Παλαιότερα πίστευα πως τα οικονομικά είναι σαν την πληροφορική, την ιατρική, τα μαθηματικά. Στην πληροφορική υπάρχει μια αντικειμενικότητα. Δεδομένου ενός input, παίρνεις ένα output. Αν μια θεωρία είναι συνεπής, τότε όλοι καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Και στην κοσμολογία, τα πράγματα είναι αντικειμενικά και βασίζονται κυρίως στις παρατηρήσεις και σε θεωρίες / μοντέλα που είναι συνεπή με τις παρατηρήσεις. Δεν είναι τυχαίο που όλοι καταλήγουμε στο ότι η γη είναι 4 δις χρόνων, π.χ.
Τα οικονομικά είμαστε σίγουροι ότι είναι σαν αυτές τις επιστήμες; Το λέω γιατί πρώτον υπάρχει άμεσα conflict of interest. Ένας τραπεζίτης μπορεί να είναι σπουδαγμένος, αλλά... είναι τραπεζίτης. Κατέχει μια εξουσία που πιθανώς δεν τον συμφέρει να αμφισβητήσει την ορθότητά του (ή της θεωρίας του).
Επίσης, με βάση τον ορισμό της επιστημονικής μεθόδου, το πρώτο κριτήριο για να χαρακτηριστεί μια εργασία επιστημονική, είναι να διαχωριστεί το πρόσωπο (εννοεί λογικά τον ερευνητή;) από το αντικείμενο:
Κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια εργασία επιστημονική, είναι:
- Διαχωρισμός του προσώπου από το εξεταζόμενο αντικείμενο.
Όταν το αντικείμενο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και τα μέτρα που πρέπει να επιβάλλει στον ίδιο για την ευημερία του, δεν ξεφεύγει λίγο το πράγμα;
Βγάζει περισσότερο νόημα να πούμε ότι δεν είναι επιστήμη, και γι' αυτό υπάρχουν και διάφορες σχολές οικονομικών (Αυστριακή, Κεϋνσιανή κλπ), χωρίς να υπάρχει μία που είναι απολύτως σωστή ή λάθος. Αυτές είναι οι σκέψεις μου, δεν ξέρω, μπορεί να είμαι λάθος.