Autor:
GazetaBitcoinTopic original:
Bitcoin - a bloodless revolution
Sve revolucije podrazumijevaju krvoproliće.
Zato su zastave revolucije uvijek crvene.Od Spartakove pobune (71. - 71. pr. Kr.) do Američke revolucije (1765. – 1783.); od Francuske revolucije (1789. – 1799.) do Mađarske revolucije iz Budimpešte (1956.); od Praga (1968.) do Revolucije karanfila iz Portugala (1974.); od Meksičke revolucije koju je predvodio Emiliano Zapata Salazar (1910. - 1920.) do Velike proleterske kulturne revolucije koju je pokrenuo Mao Zedong (1966.), do Nikaragvanske revolucije (1960. i 1970.) i do Rumunjske revolucije iz 1989. i popis se može nastaviti. Sve revolucije imale su svoja krvoprolića. Njihovi su se vođe borili za svoje ciljeve, ali nijedna nikada nije uspjela ostvariti revoluciju bez krvi.
Sve do Satoshija Nakamota.Satoshi nikada nije namjeravao biti vođa revolucije, no njegova kreacija --
Bitcoin -- revolucionirala je cijeli svijet. Oduzeo je moć iz ruku elite i vratio je ljudima. Ljudi su napokon mogli kontrolirati vlastiti novac bez prisile na uključivanje trećih strana. Bitcoin je eliminirao posrednike i učinio vlade i banke nebitnima za pojedince koji se oslanjaju na Bitcoin. Poremetio je tradicionalne financije i implementirao novu paradigmu: "
Čista peer-to-peer verzija elektroničkog novca koja bi omogućila slanje online plaćanja izravno od jedne strane do druge bez prolaska kroz financijsku instituciju".
Bitcoin je prva beskrvna revolucija u povijesti.Nitko nije morao umrijeti da bi Bitcoin pobijedio. Bitcoin revolucija nije podrazumijevala nasilje, masakre, niti bilo kakve druge strašne aspekte koji se događaju tijekom revolucija. Pomogla je onima koji su gladovali i siromašnima da imaju priliku živjeti i boriti se za svoje živote. Pomogla je povezati ljude iz cijelog svijeta. I nijedan politički vođa ne može ugasiti Bitcoin. Revolucija traje već više od 10 godina. I, iz dana u dan, dobiva sve više sljedbenika.
Mnogo puta sam se pitao kako je Bitcoin uspio izvesti ovu revoluciju bez prolijevanja krvi. I ponekad mislim da je, nekako, Bitcoin revolucija slijedila
pravila Saula Alinskyja. Alinsky je bio američki aktivist i, između ostalog, napisao je
pravila uspješne revolucije. Kao što se lako može primijetiti,
nijedno od njegovih pravila ne podrazumijeva nasilje.
Pravilo 1: Moć nije samo ono što imate, već i ono što protivnik misli da imate. -- Od svoje pojave, vlade, banke i druge elite su se bojale Bitcoina. Osjećali su da bi mogli izgubiti izvanrednu moć koju su do tada imali i počeli su Bitcoin doživljavati kao ogromnog neprijatelja, iako je Bitcoin bio tek u svojim ranim danima.
Pravilo 2: Kad god je moguće, izađite izvan iskustva protivnika. Ovdje želite izazvati zbunjenost, strah i povlačenje te načine protiv kojih se ne zna boriti. -- Elite se nikada nisu bojale da bi mogle izgubiti moć nad građanima. Uostalom, ljude tisućama godina tlače vlade i banke. No, kada se pojavio Bitcoin, zajedno s novom paradigmom peer-to-peer financijskih transakcija, u kombinaciji s pseudonimom koji se može dramatično poboljšati putem tumblera i coin join-ova, svi tlačitelji počeli su biti zbunjeni. Sljedeće što su osjetili bio je strah. Nisu znali kako se boriti protiv Bitcoina. I već desetljeće svi njihovi pokušaji da ga ugase nisu uspjeli.
Pravilo 3: Natjerajte protivnike da se pridržavaju vlastitih pravila. -- Bitcoin se borio protiv elite vlastitim moćima. Kao što su elite jednostavno stoljećima oduzimale ljudima financijsku kontrolu, tako je učinio i Bitcoin, koji je ljudima samo vratio moć vlastitih financija.
Pravilo 4: Ismijavanje je najmoćnije čovjekovo oružje. Teško je odgovoriti na ismijavanje, a ono razbjesni opoziciju, koja zatim reagira u vašu korist. -- Vlade su uvijek željele znati koliko novca ima svaki građanin i kako ga obična osoba troši. Satoshi je izgradio Bitcoin na način koji ismijava pohlepu države za poznavanjem svih financijskih transakcija koje obavljaju njezini građani: sve Bitcoin transakcije mogu se vidjeti na blockchainu, koji je javan; no adrese pošiljatelja i primatelja samo su nizovi alfanumeričkih znakova koji ne daju nikakva imena, prezimena, osobne podatke (pod pretpostavkom da korisnici nisu dali svoje osobne podatke trećim stranama, poput centraliziranih burzi). Satoshijev izum narugao se državi i izgleda kao da govori: "Želiš li znati koliko novca imam? Evo, možeš to vidjeti. Želiš li vidjeti sve moje transakcije? I to možeš vidjeti. Objavio sam ih, pred tobom. Ali ono što ne znaš jest
tko sam ja".
Pravilo 5: Taktika koja predugo traje postaje teret. Predanost može postati ritualna dok se ljudi okreću drugim problemima. -- Stoga su potrebne promjene, čak i male. Bitcoin je prošao kroz promjene tijekom posljednjeg desetljeća. Od SegWita do bech32 i od Taproota do raznih BIP-ova, Bitcoin se mijenjao i razvijao tijekom vremena.
Pravilo 6: Nastavite vršiti pritisak. Koristite različite taktike i akcije te iskoristite sve događaje razdoblja za svoju svrhu. "Glavna pretpostavka taktike je razvoj operacija koje će održavati stalan pritisak na protivnika. Upravo će to uzrokovati da protivnik reagira u vašu korist." -- Otkad se pojavio Bitcoin, vlade i banke počele su osjećati pritisak koji je neprestano rastao. U nekoliko razdoblja financijskih poteškoća ljudi su koristili Bitcoin. I što se više takvih strašnih događaja događalo, to je više ljudi prihvaćalo Bitcoin, što je dovelo do još većeg pritiska na vlade, shvativši da im moć kontrole izmiče iz ruku i da se ljudi mogu organizirati sami, bez intervencije države, banaka i drugih trećih strana.
Pravilo 7: Odaberite metu, zamrznite je, personalizirajte je i polarizirajte. -- Bitcoin je odabrao svoje mete čak i prije nego što je rođen: postojeći financijski sustav, posrednike, vlade i banke. Njegove namjere su se pokazale, na suptilan način, čak i iz njegovog Genesis bloka, koji je sadržavao sljedeću poruku: "
Kancelar na rubu drugog spašavanja banaka".
Možda imamo još mnogo godina života, kao i naša djeca i unuci. Ipak, ne znam hoćemo li ikada u budućnosti vidjeti još jednu revoluciju bez prolijevanja krvi...
Tema je samostalno moderirana kako bi se izbjegla neželjena pošta.