Maalesef biz ne yapıyorsak kendimize yapıyoruz.

Yukarıdaki görselde 2019 yılı baz alınmış ama daha önceki seneler için de bunu söyleyebiliriz. Öncekinden dolar bazında daha iyi seviyelerde olan asgari ücret vardı bu sene ama bu sene asgari ücret önceki senelere göre daha yetmez oldu. Bu da alım gücü yüzünden oldu. Alım gücümüzün düşmesi de anormal çünkü alım gücü genellikle dolar bazlı takip edilir. Türkiye’de dolar 2024 yılının başında 30 liraydı bugün 34 lira. Yani %11 gibi 13 gibi bir kayıp var ama işin rengi pratikte öyle değil.
2019 yılında bir döneri 10 liraya yiyebiliyorken veya 20 tam bilmiyorum , bugün 110-150 lira arası yiyorsunuz. 2019’da bir ustaya gidip 50 liraya hizmet alıyorken şimdi en ufağı ağzını 500 liradan açıyor. 2019 yılında İstanbul’da ekmek 1.25 lira iken bugün 15 lira.
Hal böyle olunca dolar bazında rekor asgari ücret versen ne olacak? Daha buna ev kirası, doğalgaz ve fatura giderlerini eklemedim bile. Benzin fiyatlarını söylemedim.
İşin gerçeği asgari ücret dolar olarak yüksek diyen işverene tokat gibi cevap verip en az 25 bin seviyesine çekmeleri gerekiyor. Göreceğiz bakalım ne yapacaklar. Tüsiad’ın teklifi %25’i geçmemeliymiş. 1 ay yaşayabiliyorlar mı acaba o paraya bir denetmek lazım.
Alım gücünüz düşük olduğunda sayılar bişi ifade etmiyor. Asgari ücret 5 bin lira arttı. 140 dolar daha arttı. Ama asgari ücretli çalışan için bişi artmadı alım gücünde bi önceki seneye göre. Önemli olan alım gücü bakımından sayıların artması. Alım gücü artmadığı aman paranın yanındaki sıfırlar artıyor bi tek. Bi kaç sıfırlı paradan daha fazla sıfırlı bi paraya gidiyor ücretler.
Ben Türk İş'i tebrik ederim. Bana göre efso bi hareket yaptılar son komisyona katılmayarak. 29 bin istemişlerdi. 22 bin baya bi düşük kaldı onların istedikleri ücrete göre. Ben son ana kadar ortak bi karar çıkar. 25, 26 bin olur tahminlemiştim. Ama yanıldım baya bi. Tüsiad kadar acımasız çıktılar ne yazıkki.