Faiz artışı olunca ( en azından eskiden) dolar geri çekilme yaşardı. En az 1 hafta etkisi olurdu ama bu sefer hem faiz arttı hem de dolar hala artmaya devam ediyor.
Bugün çarşıda denk geldim döviz büroları önünde uzun kuyruklar vardı. Herhalde bu seviyeden dolar Euro alacak halleri yok
Hocam Merkez Bankası’nın faizi artınca dolar kurunun düşmemesinin ana sebeplerinden birisinin piyasanın faiz beklentisinin %25 civarlarında olmasıydı ve beklenti gerçekleşmedi. Gerçi %25 olsaydı da kurun düşeceğini ben sanmıyorum. Ayrıca faiz toplantısı sonrası yapılan açıklama da piyasayı tatmin etmedi. Merkez Bankası bir anda oranı %25’e çekemezdi elbette çünkü bu durumun ağır sonuçları olurdu. Kredi bulmanın imkansız hale gelmesi gibi vs.. Beklentiler gerçekleşmeyince dolarda alım tarafı doğal olarak ağır bastı ve döviz alımı hala çok kuvvetli. Kura müdahalenin serbest bırakılmasıyla günlük dramatik şekilde TL’de düşüş devam ediyor.
Seçim ekonomisi sebebiyle kesenin ağzı açıldı kapanmıyor. Şimdi önümüzde yerel seçimler var ve ben Merkez Bankası’ndan yerel seçimlere kadar şahin bir tavır beklemiyorum. Kademeli ve ılımlı politikalara devam.
Azar azar da olsa mutlaka faiz artırımına gitmesi lazım. Eğer böyle devam ederse yerel seçimlere kadar dolar 50 TL bile olur.
Ben çocukken babam ara ara of derdi yine demire zam gelmiş aq derdi( babam demir doğrama ustası idi,) ben de ne diyor bu adam iyi işte daha çok kazanır diye düşünürdüm ama hiçte öyle olmuyormuş.
Şimdi ben geçinmekte zorlanıyorum. ( Dolarla mı maaş alıyorsun diyen arkadaş aklıma geldikçe küfretmemek için kendimi zor tutuyorum)
Yerel seçimlere kadar hem faiz hem de dolar ciddi değerle lre ulaşacak ve olan bize olacak. Seçimden önce en düşük memur maaşı 22 bin TL olacak dendi. O zaman 1170 dolar yapıyordu 22000 TL ama şimdi herhalde 850 dolar ancak yapar.