Bitcoin Forum
February 23, 2020, 05:52:03 AM *
News: Latest Bitcoin Core release: 0.19.0.1 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: 1 2 [All]
  Print  
Author Topic: Electrum 4.0.0.a0 - New Feature  (Read 329 times)
HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 04, 2020, 03:12:56 AM
Merited by Abdussamad (2), Quickseller (2), LoyceV (2), ETFbitcoin (1), hatshepsut93 (1), Heisenberg_Hunter (1), Husna QA (1)
 #1

While messing about with Electrum 4.0.0a0... I stumbled across a relatively minor change which I think is actually a huge improvement to the UI and might help prevent some confusion for new users:



A simple change that I think clearly shows the difference between opening an existing wallet file and creating a new one when you start up. Thoughts?

1582437123
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582437123

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582437123
Reply with quote  #2

1582437123
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
1582437123
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582437123

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582437123
Reply with quote  #2

1582437123
Report to moderator
1582437123
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1582437123

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1582437123
Reply with quote  #2

1582437123
Report to moderator
pooya87
Legendary
*
Online Online

Activity: 1918
Merit: 2363


Remember tonight for it's the beginning of forever


View Profile
February 04, 2020, 05:00:06 AM
 #2

i think it is helpful but not by a lot. people who have been missing the fact that they are "opening" an already existing  wallet even though the GUI was clear about it could similarly miss that additional button and still click next instead to end up opening the existing (default_wallet) file.

HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 04, 2020, 06:11:44 AM
 #3

I guess they'll fall into the same group as the "Didn't read the 2FA explanation dialog and are now wondering why they are now 'missing' 0.001 BTC" users.

You just can't help some people Tongue

Abdussamad
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2380
Merit: 1255



View Profile
February 04, 2020, 07:19:45 AM
Merited by HCP (2), ETFbitcoin (1), Heisenberg_Hunter (1), Husna QA (1)
 #4

That is a good change. Lots of people get confused about this.

There was talk of copying the layout of MS office or libreoffice's open dialog box. A collection of links to recent wallets and a big ass new wallet button. Bauerj was brainstorming it on github:

https://github.com/spesmilo/electrum/issues/3916
hugeblack
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 966
Merit: 1166


Avatar for Rent for 3 weeks. PM me


View Profile
February 04, 2020, 08:04:24 AM
 #5

The whole box that shows the word "wallet:" looks very misleading. I think it would be better if there is an option for the user as follows:

 - Create a new wallet:
 - open your old wallet:

* If your wallet is not present in the wallet files, insert it by clicking here or drop it here.

NeuroticFish
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2128
Merit: 1473


First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold


View Profile
February 04, 2020, 08:07:18 AM
 #6

I also think that's a good change.

Maybe at some point in the future we'll also see a popup (obviously with a "never show this again" option) after each start asking if the user wants the current wallet or another one (existing or new). I've noticed that File->New is (for some) not as straightforward as we'd expect.

A collection of links to recent wallets and a big ass new wallet button. Bauerj was brainstorming it on github:

https://github.com/spesmilo/electrum/issues/3916

Yep, this would be great, but at every startup, not at install, as the window title suggests.

Coin-Keeper
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 588
Merit: 502



View Profile
February 04, 2020, 07:19:08 PM
 #7

I like the change too.  Personally I think I would know whether or not the wallet I am opening is a new one or not, but I can visualize how a newer person might get confused.  Another thing that causes "pain" is when a person transfers BTC into a watching wallet, only to realize they lost the matching private keys.  Disabling this possibility is outside of Electrum's capabilities but any warnings about it helps.

BTC: 1PYSBbuKM3kW19xe9TXJQfq64rPhd8XorF
Staked and Verified: https://bitcointalk.org/index.php?topic=996318.msg17102755#msg17102755
jackg
Copper Member
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1652
Merit: 1550


https://bit.ly/387FXHi ← lightning theory


View Profile
February 04, 2020, 09:04:04 PM
 #8

I like the change too.  Personally I think I would know whether or not the wallet I am opening is a new one or not, but I can visualize how a newer person might get confused.  Another thing that causes "pain" is when a person transfers BTC into a watching wallet, only to realize they lost the matching private keys.  Disabling this possibility is outside of Electrum's capabilities but any warnings about it helps.

There is a watching only warning?



It'd be nice if they had something like the seed input there where it suggests all the wallets avaliable as a bavigatable drop down scroller.
(I have a default_wallet and a bech32 native segwit one - and typing in the 6 letters gets tedious when I could just use 4 "be" <arrow down><enter>".


BitMaxz
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1339


Beware on fake ledger nano, trezor and electrum.


View Profile WWW
February 04, 2020, 09:58:11 PM
 #9

Did you try to enable the Lightning? I can't seem to find the option to open a channel from -testnet.
I already have some testcoin but I can't find where I can enable the off-chain feature.

I tried to enable the "Run as daemon after the GUI is close" but nothing shows something like channel tab? Also tried to use the command "add_lightning_request" or any lightning command but the results are nothing.


HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 04, 2020, 10:11:52 PM
 #10

Did you try to enable the Lightning? I can't seem to find the option to open a channel from -testnet.
The functionality seems "disabled" for me on Mainnet... as you can see from this screenshot, the lightning options are both grayed out in the menus:



I'm guessing it is either not fully enabled as yet or requires an Electrum server that is compatible with Lightning... or both? Huh

BitMaxz
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1339


Beware on fake ledger nano, trezor and electrum.


View Profile WWW
February 04, 2020, 10:32:45 PM
 #11

Weird I don't have that option even mainnet/testnet.






Another thing that I noticed is this feature when making a transaction as an advanced preview.

Indymoney
Member
**
Offline Offline

Activity: 490
Merit: 21

★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!


View Profile
February 04, 2020, 10:38:06 PM
 #12

Weird I don't have that option even mainnet/testnet.






Another thing that I noticed is this feature when making a transaction as an advanced preview.

I just check I also have no options even mainnet this is wired Sad

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ★ ★ ★ ★ ★ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
PLINKO    |7| SLOTS     (+) ROULETTE    ▼ BIT SPINBITVESTPLAY or INVEST ║ ✔ Rainbot  ✔ Happy Hours  ✔ Faucet
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ★ ★ ★ ★ ★ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
TryNinja
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1288
Merit: 1825



View Profile
February 04, 2020, 11:14:01 PM
 #13

Where did you guys get this version? Did you all build it by yourself from the source code?

BitMaxz
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1339


Beware on fake ledger nano, trezor and electrum.


View Profile WWW
February 04, 2020, 11:24:05 PM
 #14

Where did you guys get this version? Did you all build it by yourself from the source code?
Yea, but not build by myself I got the copy from HCP because I can't build on my very slow laptop.

pooya87
Legendary
*
Online Online

Activity: 1918
Merit: 2363


Remember tonight for it's the beginning of forever


View Profile
February 05, 2020, 04:31:15 AM
Merited by ETFbitcoin (1)
 #15

I guess they'll fall into the same group as the "Didn't read the 2FA explanation dialog and are now wondering why they are now 'missing' 0.001 BTC" users.

You just can't help some people Tongue

exactly what i had in mind. although as i said it is a helpful change nonetheless.

Another thing that I noticed is this feature when making a transaction as an advanced preview.

i believe this feature is about BIP-174 and the Partially Signed Bitcoin Transactions where it "joins" the transaction with another or merges their signatures.

nc50lc
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 868
Merit: 1003


Self-proclaimed Genius ㊙️


View Profile WWW
February 05, 2020, 05:08:03 AM
Last edit: February 05, 2020, 05:18:24 AM by nc50lc
 #16

Weird I don't have that option even mainnet/testnet.
Mine shows the options but grayed-out like HCP's, whether the lightning setting in the preferences are filled-up or not.


*I just highlighted "Local Watchtower" but it's not clickable too.

I'm running it directly through python 3.8 (not compiled) on Windows10.

-edit-

There's an "enable" button after 'lightning' in the Wallet->Information window.
But it always ends up with an error whenever I click it.

Lucius
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1694
Merit: 1528


⚔ Fortis Fortuna Adiuvat ⚔


View Profile WWW
February 05, 2020, 01:43:20 PM
 #17

Where did you guys get this version? Did you all build it by yourself from the source code?

I was interested in the same thing because the only 4.0.0 version I know of is that fake wallet that is using original Electrum for phishing. I hope this doesn't confuse some beginners or maybe even the more experienced ones to search for this version online. The latest official version is still 3.3.8 and can be downloaded from the official Electrum site https://electrum.org/#download

BitMaxz
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1339


Beware on fake ledger nano, trezor and electrum.


View Profile WWW
February 05, 2020, 07:32:53 PM
 #18

I'm running it directly through python 3.8 (not compiled) on Windows10.

There's an "enable" button after 'lightning' in the Wallet->Information window.
But it always ends up with an error whenever I click it.

I don't also have this button on the information window. I'm using Windows 7 and installed python recently but I can't still find those buttons. It seems it works on Windows 10 and Linux based OS.

I found this guide below
Quote from: Luke Childs
- Make sure you have libsecp256k1 dep installed
- Run from Electrum from master branch
- Go to Wallet > Information > Lightning > Enable
- Try and break stuff
Source: https://twitter.com/lukechilds/status/1195760853703749632

It seems you will need to install libsecp256k1 dep to make lightning buttons works. I didn't try it yet since the lightning buttons don't show on my end.
Try it and maybe it will work on Windows 10.

nc50lc
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 868
Merit: 1003


Self-proclaimed Genius ㊙️


View Profile WWW
February 06, 2020, 03:04:54 AM
 #19

It seems you will need to install libsecp256k1 dep to make lightning buttons works. I didn't try it yet since the lightning buttons don't show on my end.
Try it and maybe it will work on Windows 10.
I can confirm that I don't have secp256k1 installed as I'm having trouble with it on Windows10.
My log also indicated that the error message that I'm getting after clicking "enable" is about lacking the said library.

I'll just try it after a few google searches Smiley

HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 10, 2020, 05:53:41 AM
Last edit: February 10, 2020, 07:25:02 AM by HCP
Merited by BitMaxz (1), Heisenberg_Hunter (1)
 #20

Unfortunately, I just don't have much time this week due to "work stuff"™ requiring most of my attention... but if I find a couple of hours, I'll see if I can figure out the "libsecp256k1" stuff... I vaguely recall seeing some errors relating to this while I was building the Windows binaries. Tongue

EDIT:

With Ubuntu 18.04 VM:
Code:
sudo apt-get install libsecp256k1-dev
Code:
sudo -H pip3 install libsecp256k1

I can run Electrum 4.0.0a0 within the Ubuntu 18.04 VM using ./run_electrum and then after using the "enable" button on the "wallet->information" dialog, I got a message saying lightning keys had been enabled and the wallet would be closed. Restarting Electrum and re-opening the wallet... I can see this:



clicking the lightning bolt gives this:



I'll have to see if this now works on Windows 10 after compiling the Windows binaries.



EDIT2:

The answer is yes... the Windows binaries appear to function the same Wink

BitMaxz
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1339


Beware on fake ledger nano, trezor and electrum.


View Profile WWW
February 10, 2020, 08:29:17 PM
 #21


EDIT2:

The answer is yes... the Windows binaries appear to function the same Wink


How? Did you recompile them that includes "libsecp256k1-dev" for Windows?

If ever please give me another copy let me test it on Windows 7 if it will work.

I can't find the lightning option in wallet>information>lightning so maybe it will appear if it includes the "libsecp256k1" additional file.

HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 10, 2020, 09:02:21 PM
 #22

Yeah... once "libsecp256k1-dev" was installed on Ubuntu, after recompiling with build-wine, the Windows binaries automagically include everything required. Wink

I've PM'd you the link to the new version.


Seems to be working OK (at least on TestNet):



BitMaxz
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1708
Merit: 1339


Beware on fake ledger nano, trezor and electrum.


View Profile WWW
February 10, 2020, 10:28:10 PM
Last edit: February 10, 2020, 11:11:19 PM by BitMaxz
 #23

OMG it works



But the weird thing is that the old one(The file that you sent to me a few days ago) the lightning button appears but when trying to click it doesn't work unlike the one that includes the "libsecp256k1".




Edit: Weird,
Now both of them works.



I'm going to test it on BTCpay in testnet mode.

HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 11, 2020, 01:03:24 AM
 #24

Also, don't be alarmed if you get a "KeyError" when you receive a payment (and/or open a channel)... It seems to be a known (and fixed) issue, and doesn't seem to actually affect the receiving of the payments. They still show up.

If I get brave enough, I'll try and see what happens if I run it on MainNet Tongue

DireWolfM14
Copper Member
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 672
Merit: 1392


https://bitcoin.watfordfc.com


View Profile WWW
February 11, 2020, 04:59:23 AM
 #25

Yeah... once "libsecp256k1-dev" was installed on Ubuntu, after recompiling with build-wine, the Windows binaries automagically include everything required. Wink

I did not install libsecp256k1-dev prior to compiling the windows binaries, but I didn't have the issue with missing lightning button.  Once I finally got past the other issues I was having, the software seems to be working fine.

Seems to be working OK (at least on TestNet):

Did you have to run the installer file to get on Testnet?  I don't see that as an option with the portable exe.


I'm liking the new version, the gui updates are cool.  The main page now includes a field for your password if you're opening an existing wallet file.  Seems more streamlined, less clicking involved.  




  ▄▄█████▄▄███████▄▄
 ███████████
     ▀▀███▄
█████████████        ▀██▄
█████████████          ██▄
███████████            ██▄
██▀▀█████▀▀              ██
██                       ██
██                       ██
▀██                     ██▀
 ▀██                   ██▀
  ▀██▄               ▄██▀
    ▀███▄▄       ▄▄███▀
       ▀▀█████████▀▀
███████   INDUSTRY LEADING CRYPTO SPORTSBOOK   ███████
MULTI
CURRENCY
ONLINE
   CASINO  
DAILY PRICE
BOOSTS
FAST & SECURE
PAYMENTS
█████████████████████████
███████▀▀       ▀▀███████
████▀   ▄ ▀███▀ ▄   ▀████
███  ▄████▄ ▀ ▄████▄  ███
██  ▄ ▀███▀ ▄ ▀███▀ ▄  ██
█  ▄██ ▀▀ ▄███▄ ▀▀ ██▄  █
█  █▀ ▄█ ███████ █▄ ▀█  █
█   ▄███▄ █████ ▄███▄   █
██  ████▀ ▄▄▄▄▄ ▀████  ██
███  ▀ ▄ ▀█████▀ ▄ ▀  ███
████▄  ▀▀▄ ███ ▄▀▀  ▄████
███████▄▄       ▄▄███████
█████████████████████████
█████████████████████████
███████▀▀ █████ ▀▀███████
████▀    ▄█████▄    ▀████
█████▄▄█▀▀ ▄▄▄ ▀▀█▄▄█████
██▀███▀ ▄███▀███▄ ▀███▀██
█   █ ▄██▀     ▀██▄ █   █
█   █ ██         ██ █   █
█   █ ▀██▄▄█ █▄▄██▀ █   █
██▄███▄ ▀██▄▄▄██▀ ▄███▄██
█████▀▀█▄▄ ▀▀▀ ▄▄█▀▀█████
████▄    ▀█████▀    ▄████
███████▄▄ █████ ▄▄███████
█████████████████████████
.
.REGISTER NOW!.
Report To
HCP
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 1246
Merit: 2264

<insert witty quote here>


View Profile
February 16, 2020, 01:03:59 AM
Merited by DireWolfM14 (1)
 #26

Did you have to run the installer file to get on Testnet?  I don't see that as an option with the portable exe.
No, nothing complicated like that... it's a simple "--testnet" command line argument... you can do it by creating a shortcut.


NeuroticFish
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2128
Merit: 1473


First 100% Liquid Stablecoin Backed by Gold


View Profile
February 16, 2020, 10:24:07 AM
 #27

Did you have to run the installer file to get on Testnet?  I don't see that as an option with the portable exe.
No, nothing complicated like that... it's a simple "--testnet" command line argument... you can do it by creating a shortcut.

And it works with the portable version too, I use that pretty often.
I usually have a batch file (run.bat) with the content:

Code:
electrum-3.3.8-portable.exe --testnet

in the same folder as electrum-3.3.8-portable.exe

obanqueiro
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 4
Merit: 0


View Profile
February 17, 2020, 03:17:41 PM
 #28

why it's not happen automatically would in a way easier
Pages: 1 2 [All]
  Print  
 
Jump to:  

Sponsored by , a Bitcoin-accepting VPN.
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!