Not: bu yazıda btcturk/pro.btcturk ayrımı yapılmayıp borsanın adı btcturk olarak yazılacaktır.
2019 yılından itibaren ülkemizdeki en popüler 2 kripto para borsasının listeledikleri altcoinlerle ilgili bir grafik hazırladım. Böylece bu borsalarda listlenme kararı aran altcoinlerin ilk zamanlarından sonra fiyatlarında ne gibi değişiklikler olmuş hafiften inceleme şansımız olacak.
- tutarları dolar bazında ele aldım, satoshi olarak bol sıfırlarla uğraşmak sıkıcı.
- 2019’dan beri paribu’da eklenen altcoinler:
neo, holo, bat, link, ravencoin, waves, chiliz, tezos ve bugün de
ontology.
- 2019’dan beri btcturk’te eklenen altcoinler:
neo, link, tezos, dash, eos ve cosmos.- tezos ve ontology’yi listeden çıkarırsak (daha çok yeniler) paribu borsasında eklenen 7 altcoinden 5 tanesinin fiyatlarının yükseldiğini görüyoruz. Listelendikten sonra çakılan isim Ravencoin. chiliz’in neden eklendiğini zaten anlamış değilim:)
chainlink, paribu’da en çok yükseliş gösterin altcoin. Sanki o dönemler anlaşmalar yaptığını duyurmuştu diye hatırlıyorum link’in.
- btcturk borsasında eklenen 5 altcoinin hepsi günümüze kadar geçen süreçte ilk listelendiği dönemden daha yüksek fiyatları görmüş. Özellikle
dash bu sırada çılgın bir yükseliş yapmıştı.
- bu sırada
bitcoin’in 3700 dolardan 13 bin dolara çıktığını unutmayalım ama tüm 01.01.2019-28.04.2020 zaman dilimi için geçerli bu dediğim.
- neden sadece iki borsayı dikkate aldım: diğer borsalara fazla güvenmiyorum ve her koini ekleme potansiyeli var adamların.
Ülkemizde borsaların listeleme yapma kararı nasıl bilmiyorum. O zamanki popüler duruma mı, projeye mi yoksa kullanıcıların isteklerine göre mi listeleme yapılıyor? Yoksa belli bir ücret ödenmesi şeklinde mi yapılıyor birileri bizi aydınlatsa fena olmaz.
Ben bu tablodan sonra şu kararı verdim: borsalarımızda eklenen altcoinleri yakın incelemeye almak. Çünkü yatırımcısını pek de üzecek gibi durmuyorlar. Ne dersiniz babuşlar?
Not: paribu’da hala duyurular kısmından listelenmeleri görebiliyoruz ama btcturk’te böyle bir şey yok. google’de arama yaparak twitter duyurularından ve haberlerden ancak ulaşabildim.
- fiyatlarda ufak tefek oynamalar olabilir çok umursamayın lütfen.