Bitcoin Forum
November 03, 2025, 11:59:19 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 30.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: « 1 [2]  All
  Print  
Author Topic: Ostrzeżenie! Freewallet.org oszukuje klientów!  (Read 797 times)
stafstor (OP)
Member
**

Activity: 467
Merit: 34

View Profile
October 23, 2024, 08:48:40 PM

szukałem jakichs opinii negatywnych czy nawet oskarżen o scam jezeli chodzi o Cryptopay i nie znalazłem nic

są wiadomosci od wkurzonych ludzi ale bardzie o procedury KYC/AML i supportu ale nie znalazłem jakichś potwierdzonych zarzutów

jak mozesz to wrzuc tez takie info zeby mozna potwierdzic te zarzuty
Nie przeprowadziłem jeszcze osobnych badań na temat Cryptopay. Ale natknąłem się na ogromną liczbę recenzji podobnych do recenzji o Freewallet. Dokładnie te same skargi dotyczące blokowania kont.
https://uk.trustpilot.com/review/cryptopay.me?stars=1
Jednocześnie natknąłem się na dochodzenia dotyczące kilku zasobów, z których wynika, że ​​właścicielem Cryptopay, Freewallet i innego oszukańczego projektu jest ta sama osoba, Rosjanin Dmitrij Gunyashov. Nawiasem mówiąc, jeśli chodzi o Cryptopay, tutaj naprawdę jest on oficjalnym kierownikiem projektu.
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
November 07, 2024, 06:53:14 PM

Freewallet często twierdzi, że blokuje portfele klientów, ponieważ jest to wymagane przez organ regulacyjny. Podobno weryfikacja dokumentów jest konieczna, gdyż Freewallet jest oficjalną usługą finansową i zmuszony jest przestrzegać prawa. To kłamstwo.
https://www.fca.org.uk/news/warnings/freewallet-wallet-services-limited-freewalletorg

Ta firma może promować usługi lub produkty finansowe bez naszej zgody. Powinieneś unikać kontaktów z tą firmą.
Oto, co Komisja Nadzoru Finansowego mówi na temat tej usługi
Czy nadal uważasz, że używają „blokowania KYC”, aby zachować legalność?
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
November 10, 2024, 08:04:07 PM

Freewallet często twierdzi, że wszystkie sytuacje z KYC wynikają z tego, że Freewallet przestrzega pewnych „warunków prawnych”.
OK.
Oto kolejna historia klienta oszukanego przez Freewallet
https://medium.com/@frwttruth/cfe44cea3b2e
Usunęliśmy wszystkie prywatne dane, ale jeśli Freewallet chce, z pewnością będzie mógł znaleźć klienta, o którym mówimy

Odblokuj portfel tego klienta. To elementarne, a od razu można z dumą ogłosić kolejne absurdalne oskarżenie.

Ale dopóki portfel tego użytkownika pozostanie zablokowany, podobnie jak konta setek innych klientów, będziemy nadal śmiało twierdzić: Freewallet używa KYC tylko jako pretekstu do kradzieży Twoich aktywów!
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
November 15, 2024, 02:30:43 PM

https://bitcointalk.org/index.php?topic=5330596.msg64736248#msg64736248
Kolejna historia ofiary, w której klient zamieścił pełną korespondencję. Zwróć uwagę jak support zadaje głupie pytania, stale zmienia wymagania i nie pozwala na dokończenie weryfikacji. I oczywiście nie ma mowy o „podejrzanych działaniach” - to tylko pretekst do blokowania aktywów.
wwzsocki
Legendary
*

Activity: 3248
Merit: 1769

EMONEYMAX.NET - BEST CRYPTO MARKETING AGENCY

View Profile WWW
November 16, 2024, 04:20:43 AM

prosiłem o jekies konkretniejsze linki do komentarzy od oszukanych ludzi i dobrze ze wrzuciłeś link do wątku na bitcointalk

jak wiesz nie wolno pisać kolejnych postów jednego za drugim (co najmniej tak mi sie wydaje), masz szczęście ze nie ma moderatora w naszej lokalnej sekcji

EMONEYMAX.NET - BEST SHILL TEAMS AND CHATTERS!!!
-FULL PROOF OF WORK IN REAL TIME (all links, screens, etc are shared in special Telegram group in real time) -GUARANTEED VISIBILTY OF OUR COMMENTS - NO SHADOWBANNS ON X! (and other Social media), -DELETED IN FIRST 24h CONTENT IS REPOSTED AGAIN (with full delivery rapports) -REAL PEOPLE - NO BOTS (delivery of bot traffic only on request)-WORKED WITH MORE THEN 400 CLIENTS! (gathered big lists with most wanted groups, influencers accounts, servers, etc. also gained massive experience and know how)

Check us out, only highest quality standards, support main social media accounts and advertise outside them.

EMONETMAX.NET - CRYPTO MARKETING AGENCY - https://emoneymax.net/
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
November 16, 2024, 08:25:05 PM

prosiłem o jekies konkretniejsze linki do komentarzy od oszukanych ludzi i dobrze ze wrzuciłeś link do wątku na bitcointalk

jak wiesz nie wolno pisać kolejnych postów jednego za drugim (co najmniej tak mi sie wydaje), masz szczęście ze nie ma moderatora w naszej lokalnej sekcji

Oczywiście rozumiem o czym mówisz. Nie chcę pisać tego samego typu postów bez ważnego powodu. Jednak coraz więcej ofiar działań FRWT pisze do mnie na PW, dlatego postanowiłem podzielić się ich wiadomościami. Z góry przepraszam, jeśli komuś wydaje się to przesadną uwagą dotyczącą aplikacji. Jeśli jednak wśród użytkowników z Polski są podobni klienci, prosimy o kontakt w celu uzyskania zwrotu majątku w drodze wspólnego działania
wwzsocki
Legendary
*

View Profile WWW
November 17, 2024, 11:31:34 PM

...Nie chcę pisać tego samego typu postów bez ważnego powodu. Jednak coraz więcej ofiar działań FRWT pisze do mnie na PW, dlatego postanowiłem podzielić się ich wiadomościami. Z góry przepraszam, jeśli komuś wydaje się to przesadną uwagą dotyczącą aplikacji...

bardzo dobrze że informujesz lokalna społeczność, takie skamerskie serwisy powinny być szeroko komentowane żeby przestrzec potencjalne ofiary

regulamin na forum mówi jasno ze nie można pisać raz za razem, musisz edytować poprzednią wiadomość lub usunąć i napisać nową, inaczej może być usunięte (ale nie musi, szczególnie jak nie ma moderatora)

...Jeśli jednak wśród użytkowników z Polski są podobni klienci, prosimy o kontakt w celu uzyskania zwrotu majątku w drodze wspólnego działania

jak sie kontaktować? z kim? kto udziela tej pomocy? jak?

-FULL PROOF OF WORK IN REAL TIME (all links, screens, etc are shared in special Telegram group in real time) -GUARANTEED VISIBILTY OF OUR COMMENTS - NO SHADOWBANNS ON X! (and other Social media), -DELETED IN FIRST 24h CONTENT IS REPOSTED AGAIN (with full delivery rapports) -REAL PEOPLE - NO BOTS (delivery of bot traffic only on request)-WORKED WITH MORE THEN 400 CLIENTS! (gathered big lists with most wanted groups, influencers accounts, servers, etc. also gained massive experience and know how)

Check us out, only highest quality standards, support main social media accounts and advertise outside them.

stafstor (OP)
Member
**

View Profile
November 18, 2024, 07:57:29 PM

jak sie kontaktować? z kim? kto udziela tej pomocy? jak?

freewallet-report@tutanota.com

Jeśli chcesz, opublikujemy Twoją historię (bez danych osobowych) na naszym blogu i w różnych zasobach. Pomożemy Ci także złożyć oświadczenie do lokalnych organów ścigania i władz, które prowadzą dochodzenia w sprawie podobnych przestępstw w USA, Wielkiej Brytanii i Chinach (dwa ostatnie kraje są wymienione, ponieważ to tam, według naszych danych, przebywają osoby powiązane z Freewallet ).
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
January 12, 2025, 09:24:38 PM

Prosimy o wsparcie naszych działań poprzez podpisanie tej petycji. Zebraliśmy już prawie 200 podpisów wzywających NFIB do zbadania działań organizacji Freewallet. Liczba podpisów może wydawać się niewielka, jednak należy pamiętać, że większość sygnatariuszy to ofiary działań administracji aplikacji.
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
January 30, 2025, 09:54:35 PM

Prosimy o wsparcie naszych działań poprzez podpisanie tej petycji. Zebraliśmy już prawie 200 podpisów wzywających NFIB do zbadania działań organizacji Freewallet. Liczba podpisów może wydawać się niewielka, jednak należy pamiętać, że większość sygnatariuszy to ofiary działań administracji aplikacji.

Świetny wynik! Pod petycją podpisało się już 200 użytkowników. Mamy nadzieję, że zwróci to uwagę organów ścigania na działania Freewallet!
wwzsocki
Legendary
*

View Profile WWW
January 31, 2025, 06:56:03 AM

Na prawdę może to coś zdziałać?

Już nie chcę wdawać sie w dyskusje o ludzi wspierających, bo pewnie wielu z nich nie było nigdy użytkownikami, zgodziłbym  sie gdyby do weryfikacji potrzebne było jakies username chociaz z freewalet

oczywiście nie poruszam tu zupełnie tematu czy to skam czy nie, bo czytając opinie na necie wygląda na to, że wielu ludzi straciło pieniądze

stafstor (OP)
Member
**

View Profile
January 31, 2025, 09:03:38 PM

Na prawdę może to coś zdziałać?

Już nie chcę wdawać sie w dyskusje o ludzi wspierających, bo pewnie wielu z nich nie było nigdy użytkownikami, zgodziłbym  sie gdyby do weryfikacji potrzebne było jakies username chociaz z freewalet

oczywiście nie poruszam tu zupełnie tematu czy to skam czy nie, bo czytając opinie na necie wygląda na to, że wielu ludzi straciło pieniądze

W Internecie można znaleźć wiele różnych recenzji. Rozmawiałem z kilkoma osobami, którym administracja Freewallet pozwoliła na wypłatę pieniędzy. Zwłaszcza jeśli chodzi o aktywnych użytkowników, którzy są skłonni publikować skargi i kontaktować się z policją. Gdyby jednak administracja projektu nie zaangażowała się w oszustwo, mogłaby z łatwością odeprzeć wszystkie oskarżenia, po prostu odblokowując portfele klientów, którzy, powiedzmy, piszą na tym forum.
wwzsocki
Legendary
*

View Profile WWW
February 04, 2025, 02:18:25 AM

...W Internecie można znaleźć wiele różnych recenzji. Rozmawiałem z kilkoma osobami, którym administracja Freewallet pozwoliła na wypłatę pieniędzy...

Zgadzam sie że Freewalet wygląda bardzo podejrzanie a internet jest pełny oskarżeń o skam i skarg od oszukanych użytkowników i dla tego napisałem w moim komentarzu, że prawdopodobnie to prawda co piszesz i że lepiej tego portfela nie używać

a moje pytanie jest o tą ankietę, czy ma to jakiś sens? jak widzę jest to zwykła stronka na której każdy może zacząć taką akcje przeciwko każdemu. Zastanawia mnie co ma to dać skoro oszukani ludzie zgłaszają to nie raz na policję ale że zespół jest nieosiągalny nie ma jak na razie szans na jakąs sprawiedliwośc

jak wszyscy wiemy działają nadal wiec nie tylko nic nie można zrobić im ale nawet nie da się zablokować samego portfela

dla tego zastanawiam sie co taka petycja ma dać, poza nagłośnieniem sprawy jeszcze bardziej oczywiście? widzę ze niby maja powiadomić najważniejsze urzędy do ścigania przekrętów finansowych gdy tylko nazbiera sie odpowiednia ilość głosów, ale freewalet pewnie już dawno zgłoszony jest wszędzie i toczą sie postępowania, tak wynika z historii opublikowanych w necie przez oszukanych użytkowników.

stafstor (OP)
Member
**

View Profile
February 05, 2025, 10:03:04 PM

Zgadzam sie ĹĽe Freewalet wyglÄ…da bardzo podejrzanie a internet jest peĹ‚ny oskarĹĽeĹ„ o skam i skarg od oszukanych uĹĽytkowników i dla tego napisaĹ‚em w moim komentarzu, ĹĽe prawdopodobnie to prawda co piszesz i ĹĽe lepiej tego portfela nie uĹĽywać

a moje pytanie jest o tÄ… ankietÄ™, czy ma to jakiĹ› sens? jak widzÄ™ jest to zwykĹ‚a stronka na której kaĹĽdy moĹĽe zacząć takÄ… akcje przeciwko kaĹĽdemu. Zastanawia mnie co ma to dać skoro oszukani ludzie zgĹ‚aszajÄ… to nie raz na policjÄ™ ale ĹĽe zespóĹ‚ jest nieosiÄ…galny nie ma jak na razie szans na jakÄ…s sprawiedliwoĹ›c

jak wszyscy wiemy działają nadal wiec nie tylko nic nie można zrobić im ale nawet nie da się zablokować samego portfela

dla tego zastanawiam sie co taka petycja ma dać, poza nagĹ‚oĹ›nieniem sprawy jeszcze bardziej oczywiĹ›cie? widzÄ™ ze niby maja powiadomić najwaĹĽniejsze urzÄ™dy do Ĺ›cigania przekrÄ™tów finansowych gdy tylko nazbiera sie odpowiednia ilość gĹ‚osów, ale freewalet pewnie juĹĽ dawno zgĹ‚oszony jest wszÄ™dzie i toczÄ… sie postÄ™powania, tak wynika z historii opublikowanych w necie przez oszukanych uĹĽytkowników.

Myślę, że kluczowy problem jest inny. Dochodzenie w sprawach dotyczących oszustw internetowych jest trudne. Na tej samej stronie internetowej NFIB nacisk położony jest na przestępstwa w trybie offline (kiedy składasz zeznanie, główne pytania dotyczą tego, gdzie do zdarzenia doszło, w co podejrzany był ubrany, czy byli świadkowie itp.). W Internecie trudno jest znaleźć oszustów.
Dlatego też, gdy funkcjonariusze organów ścigania zobaczą oświadczenie jednej ofiary, mogą je zignorować, powołując się na fakt, że może to być przypadkowe nieporozumienie. Nasza petycja i fakt, że wzywamy każdą ofiarę do złożenia skargi, to sposób na zwrócenie uwagi, pokazanie, że ofiar i sympatyków jest wiele, a jest to masowe, ukierunkowane oszustwo, a nie wypadek.
wwzsocki
Legendary
*

View Profile WWW
February 06, 2025, 12:32:47 AM

...Nasza petycja i fakt, że wzywamy każdą ofiarę do złożenia skargi, to sposób na zwrócenie uwagi, pokazanie, że ofiar i sympatyków jest wiele, a jest to masowe, ukierunkowane oszustwo, a nie wypadek.

dzięki za odpowiedź, wszystko jasne, tak jak przypuszczałem chodzi o jeszcze większe nagłośnienie sprawy co oczywiście jest dobra strategią, trzeba o tym pisać jak najwięcej, wtedy może uda się uratować chociaż część potencjalnych ofiar

jak czytam niektóre historie to aż włos sie jeży na głowie, ludzie trzymają całymi latami BTC w portfelu F...walet, a jak chcą wypłacić, kiedy już zarobili live changing money, okazuje się, że nie mogą, aż przykro to czytać...

f...walet zrobił szum a ich nazwa przyciągnęła wielu niedoświadczonych użytkowników, widać, że wielu takich, którzy wpłacili do portfela BTC czy inne krypto lata temu, kiedy jeszcze nie było tak wielu portfeli jak teraz, a i sprawdzić ich nie było za bardzo jak, bo nie było jeszcze tak wielu albo i żadnych negatywnych opinii, przez moment działali jak trzeba okradając po cichu poszczególnych użytkowników, którzy sami nagłośnić sprawy nie byli w stanie, dobrze przemyślana strategia

nie mogę sie nadziwić, ze działają do dzisiaj i nic nie da się z tym zrobić, powinny być jakieś umowy międzynarodowe i takie przekręty powinny być eliminowane jak najszybciej. Ich oficjalna strona, serwery, nie wiem biura jak jakieś są, powinny być najechane przez organy ścigania i zamknięte, usunięte, żeby uchronić potencjalne ofiary. Oczywiście nie dzieje się nic a skam kręci się od lat, w takim świecie żyjemy niestety.

PS
zawsze używajcie tylko oficjalnych portfeli, a nawet te najpierw dokładnie trzeba sprawdzić!

stafstor (OP)
Member
**

View Profile
February 07, 2025, 09:56:05 PM

...Nasza petycja i fakt, że wzywamy każdą ofiarę do złożenia skargi, to sposób na zwrócenie uwagi, pokazanie, że ofiar i sympatyków jest wiele, a jest to masowe, ukierunkowane oszustwo, a nie wypadek.

nie mogę sie nadziwić, ze działają do dzisiaj i nic nie da się z tym zrobić, powinny być jakieś umowy międzynarodowe i takie przekręty powinny być eliminowane jak najszybciej. Ich oficjalna strona, serwery, nie wiem biura jak jakieś są, powinny być najechane przez organy ścigania i zamknięte, usunięte, żeby uchronić potencjalne ofiary. Oczywiście nie dzieje się nic a skam kręci się od lat, w takim świecie żyjemy niestety.

PS
zawsze używajcie tylko oficjalnych portfeli, a nawet te najpierw dokładnie trzeba sprawdzić!

Niedawno przerzuciłem się na jeden z portfeli z 10 najlepszych ocen. Nie podam nazwy, żeby nie było to traktowane jako reklama. Co więcej, ta aplikacja może nie być idealna. Ale chodzi o to, że administracja nie może ukraść ani zablokować moich pieniędzy. I to wystarczy. Uważam, że portfele, w których Klient przechowuje klucze, to najlepszy sposób na uniknięcie utraty monet przez oszustów!
wwzsocki
Legendary
*

View Profile WWW
February 09, 2025, 08:26:00 PM

Niedawno przerzuciłem się na jeden z portfeli z 10 najlepszych ocen. Nie podam nazwy, żeby nie było to traktowane jako reklama. Co więcej, ta aplikacja może nie być idealna. Ale chodzi o to, że administracja nie może ukraść ani zablokować moich pieniędzy. I to wystarczy. Uważam, że portfele, w których Klient przechowuje klucze, to najlepszy sposób na uniknięcie utraty monet przez oszustów!

Myślę, że śmiało możesz podać nazwę portfela, nie musisz wrzucać linka, ale samą nazwę warto dodać żeby ludzie czytający to forum i nasze wypociny wiedzieli, które portfele są warte sprawdzenia

Ja używam kilku, oczywiście Metamask, Trust, Phantom, Tronlink z takich których uzywam non stop

stafstor (OP)
Member
**

View Profile
February 10, 2025, 09:55:01 PM

Zgadza się... MetaMask, Tronlink, Trust. Wszystko to są niezawodne i sprawdzone aplikacje.
Z którego zawsze możesz zaimportować klucze i gdzie nie zostaniesz zablokowany pod błahym pretekstem.
stafstor (OP)
Member
**

View Profile
April 19, 2025, 08:07:48 PM

Kolejna ofiara, kolejna historia

Pod koniec 2018 roku przestałem kopać kryptowaluty i od tego czasu moje konto na Freewallet było puste.
31 marca 2025 chciałem użyć Freewallet, aby wymienić trochę ETH, więc wysłałem 1 ETH na moje konto Freewallet — ale teraz nie pozwalają mi go wypłacić.
Żądają niemożliwych do zdobycia zrzutów ekranu z transakcji z 2018 roku, aby odblokować konto. Ale pula wydobywcza, z której wtedy korzystałem, już nie istnieje, więc nie mam gdzie się zalogować i zdobyć te zrzuty.
To totalny absurd, bo ja po prostu chcę odzyskać mojego 1 ETH, którego wysłałem na Freewallet w zeszłym tygodniu. Ten ETH z 2018 roku od dawna nie jest już nawet na moim koncie Freewallet.

To tylko cytat z historii jednego użytkownika. Brak możliwości wypłaty środków. Jestem pewien, że to po prostu kolejny przypadek oszustwa ze strony Freewallet.
Pages: « 1 [2]  All
  Print  

Jump to: