Mislim da većina investitora razumije stock to flow model. Problem s Bitcoinom nije te prirode - problem je što ovisi isključivo o tome koliko će ga ljudi koristiti. Zlato ima usecase van investiranja, novac je tu od davnina, dionice stoje kao 'backup' za nekakvu firmu u koju ljudi vjeruju i koja ima nekakav proizvod.
Bitcoin je zapravo ništa, a opet nudi toliko prednosti. Ako ga se prestane koristiti nema vrijednost, ako ga se počne ozbiljno koristiti vrijednost mu može biti beskonačna.
Nema to veze s stock to flow modelom i nepoznavanjem istog - to ima veze samo s činjenicom da je BTC i dalje dosta rizičan financijski instrument. Što ti vrijedi stock to flow za recimo Wirecard dionicu kad shvate da im fale 2 milijarde dolara? Cijena ode na 0 u sekundi.
Investitori razumiju, no prosjecan lik koji cacka po kriptovalutama ne nuzno. O njima ja pricam, imas hrpu ljudi koji brljaju s kriptom i ne znaju ni pola toga sto ti mislis da se podrazumijeva. Precjenjujes prosjecnog covjeka.
Sto se boldanog tice , stoji i sigurno je bitan faktor, no to se moze primjeniti na puno toga. Hrpa tvrtki bi izbubile vrijednost ako bi se prestale koristiti njihove usluge i hrpa assesta bi izgubile vrijednost ako se prestanu koristiti. Vece su sanse da se to dogodi
BTC u teoriji nego necemu poput zlata, tu nema spora. No
BTC nije "nista" i vec ima svoj usecase, stvar je samo da nije jos toliko rasirena spoznaja o
BTC i pogodnostima koje nudi na velikoj skali poput zlata.
Ja mislim da se
BTC vec sad ozbiljno koristi, no opet na nedovoljno velikoj skali. Ne tvrdim da je poznavanje Stock-To-Flow modela kljucan faktor u adopciji, nego sam to naveo kao jedan od faktora koji sigurno moze utjecati na to da se pojedinac odluci na investiciju u
BTC mnogo lakse nego ako to ne zna.