Bitcoin Forum
May 12, 2025, 03:26:32 PM *
News: Latest Bitcoin Core release: 29.0 [Torrent]

Home   Help Search Login Register More  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Υπάρχουν 2^256 ιδιωτικά κλειδιά: πόσο πολλά είναι;  (Read 192 times)
apogio (OP)
Hero Member

Activity: 784
Merit: 1664

Duelbits.com - Rewarding, beyond limits.

View Profile WWW
April 18, 2025, 04:11:17 PM
Merited by fillippone (6)

Συγγραφέας: fillippone
Αρχικό post: There are 2^256 private keys out there: how big is that number?

Χθές, όσο πλοηγούμουν στο διαδίκτυο και βυθιζόμουν στην λαγουδότρυπα του Bitcoin, έπεσε το μάτι μου στο περίφημο site keys.lol.

https://keys.lol
(Προσοχή: το site αυτό μπορεί να σπαταλήσει πολύ από το χρόνο σας!)

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα site που δημιουργεί τυχαία 128 ιδιωτικά κλειδιά σε κάθε σελίδα και μετά ελέγχει το υπόλοιπο των διευθύνσεων (συμπιεσμένων και ασυμπίεστων) που αυτά τα κλειδιά δημιουργούν, αναφέροντας όσες διευθύνσεις πιθανόν να έχουν θετικό υπόλοιπο ή παλαιότερες συναλλαγές.

Απίστευτό;!

Αν βρεις θετικό υπόλοιπο σε αυτές τις σελίδες, ουσιαστικά σου ανήκουν τα ιδιωτικά κλειδιά και, κατ' επέκταση, είσαι δικαιωματικά ιδιοκτήτης αυτού του υπολοίπου και τίποτα δεν σου απαγορεύει να το μεταφέρεις στο δικό σου πορτοφόλι.

Πέρασα μερικές ώρες στο site αυτό, δημιουργώντας χιλιάδες ιδιωτικά κλειδιά, χωρίς φυσικά να βρω τίποτα, ούτε μια χρησιμοποιημένη διεύθυνση, πολλώ δε μάλλον μια που να έχει και υπόλοιπο.

Έπειτα, άρχισα να σκέφρομαι ότι θα μπορούσα να μηχανευτώ μια διαδικασία, και μιλώντας με μερικούς συμφορουμίτες, πίστευα οτι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα script που να δημιουργεί ιδιωτικά κλειδιά, μετά να ρωτάει το δικό μου bitcoin node για το υπόλοιπο σε αυτές τις διευθύνσεις και, τελικά να μεταφέρει οποιοδήποτε ποσό στο πορτοφόλι μου.

Ήξερα από την αρχή ότι οι πιθανότητες να βρω κάτι ήταν ελάχιστες, αλλά ήθελα να το δοκιμάσω επειδή ψάχνοντας για διευθύνσεις και μη βρίσκοντας τίποτα, μπορούσε να με βοηθήσει να σιγουρευτώ ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με το δικό μου bitcoin, το οποίο με τόσο ζήλο κρατούσα στο αποσυνδεδεμένο από το internet πορτοφόλι μου.

Όσο περίμενα τον @babo να μου γνωστοποιήσει το script, σκέφτηκα "o Fillippone είναι απλώς ένα πιόνι στο παιχνίδι της ζωής"... πως γίνεται κανείς να μην το είχε ήδη σκεφτεί;

Πίσω στη λαγουδότρυπα, σύντομα ανακάλυψα το Large Bitcoin Collider.

https://lbc.cryptoguru.org/about

Ουάου, αυτό είναι ένα σοβαρό project.
Oυσιαστικά χιλιάδες κατανεμημένοι servers δημιουργούν και ελέγχουν 26 τρισεκατομμύρια (!!!) ιδιωτικά κλειδιά σε καθημερινή βάση.
Σε βάθος τριών ετών, κατάφεραν να βρουν 7 ιδιωτικά κλειδιά. Είναι πολλά! Υπέθετα ότι οι πιθανότητες θα ήταν πολύ μικρότερες, αλλά προφανώς υπήρχε κάποιο bug σε κάποιο πορτοφόλι που χρησιμοποιούσε κάποια εσφαλμένη γεννήτρια τυχαίων αριθμών για να δημιουργήσει κλειδιά. (Περισσότερη έρευνα χρειάζεται για αυτό!)

Ας δούμε σύντομα κάποιους αριθμούς:
Αριθμός από πιθανά ιδιωτικά κλειδιά: 2^256 ή αλλιώς περίπου 10^77
Αριθμός από διευθύνσεις: 2^160
Αριθμός από ιδιωτικά κλειδιά που ελέγχθηκαν από τον Bitcoin Collider: 2^160
Αριθμός ατόμων στο σύμπαν: 10^78 εώς 10^82
Αριθμός από χρησιμοποιημένες διευθύνσεις: 18.000.000

Ο αριθμός των ιδιωτικών κλειδιών που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι πιθανά, είναι ελαφρώς μικρότερος από 2^256, όπως εξηγείται και καλύτερα εδώ.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα.
  • Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ενεργές διευθύνσεις, κάθε μια από τις οποίες έχει θετικό υπόλοιπο: ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί έναν αριθμό περίπου 10^3 φορές μεγαλύτερο από τον πραγματικό αριθμό.
    Πιθανόν ο αριθμός των ατόμων στο σύμπαν είναι 10^3 φορλες μεγαλύτερος από τον αριθμό των διευθύνσεων, οπότε είναι δίκαιο να πούμε ότι το να βρούμε ένα ιδιωτικό κλειδί με θετικό υπόλοιπο είναι περίπου όμοιο σε δυσκολία με το να βρούμε ένα συγκεκριμένο άτομο σε όλο το ορατό σύμπαν.
    Πόσο μεγάλο νούμερο είναι το ένα δισεκατομμύριο άτομα; Σύμφωνα με αυτήν την απάντηση από το Quora, είναι μικρότερο από τον αριθμό των E.Coli βακτηρίων. Οπότε ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε αυτά τα βακτήρια, τα εναποθέτουμε στο σύμπαν και προσπαθούμε να βρούμε ένα συγκεκριμένο από αυτά. Αδύνατο θα έλεγα, έτσι δεν είναι;
  • Το δεύτερο παράδειγμα είναι σε αυτό το site. Aς υποθέσουμε ότι θέλουμε να σκανάρουμε όλα τα ιδιωτικά κλειδιά ψάχνοντας για κάποιο θετικό υπόλοιπο και ας υποθέσουμε ότι κάθε κάτοικος του πλανήτη μας κάνει την ίδια δουλειά, έχοντας ταχύτητα ένα δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την διπλάσια ταχύτητα της τρέχουσας υπολογιστικής ισχύος ολόκληρου του δικτύου του Bitcoin, οπότε:
    * 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι
    * επί 1 δισεκατομμύριο
    * επί δυο φορές την ταχύτητα του δικτύου του Bitcoin, περίπου 100 χιλιάδες terahash ανά δευτερόλεπτο;
    έχουμε: 1,000,000,000,000*1,000,000,000*100,000*100,0000,000,000 = 10^10*10^9*10^5*10^12 = 10^36
    Για απλότητα, ας στρογγυλοποήσουμε ‘115,792,089,237,316,195,423,570,985,008,687,907,852,837,564,279,074,904,382,605,163,141,518,161,494,336’ σε 10^77, και λάβαμε αυτό, αν ψάχναμε για ένα ιδιωτικό κλειδί με θετικό υπόλοιπο, θα μας έπαιρνε περίποτ 10^77/10^36 = 10^41 δευτερόλεπτα. Πόσα χρόνια είναι αυτό;
    Δεδομένου ότι υπάρχουν 31557600 δευτερόλεπτα σε έναν χρόνο, αναλογεί περίπου με 10^41/31557600 = 31^33 χρόνια, δηλαδή χοντρικά 10^23 φορές την ηλικία του σύμπαντος (σήμερα εκτιμάται σε 13.82 δις χρόνια), ή αλλιώς συνοπτικά 100,000,000,000,000,000,000,000, δηλαδή 100 δις δις φορές την ηλικία του σύμπαντος.
  • Αυτό το βίντεο δείχνει πόσο πραγματικά ασφαλής είναι ο αλγόριθμος SHA256.
     https://youtu.be/S9JGmA5_unY
  • Όλα τα άνωθι παραδείγματα δεν έλαβαν καθόλου υπόψη το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για αυτούς τους υπολογισμούς. Φυσικά όλες αυτές οι πολύ ισχυρές μηχανές χρειάζονται κάποια ενέργεια για να λειτουργήσουν. Πόση ενέργεια; Ας πούμε, πολλή ενέργεια, σύμφωνα με το κάτωθι:

Σύνδεσμος στο Reddit

Άλλα παραδείγματα για το πόσο χρόνο θα έπαινε να βρούμε ένα ιδιωτικό κλειδί:

Περαιτέρω πηγές:

Άλλοι εξαιρετικά μεγάλοι αριθμοί:

Αυτά αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα, αν έχετε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο ή πηγή, μην διστάσετε να το γράψετε παρακάτω και θα το προσθέσω στη λίστα.

condoras
Legendary
*

Activity: 3248
Merit: 1139

This is what I do. I drink and I know things.

View Profile
April 22, 2025, 05:58:46 PM
Merited by apogio (1)

Πραγματικά, μου... "έκαψες" τον εγκέφαλο με αυτό το νήμα!!! Cheesy
Μπήκα να το διαβάσω απο περιέργεια στο τι αναφέρεσαι και "μπαμ", διάλυση! Μιας και δεν έχω τα τεχνικά κλπ skills δεν μπορώ να συνεισφέρω επί του θέματος αλλά μπορώ να πω πως έμαθα κάτι που δεν γνώριζα καθόλου και έγινα (έστω και για λίγο) σοφότερος. Cool

░░░▄████████████████████████
░▄████████████████████████████
████████████████████████████
█████████████████████████████
██████████████████████████████
████████████████████████████▀
█████████████████████████▀
████████████████████
█████████████████████
██████████████████████
░░███████████████████▀
█████████████████████████
█████░▄▄█████████████████
█████░███████████████████
█████░███████░███████████
████████████░████████████
██████████░█████████████
██████████░██████████████
████████░████████████████
 100% 
WELCOME BONUS
 UP TO 15% 
CASHBACK
 NO KYC 
PROVABLY FAIR
█████░██░░██░██░░██░█████
████░████████████████████
█████████░░███░░█████████
█████░░██████████████████
███████░░████████████████
█████████░█████████████

Play Now  
apogio (OP)
Hero Member

View Profile WWW
April 22, 2025, 06:34:33 PM

Πραγματικά, μου... "έκαψες" τον εγκέφαλο με αυτό το νήμα!!! Cheesy
Μπήκα να το διαβάσω απο περιέργεια στο τι αναφέρεσαι και "μπαμ", διάλυση! Μιας και δεν έχω τα τεχνικά κλπ skills δεν μπορώ να συνεισφέρω επί του θέματος αλλά μπορώ να πω πως έμαθα κάτι που δεν γνώριζα καθόλου και έγινα (έστω και για λίγο) σοφότερος. Cool

Να είσαι καλά, είναι μετάφραση άλλου νήματος, αλλά γενικώς επειδή έχω τα "τεχνικά" skills, μπορώ να σου εξηγήσω οτιδήποτε θες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συλλάβει τίποτα σχετικά με το μέγεθος για το οποίο μιλάμε. Εγώ προσωπικά, οτιδήποτε ξεπερνάει σαν νούμερο το 1 δις δεν μπορώ να το συλλάβω καθόλου. Ούτε καν πόσα μηδενικά έχει ο αριθμός  Tongue

condoras
Legendary
*

View Profile
April 23, 2025, 06:48:15 PM

Να είσαι καλά, είναι μετάφραση άλλου νήματος, αλλά γενικώς επειδή έχω τα "τεχνικά" skills, μπορώ να σου εξηγήσω οτιδήποτε θες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να συλλάβει τίποτα σχετικά με το μέγεθος για το οποίο μιλάμε. Εγώ προσωπικά, οτιδήποτε ξεπερνάει σαν νούμερο το 1 δις δεν μπορώ να το συλλάβω καθόλου.

Απο ότι διάβασα, το σημαντικότερο που κράτησα είναι το πόσο δύσκολο είναι να βρείς ιδιωτικά κλειδιά και πόση ενέργεια χρειάζεται για να τα καταφέρεις. Επίσης, όπως το βλέπω, νομίζω πως υπάρχει ένα "λάθος" στοιχείο στην όλη έρευνα. Το πόσα άτομα υπάρχουν στο σύμπαν δεν μπορεί να υπολογιστεί, ούτε "ξυστά". Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πόσα μπορεί να είναι και που. Άσε που δεν μπορούμε ούτε καν να ορίσουμε πόσο είναι το σύμπαν... Άρα μιλάμε για πάνω απο τεράστια μεγέθη που ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται να μπει σε διαδικασία να τα σκεφτεί. Όχι δεν μπορεί, δεν χρειάζεται. Wink

Ούτε καν πόσα μηδενικά έχει ο αριθμός  Tongue

Απο όσο θυμάμαι έχει 9 αλλά μην νομίζεις πως το θυμάμαι επειδή μου είναι εύκολο. Απλά μου αρέσουν τα "μονά" νούμερα! Cheesy Cheesy Cheesy

████████████████████
█████████████████████
██████████████████████
░░███████████████████▀
██████████░█████████████
 100% 
WELCOME BONUS
 UP TO 15% 
CASHBACK
 NO KYC 
PROVABLY FAIR
█████████░█████████████

Play Now  
apogio (OP)
Hero Member

View Profile WWW
April 24, 2025, 06:04:55 PM
Merited by condoras (1)

Απο ότι διάβασα, το σημαντικότερο που κράτησα είναι το πόσο δύσκολο είναι να βρείς ιδιωτικά κλειδιά και πόση ενέργεια χρειάζεται για να τα καταφέρεις. Επίσης, όπως το βλέπω, νομίζω πως υπάρχει ένα "λάθος" στοιχείο στην όλη έρευνα. Το πόσα άτομα υπάρχουν στο σύμπαν δεν μπορεί να υπολογιστεί, ούτε "ξυστά". Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα πόσα μπορεί να είναι και που. Άσε που δεν μπορούμε ούτε καν να ορίσουμε πόσο είναι το σύμπαν... Άρα μιλάμε για πάνω απο τεράστια μεγέθη που ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται να μπει σε διαδικασία να τα σκεφτεί. Όχι δεν μπορεί, δεν χρειάζεται. Wink

Ακριβώς, μιλάμε για νούμερα που ξεφεύγουν από τη Γήινη εμπειρία μας και πάνε σε διαστημικά μεγέθη. Εμένα μου αρέσει πολύ η αστρονομία, αλλά κι εκεί έχω το ίδιο πρόβλημα.

Πάντως σχετικά με το bitcoin και την ποσότητα των υφιστάμενων κλειδιών, μπορείς να δεις αυτό το βίντεο στο youtube, θα σου αρέσει πολύ πιστεύω (και θα σε κάψει λιγάκι).

https://www.youtube.com/watch?v=S9JGmA5_unY

condoras
Legendary
*

View Profile
April 25, 2025, 11:21:39 PM

Ακριβώς, μιλάμε για νούμερα που ξεφεύγουν από τη Γήινη εμπειρία μας και πάνε σε διαστημικά μεγέθη. Εμένα μου αρέσει πολύ η αστρονομία, αλλά κι εκεί έχω το ίδιο πρόβλημα.

Πάντως σχετικά με το bitcoin και την ποσότητα των υφιστάμενων κλειδιών, μπορείς να δεις αυτό το βίντεο στο youtube, θα σου αρέσει πολύ πιστεύω (και θα σε κάψει λιγάκι).

https://www.youtube.com/watch?v=S9JGmA5_unY

Πραγματικά, πάρα πολύ ωραίο, συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Μου άρεσε που ο δημιουργός ήταν απλός και αναλυτικός, άσχετα βέβαια αν κάηκα (και πέθανα στα γέλια) στο σημείο του Giga Calactic Super Computer! Απο εκείνο το σημείο σταμάτησα να προσπαθώ να συλλάβω τα νούμερα.
Εντύπωση μου έκανε και το κανάλι, δεν περίμενα τόσες εγγραφές. Btw, γράφτηκα κι εγω, αν και δεν είναι το φόρτε μου τα μαθηματικά. Cool👍

████████████████████
█████████████████████
██████████████████████
░░███████████████████▀
██████████░█████████████
 100% 
WELCOME BONUS
 UP TO 15% 
CASHBACK
 NO KYC 
PROVABLY FAIR
█████████░█████████████

Play Now  
apogio (OP)
Hero Member

View Profile WWW
April 26, 2025, 07:42:21 AM

Πραγματικά, πάρα πολύ ωραίο, συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Μου άρεσε που ο δημιουργός ήταν απλός και αναλυτικός, άσχετα βέβαια αν κάηκα (και πέθανα στα γέλια) στο σημείο του Giga Calactic Super Computer! Απο εκείνο το σημείο σταμάτησα να προσπαθώ να συλλάβω τα νούμερα.
Εντύπωση μου έκανε και το κανάλι, δεν περίμενα τόσες εγγραφές. Btw, γράφτηκα κι εγω, αν και δεν είναι το φόρτε μου τα μαθηματικά. Cool👍

Είναι εξαιρετικό κανάλι, πράγματι. Είναι πολλά τα video που εξηγούν ποσο μεγάλη ασφάλεια παρέχει το 2^256. Ωστόσο, χρειάζεται να επισημάνουμε ένα πράγμα. Όπως είπαμε κάθε ιδιωτικό κλειδί έχει μέγεθος 2^256. Ωστόσο, η ασφάλεια που παρέχει είναι της τάξης 2^128. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αλγόριθμος που θα προσπαθήσει να σπάσει την ασφάλεια του κλειδιού θα χρειαστεί κατά μέσο όρο τις μισές προσπάθειες από το σύνολο των κλειδιών που υπάρχουν. Διότι κάποιοι αλγόριθμοι για παράδειγμα μπορεί να το βρουν αμέσως, κάποιοι στο τέλος των προσπαθειών, αλλά ο μέσος όρος θα το βρίσκει σε 2^128.

condoras
Legendary
*

View Profile
April 27, 2025, 12:07:42 AM

Είναι εξαιρετικό κανάλι, πράγματι. Είναι πολλά τα video που εξηγούν ποσο μεγάλη ασφάλεια παρέχει το 2^256. Ωστόσο, χρειάζεται να επισημάνουμε ένα πράγμα. Όπως είπαμε κάθε ιδιωτικό κλειδί έχει μέγεθος 2^256. Ωστόσο, η ασφάλεια που παρέχει είναι της τάξης 2^128. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε αλγόριθμος που θα προσπαθήσει να σπάσει την ασφάλεια του κλειδιού θα χρειαστεί κατά μέσο όρο τις μισές προσπάθειες από το σύνολο των κλειδιών που υπάρχουν. Διότι κάποιοι αλγόριθμοι για παράδειγμα μπορεί να το βρουν αμέσως, κάποιοι στο τέλος των προσπαθειών, αλλά ο μέσος όρος θα το βρίσκει σε 2^128.

Νομίζω πως και πάλι, παραμένει τραγικά δύσκολο να τα καταφέρει κάποιος και στο τέλος αμφιβάλλω και αν αξίζει τόσο κόπο που θα κάνει. Εκτός και αν καταφέρει να βρεί ένα άλλο πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης και αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Ούτε θέλω να το φαντάζομαι τέτοιο σενάριο!

████████████████████
█████████████████████
██████████████████████
░░███████████████████▀
██████████░█████████████
 100% 
WELCOME BONUS
 UP TO 15% 
CASHBACK
 NO KYC 
PROVABLY FAIR
█████████░█████████████

Play Now  
apogio (OP)
Hero Member

View Profile WWW
April 27, 2025, 07:54:13 AM

Νομίζω πως και πάλι, παραμένει τραγικά δύσκολο να τα καταφέρει κάποιος και στο τέλος αμφιβάλλω και αν αξίζει τόσο κόπο που θα κάνει. Εκτός και αν καταφέρει να βρεί ένα άλλο πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης και αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Ούτε θέλω να το φαντάζομαι τέτοιο σενάριο!

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ σαν "άλλο" πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης είναι κάτι με χρήση κβαντικών υπολογισμών.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι πιο εύκολοι στόχοι θα γίνουν οι διευθύνσεις από τις οποίες έχει σταλεί btc προς τα έξω κι όχι αυτές οι οποίες έχουν λάβει και δεν έχουν ξοδέψει ποτέ.
Όπως είπαμε, προκειμένου να βρεθεί το ιδιωτικό κλειδί που ψάχνει κάποιος, χρειάζεται κατά μέσο όρο 2^128 bits προσπάθειας. Όμως, υπάρχει ένας πιο αποδοτικός τρόπος από το "ψάξιμο στα τυφλά". Κι αυτός ο τρόπος είναι να προσπαθήσει κάποιος να σπάσει τον ECDSA μέσω κάποιων ήδη υφιστάμενων αλγορίθμων.
Όμως, για να γίνει αυτό, το public key πρέπει να είναι γνωστό, ώστε να ξεκινήσουμε από αυτό και να πάμε ανάποδα προς το private key.
Πότε όμως είναι γνωστό το public key μιας διεύθυνσης; Μόνο εάν έχει κάνει έστω μια εξερχόμενη συναλλαγή.
Αν υπάρχει μια διεύθυνση με 1,000,000 BTC μέσα, η οποία δεν έχει βγάλει ποτέ Bitcoin προς τα έξω, τότε είναι γενικώς αρκετά ασφαλέστερη, ακόμα και ενάντια σε κβαντικούς υπολογιστές.

Για παράδειγμα, αν βρεις εδώ μια διεύθυνση από τις πιο πλούσιες διευθύνσεις που υπάρχουν, μπορείς να βρεις αυτήν: 1Ay8vMC7R1UbyCCZRVULMV7iQpHSAbguJP

Αυτή η διεύθυνση έχει συμμετέχει σε αυτή τη συναλλαγή: 8b3a6bfd688e1cd157a2adf39f6e57b40d0aa01cf92889f68e8568bf31dcff70. Aν δεις μέσα στα Details, στην αριστερή μεριά αναφέρεται αυτό:

Code:
ScriptSig (ASM) OP_PUSHBYTES_72 3045022100a43e0f9914904f5e7363065495a87f9aa5799b8bd5555280e8d3e59574b2fb52022015d582ecec05405a1339716e5191a112f9bc5d8641d4467f1e95a6fed761ab4001
OP_PUSHBYTES_33 03e4b3960362b8ea8cd141a3c47b1d1403c1f2636bcafdb565586412c71634f34f

Αυτό είναι το public key της διεύθυνσης, οπότε βλέπεις ότι είναι εκτεθειμένο.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να την σπάσει και να βρει το Bitcoin που έχει μέσα και να το πάρει. Αλλά με κβαντικούς υπολογιστές, θα είναι πιο ευάλωτη από κάποια άλλη που δεν έχει στείλει ποτέ bitcoin.

condoras
Legendary
*

View Profile
April 27, 2025, 04:43:42 PM

~snip~

Και ρωτάω, ο άσχετος: οι όποιες διευθύνσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως ανήκουν σε άλλο πορτοφόλι, σωστά? Μπορώ στο ίδιο πορτοφόλι να δημιουργήσω άλλες διευθύνσεις μόνο για εισερχόμενες ή θα πρέπει να έχω διαφορετικό πορτοφόλι με διεύθυνση αποκλειστικά για εισερχόμενες ώστε να αυξήσω την ασφάλεια?
Και ακόμα και αν η συγκεκριμένη διεύθυνση δεν έχει εξερχόμενη συναλλαγή, ίσως να έχει κάποια άλλη που ανήκει στο ίδιο πορτοφόλι. Δεν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί το public key κάποιας άλλης που σχετίζεται με το ίδιο πορτοφόλι? Συγνώμη αν αυτά ακούγονται αρχάρια ή χαζά. Embarrassed Grin

████████████████████
█████████████████████
██████████████████████
░░███████████████████▀
██████████░█████████████
 100% 
WELCOME BONUS
 UP TO 15% 
CASHBACK
 NO KYC 
PROVABLY FAIR
█████████░█████████████

Play Now  
apogio (OP)
Hero Member

View Profile WWW
April 28, 2025, 04:33:36 AM

~snip~

Και ρωτάω, ο άσχετος: οι όποιες διευθύνσεις δεν σημαίνει απαραίτητα πως ανήκουν σε άλλο πορτοφόλι, σωστά? Μπορώ στο ίδιο πορτοφόλι να δημιουργήσω άλλες διευθύνσεις μόνο για εισερχόμενες ή θα πρέπει να έχω διαφορετικό πορτοφόλι με διεύθυνση αποκλειστικά για εισερχόμενες ώστε να αυξήσω την ασφάλεια?
Και ακόμα και αν η συγκεκριμένη διεύθυνση δεν έχει εξερχόμενη συναλλαγή, ίσως να έχει κάποια άλλη που ανήκει στο ίδιο πορτοφόλι. Δεν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί το public key κάποιας άλλης που σχετίζεται με το ίδιο πορτοφόλι? Συγνώμη αν αυτά ακούγονται αρχάρια ή χαζά. Embarrassed Grin

Δεν είναι καθόλου χαζή ερώτηση. Θα πρότεινα να μην σε απασχολεί πολύ το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο κίνδυνος είναι μακριά και όταν πράγματι εντοπιστεί, σίγουρα θα γίνει κάποιο update στο bitcoin που θα μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Καλύτερα, δηλαδή, να μην δώσεις πολλή σημασία, παρά να κάνεις κάποιες αλχημείες που ίσως κοστίσουν στο μέλλον σε fees, security κλπ.
Το public key το οποίο γίνεται exposed όταν στέλνεις είναι το public key της συγκεκριμένης διεύθυνσης και όχι το master public key όλου του πορτοφολιού σου, οπότε μην σε αγχώνει ούτε αυτό!

condoras
Legendary
*

View Profile
April 29, 2025, 05:33:35 PM

Δεν είναι καθόλου χαζή ερώτηση. Θα πρότεινα να μην σε απασχολεί πολύ το συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο κίνδυνος είναι μακριά και όταν πράγματι εντοπιστεί, σίγουρα θα γίνει κάποιο update στο bitcoin που θα μπορεί να τον αντιμετωπίσει. Καλύτερα, δηλαδή, να μην δώσεις πολλή σημασία, παρά να κάνεις κάποιες αλχημείες που ίσως κοστίσουν στο μέλλον σε fees, security κλπ.
Το public key το οποίο γίνεται exposed όταν στέλνεις είναι το public key της συγκεκριμένης διεύθυνσης και όχι το master public key όλου του πορτοφολιού σου, οπότε μην σε αγχώνει ούτε αυτό!

Δεν πειραματίζομαι με τα πορτοφόλια μου για κανένα λόγο. Δεν έχω τα skills αλλά και να τα είχα, πολύ αμφιβάλλω αν θα έκανα τέτοιου είδους αλχημείες. Ενημερώνομαι, διαβάζω όσο μπορώ, και ακολουθώ εκείνους που ξέρουν. Δεν δίνω σημασία ούτε μου προκαλεί άγχος, απλά 1 σκέψη - απορία. Ευχαριστώ που μου την έλυσες, λίγη γνώση παραπάνω! Cool

████████████████████
█████████████████████
██████████████████████
░░███████████████████▀
██████████░█████████████
 100% 
WELCOME BONUS
 UP TO 15% 
CASHBACK
 NO KYC 
PROVABLY FAIR
█████████░█████████████

Play Now  
fillippone
Legendary
*

Activity: 2520
Merit: 18226

View Profile WWW
April 29, 2025, 10:20:41 PM

Thanks, Apogio, for translating this post into your local board and reviving the board!
I'm happy to contribute to the discussion, even if I don't speak Greek at all ("Kalimera" and "Kalispera"), but I once rooted for Dinos Mitoglou when he played in Italy (and of course visited many islands over there).

Courtesy translation by Deepl
Ευχαριστώ, Apogio, για τη μετάφραση αυτής της ανάρτησης στον τοπικό σας πίνακα και την αναζωογόνηση του πίνακα!
Χαίρομαι να συμβάλλω στη συζήτηση, αν και δεν μιλάω καθόλου ελληνικά («Καλημέρα» και «Καλησπέρα»), αλλά κάποτε υποστήριζα τον Ντίνο Μήτογλου όταν έπαιζε στην Ιταλία (και φυσικά επισκέφθηκα πολλά νησιά εκεί).

apogio (OP)
Hero Member

View Profile WWW
April 30, 2025, 05:10:28 AM
Merited by fillippone (3)

Thanks, Apogio, for translating this post into your local board and reviving the board!
I'm happy to contribute to the discussion, even if I don't speak Greek at all ("Kalimera" and "Kalispera"), but I once rooted for Dinos Mitoglou when he played in Italy (and of course visited many islands over there).

Courtesy translation by Deepl
Ευχαριστώ, Apogio, για τη μετάφραση αυτής της ανάρτησης στον τοπικό σας πίνακα και την αναζωογόνηση του πίνακα!
Χαίρομαι να συμβάλλω στη συζήτηση, αν και δεν μιλάω καθόλου ελληνικά («Καλημέρα» και «Καλησπέρα»), αλλά κάποτε υποστήριζα τον Ντίνο Μήτογλου όταν έπαιζε στην Ιταλία (και φυσικά επισκέφθηκα πολλά νησιά εκεί).

Παρακαλώ! Ήταν ένα εξαιρετικό άρθρο και χάρηκα που το μετέφρασα!

υστερόγραφο:
1. Κι εγώ αγαπώ τον Μήτογλου.
2. Τα νησιά μας είναι πράγματι μοναδικά.
Αλλά ας διατηρήσουμε το νήμα αυτό για να μιλάμε για την μαγεία των μεγάλων αριθμών.

Pages: [1]
  Print  

Jump to: