seviyelerinde olan Ethereum’un, 200 dolara kadar düşmesi en büyük sebep olarak gösterilmekte.
Susquehanna 17 Temmuz 2017 tarihinde GPU ile ilgili madencilik cihazlarından elde edilen kârın 147 dolar olduğunu bulmuştu ki o tarihlerde ETH’nin birim fiyatı 175 dolar seviyelerinde gezinmekteydi. İki tarihteki fiyat farklılığı neredeyse aynı, hatta şu ankinin daha yüksek olmasına rağmen, madencilikteki kazancın azalması ise kafada soru işaretlerine yol açtı.
Susquehanna söz konusu soru işaretlerini gidermek için başka bir faktörü mercek altına aldı; Ethereum ağının hashrate’i. Araştırmaya göre Hashrate 2018 yılında ciddi bir oranda düşüş yaşadı ki daha fazla hashrate genellikle madenciler için daha avantajlı bir durum anlamına gelmekteydi. Hashrate ne kadar artarsa, madencilerin sıradaki bloğa geçme şansı da o kadar artmakta.
Susquehanna’nın ETH Madencilik kazancındaki düşüşü gösteren grafiği.
Susquehanna’nın analistlerinden birisi olan Christopher Rolland, CNBC’ye yaptığı açıklamalarda, özellikle Nvidia’nın GPU’su kullanılarak yapılan madencilik işlemlerinin artık hiçbir kazanç sağlamadığını ve zaten firmanın kripto para madenciliği ile ilgili cihazlarından elde ettiği gelirin de ikinci çeyreğe kıyasla 100 milyon dolar düşüş yaşadığını vurguladı.
https://koinbulteni.com/arastirma-eth-madenciligi-ayi-piyasasi-ve-azalan-hashrateler-yuzunden-artik-karli-degil-30514.html