9000BTU Demirdöküm on/off klima ile 12metrekare odada test yaptım. Klima inverter değil, dolayısı ile enerji tüketimi fazla. Ancak konumuz enerji tüketiminin ne olduğu değil, kaç BTU klima ile kaç ekran kartı çalıştırabileceğimiz.
18 adet NVIDIA GTX1060 3GB karttan oluşan toplamda iki adet rig çalıştırdığımda oda ısısı normal düzeyde idi. Bu odaya 6 adet NVIDIA GTX1060 3GB karttan luşan üçüncü rigi getirip koyduğumda içerideki ısı miktarı yükseldi. Ancak kart ısılarında bu 1 derece olarak etki yaptı. Ortalama prizden 2500W çekim yaptığını hesaba katarak 9000BTU = 2,5kw diyebilirim. Bu da beni alttaki sonuçlara yöneltiyor.
9000BTU = 2,5kw
12000BTU = 3,3kw
1800BTU = 5,0kw
24000BTU = 6,6kw
4800BTU = 13,3kw
Trifaze 6mm antikron kablo kullanan standart bir tesisatta iki fazı mining cihazlarında, bir fazı da klima ve aydınlatma için kullanırsak ne olur ?
Bu testte ise ısı sorunu yaşamadan ne kadar ileri gidebileceğimi görmek istedim. Klima dışında herşey zaten hazırdı. Normalde aspiratör fanla hava devirdaimi yapılan 139metrekare alanda test yaptım. Tamamen izole edilmiş yalıtımlı kapalı bir alan değil. Bu yüzden kesin sonuçları bilmiyorum. Dışarıdan hava alan kapatılmamış yerlerde mevcuttu. Hava giren alanlara karton koyup bantlayarak test yapıldı. Tam bir izalosyon ile daha güzel sonuçlar alınacağını düşünüyorum.
Elektirik maliyeti düşünülmeyip test amacı güdüldüğünden letgoda klimacı tarafından satılan 48000BTU on/off klima ile test yapıldı. Sadece 1 günlük test yapıldı ve klima daha sonra geri söküldü. Klima montajı için sahibine 350 TL ödeme yaptım. Eğer ileride klimalı sistem kurulacak ise inverter olursa enerji tüketiminin çok düşük olacağı bilgisini de öğrenerek amacımın test olduğu için buna göre klima seçimi yapacağımdan ve on/off klimanın da zaten sökülü vaziyete oluşundna dolayı teste itiraz yoktu. Klimacı tüm depolarıma inverter klima satma hevesi ile böyle bir teste izin verdi.
15000W prizden enerji tüketimine ulaşıncaya dek hiçbir sorun yaşamadım. Oda sıcaklığı klimada 24 derece ayarlı. 5 kademeli fan hızı 4. kademede. Bu ayarlar ile minimum enerji sarfiyatı olacağı bilgisi verildiği için bu ayarlar seçildi. Her ne kadar konu enerji tüketimi olmasa da bir klimadan en düşük enerji tükterek ne kadar verim alınabileceği benim için önemliydi. Bu yüzden öenrilen ayarlara dikkat etim.
12 adet RX570 4GB ekran kartından oluşan bir rig mevcut ayarlarım ile ortalama 1100W enerji tüketiyor. 13 rig ile 15320W enerji tüketimine ulaştım. (Enerji tüketimi kartın marka modeline ve oc ayarlarına göre değişiyor.) Bu şekilde sorun yaşamadım. Ancak daha fazla rig takarsam ortam ısısı yükseldi. Isı değerlerini ölçmedim, aynı ortamda durarak çıkan ısının verdiği hisse göre hareket ettim. Aynı ortamda uzun süre duran bir insanı rahatsız etmeyen ısı kartlara da zarar vermez diye düşündüm. Kapasitenin üstüne çıkmamak önemli olduğu için bu şekilde hareket ettim. Kötü ihtimaller düşünülerek mutlaka hata payları olmalı. Kapasitenin altında olmak bu yüzden şart.
Enerji tüketimi kısmına gelirsek bu şekilde kullanılan bir sistemde eğer kaliteli bir inverter klima kullanılır ise hiç günlük 88 TL klima elektrik masrafı oluyor. Miningden gelen kazanç klima elektiriğine gidiyor. Bu da masraflı bir hobi demek oluyor
On/off klimalar ile zarar günlük 100-150 TL civarı oluyor.
büyük ihtimalle klima almışsınızdır ama bende bildiğim bir iki şeyi yazayım. 9ve 12 binlik klima arasında fark yok. 9 binliği yazılım ile kompresör kısıtlaması yapılıyor. anlayanı bulup 9 bini 12 ye çevirebilirsiniz .
öyle düz modelle uğraşmayın incir ağacı diker. klimayı 1 yere değil 2-3 yere yayın. yani 48 bin işinize yaradıysa 18 binlik 3 klima alın. daikin toshiba gibi markalar daha az yakıyor . ucuz modellere olan fiyat farkı zamanla elektirikten kapanıyor uzun süre kullanılacaksa tercih edilebilir.