Bitcoin Forum
May 26, 2024, 07:11:38 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 27.0 [Torrent]
 
   Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Yazılımcı Olmak Ne Kadar Kolay?  (Read 59 times)
EmpeRa0 (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 14
Merit: 2


View Profile
May 11, 2024, 05:39:40 PM
 #1

Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır yazılım sektöründeyim ve sektör içerisinde yaşanan bir çok olay olmasına rağmen bunları genel anlamda uzaktan gözlemleyerek takip ediyorum. Belirli bir şirkette çalışmadım ya da yüksek paralar vurmadım ama bağlantılarım sayesinde olsun kendi arkadaş ilişkilerim olsun niş bir kitlede bulunmayı başarabildim. Bu insanlarda yine aynı şekilde iyi paralar kazanamamış olmasına rağmen yazılımda saçma derecede iyi olup her gün yazılımda her türlü konuyu konuşan kişiler. Konuşmalarımızın belirli bir kısmını toplayarak buraya bu konu başlığını açmak istedim. Yazılımcı olmak ne kadar kolay?

Genel olarak konuya baktığımızda yazılımcı olmak için neye ihtiyacınız oluyor? 3 tane önemli gereksinim bulunuyor.

1. Araştırma kabiliyeti. Birisi araştırma kabiliyetine sahip değilse, aradığı şeyi doğru bir şekilde aratamıyorsa bu kişi yazılımda çok geride kalacaktır. Çünkü karşısına çıkan hataları bulması ya da arattığı bir konuyu bulması çok zahmetli ve uzun süreler alacaktır. Aradığı şeyi bulamamasını geçtim bunu yaparken çok vakit kaybedecektir.

2.İngilizce kabiliyeti. Yazılım öğrenen birisinin Türkçe kaynakları kullanarak kendini geliştirmeye çalışması olabilecek en büyük saçmalık. İngilizce dediğiniz şey yazılımın bel kemiği denilebilir. Türkiye forumlarında bulamayacağınız cevapları İngilizce forumlarda rahatlıkça bulabilirsiniz. Aynı şekilde yazdığınız bir kodun ne işe yaradığını, kodda bulunan parçanın tam olarak ne işe yaradığını detaylı olarak açıklayan tek kaynak ingilizce kaynağı oluyor. Bu durum dahiliyetinde asya ülkelerinde yazılan kodlarda bile çoğu satırda yazdıkları kod ile ilgili kendi dillerinde açıklama yapmaktan ziyade ingilizce bir şekilde dökümantasyonları göstererek kodu açıkladıklarını görebilirsiniz.

3. Algoritmik zeka. Yazılımda algoritma dediğimiz çok basit bir mantık vardır. Birçok insan bu yapıyı kendi kafalarında kuramaz veya kurmalarına rağmen koda geçiremiyorlar. Bu durumda yazdıkları kodun ne yaptığını anlamıyorlar ya da ne yazacaklarını bilmiyorlar. Bir projesi olan adam projeyi nasıl yazacağını bilemiyor. Komedi...

Yukarıda gördüğünüz üç unsur yazılımın temel ilkesi denilebilir. Bu 3 unsurdan birinde kötüyseniz yazılımda çok hızlı düşeceksinizdir. Sektörde yüz binlerce yazılımcı var şu anda. Benim yanımda olan elemanlardan daha kötü olup şirketlere alınıp çalışanlar bile var. Bu durum mahiyetinde  yıllardır şirketlerde yazılım tabanında çalışıp kendini hiç geliştirmemiş tek bir işle uğraşanlarda bulunuyor.

Yazılıma girdiğinizde gördüğünüz ilk şey bilgisayarla nasıl haberleşeceğiniz olur. Bilgisayarla, bilgisayarın içindeki bulunan parçalarla haberleşmek için yazılım dillerini kullanırız. Bu dillerin hepsinin kendine özel yanları olmasına rağmen, bunların atası ve en kolay olanı C herhangi bir eksiklik barındırmıyor. Böyle dememin sebebi amacınız bilgisayar altındaki yapıya olabildiğince istediğiniz şekilde şekillendirip, içerideki enerjiyi ve alanı doğru yönetmeniz. Bunu beceremiyorsanız ya bir çok uygulamada olan ani kapanma ya da mavi ekran durumlarıyla karşılaşıyorsunuz. Bilgisayarın içindeki parçalarla iletişimi ne kadar iyi sağlayabilirseniz kodunuz o kadar performanslı oluyor. C programlama dili bu haberleşmeyi yapmanızı rahat ve anlaşılır kılan en kullanışlı dil. Daha sonrasında türetilen dillerde her zaman insanların belirli bir seviyede kendi kafalarında var olan yapıları bu yazılım dillerine aktarmaya çalışıp yerden yere vurulmalarına sebebiyet veriyor. Ama bu demek değildir ki bu yazılım dilleri kötü. Her yazılım dili sektörde kendine bir yer bulmuş durumda ve önemli kısımlar için kullanılıyor. Yani sektörde her yazılım dilini bilene yer var.

Türkiye şartlarında durum biraz daha farklı ilerliyor. Bildiğiniz gibi Türkiye sektöründe çoğu sunucu ve bilgisayar windows işletim sistemine sahip. Yurtdışında bu yazılımcılar için linux ile doğru orantıda ilerliyor. Mac'ten bahsetmiyorum. Linux'ten bahsediyorum. Mac kullanıyorsan yazılım için ya Apple markasını görünce gözlerin parlıyordur ya da elinde starbucks kahvenle hava atıyorsundur. Linux dediğimde benim aklıma senin şu anda sahip olduğun son model bilgisayarından ziyade 2012 yıllarında çıkmış ve hala o bilgisayarı kullanan adamlar geliyor aklıma. Türkiye'de bir çok sunucu windows demiştim. Bunun sebebi Microsoft'un üniversiteler ile lisans konusunda öğrenim için bir anlaşmaya sahip olması ve şirket açtığınızda yine sektör tabanındaki kişiler windows haricinde bir şey bilmedikleri için sizi microsoft'un alt yapısını yönlendirmeleri. Bu iyi bir şey mi? DEĞİL!!! Evinde televizyonun sistemi ne? Modemin? Hepsi Linux! Bilgisayarın hariç hepsi neredeyse linux ile yazılmış durumdalar. Playstation aynı şekilde ve steam'in çıkardığı elle tutulan konsolda aynı şekilde.

Kısaca yurtdışında yazılım tabanında ilerliyorsanız Linux sisteminin ne kadar doğru bir seçim olacağını göreceksinizdir ve Windows'un ne kadar kıt kullanıldığını.

Kısaca bu noktadan sonra sektöre girmek isteyen birisi imkansızı oynuyor olabilir. yüz binlerce rakibin arasından sıyrılıp en iyilerden olup birde rastgele seçilip bir anda şirkette çalışmaya başlamak. Büyük lütuf. Daha çok fazla şey yazabilirdim ama aklıma gelen ana kısımları bunlar. Herkes yazılımcı olamaz. Aklınıza gelen sorular varsa cevaplamaktan memnun olurum.

totti67
Sr. Member
****
Offline Offline

Activity: 854
Merit: 300


Eloncoin.org - Mars, here we come!


View Profile
May 12, 2024, 06:45:51 PM
 #2

Hocam 2000 2002 yılları arası konya Ereğli'de bilgisayar programcılığı okudum.liseden de altyapim olduğu için pek de zorlanmadan okulu bitirdim ama gelinen noktada sizin detayları ile bahsettiğiniz konularda eksikliğim veya usengecligim olduğunu farkedip hayatımı başka yönde sürdürmeye karar verdim. Ki biz 38 kişilik bir sıniftik, aramızdan benim bildiğim sadece 4 kişi okul bitince aynı alanda devam etti, ben ve benim gibi düşünen veya farkında olmadan işin içine giren çoğunluk ise sadece iki yıllık mezunu olmuş olmak için okumuş oldu.









▄▄████████▄▄
▄▄████████████████▄▄
▄██
████████████████████▄
▄███
██████████████████████▄
▄████
███████████████████████▄
███████████████████████▄
█████████████████▄███████
████████████████▄███████▀
██████████▄▄███▄██████▀
████████▄████▄█████▀▀
██████▄██████████▀
███▄▄█████
███████▄
██▄██████████████
░▄██████████████▀
▄█████████████▀
████████████
███████████▀
███████▀▀
Mars,           
here we come!
▄▄███████▄▄
▄███████████████▄
▄███████████████████▄
▄██████████
███████████
▄███████████████████████▄
█████████████████████████
█████████████████████████
█████████████████████████
▀█
██████████████████████▀
▀██
███████████████████▀
▀███████████████████▀
▀█████████
██████▀
▀▀███████▀▀
ElonCoin.org.
████████▄▄███████▄▄
███████▄████████████▌
██████▐██▀███████▀▀██
███████████████████▐█▌
████▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄██▄▄▄▄▄
███▐███▀▄█▄█▀▀█▄█▄▀
███████████████████
█████████████▄████
█████████▀░▄▄▄▄▄
███████▄█▄░▀█▄▄░▀
███▄██▄▀███▄█████▄▀
▄██████▄▀███████▀
████████▄▀████▀
█████▄▄
.
"I could either watch it
happen or be a part of it"

▬▬▬▬▬

Hero -
bobita
Legendary
*
Offline Offline

Activity: 2534
Merit: 1323


★Bitvest.io★ Play Plinko or Invest!


View Profile
May 12, 2024, 10:18:52 PM
 #3

Yazılımcılığa hevesli insanlar için bilgilendirici bir paylaşım olmuş, teşekkürler.
Ama şimdiden sonra, hele genç birisinin sıfırdan yazılıma yönelip SADECE ONA bel bağlamasını doğru bulmuyorum çünkü gerçekten bu konuda ağırlıklı olarak yapay zeka kullanılacak, şu anda bile basit programcıklar ve oyunları istediğini tarif ederek kodlatabiliyorsun. Şu an komplike yazılımlar yapamıyor ve o basit şeylerde bile büyük hatalar çıkabiliyor ama dediğim gibi "şu an".
Yapay zeka daha emeklemeye bile başlamadı, çok ileriye bile gitmiyorum, mesela 3 yıl sonra dünya yapay zeka kullanımında çok farklı bir yerde olacak (hem iyi yönde, hem kötü yönde).



.
.BIG WINNER!.
[15.00000000 BTC]


▄████████████████████▄
██████████████████████
██████████▀▀██████████
█████████░░░░█████████
██████████▄▄██████████
███████▀▀████▀▀███████
██████░░░░██░░░░██████
███████▄▄████▄▄███████
████▀▀████▀▀████▀▀████
███░░░░██░░░░██░░░░███
████▄▄████▄▄████▄▄████
██████████████████████

▀████████████████████▀
▄████████████████████▄
██████████████████████
█████▀▀█▀▀▀▀▀▀██▀▀████
█████░░░░░░░░░░░░░████
█████░░░░░░░░░░░░▄████
█████░░▄███▄░░░░██████
█████▄▄███▀░░░░▄██████
█████████░░░░░░███████
████████░░░░░░░███████
███████░░░░░░░░███████
███████▄▄▄▄▄▄▄▄███████

██████████████████████
▀████████████████████▀
▄████████████████████▄
███████████████▀▀▀▀▀▀▀
███████████▀▀▄▄█░░░░░█
█████████▀░░█████░░░░█
███████▀░░░░░████▀░░░▀
██████░░░░░░░░▀▄▄█████
█████░▄░░░░░▄██████▀▀█
████░████▄░███████░░░░
███░█████░█████████░░█
███░░░▀█░██████████░░█
███░░░░░░████▀▀██▀░░░░
███░░░░░░███░░░░░░░░░░

██░▄▄▄▄░████▄▄██▄░░░░
████████████▀▀▀▀▀▀▀██
█████████████░█▀▀▀█░███
██████████▀▀░█▀░░░▀█░▀▀
███████▀░▄▄█░█░░░░░█░█▄
████▀░▄▄████░▀█░░░█▀░██
███░▄████▀▀░▄░▀█░█▀░▄░▀
█▀░███▀▀▀░░███░▀█▀░███░
▀░███▀░░░░░████▄░▄████░
░███▀░░░░░░░█████████░░
░███░░░░░░░░░███████░░░
███▀░██░░░░░░▀░▄▄▄░▀░░░
███░██████▄▄░▄█████▄░▄▄

██░████████░███████░█
▄████████████████████▄
████████▀▀░░░▀▀███████
███▀▀░░░░░▄▄▄░░░░▀▀▀██
██░▀▀▄▄░░░▀▀▀░░░▄▄▀▀██
██░▄▄░░▀▀▄▄░▄▄▀▀░░░░██
██░▀▀░░░░░░█░░░░░██░██
██░░░▄▄░░░░█░██░░░░░██
██░░░▀▀░░░░█░░░░░░░░██
██░░░░░▄▄░░█░░░░░██░██
██▄░░░░▀▀░░█░██░░░░░██
█████▄▄░░░░█░░░░▄▄████
█████████▄▄█▄▄████████

▀████████████████████▀




Rainbot
Daily Quests
Faucet
EmpeRa0 (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 14
Merit: 2


View Profile
May 13, 2024, 06:44:30 AM
 #4

Durum dahilinde yapay zekanın farklı bir noktaya evrilebileceğini bende düşünüyorum ama bu evrilmenin doğru bir şekilde ilerleyeceğini düşünmüyorum. Çünkü yapay zeka yine bizim isteklerimiz ya da daha doğrusunu söylemek gerekirse koyun içgüdüsüyle ilerleyen bir sistem. İnternet üzerinde bulunan çoğunluklu olarak yazılmış bilgileri birleştirerek genel argümanda sunuyor. Bu durum yüzünden değişecek olan gelecekle beraber toplumda yaşanan değişimlerle, kültürel olsun her türlü olsun yapay zekanın bunu takip edebilmesi için onlarca veri merkezini aynı anda çalıştırılıp toplumları takip etmesi lazım. Bunu yapması durumunda gerçekten ayrı bir seviyeye çıkacaktır ama reklam sektöründe bulunan altyapı ondan karlı gözükecektir firmalara. Dediğim olayda bir konu hakkında konuşuyorsun. Tık karşına reklamı çıkıyor. Bilgiyi direkt ilk elden alabiliyorlar ve öz olan kelimelerle manipüle ederek senin tarayıcını, oynadığın mobil oyunun içindeki reklamları yönetebiliyorlar. Eğer tasarruflu bir enerji sistemi gelmezse yapay zeka o zaman dahiliyetinde olsun yine toplum üzerinde belirli bir etki bırakacak şekilde kullanılamayacaktır.
verbakalim
Hero Member
*****
Offline Offline

Activity: 1232
Merit: 637



View Profile
May 13, 2024, 06:57:32 AM
 #5

Yazılım programlarını bitiren gençlerin hepsi illa bir windows işletim sistemi içinde bunu öğrenmek zorunda kalıyorlar. Bu işletim sistemi içinde diğer işletim sistemlerine hakim olmak için sonradan pek çok şey öğreniyorlar. Windowsun konusunda lider olamsının sebebi görselliği ile bilmeden kodları kulanma alanındaki yeniğiydi. Halende lider.

Linux konusu gerçekten değerlendirilmesi gereken bir alan. Yapay zeka ile de desteklenerek bu işletim sisteminin ülke için gelecekte kullanacağı kendi işletim sistemin üretmesi ve bu sistem ile gelecekteki tüm sistemleri uyumlu hale getirmesi şart. Adamlardan alınan yazılımların arka planlarında nelerin döndüğünü kendileri bile bilmiyordur. Her yazılım kendi başına bir yerlere rapor verecek şekilde tasarlanmış durumda.

Geçmişte başlatılan linux tabanlı yerli işletim sistemi Pardus gerçekten değerlendirilip hayata geçirilmeli. Özellikle serverlerin bu sisteme aktarılması çok önemli. Güvenlik üstü düzey istiyorsan bir kere windows tabanlı sistemlerden kurtulman gerekiyor. Ya krak kullanıp sistemi kullanıyorsun yada lisans verip adamların istediği ne ise ona hizmet ediyorsun. Linux şart. Forumdaki her arkadaşın linux kullanmasını isterim. Gerçekten linux kullanmaya başlayınca ilk zamanlarda zorlansanızda sonra bakıyorsunuz ki windowsun gereksiz uğraşları ortadan kalkmış. Sadece yapacağınız işe yoğunlaşıyorsunuz.



.
.BIG WINNER!.
[15.00000000 BTC]


▄████████████████████▄
██████████████████████
██████████▀▀██████████
█████████░░░░█████████
██████████▄▄██████████
███████▀▀████▀▀███████
██████░░░░██░░░░██████
███████▄▄████▄▄███████
████▀▀████▀▀████▀▀████
███░░░░██░░░░██░░░░███
████▄▄████▄▄████▄▄████
██████████████████████

▀████████████████████▀
▄████████████████████▄
██████████████████████
█████▀▀█▀▀▀▀▀▀██▀▀████
█████░░░░░░░░░░░░░████
█████░░░░░░░░░░░░▄████
█████░░▄███▄░░░░██████
█████▄▄███▀░░░░▄██████
█████████░░░░░░███████
████████░░░░░░░███████
███████░░░░░░░░███████
███████▄▄▄▄▄▄▄▄███████

██████████████████████
▀████████████████████▀
▄████████████████████▄
███████████████▀▀▀▀▀▀▀
███████████▀▀▄▄█░░░░░█
█████████▀░░█████░░░░█
███████▀░░░░░████▀░░░▀
██████░░░░░░░░▀▄▄█████
█████░▄░░░░░▄██████▀▀█
████░████▄░███████░░░░
███░█████░█████████░░█
███░░░▀█░██████████░░█
███░░░░░░████▀▀██▀░░░░
███░░░░░░███░░░░░░░░░░

██░▄▄▄▄░████▄▄██▄░░░░
████████████▀▀▀▀▀▀▀██
█████████████░█▀▀▀█░███
██████████▀▀░█▀░░░▀█░▀▀
███████▀░▄▄█░█░░░░░█░█▄
████▀░▄▄████░▀█░░░█▀░██
███░▄████▀▀░▄░▀█░█▀░▄░▀
█▀░███▀▀▀░░███░▀█▀░███░
▀░███▀░░░░░████▄░▄████░
░███▀░░░░░░░█████████░░
░███░░░░░░░░░███████░░░
███▀░██░░░░░░▀░▄▄▄░▀░░░
███░██████▄▄░▄█████▄░▄▄

██░████████░███████░█
▄████████████████████▄
████████▀▀░░░▀▀███████
███▀▀░░░░░▄▄▄░░░░▀▀▀██
██░▀▀▄▄░░░▀▀▀░░░▄▄▀▀██
██░▄▄░░▀▀▄▄░▄▄▀▀░░░░██
██░▀▀░░░░░░█░░░░░██░██
██░░░▄▄░░░░█░██░░░░░██
██░░░▀▀░░░░█░░░░░░░░██
██░░░░░▄▄░░█░░░░░██░██
██▄░░░░▀▀░░█░██░░░░░██
█████▄▄░░░░█░░░░▄▄████
█████████▄▄█▄▄████████

▀████████████████████▀




Rainbot
Daily Quests
Faucet
EmpeRa0 (OP)
Newbie
*
Offline Offline

Activity: 14
Merit: 2


View Profile
May 13, 2024, 10:57:10 AM
 #6

Windows işletim sistemi içinde öğrenmelerinin tek sebebi Microsoft'un 90lı yıllarda gelip 3. parti bir ülke gibi Türkiye bazında bunu pazarlayıp hem firmalarla, hemde üniversitelerle anlaşarak kabuk haline getirmesi. Kendi altyapılarına soktular kısaca Türkiye'yi microsoft tabanına kitlediler.

Linux tabanında olan sistemlerde pek bir değişiklik yok. Hepsi aynı alt yapıya sahipler ve hepsi linux. Sadece sistemi özelleştirmeni sağlayan parçaları birbirinden farklı olacak şekilde indirilmiş halinde geliyorlar çoğunluğu. Kernel altyapısında pek bir farkları yok. Bunlarada zaten distro deniyor. Mesela Pardus abi çok sıkıntılı bir konu. Ubuntu'nun tamamen renklendirilip Türk işletim sistemi olarak çıkmış bir yapı. Herhangi bir özgünlükten yoksun olmasına aşkın internette 16-17 yaşında Türk gençlerin yaptıkları kendi işletim sistemleri bile daha orijinal kalıyor.

Linux kolaylığı konusunda kesinlikle katılıyorum. Windows kullanıcı dostu bir halde olmasına rağmen bilgisi olan kişi linux'ta daha rahat ediyor. Çünkü araçların kullanımı neredeyse sadece klavye. bir iki mouse tıklatıyorsan o da tarayıcıdandır. Onun harici tamamen her şey için klavye kullanabiliyorsun. İki tuşa basıyorsun başka ekran açıyorsun. Başka bir tuş kombinasyonu ile windows'ta 5-6 adımda yaptığın şeyi kolaylaştırıyorsun. Gerçekten çok rahatlatıyor. Ama benim oyunları seviyorsan ve sevdiğin oyunlar Linux'le doğru bir uyumda çalışmıyorsa kala kala windowsta duruyon  Grin
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!