Bitcoin Forum
June 30, 2022, 11:48:43 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 23.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65]
  Print  
Author Topic: AMD Mem Tweak XL - Read/modify timings/pp/straps on the fly  (Read 58486 times)
Fujitzo
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 5
Merit: 0


View Profile
April 28, 2021, 10:47:17 AM
 #1281

Can somebody explain to me WTF is going on with my GPUS? Tongue


so using teamredminer latest version while having my vega 64 (nitro+) on stock bios  core1100@ 820mV mem 1100 @ 850 mV

with memory timings cl 22 ras 35 rcdwr 12// rcab 44 rcpb 44 // rrds rrdl 5// faw 20 //REF 17550//RFC 247

I get 51Mh/s @ about 140 watts.

When I downgrade my bios to a vega 56 one (so from vega 64 TO vega 56, not the other way arround!) 

1) the memory timings mentioned above dont work

2) this memory timings work 0 --RAS 26 --RCDRD 13 --RCDWR 12 --RC 38 --RP 12 --RRDS 3 --RRDL 5 --RTP 6 --FAW 12 --CWL 8 --WTRS 4 --WTRL 9 --WR 14 --REF 20600 --RFC 244


and with the above ("2") and core at 1100 810Mv and mem 1045 @ 82Mv The damn thing runs at 55Mh/s while consuming less power!!!


unfortunately I cant got more than 1045 though (despite when being on vega 64 bios I cat get easilty to 1100)

but the question is HOW DOES THIS WORK? can anybody give me a kinda technical explanation as to why with a downgraded bios + slower mem frequency the GPU performs so much better ?

Can I make it even better?


Hi, I have 2 Vega 64 Nitros. I tried flashing Vega 56 Pulse BIOS (because of the lower TDP I thought it would be e better idea) - it killed it. The card cannot be seen neither in Safe mode (no win driver) neither in DOS with bootable flash drive with ATI flash on it. Luckily there's a BIOS switch. I downloaded the Nitro+ version for 56 bios that has the same device ID 1002 687F - 1DA2 E37F and 180W TDP (socket and battery) the other ones had 220W as far as I remember. Guess what - I killed the second 64 as well. So I wonder which BIOS did you use to flash your Vega 64 nitro to Vega 56? I read somewhere else that another user killed his gigabyte 64 when attempting to flash 56 BIOS on it, so I guess this is not universal and there is trial and error involved.

On your other question. memory performance is a combination of Mhz and timings. It is really complicated to measure which exact parameter makes what difference. If you look at the timing numbers from your 2 cases - they are VERY different. I assume ethash uses the memory in a very specific way, but some timings compensate for others. So you can get similar results with very different combinations. I believe this could end up being so complicated that you actually need an AI to test and evaluate all the 100000s of combinations.

55 is close to a record high! If you get that stable I guess it makes only sense to look for ways to lower power consumption. Or if you dont care - simply dont mess around with it anymore Smiley Having reached the max of a rig is a moment where I'd be pleased to open up a beer or two, sit back and relax  Cool
1656632923
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1656632923

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1656632923
Reply with quote  #2

1656632923
Report to moderator
1656632923
Hero Member
*
Offline Offline

Posts: 1656632923

View Profile Personal Message (Offline)

Ignore
1656632923
Reply with quote  #2

1656632923
Report to moderator
Advertised sites are not endorsed by the Bitcoin Forum. They may be unsafe, untrustworthy, or illegal in your jurisdiction. Advertise here.
pbfarmer
Member
**
Offline Offline

Activity: 340
Merit: 29


View Profile
May 01, 2021, 08:22:42 PM
 #1282

So I wonder which BIOS did you use to flash your Vega 64 nitro to Vega 56? I read somewhere else that another user killed his gigabyte 64 when attempting to flash 56 BIOS on it, so I guess this is not universal and there is trial and error involved.

It is definitely not universal.  You need a bios from the same mfg/model.  Get one for your nitro from here:

https://www.techpowerup.com/vgabios/?architecture=AMD&manufacturer=Sapphire&model=RX+Vega+56&interface=&memType=&memSize=&since=

The 2017-12-18 version is working just fine for my nitro 64s.
SamaelDNM
Member
**
Offline Offline

Activity: 737
Merit: 18

New exchange generation


View Profile WWW
July 16, 2021, 10:44:42 PM
 #1283

any recommended settings for samsung memory rx 580?

papajo_r
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 9
Merit: 0


View Profile
August 01, 2021, 08:04:08 PM
 #1284

Can somebody explain to me WTF is going on with my GPUS? Tongue


so using teamredminer latest version while having my vega 64 (nitro+) on stock bios  core1100@ 820mV mem 1100 @ 850 mV

with memory timings cl 22 ras 35 rcdwr 12// rcab 44 rcpb 44 // rrds rrdl 5// faw 20 //REF 17550//RFC 247

I get 51Mh/s @ about 140 watts.

When I downgrade my bios to a vega 56 one (so from vega 64 TO vega 56, not the other way arround!)  

1) the memory timings mentioned above dont work

2) this memory timings work 0 --RAS 26 --RCDRD 13 --RCDWR 12 --RC 38 --RP 12 --RRDS 3 --RRDL 5 --RTP 6 --FAW 12 --CWL 8 --WTRS 4 --WTRL 9 --WR 14 --REF 20600 --RFC 244


and with the above ("2") and core at 1100 810Mv and mem 1045 @ 82Mv The damn thing runs at 55Mh/s while consuming less power!!!


unfortunately I cant got more than 1045 though (despite when being on vega 64 bios I cat get easilty to 1100)

but the question is HOW DOES THIS WORK? can anybody give me a kinda technical explanation as to why with a downgraded bios + slower mem frequency the GPU performs so much better ?

Can I make it even better?


Hi, I have 2 Vega 64 Nitros. I tried flashing Vega 56 Pulse BIOS (because of the lower TDP I thought it would be e better idea) - it killed it. The card cannot be seen neither in Safe mode (no win driver) neither in DOS with bootable flash drive with ATI flash on it. Luckily there's a BIOS switch. I downloaded the Nitro+ version for 56 bios that has the same device ID 1002 687F - 1DA2 E37F and 180W TDP (socket and battery) the other ones had 220W as far as I remember. Guess what - I killed the second 64 as well. So I wonder which BIOS did you use to flash your Vega 64 nitro to Vega 56? I read somewhere else that another user killed his gigabyte 64 when attempting to flash 56 BIOS on it, so I guess this is not universal and there is trial and error involved.

On your other question. memory performance is a combination of Mhz and timings. It is really complicated to measure which exact parameter makes what difference. If you look at the timing numbers from your 2 cases - they are VERY different. I assume ethash uses the memory in a very specific way, but some timings compensate for others. So you can get similar results with very different combinations. I believe this could end up being so complicated that you actually need an AI to test and evaluate all the 100000s of combinations.

55 is close to a record high! If you get that stable I guess it makes only sense to look for ways to lower power consumption. Or if you dont care - simply dont mess around with it anymore Smiley Having reached the max of a rig is a moment where I'd be pleased to open up a beer or two, sit back and relax  Cool

I downloaded the most recent (as in date uploaded) Sapphire nitro+ vega 56 bios from the techpowerup database and it worked for all my cards.  (which are Sapphire nitro+ vega 64 though, but it also worked for the asus strix models I have so meh Tongue  but I doubt it would be universal for all vegas)
55.55+ Which I get is not record high per se I have seen a russian guy doing a youtube using also atitool settings in raveOS doing 62.5Mh/s but I cant understand what he is saying and dont know how to install that atitool on windows so I did not attempts his method yet.
Sannel28
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 1
Merit: 0


View Profile
August 29, 2021, 05:36:58 PM
 #1285

Hello all. First of all noob here.

I have only 1 card rx570 8gb xfx and on stock bios and settings I have 29.4MH with around 80w consuming power and I'm wondering is it possible to improve that safely and how much ?
I was downloaded latest version of AMT and I'm getting 2 different reading for most of columns in program, one is when is on idle and not mining card and when I refresh program to read values while mining than those values are completely different, is that normal ?
Thanks

Ps: card is with switch for 2 bioses and it's switched on other side where is using Samsung's memory and fans are on around 75% or little less but temperature is around 54C and of course monitor is connected on that card.
SpaceAce1023
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 5
Merit: 0


View Profile
November 21, 2021, 10:00:05 PM
 #1286

I'm having an issue getting ADM Tweaker to work.
I had a problem with one of my Vega 64's today.
Was going to flash Vega 56 ROM to see if I could get any better hash to wattage ratio.
Was looking at the flash software and noticed one of my Vega's wasn't being seen in the flash software.
Something somewhere went wrong because the Vega 64 now says it's a Radeon Instinct M125.
Mind you, everything was fine and all I did was stop the miner.
A long time ago this same thing happened and I had to uninstall the drivers and reinstall.
I usually DDU uninstall and let windows reinstall.
After DDU rebooted and let Windows reinstall. Still shows my Vega as Instinct.
After uninstalling and reinstalling several times decided to give up and go do some research.
My other 3 Vega 64's show fine in device manager. Windows btw.
Started AMDTweak and I'm getting an error. ADL Exception.
The error is ADL2_OverdriveN_MemoryTimingLevel_Get:Generic Error

Anyone have any suggestions?
Also, can't find anything about the Vega saying it's an Instinct either.
Bad day...
P00P135
Full Member
***
Online Online

Activity: 1098
Merit: 135


View Profile
November 21, 2021, 11:10:19 PM
 #1287

Most vegas have dual bios switch.  Flip it and see what happens, and or reflash it.
SpaceAce1023
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 5
Merit: 0


View Profile
November 22, 2021, 02:07:19 PM
 #1288

I tried both positions.
This happened before I got a chance to try the Vega56 Bios.
Tried to reflash the bios last night with Vega64 and it's a no go, popped an error.
Can't remember what it was. It was late.
Going to try a few more things this morning.

Any suggestions on why AMDTweak isn't working?
System2K
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 7
Merit: 0


View Profile
December 04, 2021, 01:49:05 AM
 #1289

the latest amd driver 21.12.1 on vega 56 does not work with amd mem tweak, is anyone having the same issue
https://i.imgur.com/XKBvI9d.jpg
kiriup
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 2
Merit: 0


View Profile
April 20, 2022, 04:47:38 PM
 #1290

Yes the  latest drivers dont work anymore with an error about ADL2_Overdrive8_init_setingX2_get... (i have a vega64 with 22.2.3)
I also tried CLI version but i cant get that to work either, in that case i dont get any errors, the command just doesn't do anything..

So is everybody just using very old drivers or is there a way to get it to work with newer ones?
rationalxde
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 1
Merit: 0


View Profile
May 17, 2022, 10:16:58 PM
 #1291

the windows 10 update seems just broke my amd memory tweak xl. it throws this index out of range exception.
I think it is one of the servicing stack 10.0.19041.1613 or  servicing stack 10.0.19041.1704.
Unfortunately these servicing stack update can not be uninstalled.
Does anybody have same issue? is there a fix for this?

Thanks.
Pages: « 1 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 [65]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!