Danas čitam o jednoj novoj vrsti scama za kojeg se ne sjećam da smo ga prije spominjali ovdje. Evo o čemu se radi.
Naprave YouTube tutorial gdje objašnjavaju korak po korak kako napraviti crypto trading bot sa Claude AI. Daju kod kojeg trebaju kopirati i objasne kako deponovati novac. Međutim, to uopšte nije bot za trgovanje. Bot je napravljen da isprazni ljudima novčanike i pošalje kripto prevarantima. Spominje se preko 200 walleta koji su na ovaj način ispražnjeni i iznosu od preko 270 ETH. Ne znam o kojem vremenskom periodu je riječ. U ovoj vrsti prevare žrtve samo naprave alat koji im potom ukrade novac.
Uvijek treba biti pažljiv i nikada preuzimati nepoznate skripte i alate od nepoznatih osoba sa interneta jer ne možete znati koja je istinska namjera ljudi.
https://x.com/wyckoffweb/status/2101671671727898870Ali kad malo pogledaš, ovakva prijevara i je za ljude koji nemaju pojma zašto nije baš pametno pokrenuti neki proizvoljni kod na računalu. Jer ljudi koji to razumiju isto tako razumiju da nema razloga da se netko obogati preko crypto trading bota i onda zarađuje na pregledu Youtube videa umjesto na tom trading botu.
U svakom slučaju korisna informacija. Nisam znao za to.
Na slican nacin su i YouTuberi i ostali influeneri gubili svoje racune.,
Naime, scammeri bi ih kontaktirali te bi ih pitali da li bi htjeli promovirati nekakav app (najcesce VPN ili nesto slicno tome), ali bi prije uplate i promocije trebali instalirati isti. Nakon sto je app instaliran, ovi su dosli do njihovih login podataka te su preuzmali racune koristeci ih za raznorazne scamove.
Meni nije žao influencera koji na takav način izgube svoj account. Znam da im je to izvor poprilične zarade, ali influenceri su ljudi koje (iz nekog razloga) prate tisuće, pa i stotine tisuća ljudi. Slušaju što govore na videima i uče iz primjera koje vide na videima. Influencer koji nasjedne na takvu prijevaru je bolje da niti nema account da ne uči ljude glupostima. Osim toga, to im je ujedno i škola pa s vremenom valjda postanu pametniji.